anti-consumerism
Raspunsuri - Pagina 2
Alex@Sara spune:
Cleo,mami...de ce esti asa departe,ca te luam consultat......si te plateam cu cat economiseam,si zau de ar fi putin 
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
Merita sa bagati un ochi ....
b.nica spune:
Citind postarile voastre legate de produsele "de firma" am convingerea ca la noi anti-consumerism rimeaza f. bine cu anti-parvenitism.
La noi logica dupa care se orienteaza la cumparaturi VIP-urile, mai mult sau mai putin autentice, este sa-si etaleze situatia financiara prin intermediul ...etichetelor, ca sa nu spun brand-ul evident pt. ca detest acest acest cuvant care este strict comercial.
patryss_88 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui cleo78 Sau un alt exemplu, pe care l-am vazut si in jurul meu, dar si aici pe forum: persoane care cashtiga sume mici, si a caror problema este tocmai nemultumirea ca e suma prea mica, dar nu isi pun problema de reprioritizare, sau ca temporar, ar putea face reduceri drastice din cheltuielile 'auxiliare', gen telefon, internet, masina etc etc. si trec pe locul 2 nevoile ca mancarea etc. ca in final sa simta numai frustrarea... pe care statul le da prea putin bani etc. www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=I%20love%20DC&page=2" target="_blank">Victoria (des.1), fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim! |
Yeah , very good point!!! Cunosc si eu genul asta si mereu ma intrebam cum un om matur nu isi poate repartiza banii in functie de necesitati ...Adica , ne plangem ca nu avem bani de aia , de ailalta , dar bani sa ne ducem in concedii , sau sa ne luam nu stiu cate chestii inutile , avem !
Si sunt si eu de parere ca nu e normal sa taiem de la capitolul mancare de exemplu pentru...tigari !!?!?!? Asta ma innebuneste !! Adica cunosc oameni care spun ca nu au strictul necesar dar fumeaza 2 pachete pe zi ...
Telefonul ..e totusi "vital " zic eu , si daca serviciul e departe atunci clar si masina ...
de gaza mica Luca Adrian
cleo78 spune:
patryss, fiecare caz e unic. Si eu am ajuns in punctul cand am realizat ca desi castig suficient, se duc banii pe aiureli - abi atunci mi-am dat seama ca se duc banii pe nimicuri.... ca pierd ceva din viata.
Un alt lucru care mi-a placut si trebuie sa il adaug aici (eu nu il practic)- facutul piinii in casa.
Sau donarea lucrurilor ce nu le mai utilizam; o alta solutie este vanzarea la mana a2a a tot ce ne prisoseste, dar nu in ideea de afacere, ci la pret infim, fiind un adevarat ajutor pt persoane cu venit modest.
Cumpararea de produse hand made(gemuri, tricotaje) de la persoane/ asociatii caritabile - iar un lucru interesant.
Sau, o noua moda: scutece lavabile in loc de absorbabile de firma. Sunt si mai eco, si mai putin costisitoare. Nu am folosit insa.
aschiutza spune:
Eu cred ca anti-consumerismul e mai mult despre CIT si nu despre CE.
Mersul la restaurant nu il consider consum (ma rog, in cazul in care nu te duci in fiecare zi la McDonald), ci tocmai o cale de a accesa la cultura culinara. Pina la urma si teatrul, cinematograful, sala de sport, tot ce iti face placere, totul e consum. Mersul in concediu in Turcia sau Grecia: consum. Cumparat de carti: consum.
Asa ca eu vad important CIT consumi. Ca geaba nu cumperi toale de firma daca cumperi in fiecare an ca sa fii la moda zeci de lucruri, nemaipurtindu-le pe cele vechi .
La produse electronice clar prefer de firma. M-am zgircit eu la tinerete la unele lucruri, le-am cumparat no-name si in no-time s-au dus naibii. Si daca imi place ceva de imbracat care are nu stiu ce eticheta si consider pretul acceptabil, voi cumpara acel lucru.
Nu suport sa arunc un lucru pina nu si-a "trait viatza". Si in timp ce la multe lucruri ma uit foarte atenta cit si ce consum si incerc sa nu risipesc, am si produse care ma bucura, asa ca voi continua sa le cumpar "risispitor"(anumite reviste, carti, obiecte pt colectia mea, mersul in concediu).
"Anti-consumerismul" e tot un mod de a influenta oamenii, asa ca mie nu imi place sa ader fara rezerve. Din pacate societatea noastra vestica e facuta sa traiasca din consum si va fii nevoie de mult tact si gindire pentru a transforma-o intr-un alt fel de societate.
Cui i-ar place sa traiasca intr-o lume "non-consum" totala in care sa existe doar un singur fel de pantofi pt fiecare anotimp, un singur fel de rochie, doar un fel de suc, salam, brinza, etc? Imaginea asta imi cam aduce aminte de magazinele din anii '80
.
Cit despre scutece lavabile, nu stiu exact la cre te referi, dar am vazut aici o comparatie intre cele de unica folosinta si cele clasice. Cistigul ecologic al celor clasice e infim din cauza consumului de apa, de energie si detergent (care numai ecologic nu e).
apsara spune:
Nu e un cerc vicios? Daca o anumita firma nu reuseste sa vanda suficient, nu se pierd locuri de munca?
JuliaSM spune:
| citat din mesajul lui cleo78 Sau, o noua moda: scutece lavabile in loc de absorbabile de firma. Sunt si mai eco, si mai putin costisitoare. Nu am folosit insa. |
Nu mi se par nici mai eco, nici mai putin costisitoare. Decat daca le speli cu apa din fantana, pe care nu o incalzesti, ca sa spui intr-adevar ca e minim spre zero consumul. Mai multe am povestit la topicul despre scutece. Bineinteles, e strict parerea mea, nu inseamna ca nu-s faine la feeling si la folosit, insa nu-s chiar din categoria 'eco' si consum minimal.

"I'd rather walk in the dark with God
Than go alone in the light;
I'd rather walk by faith with Him
Than go alone by sight."
andacos spune:
| citat din mesajul lui apsara Nu e un cerc vicios? Daca o anumita firma nu reuseste sa vanda suficient, nu se pierd locuri de munca? http://community.webshots.com/user/just_bluewind |
Ba este,insa stau si ma gindesc ca mai bine mai putzine si salarii mai umane decit multe si ingrozitor de prost platite!Ma refer in special la state fara protectzie sociala,state sarace crunt,de care se profita la maxim!
ca atare,eu personal boicotez firma H&M ,iar dintre firmele nemtzesti boicotez Schlecker!
H&M profita si practica un fel de sclavagism modern in state sarace,Schlecker tot un fel de sclavagism la nivelul anului 2011 in Germmania insa!
Acum na' o fi de ris pentru unii dintre voi
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
cleo78 spune:
aschiuta, ai pus problema bine. Anti-consumerism-ul este echilibru, nu extremism. Faptul ca iti iei un produs electronic de calitate si il fol. pana se uzeaza, nu pana se demodeaza, tocmai aici te incadrezi: vezi calitatea inainte de firma si de a fi la moda.
Despre scutece, am citit un raport, cum ca nu se recicleaza si se dezintegreaza in 50 ani (si mai mult, problema e la plasticii din elastic, si invelis). In plus, detergentii sunt si ecologici; iar bonusul este ca in unele tari electricitatea e ieftina; argumentul suprem este ca un copil cu diapers invata mai tarziu sa faca la olita decat un copil in scutece lavabile. Totalul si compararea se facea tocmai pe consumul pe care il are un copil in 3 ani de viata. Asta e din ce rapoarte am citit eu. Pe de alta parte, fiica mea a avut o perioada kk-cioasa, cand facea kk de 4-5 ori pe zi. No so funny cu scutece lavabile...
Cat despre extremul consum si faptul ca scade productia/scad locurile de munca, alternativa mea era de cautat majoritatea produselor in surse locale - sa scadem importurile/adusul unor produse de la distanta.
Adica sa cautam produse de la mamaia/vecinii din sat.
Cealalta fata a lucrurilor - sa astepte mamaia mea sa i se coaca lamiile in curte pt o limonada...este deja o absurditate.
un alt exemplu care mi-a venit in minte: medicamentele. F.controversat, de altfel (sper sa nu apara polemica in directia asta). De ex. eu am nevoie de cortizon (inhaler, unguent). Nu am gasit niciun producator roman pt inhaler- iar pt unguente, nu aveau efecte. Dar la medicamente ca: pastile de supt pt gat, aspirina, unguent pt regenerarea pielli, am gasit alternativa romaneasca, de 2-3 ori mai ieftina, si prin achizitionarea lor putem da o mana de lucru in primul rand romanilor.
Un alt exemplu, in loc de siropul de tuse de 'firma', un sirop de brad / patlagina. In loc de maretul COlonHelp, gasim in plafar o parte din ingrediente/ceaiuri culese local. etc. - subiectul poate continua.
Ca tot vorbeati de hainute de copii, eu luam de la tragurile din Bucuresti, de la producatori romani. De super calitate, si pret mic (fiind direct producatorul).
b.nica spune:
Fetelor, cred ca trebuie diferentiat "consumerismul" vestic cu cel de la noi din Romania!
Este o diferenta ca de la sat la oras,
. Ups!Mai corect fata de cele afirmate mai sus, de la oras la sat!