4 martie 77
Raspunsuri - Pagina 3
rall spune:
Diferenta e data de adancime. Cel de la Banloc a fost un cutremur de suprafata, la 11 km adancime.
Cele din Vrancea sunt de obicei intre 70 - 130 km.
Cu cat e mai la suprafata cu atat distrugerile sunt mai mari.
monica70 spune:
Da cel de la Banloc a fost de suprafata de-aia s-a simtit doar in zona - dar pana in Ungaria de exemplu ca parintii mei se aflau intr-o piata din Ungaria atunci si l-au simtit - n-au stiut ca e cutremur,dar si-au amintit pe urma ca fix la ora aia se miscase oarecum masa de piatra pe care stateau.
Dar si cutremurul din 77 a fost tot de suprafata ! Si din ce am citit sunt mai distrugatoare ,dar pe intinderi mai mici - si totusi ala s-a simtit bine mersi si la Arad,unde chiar s-a prabusit atunci un bloc de garsoniere vechi!
La cel de la Banloc vreo trei-patru zile au tot urmat replici una am simtit-o chiar daca eram la serviciu,la parter si nu se misca nimic - era neon in birou,ca poate de era candelabru il vedeam miscandu-se .
Cand am iesit in curte lumea era deja afara , simtisera toti.
Nu stiu cum ,ca eu stiam cum se simte la etajul 9 ca in balansoar ,dar totusi am simtit brusc ca e cutremur.
Nu stiu cum a fost la voi,dar cel putin la cutremurul din Banat am stiut ca e cutremur inainte de a incepe sa se miste blocul sau sa inceapa zgomotul ala ... e o senzatie stranie,parca se face brusc liniste.Eu stateam atunci la birou in fata ferestrei deschise si deodata m-am oprit din scris,m-am gandit " e cutremur" ,am sarit in picioare ,am auzit vocea unui vecin de deasupra strigand " cutremuuur! " si abia dupa aia a inceput sa se balanseze blocul! Dupa vreo 6 balansuri a inceput si zgomotul !
La replica aia la fel am simtit brusc ca e cutremur,fara sa simt miscare.Or fi ceva vibratii,sau naiba stie ce de reusesti sa iti dai seama ca-i cutremur fara sa simti miscarea.Sunt chiar curioasa daca a mai simtit cineva asa.
La cel din '86 n-am simtit asta,doar am simtit cum se misca patul inainte-inapoi,mi-am dat seama ce e, am sarit in picioare si am alergat spre camera din mijloc unde dormea frate-meu - parintii mei ajunsesera acolo deodata cu mine si ... ne-am uitat impreuna secunde lungi cum se misca fain frumos candelabrul .Frate-meu continua sa doarma tun
Din cate am observat la noi s-au simtit doar cutremurele din Vrancea de peste 7 grade,asa ca presupun ca normal e si viceversa,deci probabil de-aia nu s-a simtit in Bucuresti cel din Banat care avea doar 5,9 grade ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
dicirstea spune:
Eram destul de mica in 77 si eram deja in pat, la bunica mea. Ai mei aveau 2 case una langa alta, cea a parintilor era cu etaj, a bunicii doar parter. Mama m-a luat in brate dar nu putea iesi pe usa ca s-a clatinat prea tare si a dat cu capul in tocul usii. Tata era in urma cu fratele meu in brate.
Cele cateva secunde de ameteala a mamei ne-au salvat viata, pentru ca in momentul in care a deschis usa casei au navalit in hol caramizi sau blocuri de caramizi din calcanul casei parintilor, partea de la pod. Toata curtea era plina de caramizi, zdrobisera copacii si vita de vie,gradina.
Am iesit apoi afara pe geam si am stat pe un scaun in mijlocul strazii, ca ne era frica sa ne apropiem de cladiri.
Desi cartierul avea case de prin 1900-1930, doar 2 case cu etaj au fost afectate, a noastra si inca una careia aproape i-a cazut balconul. In 1986 au si fost mutati cel care locuiau acolo, ca nu mai prezenta siguranta.
Ai mei nu au avut posibilitati sa repare calcanul casei si l-au acoperit cu o foaie de tabla si smoala. Si totusi nu au fost probleme la celelalte cutremure.
Cutremurul din 86 l-am prins tot la bunica, eram la toaleta si nu am simtit nimic, cand am iesit toata lumea era linistita la tv si m-au intrebat ca fapt divers daca am simtit ceva.
La cel din 90, din timpul zilei, eram pe la Universitate cu 3 colegi de liceu si povesteam ceva foarte entuziasmati. Tocmai intram in galeria de arta de langa hotel Union, vav de Arhitectura. Am auzit un parait prelung...noua ni s-a parut ca au inceput sa traga in manifestantii de la Universitate, doar ca toata lumea din galerie, incluziv vanzatorii, a dat buza peste noi sa iasa afara.
Ne-am trezit singuri cuc in galerie iar restul lumiise uita la noi pe geam, dar de pe mijlocul strazii.
Am iesit mirati in usa si stateam si ne uitam unii la altii si nu intelegeam ce tipau la noi si de ce ne faceau semne, asta pana cand am vazut cum cadea molozul pe langa noi
Porumbeii zburau haotic deasupra bisericii, stalpii de iluminat dansau efectiv si bucati din balcoane cadeau pe langa noi...cam asa ne-am dat noi seama ca a fost cutremur si in sfarsit, ni s-a facut frica. Dar era faptul consumat.
Cutremurul de noaptea m-a prins acasa dormind fix sub portiunea de pod fara calcan. Nici nu m-am clintit.
Camera in care dormea fratele meu avea o fereastra zidita doar pe interior, la exteriorul casei ramasese fereastra, iar crapaturile din tencuiala aparute in urma cutremurelor precedente si care tradau interventia, fusesera acoperit cu postere.
Unul din postere s-a desprins din perete si mi-a trezit fratele, dar cand a vazut ca dorm dusa s-a gandit ca nu are rost sa ma sperie si s-a culcat la loc.
O sa radeti, dar din toate cutremurele cel mai mult m-a marcat unul micut de acum ani.
Renovasem complet casa parintilor si aveam vreo 2 rafturi deasupra patului plus o lustra din fier forjat ..nu ar fi fost nicio problema daca nu as fi alaptat fix in momentul acela...instantaneu am inghetat si am transpirat si mi s-a parut ca se clatina atat de rau ca se prabusesc toate p mine, cu bb in brate.
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA;www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2, A DOUA MINUNE, MOS CRACIUN 2010
CE AM EU DE OFERIT
Nepotul meu ;
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius! ;
rall spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monica70 Dar si cutremurul din 77 a fost tot de suprafata ! Si din ce am citit sunt mai distrugatoare ,dar pe intinderi mai mici - si totusi ala s-a simtit bine mersi si la Arad,unde chiar s-a prabusit atunci un bloc de garsoniere vechi! |
Cutremurul din 1977 a fost la adancimea de 94 km, deci nu a fost de suprafata. Cel de la Banloc putea fi si de 7 grade, daca era tot la 11km nu s-ar fi simtit la Bucuresti.
citat din mesajul lui monica70 La cel de la Banloc vreo trei-patru zile au tot urmat replici |
Cutremurele de suprafata au de obicei foarte multe replici. Cu cat e mai mare cu atat mai multe replici, uneori chiar sute.
citat din mesajul lui monica70 Or fi ceva vibratii,sau naiba stie ce de reusesti sa iti dai seama ca-i cutremur fara sa simti miscarea. |
La cutremurele vrancene exista doua unde, una P si una S. Intai simti unda P si apoi la 10-30 secunde se simte si unda S, care e de mai lunga durata si mai ampla.
ch_dana spune:
Aveam aproape 6 ani, stateam la casa...stiu ca in noaptea aia m-a frapat ca era o luna enorma si rosie.
Mama a fugit in curte, bunica m-a luat in brate si a stat sub tocul usii de la intrare. Mama s-a inclestat de un cires in curte si se uita la turla bisericii de peste drum, sa nu vina peste casa...si era sa fie omorata din spate, aveam calcanul unei cladiri de 4 etaje care s-a prabusit la noi in curte, zburau caramizile pe langa ea...a avut noroc (si eu, tatal meu de-abia muriuse in septembrie 76, ramaneam orfana de ambii parinti).
Tin minte ca unchiul meu a venit in acea noapte pe jos pe Magheru si ne-a povestit ce-a vazut, era socat...
Mai rau m-am speriat la cutremurele din 86 si 90, prinse la etajul 7 iti dau o senzatie de neuitat
ch_dana spune:
Calcanul e peretele exterior "orb" al unei case (nu are ferestre), iar destinatia lui e sa fie acoperit de viitorul zid al unei alte case lipite de ea.
monica70 spune:
Citat:
citat din mesajul lui rall
Cutremurul din 1977 a fost la adancimea de 94 km, deci nu a fost de suprafata.
Eu citisem pe net in presa ca a fost de suprafata,chiar ma miram,asa ca am cautat iar azi sa vad si azi am dat peste ceva explicatii de-ale lui Marmureanu cum ca cel din 77 a fost "mai de suprafata" ,ceea ce are cu totul alt sens, adica era tot de adancime,dar ... mai de suprafata,in sensul ca altele sunt la mari adancimi.
Din ce am citit azi,doar cele de 5-40 km sunt de suprafata,60-200 km sunt intermediare ...
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/16020/Sub-amenintarea-cutremurului.html Aici am gasit si chestia asta:
"In functie de structura crustei terestre si de adancimea la care se produc, cutremurele din Vrancea influenteaza Moldova sau Muntenia. Astfel, daca un seism are loc la o adancime cuprinsa intre 70 si 110 kilometri, Bucurestiul respectiv
Muntenia vor fi afectate. Daca adancimea este mai mare de 130 kilometri, atunci efectele seismului sunt dirijate catre Moldova, Bucovina."
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
monicabo spune:
Aha, deci cutremurul din Banat a fost de suprafata, da asa se explica, efectele sunt mai dezastruoase chiar si la magnitudini mai mici...
Apropo de cele din Vrancea si adancimea, si dirijarea undei spre Muntenia sau Moldova, n-a fost la un moment dat un cutremur mai mare in Vrancea, care s-a simtit pana la Moscova? Iar in Bucuresti nu s-a simtit mai deloc... Eu asa tin minte, dar nu sunt sigura...
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
anda2009 spune:
Eu m-am nascut in seara aceea. Cu vreo ora inaintea cutremurului...
Eu imi sarbatoresc ziua in timp ce altii comemoreaza, in fine, m-am obisnuit, vii cu vii, ce sa mai zic...