anti-consumerism
Raspunsuri - Pagina 5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
definitie din wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Consumerism
Anticonsumerism: well am un mixer vechi de pe vremea lui pazvante dar merge. la fel si tv-ul. De ce sa le arunc daca inca sint bune? Poluez planeta doar ca sa-0mi iau eu ultimul racnet de tv sau mixer.
Iar in ce priveste toate lucururile acelea pe care nu stiu cine le-a etichetata drept comuniste (!?)... well, multa lume in sua procedeaza asa, tocmai pt a polua mai putin, a economisi resurse. Eu una cel putin am crecut in scutece de pinza si pe kupil tot in asa ceva l-am crescut pt ca nu existau altele.
ma rog daca vreti sa aruncati mincarea nu vad de ce n-ati face-o; doar e biodegradabila si nu polueaza. insa se vede ca nu v-au atars atentia parintii ca sint milioane de copii in lume care mor de foame. Sau care nu au apa potabila.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui en_kvinna Portocalia, H&M colaboreaza cu diversi designeri. A avut colectii cu Karl Lagerfeld, Jummy choo, Lanvin, etc. Si anul asta au avut o colaborare dar nu stiu cu cine. |
stiu, dar nu asta vroiam sa spun. colaborarile cu designeri sunt oricum de serie mica si relativ sporadice. insa ei fura la greu pentru colectiile de baza. si din pacate, au o logistica asa de pusa la punct, incat modelele furate apar mai repede la H&M decat apar in magazinele care poarta marcile designerilor care le-au creat.
anul asta au avut colaborare cu versace :D
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alina/Alina.jpg)
Alina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
stiu, dar nu asta vroiam sa spun. colaborarile cu designeri sunt oricum de serie mica si relativ sporadice. insa ei fura la greu pentru colectiile de baza. si din pacate, au o logistica asa de pusa la punct, incat modelele furate apar mai repede la H&M decat apar in magazinele care poarta marcile designerilor care le-au creat. anul asta au avut colaborare cu versace :D |
Eu cumpar haine de la h&m de cel putin 10 ani si in special pt copii dar mi se pare ca,calitatea a scazut muult in ultimii ani.Materiale proaste,cusaturi aiurea,mult kitsch.
Cel putin la adulti,nici nu-mi mai amintesc de cind nu am mai vazut ceva ca lumea....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
Eu cumpar haine de la h&m de cel putin 10 ani si in special pt copii dar mi se pare ca,calitatea a scazut muult in ultimii ani.Materiale proaste,cusaturi aiurea,mult kitsch. Cel putin la adulti,nici nu-mi mai amintesc de cind nu am mai vazut ceva ca lumea.... Alina,mami de 2 copii minunati |
lucratura e destul de ok, dar materialele sunt foarte ieftine. oricum, apropos de colaborarea cu marii designeri - cand a fost abordata de H&M, ca sa faca o colectie ptr ei, Miuccia Prada a zis: "daca stiam cum sa fac haine frumoase si foarte ieftine, as fi facut-o demult". evident, i-a refuzat.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
citat din mesajul lui Yaia Daca tot am dat-o in citate, cum era chestia aia? Ceva de genul 'Sunt prea sarac sa-mi cumpar un lucru de proasta calitate.' |
"sunt prea sarac ca sa-mi cumpar lucruri ietfine"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
La produse electronice clar prefer de firma.
Si eu, dar ce te faci cand sunt produse in...si-si dau cu firma-n cap ?!
Exemplu: fier de calcat Siemens produs in Turcia, s-a dus naibii dupa 6 luni.
In schimb, am un robot de bucatarie Philips cumparat in 1992, suingura lui problema e ca s-au tocit cutitele.
![](icon_smile_big.gif)
Cu H & M sunt de acord. Eu am cumparat din Suedia in 1994, pe vremea cand erau inca Hennes och Mauritz (ce vremuri...), dar acum au luat-o in jos, cel putin din punctul meu de vedere. In afara de C & A, imi mai plac produsele de la Karstadt si de la Galleria Kaufhof, dar n-am prea mai ajuns sa cumpar (deocamdata garderoba mea e bine-merci, mai degraba ii iau copilului).
Dana &
![](bebe.gif)
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
citat din mesajul lui monabella definitie din wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Consumerism Anticonsumerism: well am un mixer vechi de pe vremea lui pazvante dar merge. la fel si tv-ul. De ce sa le arunc daca inca sint bune? Poluez planeta doar ca sa-0mi iau eu ultimul racnet de tv sau mixer. Iar in ce priveste toate lucururile acelea pe care nu stiu cine le-a etichetata drept comuniste (!?)... well, multa lume in sua procedeaza asa, tocmai pt a polua mai putin, a economisi resurse. Eu una cel putin am crecut in scutece de pinza si pe kupil tot in asa ceva l-am crescut pt ca nu existau altele. ma rog daca vreti sa aruncati mincarea nu vad de ce n-ati face-o; doar e biodegradabila si nu polueaza. insa se vede ca nu v-au atars atentia parintii ca sint milioane de copii in lume care mor de foame. Sau care nu au apa potabila. |
![](floare.gif)
Apropo de apa, cineva mi-a tras atentia ca pe el nu-l intereseaza ca lasa robinetul la apa deschis prea mult timp ca oricum noi avem apa si apa asta nu o sa fie trasportata la cei din Africa. Asa e nu o sa fie , dar toata apa aia fie ca e curata sau murdara ajunge la statia de epurare, cu cat volumul de apa e mai mare cu atat si stresul statiei e mai mare. Asa se ajunge la eliberarea apei nu foarte bine curatata pe care ulterior altii din aval o vor bea de la robinetele lor sau in caz fericit o vor bea imbogatita cu niste clor. Nimeni nu gandeste asa, dincolo de propia-i persoana, ca sa nu mai zic sa aiba grija de ecosistemul raului.
Eu la dus cand ma spal pe cap opresc apa, cand ma spal pe corp opresc apa, cand ma spal pe dinti opresc apa, cand spal la chiuveta las foarte putina apa sa curga, prietenul meu insa umple chiuveta cu apa si gata, mai foloseste alta apa la limpezit.
Am aici in suedia niste prieteni ce muncesc in industria alimentara, iar la un pahar in plus de tarie si-au dat drumul si au spus cu regret cata mancare se arunca din magazine, ca nu e culoare nu stiu cum, ca nu are dimensiunea nu stiu cum, ca are nu stiu ce, iar un coleg de al lor imigrant din Africa zicea ca la el acea mancare este perfect consumabila. Ce sa mai zic, acelasi prieten a ramas stupefiat cand o femeie i-a cerut sa-i aduca oase pt cainele ei, dar oasele alea sa fie nu stiu de care si sa aiba nu stiu ce nuanta de alb ca altfel nu le accepta, ea, nu cainele.
Prietenul meu cand m-am mutat la el facea o risipa de mancare de ma lua cu fiori; daca avea nevoie de juma de ceapa, cealalta jumatate o arunca, daca dadea peste un cartof care avea o mica portiune unde era verde il arunca cu totul, cand curata gogosarii si rosiile de tulpina pai un sfert din legume se duceau la gunoi si ele, daca am mancat niste mere si la ultimul i-am spus ca e ultimul si daca vrea sa-l manance, a facut niste ochi mari si mi-a spus ca acele mere erau cumparat de 2 saptamani si evident ca erau stricate in opinia lui. L-am convins sa fie mai atent cand i-am explicat ca noi in Romania culegem merele toamna si mancam din ele si primavara chiar daca sunt mai zbarcite, ca un cartof e verde acolo unde pamntul nu l-a acoperit dar tai parte si restul e comestibil, ca e timpul sa cumpere si ceapa mica, ca punctele de grasime de pe carne nu te omoara daca le lasi ci din contra se vor topi si e mai gustos. Dar ei asa au fost invatati, ca totul trebuie sa fie perfect altfel e stricat.
cipcipcip spune:
Pentru mine anti/consumerism inseamna sa cumperi un produs pentru ca ai neaparata nevoie, ci nu pentru ca te incinta, pentru ca te/a influentat o reclama sau pentru ca vrei sa te dai mare cu el.
Eu practic asta de ani de zile, si nu ca sa salvez planeta ca oricum nu o mai salveaza nimeni din pacate , ci pentru ca asa ma simt eu bine.
Eu prefer sa am 3 bluze de buna calitate, pe care le port ani de zile, decit 50 care imi umplu sifonierul sau pe care le arunc dupa citeva spalari. Nu arunc absolut nimic fara sa reciclez sau donez. Am dus saci de haine la biserica sau la centre de binefacere. Nu arunc mincare din principiu, ci incerc sa plaunuiesc astfel incit sa se manince tot. Evit sa cumpar mincare care a fost transportata distante mari si incerc sa incurajez producatorii locali.
Incerc sa invat copiii ca nu conteaza cine are mai multe jucarii sau haine mai frumoase, ci cine e mai amabil si stie sa ii ajute pe ceilalti, sa se joace frumos etc. Noi sintem imbracati simplu si practic.
Deci consider ca e mai bine sa consumi produse mai putine si de buna calitate, decit proaste si care ajung imediat la gunoi (materii prime care ajung rapid deseuri). Folosim orice pina se strica (pe mine un mobil ma tine cite 4-5 ani ), sau daca nu ne abtinem si cumparam noi le dam la altii decit sa le aruncam.
cipcipcip spune:
Chiar azi citeam in ziar ca au fost intrebati americanii ce-si doresc mai mult, pace in lume, un Ipad sau alte chestii. Ipad a iesit pe primul loc.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Fiica mea cea mica a invatat la scoala ca ccc cartofii care au pete verzi pe ei sunt otravitori si trebuie aruncati. Credeti ca pot sa o mai conving ca nu e asa?