anti-consumerism
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Eu cand ma gandesc la coceptul de consumerism in vin in minte imaginile de la reducerile de dupa Anul Nou din USA, UK si alte tari. Adica, oamenii aia stau treji noaptea si se calca in picioara ziua, uneori ptr. niste nimicuri.
Parca citisem undeva ca un business se face prin crearea cererii; adica chiar daca ce tu produci mai este produs de alte milioane de inteprnzatori sau ce produci nu e necesar, tu ca inteprinzatori trebuie sa induci cererea pe piata pt. produsul respectiv, chiar daca in mod real acea cerere n-ar exista. Occidentalii cumpara chair daca nu au nevoie pt ca isi permit, in timp ce esticii sunt mai chibzuiti tocmai pt. ca nu isi permit totul si de toate, de aceea prioritizeaza.
De exemplu, vestii au laptop, dar cand au aparut smartphonurile si le-au luat, apoi si-au schimbat smartphonul cu altul mai ''istet'', dar daca au aparut taböletele cu aprox. aceleasi functii ca un smartphone, si le-au cumparata.Sincer eu nu vad diferenta intre un samrtphon performant si o tableta, chiar daca ecranul e mai mare la tableta. Laptopul conpenseaza la inch plus ca are functii pe care o tableta inca nu le poate indeplinii. Si totusi, multi vestici le au pe toate 3 gadgeturi chiar adaca nu le e necesar.
Si eu sunt adepta anti-consumerismului.
''Shop till you drop''.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/coracora/coracora.jpg)
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui apsara Nu e un cerc vicios? Daca o anumita firma nu reuseste sa vanda suficient, nu se pierd locuri de munca? http://community.webshots.com/user/just_bluewind |
Si asta e drept, insa pe de alta parte "vanzarile suficiente" inseamna un fals supra-consum si o nebunie a banilor inexistenti. Vezi economia americana de-acum 4-5 ani - duduia, nu alta. Lumea cumpara intr-o veselie, case, 2-3 masini, electrocasnice pe-ndestulatelea, toate luate pe credit, fara sa se gandeasca la adevarata lor putere de cumparare. Intr-un final bancile s-au imprumutat la randu-le de la alte banci si-au mai "crosetat" niscaiva investitii financiare neinspirate care sa le permita sa sustina tot acest caraghioslac al banilor invizibili. La un moment dat s-a dus totul de rapa (era inevitabil).
Cred ca dreapta socotinta este vitala - nu spune nimeni sa nu cumperi, ba sa cumperi, insa cu cap, analizandu-ti nu numai nevoile dar si putinta financiara si solvabilitatea pe termen mediu/lung.
De fapt un exemplu bun ar fi fost si frenezia creditelor luate cu buletinul care a bantuit Romania acum ceva vreme. Acum s-a rupt lantul de iubire dintre banci si popor...
cleo78 spune:
citat din mesajul lui Lo_li_Ta Asta vrea sa fie echivalentul downshifting-ului? Trend-urile alterneaza si in general cele consecutive sunt si opuse. Cleo, de ce nu poti merge la o plimbare cu rimelul la ochi? Mie mi se pare ca cine e echilibrat si cu capul pe umeri este indiferent cate bluze are in sifonier, iar cine face excese nu-si va imbunatati calitatea vietii donand 5 rujuri din 6. Tot aud chestia asta cu "firma". In mall-urile noastre cred ca exista 1-2 magazine "de firma". In rest, Zara, C&A, Stradivarius sau mai stiu eu ce sunt brand-uri de mass-market si atat. Ca la noi sunt din pacate inaccesibile multora, e problema noastra nationala, da' nu-nseamna ca cine se imbraca de la Zara e snob. Iar cei care dau constant 2-3 mii de euro pe o geanta/un costum de ex, nu cred ca sunt sclavii consumerismului, ci oameni pt care suma aia inseamna cat 2 milioane pt altii, chestiune de proportie. Am spus constant pt ca, intr-adevar, jenant si consumerist mi se pare sa nu mananci 5 luni ca sa-ti iei un Vuitton sau sa ai Bentley si sa stai in garsoniera in Ferentari. In rest, poti sa ai si biblioteca si sifonierul plin, nu vad de ce s-ar exclude. Nu-ti permiti, iti stabilesti prioritatile si nu-i cataloghezi din start pe cei care pot. Ne place sau nu, banii sunt un instrument in lumea asta. Un instrument de a-ti largi orizonturile, de a calatori, de a-ti oferi clipe frumoase care sa le completeze pe cele care nu costa, de a-ti oferi un confort. Eu nu vad nicio realizare in a milita pt intoarcerea la jucarii de lemn si spalatul cu sapun de casa, asa cum nu vad nici in a fi sclavul banilor. Echilibru in toate, dar cuvantul "anti" il exclude din start . |
am vrut sa scriu al 6lea rimel cumparat in locul plimbarii.
M-am uitat un pic la downshifting. Ala mi s-a parut o moda in lumea superbogata: renunti la cariera, si te duci in creierul muntilor (sau lucrezi numai 2-3 ore pe zi ). Presupune totusi o avere serioasa, ca sa nu iti faci griji de pensie si de scolarizarea copiilor/viitorul lor.
M-au amuzat cxateva articole, primul gand a fost: tipele se mai epileaza?
![](icon_smile_big.gif)
Am mai zis, anti-consumerismul a aparut ca anti-advertising si banilor cheltuiti doar de dragul reclamei vazute, fara o nevoie reala, ducand la afectarea restului vietii. Anti-consumerismul nu anuleaza job-ul, din contra, incurajeaza cariera in echilibru cu restul vietii. (cred ca downshifting-ul e mai mult pe abadonare oras, job, mersul obligatoriu la munca zilnic etc)
Astazi, un prieten mi-a explicat cum face el piine. A cumparat seminte de: arpacas (majoritar),si ceva seminte de floarea soarelui, dovleac, chimen, nucsoara etc dupa cum are chef, le macina in blender cu apa si isi face piine.
despre crediturile luate cu buletinul, si care acum nu mai reusesc sa le plateasca... e o poveste lunga si trista. Cunosc o persoana cu 4 credite din astea, luate cu buletinul, alta persoana cu 5 carduri de credit/descoperiri de card care a ajuns in situatie urata cand sotul nu a mai avut job; o alta pers. tot cu descoperiri pe card -care rula salariul de pe unul pe altul ca sa nu intre pe dobanzi /penalizari, etc. Si asta in perioada cand dobanzile erau colosale, de 15-20% plus comisioane grele...
In conditiile in care bancile in Ro au facut o magarie mare ridicand dobanzile si transformand creditele cu dobanda fixa in variabila, variind-o evident in sus.
mai cunosc un caz unde aveau 2 masini si cand situatia a devenit critica, au renuntat cu greu la una, abia dupa ce au intrat in datorii si au realizat ca nu mai au sanse sa se scoata.
Si mai cunosc o pers. care desi nu are venit, viseaza masina si concedii ... fiind suparata ca ... nu ii da suficient mama care e pensionara (de fapt o suspecteaza pe mama ca i-ar da si fratelui bani). Mie mi se par atat de trist aceasta poveste - si mi-am dat seama ca asta ar fi esecul educatiei copilului meu, ca la 35 ani sa astepte de la mama pensionara bani lunar...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Mie nu mi se pare ca fac consumerism daca imi cumpar piinea la brutarie in loc s-o fac acasa. Am incercat, dar sincer, mi se pare un moft, asa ceva de facut cind n-ai ce face si mai ales nu atunci cind ti-e foame :-)). Nu stiu alte masini cum sint, dar la a mea astept 3 ore si ceva pina fac o piinica. Tinind cont de cita energie consum, nu mi se pare deloc o atitudine respectuoasa fata de natura.
cleo78 spune:
citat din mesajul lui Marox Mie nu mi se pare ca fac consumerism daca imi cumpar piinea la brutarie in loc s-o fac acasa. Am incercat, dar sincer, mi se pare un moft, asa ceva de facut cind n-ai ce face si mai ales nu atunci cind ti-e foame :-)). Nu stiu alte masini cum sint, dar la a mea astept 3 ore si ceva pina fac o piinica. Tinind cont de cita energie consum, nu mi se pare deloc o atitudine respectuoasa fata de natura. Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
Eu inca nu am gasit o brutarie aproape. Adica am una, dar piinea rezista si 1 sapt, la fel ca cea de la hypermarket. Piinea gatita fara doza de conservanti in 3-4 zile la temp. camerei nu mai e consumabila.... Mai caut.
![](icon_smile_wink.gif)
edit: un subiect gasit din urma.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167361&nm=Consuming-Kidsmarketingul-adresat-copiilor
cred ca e legat la discutia noastra.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
ca atare,eu personal boicotez firma H&M [ ...] H&M profita si practica un fel de sclavagism modern in state sarace, |
si fura la greu munca designerilor. nu apuci sa vezi ceva pe catwalk, peste o saptamana il vezi in H&M. e o industrie de furaciune si sclavagism, altfel nu ar fi posibil sa scoata preturile pe care le practica.
en_kvinna spune:
Portocalia, H&M colaboreaza cu diversi designeri. A avut colectii cu Karl Lagerfeld, Jummy choo, Lanvin, etc. Si anul asta au avut o colaborare dar nu stiu cu cine.
Yaia spune:
citat din mesajul lui cleo78 atunci mi-am dat seama ca se duc banii pe nimicuri |
'Beware of little expenses.' Benjamin Franklin
===============================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007) si Alexia Briana (30.03.2010)
Yaia spune:
citat din mesajul lui aschiutza La produse electronice clar prefer de firma. M-am zgircit eu la tinerete la unele lucruri, le-am cumparat no-name si in no-time s-au dus naibii. Si daca imi place ceva de imbracat care are nu stiu ce eticheta si consider pretul acceptabil, voi cumpara acel lucru. |
Cred ca firma e mai putin importanta, dar calitatea primeaza. Si cum produsele de calitate sunt mai scumpe si apartin unor firme de renume, de aici legatura. Daca tot am dat-o in citate, cum era chestia aia? Ceva de genul 'Sunt prea sarac sa-mi cumpar un lucru de proasta calitate.'
===============================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007) si Alexia Briana (30.03.2010)