Prajitura din foi cu suc de rosii si gem(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4883) Se freaca margarina -125g- cu zaharul, se adauga oul, iaurtul, sucul de rosii, bicarbonatul si faina. Se amesteca bine ca sa iasa un aluat mai tare din care se fac 4 foi coapte pe dosul tavii.
Crema: 200g margarina se freaca cu putin zahar si se adauga gemul putin cate putin. Se ung foile si se lasa de pe o zi pe alta sub o greutate. Se pudreaza cu zahar pudra.
Prajitura din foi cu miere(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5466) Se ia un castron smaltuit de 3l si in el se cantareste mierea, se adauga apoi zaharul, untul, oul intreg, laptele si bicarbonatul. Se amesteca totul pana se omogenizeaza si apoi se trece pe foc mic si se mesteca in continuare pana compozitia incepe sa fiarba in clocot si sa se umfle ca o spuma, dublandu-si aproape volumul. Vasul se ia de pe foc si imediat se adauga toata faina, amestecand repede pana se incorporeaza bine. Se lasa sa se raceasca 2-3 min ca sa se poata lucra cu mana, apoi se imparte in 4 bucati egale. In timp ce intinzi foile si le coci, lighenasul cu restul de coca se tine pe un vas cu aburi sa nu se intareasca compozitia. Daca nu ai cantar ai grija cand pui faina, sa nu fie prea multa ca n-o sa mai poti intinde foile. Mai bine pui mai putina si mai adugi in timp ce intinzi foaia. Foile trebuie sa fie f subtiri, se umfla la coacere. Dupa ce intinzi foaia o pui pe o tava unsa si tapetata bine cu faina, apoi intepi foaia cu o furculita inainte s-o bagi in cuptor. Crema ( se face la ochi), fac o ciulama mai groasa din lapte cu faina (la 2 cani de lapte pun vreo 7 linguri de faina, cred ca ar merge sa faci si din budinca la plicuri numai sa pui jumatate din cantitatea de lapte prescrisa pe pliculet ), separat frec un pachet de unt cu o cana de zahar. Dupa ce s-a racit ciulamaua iau din untul frecat cu zahar cate o lingura si adaug in ciulamaua racita pana se incoporeaza tot untul. Sa nu faci invers (adica sa pui din ciulama in unt ca se taie crema). Intre foia 1-2 pui crema, intre foaia 2-3 pui marmelada (marmelada sa fie acrisoara, caise , coacaze), intre foaia 3-4 iarasi crema. Deasupra pui glazura de ciocolata.
Prajitura Mimoza(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 16464) Foile: Se freaca untul cu zaharul(pudra) pana devine spumos. Se adauga 1 ou ,bicarbonat stins sau praf de copt, mierea de albine, cele 3 linguri de lapte si un varf de cutit de sare . Toate astea se amesteca pe baie de aburi(adica pui o oala cu apa sa fiarba si cind fierbe pui in locul unui capac un castron in care ai aceast amestec).Se amesteca tot timpul pe baia de aburi, socotind 15 minute de cind incepe apa sa fiarba in clocot. Se adauga in ultimele 3 minute cele 200gr de faina, iar restul (200gr) cind ai luat compozitzia de pe baia de aburi. Se framanita bine si se imparte in 4 parti egale. Se intind patru foi subtiri. Se coc pe dosul tavi la foc iute.
Crema: 300ml lapte se fierbe cu 2 linguri de gris (fin) si rom sau alte esente(dupa gust). Se fierbe pana se ingroasa, 2-3 minute, se lasa sa se raceasca bine de tot. Separat se freaca 200 gr unt cu 200gr zahar pudra pana devine spumos(cu mixerul e mai bine) . Peste amestecul de lapte si gris, rece, se adauga untul, cate 2-3 lingurite, se incorporeaza si tot asa, altfel se taie. Peste prima foaie punem crema, a doua foaie gem de caise amestecat cu cateva picaturi de lamaie, a treia foaie crema si apoi a patra foaie. Deasupra se poate pune glazura sau se pudreaza cu zahar.
Foi (napolitane)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5047) Se amesteca ouale cu o cana de zahar, margarina si se pun pe foc pana se dizolva zaharul si margarina. Se topeste cealalta cana de zahar ramasa, pana ia culoarea caramelului. Se amsteca cele doua compozitii (cat sunt calde) si se adauga nuca. Se intinde compozitia rezultata pe foile de napolitana. Se pune la presat intr-un loc rece.
Alvita (Nugat)(...mai departe)
9 (Voturi: 1) (Vizualizari: 10332) Nucile curatate se pun in tava la cuptor, unde se lasa la foc mijlociu...cu usa cuptorului deschisa si se amesteca cu lingura de lemn de 2-3 ori sa nu se rumeneasca ci numai sa se prajeasca. Cind sunt calde se freaca intre palme sa cada coaja uscata apoi se taie in feli mai groase. Intr-un cazanel de 3l, albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul, zeama de lamaie, toata odata, si se bate in continuu cu telul in forma de para, pe marginea aragazului(se pune pe flacara un disc mai gros din metal)timp de 10 min. pana se intareste bine spuma ca pentru bezea. In acest timp mierea, cantarita direct intr-o oala de 1l(dupa ce sa luat greutatea oalei) se pune pe foc mic sa se infierbante (atentie ca da repede in foc). Cind spuma e bine batuta se adauga toata mierea clocotita peste ea, se bate apoi cu telu in forma de para cu toata forta 10 minute, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece mierea subtiaza albusurile care se vor intinde ca o coarda, de acea albusul trebuie batut bine ca spuma sa se intareasca, pana ce se va rupe coarda (sa nu se mai intinda) si isi va mentine forma (cind se ridica telul nu curge) In acel moment albusurile fiind bine batute cazanelul se ia de pe foca daugand in compozitie zaharul vanilat si nucile. Se amesteca usor prin rasturnare pana se incorporeaza bine nucile. Compozitia calda se aplica imiediat de 2-3 ori pe foi lica (aceasta va depinde de marimea lor)intinzandu-se cu lama unui cutit de inox in strat de 2 cm grosime. Alvita se acopera imediat cu alta foaie. Blaturile se suprapun si se aseaza o tava cu o greutate nu prea mare deasupra lor. Se pastreaza la rece si dupa 3-4 zile alvita se poate taia bucati de 2/4 cm sau mai mici. Se poate pastra si 2 luni.
Baclava (1)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1881) Apa si zahărul se fierb, amestecând din când în când. Din serbetul care fierbe se pică o picătură pe o unghie. Dacă nu curge înseamnă că serbetul e gata. Din făină, ouă si sare se face un aluat. Se frământă până devine ca lobul urechii de moale. Din aluat se rup bucăti de mărimea unei cepe medii. Bucătile astfel rupte (30) se întind la mărimea tăvii care se va folosi. Se foloseste amidon la întinderea foilor sau in lipsa faina. Se amestecă untul topit cu margarina topită. Se unge fundul tăvii. Se asează în tavă câte o foaie si câte un strat de nucă pisată până se pun toate foile si toată nuca. Marginile foilor care ies peste marginea tăvii se întorc spre tavă. Se taie baclavaua în lung si în lat. Grăsimea rămasă se întinde bine peste baclava si peste marginile întoarse. Baclavaua se coace la cuptor până se rumeneste (25 minute). Se lasă apoi să se răcească. Serbetul fierbinte se toarnă peste baclavaua răcită.
Baclava (2)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1741) Intr-o tava emailata, unsa cu unt topit sau untdelemn, se aseaza o foaie de aluat de strudel care se stropeste bine cu pensula muiata in untdelemn amestecat cu unt sau margarina topita. Peste ea se aseaza alte doua foi, stropite la fel cu grasime, sa nu se lipeasca la copt. Ultima foaie, a treia, dupa ce s-a stropit cu grasime, se presara cu 1/7 din nucile macinate si amestecate cu pesmetul (fara zahar). Peste ele se asaza alte sase foi, fiecare dintre ele stropite cu grasime si presarata cu nuci si pesmet; se termina cu alte foi 2-3 foi, stropite intre ele numai cu grasime. Se stropeste si deasupra cu grasime. Dupa ce s-a lasat tava la rece 30 minute, cu un cutit bine ascutit, baclavaua se taie in patrate de 5/5 cm. Tava se introduce in cuptorul bine incalzit unde se lasa 50-60 de minute. Nu se deschide cuptorul timp de 30 minute. Dupa aceea se mai reduce focul pentru a se usca baclavaua. Zaharul, dupa ce s-a dizolvat in 1/4 l apa, se fierba 2-3 minute. Cind se ia de pe foc, se adauga zaharul vanilat si zeama de lamiie. Cind tava se scoate din cuptor, baclavaua se stropeste imediat cu tot siropul caldut. Se lasa pina cind nuca si pesmetul absorb bine siropul si apoi se serveste.