anti-consumerism

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Fetelor, cred ca trebuie diferentiat "consumerismul" vestic cu cel de la noi din Romania!
Este o diferenta ca de la sat la oras,, ups!, mai corect fata de cele afirmate inainte, de la oras la sat!

b.nica, am fost vinerea trecuta in Mall-ul Sun plaza. Da, trebuie diferentiat - era plin la firmele scumpe si de proasta calitate!! in Bruxelles am vazut mai multa nebunie doar la reduceri (si astea inseamna 30%, 50%, 70%).

A, uite, si asta e un mod anti-consumerism. Sa estimam cu cat creste copilul in urmatorul sezon, si sa profitam de reducerile substantiale - si luam acelasi produs marime mai mare.

Pt ca tot s-a adus discutia si la eco, si in Bucuresti se face reciclare. Acum 3 ani am descoperit 2 tomberoane la 100m distanta, unde duceam sticlele de plastic si hartia. Pt ca am citit la subiectul cu scutecele lavabile cateva refletii la adresa reciclarii, o sa comentez aici: cu spatiul de depozitare, tin sa mentionez ca in Buc. - le strangeam intr-o punga. Ca si in prezent, sticlele de plastic le presam cu piciorul, sa ocupe minimum de volum, si faceam un drum pe sapt. Pt unii eram 'amuzanta' ce fac (sotul m-a bombanit de 2 ori ca l-am trimis taman 2 blocuri mai incolo), eu consider ca am facut-o pt mine si mai ales pt copilul meu. Inseamna 1 sticla de plastic mai putin pe zi x 30 zile x 3 ani = copiii romani (atunci credeam ca si al meu) vor gasi 9000 de sticle nedegradate in natura mai putin.

Stiti cum am devenit eu mai eco friendly? din perseverenta unei Monica. Monica aceasta, studenta in anul 1 la jurnalism, era colega de camera a verisoarei mele. Asta acum 6-7 ani. Deci Monica aceasta era amuzamentul colegilor in primele sapt de anul 1: strangea si biletele de RATB compostate, hartia de pe sucul de la terasa, foile din cosul de gunoi al clasei etc si le ducea in FUndeni unde gasise ea un centru de recliclat. La sf semestrului 1, dupa sesiune, majoritatea colegilor au colectat cursurile de aruncat si i le-au adus cadou. Ea a multumit, argumentand: "ati salvat, poate nu un copac,dar o creanga sigur". Cand am facut ordine si am aruncat 10kile de hartii, reviste, am pus un rucsac si m-am dus in Fundeni.
O poveste care nu trebuie pastrata, ci zisa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

B.nica, cred ca diferenta intre consumismul din vest si cel din Romania este mai putin in cantitate cit mai ales la pret si la calitate .

Ziare, cosmetice, imbracaminte se vind cu duiumul si in tara. Insa mult mai putini isi permit Adidasi originali in timp ce in germania de exemplu gasesti mai putine "copii" chinezesti de Adidas. In schimb de cite ori am venit in tara, lumea era imbracata mai la curent cu moda decit cei de pe la mine din nordul Germaniei (care sunt mai in urma cu moda ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

cleo 78 said: -sa fiu atenta cat si ce consum la curent, apa
-sa nu mai arunc mancarea
-sa imi petrec timpul cu prietenii/familia gatind, decat mergand la restaurant
-reciclare reciclare reciclare
-vandut hainele in exces la mana 2a(donandu-le) - daca mie imi prisosesc, altora nu
-minimizat telefon (am negociat cu vodafone-ul la un abonament ieftin), si nu mai vb la tel - ne dam intalnire si vb. fata in fata
-mers pe jos in loc de masina/taxi pe distante acceptabile pt mine

Sorry, pentru mine toate astea inseamna Comunism. Asa am trait eu pe vremea comunismului, mincarea n-o aruncam, ca nu era suficienta, reciclam de ne sareau capacele (cei 3 R), ce restaurante, erau goale, oricum n-aveau materie prima cu care sa gateasca, nu tu electricitate si apa calda suficiente, pempers pentru copii nici nu putea fi vorba. De circulat cu masina, se circula un weekend da si unul nu, iar iarna deloc, oricum nu prea era benzina, deci am mers pe jos cit a incaput...
Asta cu hainele mai putin, ca nu aveam nici pentru mine, dapai sa dau la altii.
Si nu, nu mi-a placut regimul asta. Deci eu n-as imbratisa niciodata anti-consumerismul sau cum s-o mai fi numind.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Ihi, si dupa ce ai facut tu drumuri cu sticlele turtite cu piciorul si indesate intr-o sacosica de-un leu a venit o masina de gunoi care a desertat toate trei tomberoanele (fara discriminare pe culori) fix impreuna la gramada in acelasi loc. Misto nu?

Letitia, nu e chiar asa, se aseamana dar nu e acelasi lucru. Ideea e sa nu cumperi mai mult dect iti trebuie. Simplu. In general surplusul indiferent de ce, mai devreme sau mai tarziu ajunge la gunoi.

Iar aia cu producatorii locali, e frumoasa teoria, e cum vreti voi, ideala. Dar foarte greu de pus in practica. La romania, te iubesc, aseara am aflat ca importam 70% din necesarul de lapte de pe piata romaneasca in timp ce vacarii romani arunca laptele la porci. Nu e tare?

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bbea spune:

sotul meu cocheteaza cu ideile astea...aproape ca devine deranjant repetand mereu....el spune ca este doar rational si ingrijorat de felul in care a evoluat placerea de a consuma la noi in ultimii ani..cand aproape ca nu mai economisim in nici o luna...iar eu care eram obisnuita sa "toc"bani, a trebuit sa accept idea ca are dreptate!inainte sa apara supermarketurile abia aveam o sacosa de cumparaturi, apoi caruciorul jumatate , iar acum e full la fiecare drum!!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

pai aici infieram consumismul, mai incolo il plangem pe steve jobs (apropo de sclavia moderna de care zicea andacos) ...

eu sunt printre marii consumatori - dar in general imi cheltuiesc banii pe chestii mai putin materiale - adica: filme (pe care mi le cumpar, nu le dau jos de pe torente), carti (pe care mi le cumpar, nu le descarc de pe te miri unde ca sa fentez drepturile de autor), vacante & calatorii (de unde nu ma intorc, in general, cu tzoale - anul asta mi-am luat o cratita de tuci cu capac ca sa inlocuiesc toate oalele de calitate zero primite la nunta) si chestii de bricolat cu copiii.

o data pe luna cumpar materii prime fitzoase pentru cate o cina cu prietenii; o iesire pe luna la un restaurant etnic.

in viziunea anticonsumerista: PROSTII.
in viziunea mea: NECESITATI.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui apsara

Nu e un cerc vicios? Daca o anumita firma nu reuseste sa vanda suficient, nu se pierd locuri de munca?

http://community.webshots.com/user/just_bluewind

Ba da.
Consumul stimuleaza cresterea economica, daca se consuma e nevoie de productie si daca e nevoie de productie sunt create locuri de munca.
E atributul societatii moderne, omul nu mai produce doar ce consuma, ci produce si pentru altii.
Eu as opta pentru stoparea (micsorarea) consumului de resurse naturale, in fine, cele de care nu avem strict nevoie.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Fiindca discutia a atins si subiectul "reciclare" vreau si eu sa va intreb exista in Bucuresti un centru unde pot se pot duce hainele(textile) ce nu mai pot fi purtate de nici un fel, adica nu se pot dona.La fel pentru incaltaminte.

Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Ihi, si dupa ce ai facut tu drumuri cu sticlele turtite cu piciorul si indesate intr-o sacosica de-un leu a venit o masina de gunoi care a desertat toate trei tomberoanele (fara discriminare pe culori) fix impreuna la gramada in acelasi loc. Misto nu?

Letitia, nu e chiar asa, se aseamana dar nu e acelasi lucru. Ideea e sa nu cumperi mai mult dect iti trebuie. Simplu. In general surplusul indiferent de ce, mai devreme sau mai tarziu ajunge la gunoi.

Iar aia cu producatorii locali, e frumoasa teoria, e cum vreti voi, ideala. Dar foarte greu de pus in practica. La romania, te iubesc, aseara am aflat ca importam 70% din necesarul de lapte de pe piata romaneasca in timp ce vacarii romani arunca laptele la porci. Nu e tare?

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

androix, acolo unde duceam noi sticlele de plastic, administratia blocului facuse contrct cu REBU si pt colectarea selectiva aveau reducere la factura, functie de cantitatea stransa(ridicau sticlele de plastic numai cand era containerul plin). Cred ca le recicla cumva REBU, altfel nu ar face reducere pt dusul la acelasi gunoi al orasului.
Androix, vazui ca zici de lapte. Mamaia mea mai are 3 vaci. Contractorul ii da ... 70 bani pe litru. Si se bucura cand ii da, ca a primit baniii si dupa cateva luni.
Aici in Belgia am descoperit incantata o ferma locala unde am putut cumpara lapte nepasteurizat la pret comparabil cu cel din hypermarket. Din pacate nu avem masina - dar mi-ar fi placut sa mergem periodic dupa laptele ala.... In bucuresti, era Ferma Animalelor, unde aveau un dozator cu lapte veritabil, de vaca.

madalinaM, despre textile vechi nu stiu de reciclare.

Letitia1, nu inseamna comunism. Pt ca alegi de buna voie sa folosesti becuri ecologice, si sa stingi lumina in casa, si sa petreci o ora bricoland cu copiii / citind o carte/ facand o plimbare cu bicicletele decat fardandu-te cu ultimul rimel (am dat un exemplu). Pt ca aleg singura sa am 5 plovere pe care le port, decat 20 in care ma incurcam in sifonier (asta e un exemplu personal). Pe care, evident le-am donat acum cand...nu le-am purtat in ultimii ani, si nici nu o sa le mut cu mine.

Un alt exemplu de idei anti-consumeriste: imprumutul cartilor de la biblioteca sau reversul: donarea lor.
Noi in primavara cand vom reveni in Bucuresti vom dona toate cartile ce nu le putem duce catre http://copiiidinglodeanu.blogspot.com/ - din discutiile pe mail, vor sa faca o mini-cantina saracilor si o mica biblioteca pt copii.

Eu am descoperit cu stupoare ca arunc si 30-50% din mancare. Discutam cu adimistratorul blocului din Bucuresti si zicea... ca nu suntem singurii - si ca asta nu i se pare normal. Apoi, mi-am reanalizat frigiderul si reorganizat, si... evident nu am mai ajuns atat de grav (mai se intampla sa arunc...ce nu se mananca 3 zile, nu mai sunt ok).

Rufus, consumul trebuie sa sustina o productie fireasca. Nu un brand, nu reclamele, nu marile firme ce investesc in advertising, promovare si in final ajunge un produs sa coste dublu decat merita. O sa iti dau un exemplu personalizat: ai 3 fete. Compara cu ele preturile si produsele din Dragonul rosu cu ce se vinde in Obor/Unirea etc. Eu nu sunt de acord sa dau dublu doar pt ca... unele sunt identice : luate din Dragonul Rosu, cu o noua ...eticheta si revindute cu pret dublu ...

Alt exemplu, bine dezbatut pe forumul aici au fost Pampers - acum 2 ani, au stricat calitatea, au fost cateva luni cateva loturi de 6->9 kg parca, cu elasticul prost la spate, si cel de pe picioruse slab, substanta dinautru se ciuciulea, asa ca aveam accidente zilnic. Dar erau vandute la acelasi pret. A fost aici un subiect, unde m-am documentat cum sa caut pachetele cu nourasi si pe care scrie made in Poland in loc de Made in Turkey. Atunci am trecut pe Huggies, problema ca in hypermarket -uri gaseam 90% firma Pampers, si uneori Huggies sau Libero, sau Bella care au ridicat si ei pretul...

Un alt curent binedezbatut: sampoanele antimatreata scapa de antimatreata? reclamele zic... experienta arata altceva. Gasisem o dezbatere si pe tema: ne spalam numai cu apa, de 2 ori pe zi, cu eliminarea gelului de dus/spalarii cu sapun/excesului de substante pt igiena - iar unii au ajuns extremisti si le-au scos complet (tot datorita advertising-ului prea agresiv).

Am mai gasit un articol pe net cu o familie care a renuntat la curentul electric. No, acolo mi se pare extremism .
Edit: acum imi dau seama, ca majoritatea ideilor mele sunt legate de conceptul de ecologizare si reducerea cheltuielilor la buget.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Asta vrea sa fie echivalentul downshifting-ului? Trend-urile alterneaza si in general cele consecutive sunt si opuse.
Cleo, de ce nu poti merge la o plimbare cu rimelul la ochi? Mie mi se pare ca cine e echilibrat si cu capul pe umeri este indiferent cate bluze are in sifonier, iar cine face excese nu-si va imbunatati calitatea vietii donand 5 rujuri din 6. Tot aud chestia asta cu "firma". In mall-urile noastre cred ca exista 1-2 magazine "de firma". In rest, Zara, C&A, Stradivarius sau mai stiu eu ce sunt brand-uri de mass-market si atat. Ca la noi sunt din pacate inaccesibile multora, e problema noastra nationala, da' nu-nseamna ca cine se imbraca de la Zara e snob.
Iar cei care dau constant 2-3 mii de euro pe o geanta/un costum de ex, nu cred ca sunt sclavii consumerismului, ci oameni pt care suma aia inseamna cat 2 milioane pt altii, chestiune de proportie. Am spus constant pt ca, intr-adevar, jenant si consumerist mi se pare sa nu mananci 5 luni ca sa-ti iei un Vuitton sau sa ai Bentley si sa stai in garsoniera in Ferentari. In rest, poti sa ai si biblioteca si sifonierul plin, nu vad de ce s-ar exclude. Nu-ti permiti, iti stabilesti prioritatile si nu-i cataloghezi din start pe cei care pot.
Ne place sau nu, banii sunt un instrument in lumea asta. Un instrument de a-ti largi orizonturile, de a calatori, de a-ti oferi clipe frumoase care sa le completeze pe cele care nu costa, de a-ti oferi un confort.
Eu nu vad nicio realizare in a milita pt intoarcerea la jucarii de lemn si spalatul cu sapun de casa, asa cum nu vad nici in a fi sclavul banilor. Echilibru in toate, dar cuvantul "anti" il exclude din start .

Mergi la inceput