Castraveti in saramura(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2835) Ingrediente (aproximativ) pentru un borcan de 5 l: 3kg castraveti, 3 morcovi taiati rondele, marar uscat, frunze de visin, 2 linguri de boabe de mustar, 1 lingura boabe de piper, 3-4 radacini de hrean, 1 capatana de usturoi, 1 ceapa taiata rondele, 2-3 foi de dafin. Dupa ce s-a umplut borcanul cu ingredientele de mai sus se toarna sarmura fierbinte, cat cuprinde ( masura este: 1 lingura de sare grumjoasa la 1l de apa) si se pune imediat celofan deasupra si se leaga. Inainte de a pune saramura in borcan se pune lama unui cutit sub acesta pt. a nu se sparge.
Varza acra in borcan(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2765) Se taie varza ca fideaua, se pune intr-un vas, presarand sare ca pentru mancare. Se amesteca usor cu mana, pana incepe sa se inmoaie. Se aseaza indesat in borcan, punand intre straturile de varza tocata si foi intregi, care se pot folosi la sarmale. Deasupra se apasa cu doua scanduri asezate crucis. Dupa cateva ore, cand varza din borcan s-a lasat, se mai adauga alte cateva randuri de varza cu sare. Se pun din nou scandurelele, apasand bine, astfel incat toata varza sa fie cuprinsa de zeama pe care o lasa. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa sarata (30 grame de sare la 1 litru de apa). Se leaga borcanul cu hartie pergament sau cu celofan si se lasa la soare sau in alt loc calduros, sa se mureze mai repede.
Varza acra in butoi(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4893) Butoiul trebuie sa fie de stejar. Se spala bine, sa opareste si se lasa sa se zvate. Se aseaza intr-un loc uscat. Se aleg verze indesate si sanatoase, dar nu prea mari. Se indeparteaza frunzele vestede, se cresteaza in forma de cruce in partea cotorului, scobindu-l putin cu cutitul. In fiecare scobitura se pune putina sare. Se aseaza varza randuri in butoi. La 100 de verze se adauga doi pumni de boabe de porumb, 2-3 fire de hrean. Se pregateste o saramura din 500 de grame de sare mare de bucatarie la 10 litri de apa. Se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. Dupa doua, trei zile, varza se lasa, de aceea, se mai adauga cateva verze, pana se umple din nou butoiul. Dupa doua zile incepe pritocirea, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. Mai exact se vantura varza cu o teava sau furtun. Dupa patru, cinci saptamani varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie curatita regulat, iar teascul bine spalat. Varza se va pastra astfel tare.
Muraturi in saramura, la borcan(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4628) Se aleg muraturi proaspete, nelovite si nepatate. Pentru a mentine muraturile tari, se pune pe fundul vasului si printre randuri hrean, foi de vita si de visin. Pentru a da gust, se mai pune usturoi, diferite zarzavaturi si condimente ca: telina, marar, cimbru, etc. Se aseaza muraturile fie in randuri alternative de zarzavaturi amestecate ca: patlagele verzi, ardei, gogonele, cvastraveti, pepenasi verzi, conopida, bucati de morcovi, pastarnac, patrunjel intre ele, fie numai castraveti, fie numai patlagele verzi. Se aseaza deadsupra un strat de hrean, foi de visin, foi de vita, telina si marar. Cu cat se pune mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari si mai durabile. Dupa ce s-au asezat in borcan se toarna apa fierbinte impreuna cu sarea (30 de grame sare la 1 litru de apa). Se pune deasupra un teasc din doua scandurele si se leaga cu celofan. Se aseaza la soare, cu un servet ud deasupra. Se invarteste des borcanul si se schimba carpa de cate ori este nevoie, caci trebuie sa fie tot timpul uda. Din cauza fermentatiei celofanul poate plesni. In timpul fermentatiei saramura se tulbura, dar se va tine in continuare la soare timp de zece zile, dupa care se aseaza in camara, unde se limpezesc. Nu se desfac decat dupa o luna, socotind din ziua in care s-a asezat borcanul la camara.
Varza acra, capatani intregi(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1832) Se pregateste borcanul cu gura larga, se alege varza bine indesata si coapta, sa nu fie verde si cu foile crete. Foile stricate se taie jos, varza se spala, se pune pe o masa sa se scurga si apoi se cresteaza la cotor, in doua sau in patru. Cine vrea ii poate scoate cotorul. Se pune in fundul borcanului hrean taiat subtire in felii lungi si boabe de porumb (facultativ) si felii de gutui pentru culoare. Se aseaza apoi un rand de varza si iarasi hrean, procedandu-se astfel pana la umplerea borcanului. Pe la jumatatea borcanului se presara sarea, calculandu-se 250-300 g la 10 litri de apa. Se umple borcanul cu apa. Borcanul trebuie mereu controlat ca apa sa fie deasupra. Dupa trei zile se pitroceste. Apoi se pitroceste din trei in trei zile, de patru ori. Deasupra se pune un capac. In cazul in care se formeaza floare deasupra verzei se va aduna cu o spumiera iar borcanul se va sterge cu o carpa.
Alta reteta de muraturi(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2187) Toate spalate se aseaza in borcane, in felul urmator> la fundul borcanului se poate pune o bucata sau doua de paine uscata, felii de hrean si o pungulita de mustar. Se aseaza apoi zarzavatul la rand intre ele, punandu-se usturoi. La jumatatea borcanului, se pune din nou paine, hrean si pungulita cu mustar. Se continua asezarea zarzavatului, pana se umple borcanul si se termina cu felii de paine, hrean si mustar. Se face o saramura in felul urmator> o lingura cu sare la un litru de apa. Se clocoteste saramura cu ardei iuti (cam 500 g), de cateva ori. Se toarna in borcan cu totul in momentul cand clocoteste. Se leaga imediat borcanul cu pergament si se tine la o temperatura calda 10-15 zile. Nu se desfac decat dupa o luna.
Castraveti murati "beton"(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2714) Se aseaza pe fundul borcanului de 5 kg,jumatate legatura tulpina marar,apoi se pun castravetii,si printre ei,hrean taiat pe lung(cam 4-5 radacini la 1 borcan de 5 kg)si citeva bucatele de radacina de telina.Daca va plac iuti,puteti pune cam 2 ardei taiati pe lung.Deasupra se pune cealalta jumatate de tulpina de marar.Se oparesc cu saramura,de trei ori,apoi se leaga borcanele.
Pepeni murati(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3003) Se aleg pepeni mici fara pete si neloviti. Taiati felii mari de telina, ardei kapia, morcovi, frunze de visin. Pepenii se asaza in borcane alternand ingredientele respective. Se adauga felii de hrean si foi de dafin. Peste se toarna saramura(1 lingura de sare la 1l de apa)fierbinte, se preseaza cu 2 scandurele. Se leaga cu celofan. Cand muraturile incep sa fermenteze, vanturati-le sufland puternic printr-un furtun. Operatia se repeta la 4-5 zile timp de 5 saptamani.
Muraturi pentru iarna(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3942) Iau un butoi mare de 60 litri. In el pun 3 sau 4 pepeni (mai potriviti ca marime), gogonele, castraveti, ardei capia morcov, telina, conopida (rupta in buchetele potrivite ca marime), sfecla rosie (2 bucati curatate de coaja si taiate in sferturi), cativa ardei iuti, usturoi, marar uscat, boabe de piper. Se umple cu apa rece si se adauga sare grunjoasa 1 lingura la litru de apa. Se sufla cu un furtun din cand in cand. Ies splendide. ATENTIE! Nu se pune deloc varza, ca se strica gustul muraturilor.
Gogonele ca la mama acasa(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5392) Am venit de curind din Ro si mi-am cumparat gogonele la incredibilul pret de 5000 lei kg. Iata, pentru amatori, cum se pun la murat (dupa reteta mamei): Se iau gogonelele, se spala bine. Pe urma se pregateste borcanul, in prealabil spalat si uscat: se pun pe fundul borcanului crengute de cimbru, marar, hrean taiat fisii mai groase si citeva boabe de piper. Pe urma, se incepe cladirea gogonelelor in borcan. Intre timp, se pune apa la fiert, cu sare; la un borcan de cinci litri, se pune cite o ingura de sare la litrul de apa. Deasupra gogonelelor din borcan se pun din nou crengute de cimbru, marar, hrean si boabe de piper. Se lasa apa fiarta la racit, iar dupa ce s-a racit bine se toarne peste gogonele. se leaga borcanul si se lasa la murat. Pofta buna!