anti-consumerism

anti-consumerism | Autor: cleo78

Link direct la acest mesaj

In ultimul timp, m-am ciocnit de mai multe ori de conceptul anti-consumerism. A aparut de zeci de ani, undeva in perioada flower-power, dar sa nu uitam nici pe Mahatma-Gandi. Definitia acestui concept inca nu am gasit-o, dar ce am inteles din asta este: sa nu ne minimizam timpul alocat castigat bani/cheltuit bani, maximizand timpul alocat pt noi.

Ce inseamna pt voi anti-consumerismul?

Ce inseamna pt mine:
-sa fiu atenta cat si ce consum la curent, apa
-sa nu mai arunc mancarea
-sa imi petrec timpul cu prietenii/familia gatind, decat mergand la restaurant
-reciclare reciclare reciclare
-vandut hainele in exces la mana 2a(donandu-le) - daca mie imi prisosesc, altora nu
-minimizat telefon (am negociat cu vodafone-ul la un abonament ieftin), si nu mai vb la tel - ne dam intalnire si vb. fata in fata
-mers pe jos in loc de masina/taxi pe distante acceptabile pt mine


Am vazut aici pe forum deja un subiect cu ce cumparam copiilor in atatea reclame si publicitate in jur, si cum convingem ca nu e nevoie de tot.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

adaug:
-mancarea gatita este mai buna decat cea semi preparata. Ideale sunt produsele care cresc in zona in care traim; evitam transportul produsului, dar si durata mai scurta de la recoltare pana la consumare.
-mancarurile mai simple (deja conceptul de raw este cunoscut) - o salata facuta rapid si proaspat e mai recomandata decat o piftie, sa zicem, de acum 1 sapt.
-mers in parc cu copilul. Cu bicicleta ar fi minunat.
-inventati si creati jucarii impreuna cu copilul. Fiica mea a abandonat rapid Barbie-ul luat pt fustita care i-am facut-o.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vera52 spune:

De acord Cleo. o astfel de viata e mult mai linistita, placuta, cu satisfactii, bucurii mari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Eu am o ciudatenie:am impresia ca anumite lucruri de imbracaminte imi poarta noroc.
Trecand peste jenenta superstitie,, pot sa spun ca nu imi cumpar in disperare lucruri noi, in trend cum s-ar zice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patryss_88 spune:

Pentru mine anti-consumerismul reprezinta o atitudine pozitiva fata de ceea ce inseamna bunul gust , rationalitatea si luciditatea in ceea ce priveste consumul nebun si scapat de sub control a produselor.

Sunt din ce in ce mai multi oameni care s-au desteptat , si care au renuntat sa mai bage miliarde in buzunarul marilor branduri ( alimentatie, industria textila , etc.)

Anti-consumerismul tinde a deveni un stil de viata , un mod de a regandire a actiunilor zilnice in ceea ce priveste consumul .

Asa vad eu lucrurile , si incurajez adoptarea acestui " val"

de gaza mica Luca Adrian


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Ideea ca dincolo de conceptul initial: "nu suntem sclavii advertising-ului", incepem sa ne descoperim.

Tocmai am venit din parc, unde am hranit pasarile cu resturi de piine. Mergem toti 3 sa facem somnu de amiaza ... ca lenesii .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Mda...asta cu bagatul de miliarde in buzunarul marilor branduri e cu dus si intors, uneori nu platesti doar eticheta, ci si calitatea.

Exemplu concret: ne-am dus la Cora sa luam body-uri mai grosute. Pe langa ca-s la fel de scumpe ca alea dintr-un magazin de firma, sunt si prost croite, ca si cum labuta piciorului ar fi fix la jumatatea cracului de body. Noroc ca n-am gasit decat doua pt masura ei, ne-am intors la bunul si batranul C & A (chit ca e la naiba fata de unde stam noi).

Pt. mine anti-consumerismul inseamna o moda ca si celelalte Am pus becuri economice in toata casa, asta inseamna ca-s anti-consumerism sau ca mi-e mila de buzunarul meu cand vine factura de curent ?

Daca as trai si eu in alta tara decat RO, probabil m-ar interesa ideea. Aici insa trebuie combinata cu pragmatismul (de ex. as merge cu drag pe jos prin Buc, dar la ce praf e, ajung ca un salahor acasa), balanta pret-calitate etc.

Dana & Amelia (21.06.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patryss_88 spune:

De acord cu tine Dana , ca noi nu avem aici alternative prea multe, insa cred ca anti-consumerismul are o stransa legatura si cu perceptia oamenilor despre ceea ce insemna un brand.

Faptul ca ne imbracam de la X sau de la Y e rezultatul advertising-ului , a promovarii intense si ( cred eu ) de abia dupa ce am probat pe pielea noastra cum sta treaba cu acel produs vine vorba de alegerea proprie.

Recunosc ca cu greu rezist unei reclame bune , sau unei promovari intense a uni produs , sau a unui Sale .

Dar nu e vorba aici numai de categoria imbracamintei , sunt alte tipuri de bunuri de consum unde cei care detin puterea pe piata fac legea.

De exemplu : marile supermarket-uri fac incasari de miliarde pe zi ... si asta cu "ajutorul " nostru , a tuturor....



de gaza mica Luca Adrian


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

Mda...asta cu bagatul de miliarde in buzunarul marilor branduri e cu dus si intors, uneori nu platesti doar eticheta, ci si calitatea.

Noroc ca n-am gasit decat doua pt masura ei, ne-am intors la bunul si batranul C & A (chit ca e la naiba fata de unde stam noi).

Dana & Amelia (21.06.2011)


C&A nu intra in nici un caz in categoria magazinelor "de firma". Este un brand de imbracaminte relativ ieftina si fara mari pretentii de design sau de calitate a materialelor.

DAr perfect de acord ca un body de bb de la C&A sau kiabi este o investite mai inteleapta decat unul de la M&S sau Chicco sau debenhams daca ne gandim la raportul calitate/pret si la perioada cat va fi folosit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

As mai adauga:
- mersul la serviciu cu bicicleta (acolo unde se poate) sau cu mijloacele de transport in comun (deci nu musai "tzop" in masina pentru orice);
- abolirea "trendurilor" prin refuzul de-a cumpara nimicuri (prezentate in reclame) doar pentru a fi in randul lumii;
- mersul la cumparaturi cu lista facuta de-acasa.

Editez ca sa adaug o treaba la care ma gandesc de ceva vreme. Vad in reclame multe produse despre care se spune ca e (aproape) musai sa le folosesti. Crema / laptele de corp si gelul pentru igiena intima sunt 2 din ele. In opinia mea putem trai foarte bine (daca nu cumva chiar mai bine - vezi chimicalele care intra in compozitia sus-numitelor produse) fara ele!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

anti-consumerismul nu se 'adreseaza' persoanelor care traiesc la limita existentei - ce spui tu este supravietuire. Ci tocmai celor care au un surplus financiar/ un timp in pus si isi pot pune intrebari si pot avea solutii.
Desi, si asa sunt oameni care au alternative si au de unde alege.
Pt a putea alege, trebuie sa ai mintea destul de limpede sa poti sa vezi drumul in fata.

Anti-consumerism nu inseamna numai economie la curent, din punctul de vedere al bugetului propriu al familiei, ci si din ideea ca AM DEPASIT NECESARUL pt a trai. Inseamna si incercarea de a explica copilului ca reclama este doar o reclama, sau ca in viata mass-media nu are un rol decisiv; plus ideea de ai oferi un echilibru, o alternativa; sau ca orice om poate trai fericit si cu masina dar si fara - iar daca bugetul familiar ar fi dezechilibrat de masina/papusa Barbie /telefonul mobil etc, mai bine renuntam la ele pt o perioada/de tot.

O alta idee: cumparaturile sunt o necesitate, nu un mod in sine de viata. Deci astea trebuie minimizate, cat mai rar; ba as incuraja cautatul producatorilor locali in loc de marime firme, tocmai pt a incuraja direct sursa, si nu brand-ul (de ex. de gasit un producator de lapte prospat, branza,unt, sau oua la care sa aprovizionam peridoc, si nu din hypermarket).



Sau un alt exemplu, pe care l-am vazut si in jurul meu, dar si aici pe forum: persoane care cashtiga sume mici, si a caror problema este tocmai nemultumirea ca e suma prea mica, dar nu isi pun problema de reprioritizare, sau ca temporar, ar putea face reduceri drastice din cheltuielile 'auxiliare', gen telefon, internet, masina etc etc. si trec pe locul 2 nevoile ca mancarea etc. ca in final sa simta numai frustrarea... pe care statul le da prea putin bani etc.


Mergi la inceput