drepturile femeii la intoarcerea din CIC

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vias spune:

ei ma pot concedia daca dau faliment unde nu e cazul..sau postul e restructurat si nu imi pot oferii ceva in schimb..si atunci intru in somaj...dar nici aici nu e cazul...

Mamica lui JR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

si aici inca ceva

Mamele care revin din C.I.C. nu pot fi concediate in primele 6 luni

Noile prevederi in vigoare din OUG nr. 111/2011 stipuleaza ca angajatorul nu poate dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau salariatei care se afla in plata stimulentului de 500 ron, timp de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in firma.

Practic, statul garanteaza un loc de munca timp de 6 luni dupa terminarea C.I.C. mamicilor “curajoase” care revin la serviciu dupa un an de ingrijire a copilului, mamicilor care se afla in plata stimulentului de insertie de 500 ron (reamintim ca mamele care opteaza pentru C.I.C. de 1 an si se intorc mai devreme de 1 an la serviciu primesc din partea statului un stimulent de 500 ron lunar pana cand copilul implineste 2 ani) dar si mamicilor care stau 3 ani acasa pentru a ingriji un copil cu handicap.

De mentionat ca garantarea locului de munca timp de 6 luni are loc in anumite conditii: prevederile OUG nr. 111/2011 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Ce se intampla, insa, cu mamicile care aleg sa stea in C.I.C. timp de doi ani?

Mamicile care stau in C.I.C. 2 ani nu sunt protejate de OUG nr. 111/2011 – printr-o omisiune voita, se pare, pentru ca statul isi doreste astfel sa incurajeze revenirea mamicilor in campul muncii – dar sunt aparate, totusi, de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National si de Codul Muncii. Acesta precizeaza clar ca angajatorul nu poate desface contractul individual de munca timp de 6 luni de la reluarea activitatii, salariatilor care au beneficiat de C.I.C. pana la 2 ani:

“Contractul individual de munca nu poate fi desfacut din initiativa celui care angajeaza, pe motiv de necorespundere profesionala, pe o perioada de minim 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, in cazul salariatilor care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani.” CCMUNN - articolul 76 alineatul (3).

Este evident, insa, ca singurul motiv pentru care mamicile care revin la munca din C.I.C. nu pot fi concediate in primele 6 luni este cel de necorespundere profesionala – se considera ca in cele 6 luni de la revenirea in campul muncii, mamei i se acorda o “perioada de gratie” in care se readapteaza la serviciu.

Cum poate fi concediata legal o mama care s-a intors la serviciu dupa concediul de crestere a copilului

Conform Codului Muncii, concedierea unui angajat se poate face din motive care tin de persoana salariatului sau din motive care nu tin de persoana salariatului. Astfel, daca un angajator doreste sa concedieze o mama care tocmai a revenit la serviciu dupa C.I.C. o poate face legal, invocand motive care nu tin de persoana salariatului – de exemplu, dificultatile economice prin care trece firma, transformarile tehnologice, reorganizarea activitatii in firma sau desfiintarea postului respectiv.

O alta situatie in care angajatorul nu este obligat sa ii asigure mamei care revine din C.I.C. un loc de munca este cea in care firma da faliment.

Preaviz de 20 de zile si salariu compensatoriu – doua conditii esentiale

Daca firma intampina dificultati economice si trebuie sa desfiinteze postul pe care mama trebuie sa revina, concedierea este cat se poate de legala, cu conditia ca angajatorul sa ii dea salariatului un preaviz de 20 de zile lucratoare si un salariu compensatoriu.

Ce se intampla dupa revenirea mamei la serviciu din C.I.C.

Pe timpul concediului pentru cresterea copilului, contractul de munca al mamei se suspenda pana la revenirea acesteia la serviciu. Pe perioada suspendarii, angajatorul are voie sa angajeze o persoana cu contract de munca in locul mamei care se afla in C.I.C., dar pe perioada determinata.

La data cand mama revine din concediu, angajatorul trebuie sa ii puna la dispozitie acelasi loc de munca, aceeasi pozitie in cadrul firmei si acelasi salariu. Contractul de munca se reia in conditii similare, in mod normal, dar se poate face si incadrarea pe un alt post sau modificarea salariului - numai cu acordul mamei.

Daca postul pe care erai angajata inainte sa pleci in C.I.C. s-a desfiintat, angajatorul e obligat sa iti ofere un alt post in cadrul firmei, dar, daca nu exista aceasta posibilitate sau tu nu accepti ofertele sale (mai ales daca e vorba de oferte submediocre), iti poate da un preaviz de concediere de 20 de zile lucratoare (timp in care iti poti cauta un alt serviciu) si un salariu compensatoriu. Daca nu iti gasesti alt loc de munca, ai dreptul sa primesti somaj.

Daca te intorci din C.I.C., iar angajatorul iti spune ca nu te poate primi din cauza ca a angajat pe altcineva in locul tau, trebuie sa stii ca acesta este un abuz si o ilegalitate. Pe postul tau, firma nu are dreptul sa angajeze pe altcineva decat cu durata determinata, iar atunci cand te intorci din concediu, in mod normal ar trebui sa iti puna la dispozitie vechiul loc de munca.

In cazul in care te intorci din C.I.C. si, cu multe false regrete, angajatorul te informeaza ca s-au facut reorganizari in firma, iar postul tau nu mai exista, dar la scurt timp afli ca au angajat pe altcineva fix pe aceeasi pozitie “desfiintata”, nu e vorba de o ilegalitate. In cazul unei concedieri individuale, angajatorul poate reangaja oricand pe postul desfiintat, doar in cazul concedierilor colective el avand interdictia de a mai face incadrari timp de 9 luni pe locurile de munca ale salariatilor concediati. (Codul muncii, articolul 72). Pentru tine, cel mai important este sa ti se acorde preavizul de 20 de zile si un salariu compensatoriu, la care ai dreptul dupa o concediere pe motive ce nu tin de persoana salariatului.

Indiferent de situatia de la locul de munca, important este ca inainte sa ti se termine C.I.C. sa depui o cerere de revenire la serviciu si reluare a activitatii de dinainte de concediu. Chiar daca nu esti asteptata cu bratele deschise la firma, angajatorul va fi nevoit sa ia act de dorinta ta si sa se supuna prevederilor legale in vigoare. Daca va tine sa te concedieze, o poate face, insa ai si tu anumite drepturi la care nu trebuie sa renunti atat de usor.

Mamica lui JR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Aoleu, ce magari!!!! Clar fa tot ce poti impotriva lor, chit ca te muti de acolo!! Prea multe firme incalca legea
Cu 6 luni dupa CIC, da, nu esti acoperita de orice, insa nu au voie sa te dea afara 6 luni dupa revenire pentru necorespundere profesionala, caci se considera perioada de readaptare. Insa te pot da afara in caz de faliment, restructurari (dar reale, nu ca te dau pe tine afara si pun pe altcineva fix in locul tau), acte de indisciplina etc. Dar inteleg ca la voi nu-i cazul.
Tine-ne la curent cand mai poti! Bafta@

Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

am fost azi sa las cererea...am lasat-o si sefa mea s-a comportat nesperat de bine ba chiar mi-a oferit si un pachet (cateva salarii si somaj)
...offfffff...inca am discutii cu avocatul..vedem..

Mamica lui JR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

cred ca aici e nevoie de Marius
cei de la servici mi-au oferit un "pachet" de 6 salarii compensatoare (salariul brut) + somajul
acum intreb..ce mi se opreste din acele salarii?
si imi spuneti si cat mai sunt procentele? ca nu am mai vazut de mult timp un fluturas ca sa stiu ce si cum..

Multumesc mult!

Mamica lui JR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Au procedat corect (atat cat se poate de corect) in sensul ca au oferit ceea ce ma asteptam sa ofere. Desigur nu aveam cum sa stiu cuantumul dar mi se pare corecta oferta. Iei 6 salarii deci castigul tau pe jumatate de an. Desigur intri in somaj. Mi se pare corect. Se fac aceleasi retineri ca si cum ai merge la serviciu. Poti sa consideri 6 salarii intr-o luna.
Asa cumn spuneam eu as accepta. Si mi-as cauta si alt job. Dar pana sa gasesc mi-as depune actele pt somaj. Asa ca as avea si somajul.


Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

multumesc mult Marius...am intrebat pt ca nu stiam de ce mi-au spus ca voi primi 6 salarii brute...deci nu e brut..de fapt e net..

Merci frumos...depun si actele, oricum, somajul asta e de toata jena (ma refer la suma)
Dar ai dreptate, e ceva pana imi gasesc altceva!

Mamica lui JR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Multa bafta! Tu du-te si ia somajul, depune-ti actele, este dreptul tau.
Dar ca o curiozitate: firma asta matura din ograda ei TOATE femeile cu copii? Asa mizerii a facut cam tuturor mamicilor? Mai sunt acolo angajate femei cu copii (de diverse varste, de ex copii mai mari - nu ma refer neaparat la copii mici)?
Doamne, pai cu o asemenea gandire, gata, cum faci un copil, pui viata profesionala in cui

Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

o sa-mi depun si actele de somaj, desi suma castigata..va fi infima si nu stiu ce as putea sa fac cu ea...

La firma din pacate, da, asta patesc femeile care se intorc din cic...si aici ma refer la femeile care lucreaza pe un post bun...
Sunt muncitoare care dupa cic sunt reprimite, fara nici un fel de problema. Pt un post mai bun, nu poti sa stai mai mult de cele 126 de zile daca nu vrei sa-ti pierzi locul...si nici atunci nu-i sigur ca mai ai unde te intoarce..
A patit-o chiar si o tipa manager..ca sa-ti dai seama...

Mamica lui JR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Da, stiu, suma pt somaj e f. mica, undeva pe la 5-600 ron, cred

Inteleg, asta-i politica lor, la reintoarcerea din cic ti se forteaza mana sa pleci, deci inseamna ca femeile care ocupa posturi bune nu au copii...
Nu le convine ca nu mai poti sta peste program, nu? Sau ca Doamne fereste, iti mai iei zile de concediu daca ai vreo problema de sanatate cu copilul... Ce magari!

Iti doresc sa-ti gasesti cat mai repede un post bun, mai ales ca experienta ai! Chiar, cat timp ai lucrat pt firma asta?

Multa bafta

Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput