De la ce varsta fara un adult in preajma?(2)
Raspunsuri - Pagina 11
ela_04 spune:
Eu nu pot sa inteleg de ce o data cu inceperea scolii se termina copilaria... ce dezbatem aici?
S-a schimbat scoala asa mult de pe vremea mea?! Le da acum comentarii de facut pt acasa sau romane de citit din clasa I?
Nu cred... eu zic ca toti stau cuminti si asteapta pauza sa se mai joace un pic... iar acasa se joaca la fel ca si cand veneau de la gradinita...
Baietelul meu de 2,6 ani a gasit ieri in masina 1 leu...
edit: ca a fugit mesajul
l-a luat si a vrut sa-si cumpere el singur un covrig. A cerut f serios covrigul si l-a mancat ... incepe sa se faca mare puiul meu!
& +33
danaionela spune:
Cand am decis acest lucru l-am decis impreuna cu educatorul de la gradinita si cu psihologul, care mi-au zis citez " Emotional fetitele nu sunt pregatite pentru scoala". In plus ele sunt foarte mici de inaltime si greutate. Au aproximativ 1,14 cm si 17 -18 kg si pediatrul mi-a zis sa ma ocup mai mult de ele din punct de vedere al sportului si daca pot sa le las " sa copilareaca putin".
Ok , cazul lor este mai aparte, ele au suferit mai multe schimbari in perioada scurta de timp.
Am zis si zic in continuare, asa s-a intamplat in cazul meu... si pe zi ce trece m-am convins ca au avut dreptate... Astazi sunt multumita de decizia luata, peste 10-12 ani nu stiu daca am facut bine sau nu. Poate am gresit, poate nu..., cu timpul o sa primesc un raspuns..
Ela-"Nu cred... eu zic ca toti stau cuminti si asteapta pauza sa se mai joace un pic... iar acasa se joaca la fel ca si cand veneau de la gradinita..." Din pacate nu este asa... au multe cerinte si mult de lucru acasa. Sunt zile in care vin si stau pana seara sa-si faca temele, si parintii sunt disperati. Materia s-a schimbat, este mult mai alambicata si cu timpul este din ce in ce mai greu. Chiar astazi am vorbit cu directoarea educationala de la scoala si mi-a povestit despre copilul ei care a inceput clasa aV-a. I se pare destul complicat, copii invata de la1 2-18 sau 19 , nu au timp de nimic, ce sa mai spun de sport ... In plus invata in aceasi clasa in care dimineata invata grupa pregatitoare, care au mobilierul adaptat pentru ei.
Lali spune:
danaionela, tu vorbesti de clasa a V-a care este cu totul altceva si nu are legatura cu clasa 0 sau a I-a.
Crede-ma ca programa de a I-a este OK, nu este grea si manualul chiar propune jocuri de invatare. Spre exemplu la mate nu se trece mai sus de adunari si scaderi fara trecere peste ordin pana la 30 sau de probleme care se rezolva printr-o singura operatie.
La romana, e abecedarul asa cum il stim, iar la cunostinte despre natura sunt notiuni usoare. Muzica se face fara note. Temele ar trebui sa fie rezolvate in maxim 1 ora.
Inca o data spun ca exista si invatatoare care pretind mult mai mult decat programa si dau teme multe. Insa parintii le considera foarte bune si de obicei se inghesuie la acele clase.
ela_04 spune:
Danaionela, eu am inteles de cand ai spus prima data ca "nu sunt pregatite" ca nu de nebuna le-ai amanat scoala. Sunt cazuri si cazuri particulare. Asta nu inseamna sa generalizam sau sa exageram.
Tu iti cunosti cel mai bine copiii, daca instinctul tau a fost asta inseamna ca ai facut cea mai buna alegere.
Am o nepotica care anul asta a inceput clasa I .
Din prima zi a fost o placere pt ea.
Vineri cand am sunato pe maica-sa plangea de rupea...
fata ei minunata a cerut la toaleta, dupa care a mai iesit o fetita si au inceput sa bata la usa la toate clasele de pe colidor...
Asa ca doamna a oprito cand s-a dus sa ia copila acasa si i-a facut observatie.
Eu nu cred ca le da teme de facut din primele zile... trebuie sa fie o perioada de acomodare pt copil... nici la fack nu incep cursurile chiar de prima zi...
& +33
lavi02 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danaionela Materia s-a schimbat, este mult mai alambicata |
Te contrazic aici, materia s-a schimbat, este mult mai simpla decat pe vremea noastra! Noi faceam tabla inmultirii intr-a doua, acum se face intr-a treia. Baietelul unor prieteni a facut-o in Scotia, la 6 (sase) ani, si guess what, s-a descurcat sa o invete! Mie mi se pare anormal sa inveti tabla inmultirii abia la 10 ani! Chiar 11 daca esti dat de la 8 ani la scoala.
Abecedarul pe vremea nostra continea la sfarsit si niste texte mai lungute de citit, acum se termina mai repede, la ultima litera incatata. Materia s-a simplificat mult!!!
ela_04 spune:
Dar ...de asemeni mai sunt parinti care intentionat mai intarzie intrarea copilului in colectivitate. In special comoditatea parintelui in defavoarea copilului ma deranjeaza cel mai tare...
Inteleg ca esti sarac si nu ai sa le dai in fiecare zi ciocolata sau somon. Ca uneori nu ai suficient cat sa-i imbraci poate...
dar dreptul la educatie pt mine e ceva mai mult decat dreptul constitutional.
e gratis pt D-zeu! si e singurul lucru care iti poate oferii o sansa in viata asta afurisita... e o crima sa nu oferi aceasta sansa copilului tau.
In fine... poate sunt eu nebuna...
& +33
dana vio spune:
Daca tot vorbiti de clasa0 si eu ma tot gandesc cum sa fac cu Alex la anul. Ea acum este grupa mare, in vara asta m-a innebunit cu literele, nu le cunoaste pe toate, dar progreseaza, silabiseste tot ce vede, zice "hai sa facem teme" si isi ia caietele de activitati. E fun acum, dar nu stiu cum va fi la scoala. Si nu stiu daca o pot amana ca de nu-stiu-cand imi spune ca ea de-abea asteapta sa mearga la scoala. Pe de alta parte, toata lumea incearca sa ma convinga sa o aman 1an, ptr ca este greu si are vreme de scoala. Imi spunea o prietena, profesoara de meserie, ca ea a dat fata la scoala la 7ani9luni (a repetat gr mare de 2ori si gr preg tot de 2ori). Acum e in clasa6 si ii merge foarte bine. Imi spunea ca in primele 2luni de scoala cei mai mici colegi ai fetei dormeau cu capul pe banca sau nu reuseau sa fie atenti la lectie. Acum o sa-mi spuneti ca e parte din procesul de acomodare la scoala, concentrarea etc, dar cand majoritatea are 7ani impliniti, e mai greu ptr cei mai mici sa recupereze. La varste asa mici diferentele se vad. Nu sunt toti destul de maturi ptr scoala. Iar Alex ar avea 5ani9luni in clasa0.
Alexandra Maria
14.12.2007
dana vio spune:
citat din mesajul lui ela_04 Dar ...de asemeni mai sunt parinti care intentionat mai intarzie intrarea copilului in colectivitate. In special comoditatea parintelui in defavoarea copilului ma deranjeaza cel mai tare... Inteleg ca esti sarac si nu ai sa le dai in fiecare zi ciocolata sau somon. Ca uneori nu ai suficient cat sa-i imbraci poate... dar dreptul la educatie pt mine e ceva mai mult decat dreptul constitutional. e gratis pt D-zeu! si e singurul lucru care iti poate oferii o sansa in viata asta afurisita... e o crima sa nu oferi aceasta sansa copilului tau. In fine... poate sunt eu nebuna... & +33 |
Nu esti nebuna, dar cam exagerezi.
Alexandra Maria
14.12.2007
szivarvany spune:
citat din mesajul lui ela_04 e gratis pt D-zeu! |
asta cu gratuitatea te rog io sa o dezbatem cand ai copil la scoala sau macar la gradi
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi: Iulia Copiii Monicai Alex Luca
Lala_D spune:
citat din mesajul lui dana vio e mai greu ptr cei mai mici sa recupereze. La varste asa mici diferentele se vad. Nu sunt toti destul de maturi ptr scoala. Iar Alex ar avea 5ani9luni in clasa0. Alexandra Maria 14.12.2007 |
Si cel mic al meu va avea in toamna viitoare tot ca Alexandra ta: 5 ani si 9 luni si categoric va merge in clasa 0/grupa pregatitoare orinde se va afla aceasta anul viitor la scoala sau la gradinita.
Va avea astfel in clasa I 6 ani si 9 luni ceea ce mie imi pare optim.
Cel mare a avut mult mai putin fiind nascut in iunie, el nu va fi major decat dupa examenul de Bac, va avea 18 ani dupa ce se incheie cursurile in clasa a 12 a.
Cel mic e nascut in decembrie si desi inca nu are 5 ani impliniti daca il intrebi el vrea deja la scoala deoarece tot ce face fratele lui e muuuult mai interesant
Din experienta iti spun ca daca iti asculti copilul, daca il cunosti bine, instinctul iti va spune daca este pregatit sau nu sa treaca la nivelul urmator.
Totul este ca parintele sa isi invinga si temerile proprii, de multe ori pentru parinte tranzitia spre scoala a copilului este mult mai dificila decat pentru copil in sine.
Ei au o capacitate enorma de a se adapta, nu au asteptarile sau experientele parintilor, nu sunt incarcati negativ si le este mult mai usor.
Pentru mine ca parinte ciclul primar al copilului a fost usor. Copilul s-a adaptat rapid cerintelor desi era singurul din scoala nascut in 2000 din anul lui scolar, cu minim un an mai mic ca restul.
A fost un copil ce a facut si sport in ciclul primar, la nivel de performanta si acum a inceput clasa a saptea fiind mereu premiant deci si la nivel scolar a excelat.
Am avut incredere in el, in ceea ce imi spunea ( ca el vrea la scoala) si in cazul lui nu m-am inselat.