115g unt sau margarina 200g zahar 2 oua 120ml lapte 1 lingurita extract de vanilie 220g faina 1 lingurita praf de copt 145g afine proaspete sau congelate Ingrediente topping:
2 lingurite de zahar 1 lingurita scortisoara Ingrediente glazura:
110g zahar pudra 2 - 3 linguri de suc proaspat de lamaie Ingrediente sirop:
40g zahar pudra 75ml suc proaspat de lamaie
Mod de preparare:
Preparare chec: Intr-un castron se amesteca bine untul si zaharul, apoi se adauga pe rand restul ingredinetelor: ouale, laptele,vanilia, praful de copt si faina. Dupa ce compozitia s-a omogenizat se adauga afinele si se invarte usor. Aluatul se toarna intr-o tava de chec deja pregatita cu hartie de pergament, iar peste se presara un amestec din zahar si scortisoara (topping-ul). Se lasa la cuptorul incins 40-55 minute (175 grade C).
Preparare glazura: Se amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie pana devine o pasta omogena - daca este prea groasa se mai poate adauga lamaie.
Preparare sirop: Se amesteca la foc mediu sucul de lamaie si zaharul pana cand se dizolva, si se mai lasa sa fiarba inca 3 minute.
Inainte de servire si taiere se lasa la racit complet pe un gratar de sarma, apoi se unge cu siropul si se toarna peste chec glazura.
Se lasa 15 minute apoi se poate taia in felii si servi musafirilor.