Conopida marinata(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 12063) Alegeti conopida alba, frumoasa, nepatata. Desfaceti-o în buchetele, pe care le opariti 5 minute în apa sarata. Puneti conopida într-un castron, umpleti cu otet diluat în proportie de 1/3, adaugând câte o lingura rasa de sare pentru fiecare litru de lichid. (Lichidul de umplere se fierbe separat cu ienibahar si piper). Legati cu celofan si puneti borcanele cu conopida la loc rece, aerisit.
Vinete murate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4151) Spalati vinetele si despicati-le pe lung fara sa le desfaceti complet. Puneti-le în apa fierbinte si opariti-le 2-3 minute. Scoateti-le si puneti-le sub presa. Separat pisati usturoiul, dati morcovul si patrunjelul prin razatoare si caliti totul în ulei. Puneti verdeata potriviti de sare si de piper. Cu aceasta compozitie umpleti vinetele, legati-le infasurat în 2-3 locuri cu frunze de telina si asezati-le în borcane mici. Umpleti cu o parte otet combinat cu 3 parti de apa, 2 linguri de zahar, 1 pahar de ulei, 1 ardei iute, ienibahar si sare dupa gust. Presati cu doua scandurele si legati cu celofan dublu.
Gogosari in otet(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8006) Spalati gogosari si lasati-i sa se zvinte fara sa îi stergeti de apa. Puneti într-un vas mare la fiert otetul, apa, zaharul, sarea, aspirinele zdrobite, aromele si mierea si lasati sa dea în clocot pe foc potrivit. Gogosarii intregi sau taiati în felii opariti-i câteva minute în otetul fierbinte - pâna incep sa îsi schimbe usor culoarea. Pe masura ce îi opariti, puneti gogosarii în borcan, acoperiti si când cantitatea este la o treime din volumul borcanului, turnati lichidul în care au fost opariti gogosarii, astfel incat sa îi acopere lejer. Completati cu restul de gogosari opariti în acelasi mod, puneti lichid cât sa îi acopere si presati usor cu câteva felii de hrean. Legati cu celofan dublu si puneti borcanele în camara la loc aerisit.
Gogosari umpluti(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2051) Tocati varza fideluta, cantariti-o si frecati-o cu doua linguri de sare mai mari. Separat, clatiti prin ulei ceapa data prin razatoare si, când aceasta s-a aurit, puneti ardeiul tocat, varza bine stoarsa si o parte din condimente. Lasati vasul pe foc mic si amestecati în continuu pâna când zarzavaturile incep sa clocoteasca. Inchideti focul, omogenizati bine compozitia si umpleti gogosarii, asezandu-i cu grija în borcane de 3-5 l. Puneti la fiert otetul combinat cu 2 parti apa si restul de condimente si lasati sa dea în 2-3 clocote. Turnati-l caldut peste ardei, legati cu celofan si asezati borcanele la pastrare în loc aerisit, ferit de caldura.
Varza rosie in otet(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9328) Tocati foarte marunt varza rosie, frecati-o cu sare (dupa gust) si asezati-o în borcane de câte 2-3 kg. Fierbeti în clocot otet de 9o combinat cu doua parti de apa si când s-a racit turnati peste varza. Deasupra puneti o cescuta de ulei. Legati borcanele si pastrati-le la loc aerisit.
Ghebe murate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 24286) Ghebele sunt ciuperci de toamna care se maturizeaza la inceputul lunii octombrie si creasc mai ales în padurile de foioase. Fierbeti 3 litri de apa cu 200 ml de otet si când clocoteste adaugati ciupercile. Amestecati continuu cu o lingura de lemn si când lichidul incepe din nou sa fiarba, luati vasul la o parte si lasati-l acoperit 10 minute. Puneti apoi ciupercile într-un lighean cu apa rece si spalati-le foarte bine. Limpeziti-le în 2-3 ape reci, apoi puneti-le în alt vas cu putin usturoi. Separat fierbeti restul de 200 ml de otet cu 1/2 litru de apa, foi de dafin, sare si piper si când clocoteste turnati peste ciuperci. Lasati-le sa absoarba lichid si, peste o ora, puneti-le în borcane si legati-le cu celofan.
Castraveciori murati(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2170) Se aleg castravetii cei mai mici, verzi, fara pete, neloviti. Se spala bine in apa proaspata si se sterg cu un servet. Se tin apoi 12 ore in apa sarata, se scurg si se aseaza in borcane sau in butoiase bine spalate, oparite si afumate. La fund, se aseaza frunze de visin si marar uscat, apoi se aseaza castravetii care se indeasa bine. La fiecare strat de castraveti se adauga citiva ardei iuti, verzi si radacini de hrean, taiate in felii subtiri. Se acopera totul cu marar si foi de visin. Se toarna deasupra otet de 9 grade fiert si sarea dizolvata in putina apa (1 l la doua linguri de sare). Otetul se toarna rece. La suprafata muraturilor se aseaza un saculet de pinza subtire cu boabe de mustar. Mustarul, ca si hreanul, ajuta la pastrarea castravetilor. Borcanele se leaga cu pergament. Butoiasele trebuie infundate si rostogolite. Dupa 8-10 zile, otetul se fierbe din nou si se inlocuieste in parte, pentru a-i completa taria, apoi, dupa ce s-a racit, se toarna peste castraveti.
Castraveti murati(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2720) Se spala castravetii. Se curata hreanul. Sepun in borcan: hrean, marar, frunze de telina. Se asaza castravetii in borcan. Deasupra castravetilor se pun radacini de hrean. Se toarna apa rece peste castraveti, apoi se goleste apa intr-un vas si se pun urmatoarele ingrediente(pentru un borcan de 5 litri): 5 linguri sare, 5 linguri zahar, o cana de otet, un pachetel conservant, piper boabe, boabe mustar. Se amesteca totul pina se topesc sarea si zaharul si se toarna peste castravetii din borcan. Se leaga borcanul cu celofan si se pune pentru iarna.
Muraturi asortate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4580) Se spala bine toate ingredientele si se lasa la scurs. Gogosarii se taie pe jumatate si li se scoate cotorul. Legumele se dau prin razatoare sau se taie rondele. Asezati gososarii in borcan asa incat sa incapa cat mai multi. Pe fundul borcanului puneti teasc de fruze de telina sau crengute mici de visin. Printre gogosari asezati legumele asa cum le-ati taiat. Intr-o oala suficient de mare puneti otetul indoit cu apa dupa gust, amestecat cu toate condimentele enumerate mai sus. Cand aceasta compozitie este bine fiarta si amestecata o turnati in borcan peste gogosari, care se vor opari in acest fel. Nu uitati ca inainte sa turnati compozitia sa puneti sub borcan lama unui cutit mai mare, asa incat sa nu se sparga borcanul. Umpleti borcanul cu aceasta compozitie, faceti un teasc cu grengute de visin si legati la gura cu celofan. A doua zi este bine sa va uitati la borcan in caz ca mai este nevoie sa puneti o cantitate oarecare si compozitia mentionata. Daca nu mai este nevoie, puneti borcanul in camara in loc uscat, rece si intunecos si deasupra lui puneti o patura.
SFAT de la mine:pentru a avea muraturile rozulii puneti in butoiul sau in borcanul cu legume, o varza rosie sau o sfecla rosie.Dau muraturilor un aspect f. delicios!!
Sfecla rosie in otet(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 13507) Se spala sfecla si se fierbe. Separat, se fierbe apa cu otetul si putina sare. Se curata sfecla, se taie rondele, se pune intr-un borcan peste care se toarna otetul caldut.
Pentru gurmanzii rafinati reteta se modifica astfel: Sfecla se coace la 150 grade, se curata si se taie cu un cutit special (ondulat). Sosul se prepara la fel, insa adaugandu-se si un pic de zahar, chimen.