Bucatarie Internationala: Retete din Asia ( 26 retete )
Sushi(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 6042) OREZUL DE SUSHI Se pune la rice-cooker ori se fierbe in oala, pe aragaz, dupa urmatorul algoritm: - se acopera oala cu un capac greu; se lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba - se da la foc mare 1 minut - se da la foc mic 4-5 minute - se da la foc ff mic 10 minute - se ia de pe foc si se lasa la "odihna" inca 10 minute, fara a ridica capacul
Se amesteca intr-un bol mic otet (de orez, de preferinta), zahar si sare, in urmatoarea proportie:
5 cesti orez fiert...3+1/2 linguri otet...1 lingura zahar...1+1/2 lingurite sare
Se pune orezul fiert (fierbinte) intr-u caston, se adauga "sosul" de otet, zahar, sare si se amesteca cu o spatula de lemn, fara a strivi boabele (se fac miscari "de taiere"); daca e prea apos, i se face domnului orez vant cu evantaiul, pentru a se evapora excesul de lichid. Pana la folosire, orezul de sushi astfel preparat se lasa in castron, acoperit cu un prosop umed.
COMBINATII: 1. Somon afumat (orez de sushi, somon afumat, ceapa, maioneza; ingredientele "obligatorii" pot lipsi) - se tapeteaza un castron putin adanc cu felii de somon afumat - se pune in castronul tapetat orez de sushi; se preseaza - se rastoarna castronul pe un platou - se "orneaza" cu maioneza si se presara cu felii de ceapa, ori se pun doar felioare de lamaie - se taie ca un tort si se haleste cu mana sau cu betisoarele (exersati!)
2. Somon, ton, fructe de mare (peste crud, felii, ingredientele "obligatorii")
- se ia, cu mana uda, din castron, cantitati mici de orez si se formeaza gramajoare aidoma mititeilor romanesti - se ung "mititeii" cu un strop (cat un bob de mazare) de pasta de wasabi - se aseaza pe fiecare "mititel" o felie de peste ori un crevete ori o felie de caracatita etc - se aseaza "mititeii" frumos pe un platou - cand se mananca, fiecare inmoaie "mititelul" ales in sos de soia (care e picurat intr-o farfuriuta in fata fiecarui mesean); dupa fiecare imbucatura se ciuguleste o felioara de ghimbir marinat, care "spala" papilele in vederea degustarii imbucaturii urmatoare
3. Carne, legume (vezi mai sus).
Incercati combinatii proprii!
Pofta buna si, daca vi se pare interesant, o sa mai revin si cu alte japonezarii, poate mai usor de facut!
PUI CROCANT (tori no tatsuta-age)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2950) - se taie puiul in bucati mititele (cat o imbucatura) - se marineaza bucatile de pui in sosul e mai sus cel putin o jumatate de ora - se scot bucatile de pui din sos, se tavalesc prin faina si se prajesc in ulei, la foc mediu, intorcandu-le pe toate partile, pana se fac auriu inchis - se scot din tigaie si se aseaza pe o hartie absorbanta cateva minute
Nasi Goreng (Orez Fript)!!!(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2929) Se pun la calit o ceapa, niste catei de usturoi (in functie de preferinte, eu pun vreo 6-7), sos de chili sau praf de chili in ulei de porumb sau de masline. Se lasa pina capata o culoare aurie dupa care se adauga pieptul de pui taiat bucatele (patratele), se mai adauga ardei (iute daca preferati), sare, piper alb, morcovul taiat in lungime (asa ca niste bastonase sa fie, de vreo 4-5 cm lungime si destul de subtire. eu tai un morcov in vreo 3-4 fisii si dupa aceea il segmentez in fisiile astea mai mici. Sper ca sint inteleasa...). Se adauga orezul fiert rece (indonezienii fierb orezul de dimineata daca fac mincarea la prinz, sau chiar cu o seara inainte cica e mai bun asa, daca e putin deshidratat. Tu ce parere ai Julie?, tot asa se face si in Japonia). Se mai adauga sos de soia dulce si putina nucsoara. pieptul de pui se lasa pina se rumeneste bine bine si abia apoi se adauga orezul.
Chahan (orez "fript")(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3134) Se prajesc legumele in ulei, se adauga orezul, sosul de soia, piperul si se continua prajirea, amestecand continuu, sa nu se arda. Trebuie sa iasa brun la culoare (de la soia) si putin picant (de la piper).
Se mai pot adauga: nuci (taiate marunt), mazare, porumb (de la conserva). De fapt se pot incerca toate legumele pe care le aveti la indemana... Joaca placuta si pofta buna!
Teriyaki(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2614) Se amesteca ingredientele pentru sosul de marinat intr-un castron (sake-ul si mirin-ul se pot inlocui cu o aceeasi cantitate de votca plus apa in parti egale). Carnea de pui se portioneaza in felii mari, se aplica taieturi in diagonala cu cutitul, se inteapa cu o furculita si se pune la marinat in sosul de mai sus, pentru cel putin 30 de minute.
Se pune un pic de ulei intr-o tigaie, pe foc moderat, si se aseaza bucatile de pui marinat in tigaie, avand grija sa nu se "incalece". Se tin pe foc 2-3 minute, fara sa se intoarca pe cealalta parte. Se trece carnea pe o farfurie si se lasa un pic sa se racoreasca, dupa care se pune la loc in tigaie, pe partea neprajita, se toarna sosul de marinat deasupra si se lasa la foc domol inca cca 5-10 minute (in functie de cat de groase sunt feliile). Eventual se mai intorc o data pe cealalta parte. Friptura astfel rezultata trebuie sa fie foarte frageda (carnea se va intari daca va fi lasata prea mult la foc), glazurata dar nu crocanta.
Pont: aceeasi friptura se poate face si din carne de porc sau de vita, insa eu o prefer pe cea de pui.
Pui cu orez (mancare thailandeza)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 16466) Ptr 2 persoane: 200-300 g carne de pui, vita sau porc. - Cine vrea le combina. Eu fac in general cu pui. Cine vrea pune carne mai multa. - se prajeste carnea in putin ulei (eu folosesc ulei de susan) cu putin usturoi (1-2 catei)- cand s-a rumenit se adauga in tigaie 1-2 oua si se amesteca bine pana s-au prajit. - se aduga orezul fiert separat . Aici sunt mai multe trucuri.Reteta originala este cu orez thailandez cu aroma si ar trebui sa se fiarba intr-o oala speciala deoarece orezul nu ar trebui sa contina prea multa apa (habar am ce fel de oala, nu am gasit in magazine de aceea eu folosesc orez thailandez normal sau genul de orez la care nu se lipesc boabele la fiert) - un alt truc de la thailandeza: orezul , ptr ca trebuie prajit, se va fierbe 90% ptr ca la prajit se va rumeni putin si va fi perfect de mancat. asaa.... sa revenim... - deci se adauga in tigaie si orezul si se continua sa se prajeasca (la caldura mai mica)- se adauga dupa gust : sare, piper, putin zahar (asta tot de la thailandeza) sos de soia deschis la culoare (ar fi bine sa fie deschis ptr ca cel inchis inegreste toata compozitia)daca va place ceva mai piperat putina pasta de ardei iute (chinezeasca), sau puneti pur si simplu ceva mai mult piper. - cand totul este aproape gata (carnea e maronie, orezul bine prajit) se adauga vegetale. Eu pun 1/2 ardei rosu cu 1/2 ardei galben (arata bine), o rosie,un morcov mic, ceapa verde sau uscata, dar in bucati mai maricute nu tocata marunt. - Eu mai adaug frunze de busuioc (dar la sfarsit sa nu se prajeasca prea mult) dar nu este obligatoriu.
Chicken satay(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2612) Se taie pieptul de pui fashii subtiri de aprox 1 cm grosime si cat de lungi se poate si se pun pe betisoare (ca la gratar), dupa care se aseaza intr-un vas. puneti usturoiul, jumatate din ceapa, o lingura de zahar si sosul de peste in robot (daca nu, le taiati, pisati, etc dupa care le amestecati). Veti obtine o pasta fina pe care o puteti subtia cu apa rece. Puneti-o peste carne, acoperiti cu o folie de plastic si lasati la marinat 3-4 ore amestecand din cand in cand. Incalziti celelalte ingrediente (deja mixate) pentru cca 4 minute pana obtineti un sos ca o smantana groasa.
Carnea astfel marinata se pune pe gratarpana cand suprafata devine galbuie si se coace foarte bine. Invartiti si pe o parte si pe alta de mai multe ori adaugand cu pensula cate putin ulei daca este necesar.
Pui prajit cu ardei iute si busuioc(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2592) Taiati puiul in cubulete mici (cu latura de aprox. 1.5 cm), sarati-l si piparati-l dupa gust. Incingeti uleiul intr-o tigaie. Prajiti puiul in ulei pana cand se albeste si apoi adaugati ceapa verde si ardeiul iute prajind in continuare pentru 1 minut. Adaugati apoi sosurile, zaharul si frunzele de busuioc. Se mai tine la foc mic 2-3 minute
SWEET AND SOUR PORK (sau porc dulce-acrisor)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3792) Ceapa si usturoiul se calesc in ulei incins pina ceapa devine transparenta;se scoate din tigaie si se pune la prajit carnea taiata cubulete de cca 2 cm;se rumeneste la foc iute pe toate partile dupa care se pune ceapa inapoi in tigaie.Se adauga concentratul de supa si se aduce la fierbere,dupa care se acopera si se fierbe la foc mic pina carne devine frageda (30').Adaugati restul de ingrediente si mai lasati la foc 5 min.Intre timp din siropul de ananas si amidon se face un sos subtire (amestecati f.bine sa nu aiba cocoloase) care se toarna in amestecul din tigaie cinn acesta da in clocot.Se mai fierbe inca 2 minute sau pina se ingroasa sosul....Si gata!
CRISPY FRIED NOODLES (sau spaghete crocante prajite )(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5659) Pastele se fierb in mod obisnuit dupa care se scurg si se lasa sa se raceasca intinse pe-o suprafata plata;se infierbinta uleiul intr-o tigaie adinca si se adauga spaghetele;se coc pina devin aurii si crocante;se scot si se scurg in hirtie absorbanta ca sa nu ramina prea uleioase.Pt.mai mult gust se pot adauga 1-2 catei de usturoi pisati atunci cind se prajesc in tigaie.