Am decat o idee about that

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Citat:
citat din mesajul lui doruletz
Cunosc chiar si copii sub 7 ani, nascuti in alte parti care vorbesc romaneste doar acasa si doar cu unul dintre parinti si se descurca excelent cand e vorba de conversatii in romaneste, fara multe "furculitioane". Nu pentru ca ar fi ei cine stie ce filosofi nationalisti ci doar respect fata de interlocutor:)

Adica, un copil sub 7 ani (netraitor in Romania) isi da seama ca daca ar folosi cuvinte ne-romanesti in conversatia cu un roman ar putea ca acesta sa se simta inconfortabil sau nerespectat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yaia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina

cred ca exagerati putintel cu limba romana . Nu vorbesc despre "decat o idee" ci despre mixul dintre engleza si romana. Dupa ce vorbesti non stop in engleza 10 ore la servici poate si dupa aceea e cam greu sa mai faci diferenta in ce limba te exprimi , te exprimi si gata. Si nu vorbesc de fatucile de pe la TV care habar nu au de o limba straina ci de fetele care traiesc prin strainatate sau de mult blamatii corporatisti. Multi dintre ei isi petrec peste jumatate din zi vorbind si gandind in engleza, nu vad nimic anormal sa mai amestece cuvintele.

Marina

Daca ar sta 10 ore la serviciu, atunci as intelege, altfel...

===============================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007) si Alexia Briana (30.03.2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

nu, nu, nu stiu copiii ce e ala respectul interlocutorului, de fapt asa sunt astia micii bilingvi, indoctrinati de la nastere sa fie ultranationalisti:) Reusesc sa comuteze instantaneu dintr-o limba in alta fara sa le amestece prea tare, doar asa, d'ai naibii, ca sa ne faca in ciuda noua celor care suntem asaltati ziua de limbi straine si ... 'comme si dice', 'a si, la sera venuta' constatam ca am uitat romaneste :))

Copiii care vorbesc mai multe limbi invata f devreme sa raspunda in limba in care li s-a adresat interlocutorul, daca nu stiu cuvinte isi cauta sinonime sau explica altfel. Folosesc si ei "furculitioane" dar se corecteaza cand li se atrage atentia, sau intreaba chiar ei, sunt foarte receptivi si atenti la asta. Tine de faptul ca vor sa se faca intelesi si stiu ca au mai multe sanse daca vorbesc corect. Da, unora li se si spune ca vorbirea cat mai corecta a unei limbi e nu numai folositoare ca sa te faci bine inteles dar e si o regula de politete si de respect fata de cel cu care discuti ... Iar daca interlocutorul ni se adreseaza chiar in limba noastra materna, cu atat mai mult nu exista scuze (doar daca e vorba de sindromul ala... am si uitat 'comme si chiama' :)

Si din cate am inteles din articol, nu e vorba de cuvinte uzuale pe care le folosim toti (si el foloseste meeting, email etc) ci de exprimari, fraze intregi care tin in mod evident de 'raducioisme' ridicole... sau de povestea cu grebla neaosa Cum zice glimmer mai sus, ar fi amuzante si astea daca n-ar suna 'ca dracu':)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui OanaP

Toate ca toate, dar sa ma vezi vorbind in romana si folosind structura gramaticala engleza ( de ex. ce stralucitor soare ).
Si asta fara sa gandesc, practic ramai setat pe niste chestii si nici nu le mai realizezi.

Asta pentru ca tu, deep down, esti o poeta! Sau poiata?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mina
La fel se intampla sa imi ceara sa ii dau file-ul ala, aratand spre un dosar.

file = fisier
folder = dosar

Oare ce iti cere de fapt?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Copiii care vorbesc mai multe limbi invata f devreme sa raspunda in limba in care li s-a adresat interlocutorul, daca nu stiu cuvinte isi cauta sinonime sau explica altfel. Folosesc si

Asta in cazul in care nu refuza sa foloseasca una dintre limbile la care sunt expusi.

Copiii bilingvi au tendinta de a prefera limba pe care o folosesc ceilalti copii, partenerii lor de joaca. Ar folosi-o pe aia chiar dac-ar fi "click-click-Zulu" iar limba lor materna ar avea "la celebre clarte francaise".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Yaia

Citat:

Toate ca toate, dar sa ma vezi vorbind in romana si folosind structura gramaticala engleza ( de ex. ce stralucitor soare ).
Si asta fara sa gandesc, practic ramai setat pe niste chestii si nici nu le mai realizezi.

Mai degraba suna a mare fan al maestrului Yoda din Galceava pe cer.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gabitza2005

Citat:
citat din mesajul lui Yaia

Citat:

Mai degraba suna a mare fan al maestrului Yoda din Galceava pe cer.

Fac pipi pe mine de ras!
Asta cu Galceava pe cer imi aminteste de preferatele sotului meu:
Lovitura de osanza
Absolviti de talancuta

Mergi la inceput

Preferata mea in ultimul timp, spusa de o duduie foarte 'cula' de la Realitatea tv:
'Va avertizez ca imaginile sunt socante, de aceea sunt blurate.'
Huh, what? Shi spuni, maica?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

eu nu inteleg de ce "rsvp" e considerat o chestie eleganta (din negura vremurilor), iar "asap" e considerat bleacs.

Mergi la inceput