De la ce varsta fara un adult in preajma?(2)
Raspunsuri - Pagina 12
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dana vio Daca tot vorbiti de clasa0 si eu ma tot gandesc cum sa fac cu Alex la anul. Ea acum este grupa mare, in vara asta m-a innebunit cu literele, nu le cunoaste pe toate, dar progreseaza, silabiseste tot ce vede, zice "hai sa facem teme" si isi ia caietele de activitati. E fun acum, dar nu stiu cum va fi la scoala. Si nu stiu daca o pot amana ca de nu-stiu-cand imi spune ca ea de-abea asteapta sa mearga la scoala. Pe de alta parte, toata lumea incearca sa ma convinga sa o aman 1an, ptr ca este greu si are vreme de scoala. Imi spunea o prietena, profesoara de meserie, ca ea a dat fata la scoala la 7ani9luni (a repetat gr mare de 2ori si gr preg tot de 2ori). Acum e in clasa6 si ii merge foarte bine. Imi spunea ca in primele 2luni de scoala cei mai mici colegi ai fetei dormeau cu capul pe banca sau nu reuseau sa fie atenti la lectie. Acum o sa-mi spuneti ca e parte din procesul de acomodare la scoala, concentrarea etc, dar cand majoritatea are 7ani impliniti, e mai greu ptr cei mai mici sa recupereze. La varste asa mici diferentele se vad. Nu sunt toti destul de maturi ptr scoala. Iar Alex ar avea 5ani9luni in clasa0. Alexandra Maria 14.12.2007 |
Fata cea mare a mers la scoala la 7 ani si 9 luni. Acum e in clasa a 12-a, in decembrie face 19 ani.
Nu pot sa aduc argumente foarte solide ca-i mai bine asa sau altfel...dar pot sa spun sincer ca nu-mi pare rau absolut de loc ca a inceput scoala la varsta aia, niciodata pe parcurs n-am simtit ca ar fi fost bine altfel, si nici acum nu simt ca am facut vreo eroare.
Iar ei nu-i pare nici atat rau.
Inca ceva: majoritatea colegilor ei au implinit deja 18 ani.
Rufus, Tora si iadele
anya spune:
De multe ori copiii sunt mai capabili decat ii credem noi. Un exemplu personal: niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap sa pun un copil de 6 ani sa invete tabla inmultirii. Anul trecut, baiatul meu mai mare (a 3-a) era la tabla inmultirii si eu ca o mama responsabila il tot intrebam cat fac "aia ori ailalta". La un moment dat ma trezesc ca in locul lui imi raspunde mai repede baiatul mai mic care statea sub birou si se juca cu lego. Acum a intrat in clasa 1 si in fara de inmultire mai intelege si numerele negative (adica stie cat fac 5-7). Nu e un geniu, e absolut normal. Prin joaca, repetitie, acumuleaza mai mult decat credem noi.
Ca sa revenim la subiect, eu i-am mai lasat singuri acasa dar nu perioade lungi de timp. Afara nu au unde sa se joace, parcul e departe. Din cauza ca exista si cel mic in schema cel mai mare n-a apucat sa mearga singur scoala/casa. La bunici, la munte, merg singuri in parculet (la 3 case) sau la magazin - se vede de pe geam.
Lala_D spune:
citat din mesajul lui anya De multe ori copiii sunt mai capabili decat ii credem noi. Un exemplu personal: niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap sa pun un copil de 6 ani sa invete tabla inmultirii. Anul trecut, baiatul meu mai mare (a 3-a) era la tabla inmultirii si eu ca o mama responsabila il tot intrebam cat fac "aia ori ailalta". La un moment dat ma trezesc ca in locul lui imi raspunde mai repede baiatul mai mic care statea sub birou si se juca cu lego. Acum a intrat in clasa 1 si in fara de inmultire mai intelege si numerele negative (adica stie cat fac 5-7). Nu e un geniu, e absolut normal. Prin joaca, repetitie, acumuleaza mai mult decat credem noi. Ca sa revenim la subiect, eu i-am mai lasat singuri acasa dar nu perioade lungi de timp. Afara nu au unde sa se joace, parcul e departe. Din cauza ca exista si cel mic in schema cel mai mare n-a apucat sa mearga singur scoala/casa. La bunici, la munte, merg singuri in parculet (la 3 case) sau la magazin - se vede de pe geam. Anya |
Asta-i avantajul fratelui mai mic
Eu m-am trezit cu un prichindel ce recita de zor definitii de fizica sau de geometrie
Evident ca nu pricepea ce spune dar isi exersa capacitatea de memorare din zbor de la ce invata fratele lui cu voce tare
ela_04 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui szivarvany
asta cu gratuitatea te rog io sa o dezbatem cand ai copil la scoala sau macar la gradi Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP. _ Au nevoie de noi: Iulia Copiii Monicai Alex Luca |
Putem sa o dezbatem si acum... maica-mea era divortata iar taica-miu nu a platit o zi pensie alimentara.
Asa ca maica-mea nu a dat un ban la scoala niciodata. eram printre putinii copii care nu platea fondul clasei, scoli, nu aduceam cadouri si nu cumparam manuale sau culegeri. Nici eu nici fratele meu.
Desi nu mi-a picat bine mie ca si copil asta nu inseamna ca m-a dat cineva afara din scoala sau nu am trecut clasa.
& +33
roli25 spune:
citat din mesajul lui ela_04 Dar ...de asemeni mai sunt parinti care intentionat mai intarzie intrarea copilului in colectivitate. In special comoditatea parintelui in defavoarea copilului ma deranjeaza cel mai tare... Inteleg ca esti sarac si nu ai sa le dai in fiecare zi ciocolata sau somon. Ca uneori nu ai suficient cat sa-i imbraci poate... dar dreptul la educatie pt mine e ceva mai mult decat dreptul constitutional. e gratis pt D-zeu! si e singurul lucru care iti poate oferii o sansa in viata asta afurisita... e o crima sa nu oferi aceasta sansa copilului tau. In fine... poate sunt eu nebuna... & +33 |
Nu e nimic gratis, nu stiu unde ai auzit tu asta?
Gradinita costa cel 250-300 lei/luna DOAR MANCAREA. Rechizite nu le da nimeni gratis, tot tu le cumperi. Sapun, servetele, apa, tot tu le duci.
Scoala: uniforma, rechizite, fondul clasei.
Asa ca nu stiu despre ce saracie si ce gratuitati vorbesti.
oanap85 spune:
citat din mesajul lui ela_04 Danaionela, eu am inteles de cand ai spus prima data ca "nu sunt pregatite" ca nu de nebuna le-ai amanat scoala. Sunt cazuri si cazuri particulare. Asta nu inseamna sa generalizam sau sa exageram. Tu iti cunosti cel mai bine copiii, daca instinctul tau a fost asta inseamna ca ai facut cea mai buna alegere. Am o nepotica care anul asta a inceput clasa I . Din prima zi a fost o placere pt ea. Vineri cand am sunato pe maica-sa plangea de rupea... fata ei minunata a cerut la toaleta, dupa care a mai iesit o fetita si au inceput sa bata la usa la toate clasele de pe colidor... Asa ca doamna a oprito cand s-a dus sa ia copila acasa si i-a facut observatie. Eu nu cred ca le da teme de facut din primele zile... trebuie sa fie o perioada de acomodare pt copil... nici la fack nu incep cursurile chiar de prima zi... & +33 |
off topic
serios ela04?
atunci sa inteleg ca ai ceva personal cu mine ?
citat din mesajul lui ela_04 Se pregateste urmatoarea generatie pt "Cabinetul Psi - consultatii de psihologie |
ce anume mai exact ?cand dau raspunsuri care nu iti convin sau faptul ca tu,si alte cateva pers.,v-ati facut o parere care in opinia voastra sunt mult sub nivelul vostru?ca na "ce tare sunt eu",
fairplay ar fi ca atunci cand vezi ca ai gresit sa-ti crei scuze ,de ex cand ai comentat ca nu intelegi tu cum sta cel mare in grupa mica cand eu deja explicasem ca cel mic merge la grupa mare..
Da, Danaionela, dar banuiesc ca nu erai la 6 ani in grupa cu fratele tau de 3 ani.... o fi comica... o fi evoluat societatea romaneasca de cand eram eu copil... |
dar ai lasat-o asa ca doar e vorba de oanap nu?
si in continuare sa caut chichite care sa arat cat de extraordinara sunt eu.
daca zice x asa tre sa ii tin isonul ca ea/ ele sunt cele mai tari pe forum..asa merge sistemul aici?
eu nu sunt de acord cu asta.imi spun punctul de vedere indiferent cine ma contrazice ,asta ma caracterizeaza pe mine-faptul ca vorbesc deschis si sincer fara sa ma ascund si sa par altcineva decat sunt numai pentru ca stau in spatele monitorului si nu ma cunoaste nimeni..de fapt din comentariile postate de voi imi dau seama cum sunteti in realitate
nu imi este greu si mie sa scriu comentarii rautacioase ..dar stii ?ma tem ca voi incepe sa cred apoi ce scriu si mai incolo sa devin la fel ca si comentariile mele,s-ar putea sa mi se imbibe in subconstient
asa ca ela cu tot respectul ti-o zic nu incerca sa demonstrezi ca tu ai dreptate ptr ca nu este intotdeauna asa
si spun asta si celorlalte care ma "dezaprobeaza",depinde de copil cand merge la scoala nu de noi,trebuie sa-mi dau copilul la 6 doar ptr ca sa nu termine liceul la 19,20 de ani?
sau il dau la 6 ani la scoala ca altfel va fi cel mai mare din clasa?
sau sa il dau in grupa mare ca altfel fac misto copiii de el?
asa gandim noi ca mame?!
nu ar trebui sa tinem cont si de ceea ce isi doresc ei?
daca am mers la 6 ani la sc si mi-a fost bine nu inseamna ca si copilul meu isi doreste asta sau ii va fi la fel de bine ..doar ptr ca sunt mama lui asta nu inseamna ca se aseamana cu mine..facem pentru copiii nostri ceea ce e mai bine ptr ei ? sau in functie de dorintele nostre ,sau de cum am crescut noi?
e bine sa tinem cont de cum am fost crescuti ,dar doar atunci cand am avut ceva de invatat,de ex:ne-am simtit neindreptatiti si sa facem in asa fel incat sa nu facem si noi la fel cu copiii nostri...
sau sa ii dam la sc la 6 sau la 8 ani dar asta nu ptr ca e prea mare sau prea mic ci pentru ca e pregatit ..
nu putem noi sa alegem soarta copilului,nu putem sa-i fortam sa faca ceva doar ca asa credem noi ca e corect..dar putem lua decizii in functie de cum ii cunostem
eu cred ca fiecare stie ce e mai bine ptr copilul sau ,si de ce..
si stiti ce ma deranjeaza cel mai tare?faptul ca vorbiti despre altii,de cum a fost la voi,cum ati crescut sau cand ati mers voi la sc etc,fara cunostinte de cauza, fara macar sa va ganditi ca ar exista poate vreun motiv ptr care copilul ala nu merge la gradi,sau la sc..
ma gandesc ca si astia care au facut legea s,tiu ei ce stiu de a fost obligatoriu doar copiii care au implinit 6 ani sa mearga la cl 0
si ela nu are de-a face saracia mea cu faptul ca nu a mers la sc David,sa dea D-zeu sa aiba toti copiii macarputinul care-l au ai mei si tot vot fi fericiti cu atat mai mult iubiti,supravegheati si ce mai vrei tu..
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/
ela_04 spune:
danaionela: Intradevar asa este, sunt exagerata cu cele mici, dar am motivele mele. Nu am vrut ca ele sa mai sufere si sa le fie frica ca vor fi parasite. Pentru a evita acest lucru , am devenit obsesiva, de anumite lucruri. Nu sunt mandra de asta ..., o sa incerc sa ma schimb, dar ele inca sunt mici si sensibile. Nu au capatat inca destula siguranta sa inteleaga ca nimeni nu o sa le mai paraseasca..., inca le mai urmareste trecutul lor... Dar asta este alt subiect, deja m-am indepartat cu mult inafara topicului si imi cer scuze.. |
oanap85:nu anya,la sf lunii viitoare face 6 ani si l-am lasat inca un an la gradinita ptr ca el cum nu prea a mers la gradi nu stiu cum se va acomoda la scoala,am zis anul asta sa-l dau la gradinita si la anu direct in cl 1 plus ca l-am dat si pe cel de 3 ani si mi-a prins bine ca deocamdata stau in aceasi grupa |
Cam asa se vede de la mine Oana. Poti sa faci diferenta?
Dintre o mama care nu intra in amanunte dar spune clar ca e ceva acolo care le face pe fete sa nu fie pregatite si o mama careia "asa ii prinde bine"?
Nu am nimic cu tine cum nu am nimic cu nimeni de pe forumul asta.
Am ceva cu oricine pune interesul sau mai presus decat cel al copilului.
Si au fost mult mai multe astfel de afirmati dar nu stau sa le caut ca e obositor.
& +33
oanap85 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui ela_04
Cam asa se vede de la mine Oana. Poti sa faci diferenta? Dintre o mama care nu intra in amanunte dar spune clar ca e ceva acolo care le face pe fete sa nu fie pregatite si o mama careia "asa ii prinde bine"? Nu am nimic cu tine cum nu am nimic cu nimeni de pe forumul asta. Am ceva cu oricine pune interesul sau mai presus decat cel al copilului. Si au fost mult mai multe astfel de afirmati dar nu stau sa le caut ca e obositor. & +33 |
dar tu poti sa faci o afirmatie chiar daca nu stii amanunte?
eu insa amanuntele le-am spus aici,si nu prima data
ela ce nu intelegi din ce am scris eu aici?!!!!!!! citez"iar la gradinita merge in grupa mare sau pregatitoare ce-o fi,cel mic sta cu el pentru ca deocamdata d-na lui lipseste pana la 1 oct. si educatoare lui David ii tine locul,4 ore dimineata cu cei mici,4 ore pana dupa-amiaza cu cei mari..si i-am spus ca il duc o data cu David si pe cel mic pana se obisnuieste putin cu gradinita,mai exact 2 saptamani..si am ales sa-l duc pe Paul la grupa mare tocmai ca sa nu piarda David din ce invata..Paul e cuminte si nu-l deranjeaza(mi-a zis d-na)"(ti-am raspuns la pag.12 ,ultimul mesaj)..tu macar citesti ce scriu eu in toatalitate, sau doar ce-ti convine? |
Am ceva cu oricine pune interesul sau mai presus decat cel al copilului |
si care e interesul meu aici?
ca eu chiar nu-mi dau seama
faptul ca m-as fi gandid si la cel mic sau care?spune-mi ca nu pricep deloc
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/
ela_04 spune:
ela ce nu intelegi din ce am scris eu aici?!!!!!!! citez"iar la gradinita merge in grupa mare sau pregatitoare ce-o fi,cel mic sta cu el pentru ca deocamdata d-na lui lipseste pana la 1 oct. si educatoare lui David ii tine locul,4 ore dimineata cu cei mici,4 ore pana dupa-amiaza cu cei mari..si i-am spus ca il duc o data cu David si pe cel mic pana se obisnuieste putin cu gradinita,mai exact 2 saptamani..si am ales sa-l duc pe Paul la grupa mare tocmai ca sa nu piarda David din ce invata..Paul e cuminte si nu-l deranjeaza(mi-a zis d-na)"(ti-am raspuns la pag.12 ,ultimul mesaj)..tu macar citesti ce scriu eu in toatalitate, sau doar ce-ti convine? |
Ti-a raspuns Roxana aici extrem de frumos si mult mai bine decat as fi putut sa o fac eu:
Asta cu "ii face placere" e un teren periculos. Mamei ii face placere, cu siguranta, "uite ce-l iubeste pe cel mic, ce copil bun am", poate il si lauda pentru ajutor, poate nu, dar in ochii ei se vede sigur incantarea si mandria. Copilul este foarte intuitiv, simte imediat butoanele potrivite ale mamei si se adapteaza. Uneori incercand sa-i faca pe plac, alteori diferit. Il lauda mama si cand isi vede de ale lui, fiind "egoist"? Cand nu isi intrerupe joaca sa-si ajute fratele mai mic? Ma tem ca nu. Am scris la modul general, nu ma refer la nimeni in mod special. |
eu as mai citi o data...
& +33
iulia_b spune:
Cred ca ma mai zis pe undeva asta.Ceea ce nu intelege Bird este ca Australia este o tara "noua", nu stiu o familie la a cata generatie este acolo. Multi au venit cu traista'n bat si au incercat sa-si faca un rost singuri. Trebuind sa munceasca, neavand bunici, matusi si copiii lor au trebuit sa se desprinda mai repede si sa-si faca un rost.
In Romania lucrurile stau altfel. Aici sunt generatii peste generatii, matusi, bunici, care se ajuta, isi cresc copii etc. Pur si simplu e altfel construita societatea,e alta mentalitate poate si pt ca suntem mai aproape de orient. La fel, oamenii se imbraca altfel, pentru ca asa este contextul social, cultural, geografic etc in care am evoluat. Mie mi se par f simple aceste lucruri.
Eu nu cred ca asta e problema majora a societatii romanesti. Nu in asta consta secretul societatilor civilizate, ci mai ales pe respectarea legilor (de aici seriozitatea oamenilor).