Conserve pentru iarna: Zarzavat pentru supe si ciorbe ( 6 retete )
Ardei si rosii pentru ciorbe(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9254) Curatati ardeii de cotare si de seminte, apoi taiati-i. Taiati separat si rosiile, puneti-le împreuna în castron, presarati sarea si lasati pâna a doua zi. Puneti presat în borcane ardeii si rosiile, umpleti cu sucul lasat, legati-le cu celofan, fierbeti-le pe baie de aburi 10 minute.
Zarzavat pentru ciorbe(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9388) Se oparasc rosiile, se aseaza cite 8-10 intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste ele. Se decojesc, se taie in felii potrivite si se pun la fiert. Se lasa sa clocoteasca o jumatate de ora. Se taie ardeiul in rondele subtiri, se pune peste rosii si se mai lasa sa clocoteasca 10 minute. Se adauga verdeata tocata, sarea si zaharul. Se mai lasa la fiert inca 10 minute. Separat, se incalzeste bine ˝ l de ulei. Zarzavatul fierbinte se pune in borcane mici, insa acestea nu trebuie umplute cu virf (se lasa un spatiu gol de 3-4 cm). Deasupra, se pune, cu lingura, ulei fierbinte, se leaga borcanele cu celofan si se pun in camara.
Zarzavat pentru ciorbe(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 8409) Spalati zarzavatul si lasati-l sa se zvante. Cu o strecuratoare scufundati rosiile în apa clocotita un minut apoi curatati-le de pielita. Tocati zarzavaturile, taiati rosiile, puneti-le într-un castron mare si adaugati sare dupa gust. Umpleti borcane mici, adaugati si sucul zarzavaturilor, apoi puneti în fiecare borcan câte 2-3 linguri de ulei. Legati-le cu celofan si fierbieti-le pe baie de aburi 20 de minute.
Zarzavaturi pentru ciorbe(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 9773) Se spala bine toate legumele si se lasa sa se zvânte. Se taie apoi felii rosiile, se taie ardeii si se toaca marunt patrunjelul. Se amesteca apoi totul într-un vas si se pune o lingura plina de sare. Dupa 5-10 minute se umplu borcane mici care se leaga cu celofan si se fierb pe baie de aburi 30-35 de minute.
Conservarea zarzavatului prin deshidratare(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3052) Prin aceasta metoda se conserva frecvent in mica gospodarie:morcovii, patrunjelul, telina, mai ales cind nu se dispune de spatii de depozitare. Zarzavatul se spala bine de pamint cu spalatorul din plastic, se curata si, apoi, fara sa se mai spele, se taie in felii de 1/2 cm sau mai groase, sau se lasa intregi (radacinile subtiri).Intregi sau felii, se suprapun in 2-3 rinduri cu spatii intre ele (ca gratarul ), intr-o tava captusita cu hirtie de ziar. Tava se introduce in cuptorul bine incins, unde se lasa 10 minute (cu usa cuptorului inchisa), ca sa se distruga microorganismele (bacterii, mucegaiuri). Dupa aceea, focul se stinge si tava se lasa la cuptor ca zarzavaturile sa se usuce in continuare, la orice sursa de caldura (pe calorifer, pe soba de teracota si la soare, cind sint conditii). Daca, intre timp, apare o substanta lipicioasa pe zarzavat, inseamna ca acolo a inceput sa fermenteze; deci, tava se va introduce din nou in cuptor, la foc tare 10-15 minute si, apoi, se lasa in continuare, la foc mic sau cu usa cuptorului deschisa, schimbind pozitia bucatilor de zarzavat; cele alterate se arunca. Dupa ce s-au uscat foarte bine, se pun in saculet din tifon, atirnat de un cui, intr-un loc uscat. Inainte de intrebuintare, zarzavatul se spala bine cu apa calduta de zaharul care s-a caramelizat pe suprafata lui; altfel, supa de carne se va inchide mult la culoare. Zarzavatul proaspat (morcovul) se poate combina cu cel uscat (patrunjel, telina) sau conservat cu sare.
Delikat la borcan pentru iarna(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 21337) Se toaca toate cu masina de tocat sau se dau pe razatoare. La 1kg zarzavat curatat, se pune 200g sare. Se lasa sa stea o zi si jumatate dupa care se pun in borcane fara sa se scurga zeama