Buburuze de Ianuarie - Februarie 2011(32)
Raspunsuri - Pagina 9
shubulina spune:
Buna fetele.
Anka...ce sa zic,nici nu-mi imaginez ce e in sufletelul tau.pentru tine si pentru Abramburika,o maaaareeee maaarrreee imbratisare
Sa mai zic ca si eu am nervi pe soacra-mea azi?Nu cred ca are rost.Ma dispera,degeaba sta cu noi in casa,ca nu ajuta la nimic.Azi a mancat seminte si s=a uitat la TV,in timp ce eu eram ba cu copilu,ba la bucatarie sa gatesc ceva,ca era frigideru-n doliu,ba umpleam masina de spalat,ba aranjat niste haine,ba,ba...Si la ora de masa a lu piciu cica "I-e foame lu asta mic,hai si tu cu laptele!" Am simtit cum mi se urca sangele la cap instantaneu.
Macar daca s-ar muta o data,sa stiu o treaba,ca si-asa sta aici be banii nostri,inutil sa mai spun ca si pe nervii nostri.
Cica am ajutor cu copilu.Daca-l las,il las intre mese,cand el de obicei doarme,dupa masa de 2,sau seara dupa baie,cand doarme bustean el.Si asta numai de 2 ori am facut.
Ma scuzati,m-am descarcat si eu,ca am creierii chisalita!!!Nu stiu cat mai rezist fara sa explodez
Doloress spune:
Despre diversificare, un dosar care mi-a placut mult, in traducerea mea aproximativa si grabita de pregatirile de botez
Informatiile se refera la bebelusii alaptati, pentru LP, nu ma pronunt, ca nu prea am studiat problema. Stiu ca doctorul meu mi-a recomandat sa incep solidele de la 4 luni cu Patrick din cauza vomei, insa mi-a precizat de mai multe ori ca laptele (matern sau formula) trebuie sa ramana alimentul de baza pana la un an. La Patrick am incercat de la 4 luni, apoi de la 5 si de fiecare data a fost un fiasco total, pe langa ca refuza tot, mai voma si mai tare mai apoi. Asa ca am inceput la 6 luni iar si a fost un succes total. De data asta la Kevin, o sa renunt insa la piure-uri, o sa-i dau numai supe si in rest alimente in bucati, sa le roada, sa le simta, sa le miroasa, sa si le bage si in ochi daca vrea. La Patrick stateam numai cu prosopelul si cum cadea o picatura il stergeam imediat. Si nu cred ca a fost bine, nu are deloc o relatie prea placuta cu mancarea nici acum, ii e frica mereu sa incerce lucruri noi, etc.
Deci asta e articolul:
CUM SI CAND INCEPEM DIVERSIFICAREA?
In general copilul e cel care da startul, aratand semne ca e pregatit sa inceapa diversificarea.
Majoritatea copiilor, in jurul varstei de 6 luni dau semne ca sunt pregatiti si anume :
- aparatul digestiv e dezvoltat si devine capabil sa absoarba alimente;
- bariera mucoasei intestinale e indeajuns de dezvoltata pentru a reduce riscul de alergii,
-reflexul de suctiune a diminuat, secretia de saliva creste si ajuta copilul sa inghita alimentele de consistenta mai groasa.
- coordonarea musculara s-a ameliorat, limba poate transfera incet incet alimentele solide din fata in spatele gurii
-controlul miscarilor capului s-a ameliorat- bebelusul se tine bine in sezut, se poate apleca inainte, poate sa intoarca capul pentru a semnala ca nu-i mai e foame, poate apuca obiectele cu mana si le poate duce la gura.
- dintii incep sa apara
In acest moment, daca bebelusul este prezent la masa in familie, pe genunchii tatalui de exemplu, incepe sa se intereseze din ce in ce mai mult la mancare, incepe sa urmareasca din ochi traiectoria furculitei, incepe sa-si manifeste dorinta sa incerce si el prin tipete sau chiar punand manutele in farfuria tatalui. Atunci e clar ca e pregatit!
Bebelusul nu trebuie niciodata fortat. Alimentele, cel putin pana la un an, trebuie sa ramana complementare laptelui si nu sa-l inlocuiasca total. Alaptatul trebuie sa ramana principala sursa de alimentatie a copilului si trebuie continuat sa fie facut la cerere.
Este ceea ce recomanda OMS cand vorbeste despre "intorducerea alimentelor complementare sigure si potrivite, continuand alaptarea pana la 2 ani si chiar si dupa aceasta varsta"
In acest caz, laptele matern ramane principala sursa de nutritie, copilul fiind lasat sa exploreze singur, in ritmul lui varietatea de alimente si de gusturi care ne inconjoara : poate incerca azi un fruct, maine o leguma, fara presiune.
Nu prea conteaza ce alimente sunt introduse la inceput, tablourile alimentare din cartile de puericultura nu prea au mare valoare. Ceea ce e important - sa nu se introduca mai mult de un aliment nou odata si sa se evite alimentele cu potential alergen.
Nu e necesar sa preparam mancare speciala pentru bebelus si nici sa cumparam borcanele (desi ele sunt de mare ajutor cand calatorim cu bebelusul) : in general gasim in mancarea ce o consumam noi zilnic destul alimente bune pentru bebelus. Nu e nevoie sa reducem mancarea la supe si pire-uri. Din contra, copilasul care e pregatit sa manance solide va fi foarte incantat sa mestece bucatele de mancare, sa roada chiar unele alimente mai dure. E bine de stiut ca bebelusii hraniti cu lapte matern digera mai bine deoarece laptele matern - spre deosebire de formula- contine enzime care il ajuta sa digere grasimile si proteinele.
Astfel, intr-o zi, copilul va prefera solidele si nu laptele, fara bataie de cap, fara lacrimi, fara tot felul de retete speciale pentru bebelusi si fara sa cumparam cantitati industriale de borcanse.
Trebuie insa sa respectam nevoile copilului, ritmul sau de dezvoltare, sa ii dam sentimentul ca e stapan pe corpul lui, liber sa incerce si sa aleaga alimentele pe care le doreste si gata sa ia parte la masa familiala.
AVIZUL ANATOMISTULUI:
Alimentele trebuie introduse trepatat sub forma de bucatele caci miscarile masticatorii se declanseaza numai la contactul mucoasei bucale cu solidele si nu cu piure-urile. Consistenta si savoarea alimentelor trebuie sa fie cat mai variate. De ele depind : pe langa cresterea armonioasa a fetei si coordonarea motorie , calitatea aranjamentului dintilor pe fiecare arcada, aranjament care necesita presiuni constante pe gingii. De consitenta si savoarea alimentelor depinde si calitatea informatiilor senzoriale care constituie la varsta aceasta o parte importanta a conectiilor neurale encefalice. Gustul si mirosul sunt cele mai importante simturi ale bebelusului si numai alimentele-bucatele, sfaramate si mestecate in gura pot genera savoarea care duce la o buna stimulare cerebrala.
INTRODUCEREA ALIMENTELOR SOLIDE INAINTE DE 6 LUNI
In anii 60-70 mamele au inceput sa introduca alimentele solide mai devreme, chiar de la doua luni, la presiunea mai ales a medicilor, multi, la randul lor, platiti de companiile producatoare la scara industriala de mancare pentru bebelusi.
Chiar daca in ziua de azi, mamele nu se mai grabesc ca inainte (de altfel in Franta, din 1998 borcanasele de mancare pentru bebelusi trebuie sa poarte mentiunea : de la 4 luni) totusi Franta ramane tara in care diversificarea se face la cea mai precoce varsta.
In ciuda faptului ca toate studiile arata ca diversificarea inceputa prea devreme nu e numai inutila, dar si nociva.
INUTILA…
Partizanii diversificarii precoce avansau in general doua argumente pro-diversificare: formarea gustului la bebelus si crsterea sa armonioasa.
Pentru primul punct, stim ca intr-adevar, pentru bebeii hraniti cu LP - gustul este acelasi in fiecare zi, pentru bebeii hraniti la san insa gustul se schimba in functie de ceea ce mananca mama. Deci formarea gustului pentru cei din urma este bine asigurata.
In ce priveste al doilea punct (cresterea armonioasa), expertii internationali sunt aproape toti de acord ca laptele matern acopera fara probleme toate nevoile nutritionale ale unui bebelus pentru primele 6 luni de viata.
Stim ca in mai 2001, OMS a publicat o rezolutie prin care se dorea ca statele membre sa adopte masuri privind privilegierea alaptarii exclusive timp de 6 luni, ca o recomandare de sanatate publica mondiala.
OMS si-a sprijinit decizia pe un aviz al unui grup de experti care au procedat la un examen sistematic (3000 de cazuri studiate) al literaturii stiintifice in acest domeniu : studii care compara alaptarea materna exclusiva pana la 4 luni, cu cea pana la 6 luni, in termeni de bilanturi de crestere, necesar de fier, morbiditate, patologie alergena, dezvoltare motorie a bebelusului.
... si NOCIVA
Introducerea precoce a alimentelor solide consta in inlocuirea unui aliment complet - laptele matern- prin altceva de calitate inferioara, mai scump, necesitand un timp indelungat de preparare, care poate fi contaminat (mai ales in tarile lumii a treia, unde sunt probleme cu apa potabila) si care poate induce infectii microbiene sau diaree si pe care sistemul digestiv al copilului nu e pregatit sa-l asimileze.
Cum spunea si UNICEF in 1999 : cu exceptia unor cazuri foarte rare, nu numai ca bebelusul nu are nevoie de nici un alt lichid sau aliment inainte de 6 luni, dar in plus, aceste alimente pot fi nocive, marind riscul expunerii copilului germenilor, favorizand aparitia alergiilor alimentare.
ANAES recomanda acelasi lucru in 2003: "Introducerea alimentelor solide inainte de 6 luni poate conduce la crestera riscului de gastro-enterocolita si nu ar trebui incurajata."
In India, un program de promovare a alaptatului exclusiv in primele 6 luni a dus la o reducere semnificativa a cazurilor de diaree si nu a avut nici o incidenta negativa in ce priveste cresterea armonioasa a bebelusilor.
NU numai gastro-enterocolitele sunt vizate, un studiu facut pe 2277 de copii intre 6 si 24 de luni a aratat ca riscul de pneumonie e de 5 ori mai mic iar riscul de otita de 2 ori mai mic, la bebelusii alaptati exclusiv 6 luni fata de cei alaptati exclusiv 4 luni.
Efectele sunt si pe termen lung: un studiu facut in Irlanda a aratat ca bebelusii care incepeau diversificarea inainte de 3 luni jumate aveau mai multe sanse sa dezvolte probleme cardiace si diabet mai tarziu (la adolescenta)
Alergologii sunt toti de acord: cu cat mai devreme un aliment e introdus, cu atat mai mult creste riscul de alergii sau de intolernta. Dr Dutau (CHU Toulouse) spunea in 1999: " nu exista nici un argument medical pentru a da unui bebelus altceva decat lapte matern inainte de 6 luni." Si in acelasi timp spune ca unele alimente ar trebui lasate pana dupa 12 luni, alimente cum ar fi ouale, pestele, alunele, sucul de fructe, fructele exotice, diverse arome si aditivi, glutenul.
Stomatologii si ortodontistii sunt si ei de acord cu diversificarea tardiva, denuntand "nocivitatea administrarii pasive de alimente mixate, reduse sub forma de piure-uri si impuse cu lingurita" In general asta se intampla inainte de 6 luni, cand copilul inca nu e pregatit sa manance singur.
OK, NU INAINTE DE 6 LUNI, DAR APOI?...
Fara mancare solida inainte de 6 luni e un mesaj care incepe sa treaca cu bine. Dar ce se intampla cand copilul refuza sa manance si dupa 6 luni? Este cumva in pericol daca se continua cu alaptarea exclusiva dincolo de aceasta data?
Unele studii demonstreaza ca majoritatea copiilor alaptati de catre o mama sanatoasa nu au nevoie de prea multe alte suplimente in primul lor an de viata, pentru a creste satisfacator.
Intr-adevar, copilul care refuza sa manance dupa 6 luni, incepe sa scada de pe curbele de greutate, dar cum s-a remarcat mai nou, vina este a graficelor de crestere (facute in functie de bebelusii care incep diversificarea ). OMS lucreaza la noi grafice care ar trebui date publicitatii in curand.
Atentie insa, vine o vreme cand laptele matern nu mai are aportul caloric necesar cresterii sanatoase a copilului. In general expertii considera ca in jur de 8-9 luni laptele matern devine insuficient, desi ramane alimentul de baza pana la un an. Un bebelus nascut la termen si alaptat exclusiv va incepe sa aiba nevoie de fier incepand cu 6 luni, dar si de zinc, provenind din surse alimentare.
Doloress spune:
ABRAMBURIKA - sa fie bine in continuare! Tu ai facut the fifth disease, ai imunitate adica la parvovirus? Si PAtrick a facut-o, in decembrie si eram tare agitata, eu n-aveam imunitate la parvovirus. Pana la urma n-am facut-o si nu m-a afectat in nici un fel dar eram si in spital in perioada aia, deci poate si asta a ajutat.
ocsanica80 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lorich ocasanica of, nu stiu ce sa zic..ai dreptate o groaza de chestii...si nici nu stii daca e ceva; kk are vreun miros aparte, ceva?Mai bine faci o analiza. Am vazut si eu in sfarsit pe Andrei de Missmj..superba poza in 2, pe Soniuca cu ochii aia superbi; am vazut multi pui frumosi, numeioana a pus poze cu o fetitaaa superba, Iris e delicioasa, dar ea nu a mai scris... roxx ca uitasem..rpbert merge la gradi privata deocamdata, la cea de langa tine; din toamna speram la stat. Lori, mami de Robert din 9.06.2008 si maslinuta Ana Isabela din 14.01.2011 |
lorich ; nu miroase mai ciudat decat de obicei si ieri a facut destul de normal; oricum se pare ca azi pana acum nu am mai avut nimic; sper sa ramana asa;
Roxana mami de Maria-Sofia
ocsanica80 spune:
Roxx multumesc esti o maestra;
Irinuka din pacate asa este in Romania, numai ca am mare noroc ca va citesc pe voi (nu prea scriu eu dar de citit nu scap nimic) si mai am si eu habar de una alta; mereu ii spun sotului, fetele mele fac asa sau asa; sunteti mai importante decat orice medic ;
Roxana mami de Maria-Sofia
Doloress spune:
IRINUKA - eu am inceput asa :
1.cereale de orez
2.morcov
3.banana
4.cartof dulce
5. dovlecel
6. patrunjel radacina
7. telina radacina
- asa am putut sa-i fac supita de legume
8. mar
9. para
10.prune
12. avocado
11. cereale de ovaz
si apoi n-am mai tinut o evidenta, i-am tot dat, una alta.
Stiu ca am inceput carne sa-i dau pe la 8-9 luni, galbenus de ou la fel. Albusul se da dupa un an, laptele de vaca la fel. De pe la 10 luni incolo am inceput cu iaurturi naturale. Pestele l-am bagat pe la 10 luni, exact dupa o saptamana s-a umplut de bube. Am zis ca sigur a fost alergie, insa de fapt era dermatita lui atopica. Eu insa cred ca a fost dermatita in combinatie cu pestele bagat prea devreme
Oricum am o carte si despre diversificare, o trimit pe mailul comun acusi.
Magnetism79 spune:
Seara buna si de la noi,
Multumim tuturor de urari sunteti mununate toate.
Nu am mai intrat din motive de timp si alte treburi( ex mi-am facut singura tinuta de botez si a iesit minunata maiam de facut o rochie pe corp un galben pai simpla simpla la care asortez o brosa imensa dintr-un material negru si o palarie evident negru cu galben).Rochia pe care am facut-o e lunfga din matase si are niste flori imense, decolteul e cam adanc dar voi asorta un sal negru la ea.Am facut si niste pernute decorative pentru pitica mea si ma apuc sa fac o paturica pentru viitorul nepotel, soarmea o sa nasca un baietel in August pe la inceput asa ca sunt si matusica.
Andra cred ca soacra ta a citit cu totul altceva referitor la diversificare, eu una nu i-as da asa de devreme sucuri de fructe, mai ales suc de poro care irita f. mult mucoasa gastrica ce este in formare, sigur o va tine intr-o diaree continua, LM este suficient pana la 6 luni char 7-8 luni , eu la piciul cel mare nu l-am laaptat caci am mers repede la munca dar pe pitica o voi alapta 1 an, noi mai bem si ceai din cand in cand, ceai de bebelusi si il bea e ok, pt ca la vara cand va fi foarte cald laptele nu ii va mai tine suficient de sete si atunci completam cu ceai mai mult, nu e o crima sa ii dai ceai si se invata cu bibe mai usor.Referitor la diversificare intentionez sa o intarc pe la 9 luni sau un an daca o sa vrea sa suga mai mult dar nu mai mult de un an, am o prietena care are un baietel de 3 ani juma si acum ii da sa suga e, e nebuna de legat, imi vine sa o bat.La o discutie pe care am avut placerea sa o am cu un profesor de la Institutul Rusescu( asta e natura mseriei mele de dr)mi-a spus asa: fiecare copile unic si fiecare mama face cum crede ea ca e mai bine insa dupa 6 luni laptele nu mai are calitatile nutritive suficiente pt a indeplini cerintele copilului ca urmare se trece la diversificare, se incepe cu supa de legume pasata respectiv cu supa de morcov in care se introduce pe rand cate o leguma la 2-3 zile ca sa eliminam riscul unei eventuale alergii alimentare), ca fruct se recomanda marul care este plin de vitamine si nonalergic, bine mai-a zis multe chestii.Referitor la ou situatia e asa: de la 8 luni se da galbenusul de ou, se incepe cu un sfert, se creste la jumate , apoi trei sferturi si apoi un galbenus intreg, galbenusul se poate da si de trei ori pe sapt , la un an poti sa-i dai copilului si un galbenus pe zi fara teama ca nustiu ce va face la ficat astea sunt prostii, nu stiu cine a spus ca vezi domnule nu e bine sa dai copilului mmai mult de 2 galbenusuri pe sapt, nua are nici o treaba si in plus e plin de vitamine si alte elem pe care alte alimente nu le au,ALBUSUL E O PROBLEMA si nu se recomanda sa se dea inainte de un an si atunci cand se da se testeaza potentialul alergenic.
Eu la oua va zic sincer ca am tinut cont de sfat, eu am la gruiu vreao 40 de gaini care fac oua bio, stiu asta pt ca Doamna Ileana care are grija de ele si le creste toaca iarba la ele in fiecare zi din gradina care nue stropita cu nimic, furajele sunt facute amestec de noi deci copilul meu cel mare chiar papa un ou pe zi si nu are nimic, mie imi plac crude, atunci cand sunt proaspete(calde), le mananc cu miere(unul sau doua cum am chef).
Am cantarit fata in seara asta inainte de baie are 6280 la fix 3 luni , eu zic ca e bine, de masurat nu ne-am masurat.
Azi am avut unda verde de la tati sa fac niste cumparaturi online asa ca am spart ceva bani pe net cu patchworkul meu , am luat si niste materiale pentru un proiect de-al meu sa vedem ce va iesi.
Fetele ma innebuniti cu dulciurile alea ce naiba ma in loc sa slabesc sa ajung si eu la un 58 raman la 62 cate am acum , ma speriati frate cu nebuniile alea, gata am zis de maine fac foamea deja am inceput, o tin numai pe gratare de piept de pui si ceai de fructe neandulcit.
Tunde am comandat si eu invitatii de pe net au fost minunate si au venit repede !
Va pup
Mami de Bogdanici Pogonici
Foxy-le spune:
sear buna.
azi doar va spun noapte buna direct. am citit, astept cartea lui Doloress, pap ceva si merg in pat sa lesin
Nu mai pot, mama lui de puseu!! de dimineata pana seara o tine tot intr-un tipat si agitatie si miorlaiala...! de abia doarme!
Off si tati vine abia vineri...
ANKA - e de tot plansul, dar capul sus pt el. o sa fie un super baietel, ai sa vezi. sanatos si increzator
Roxx- iar faci torturi?? Ce fain arata... Cum faci sa fie asa netede pe deasupra si decoratiunile, e martipanul? Felicitari.
Abramburika
Doloress - si noi suntem inca cu Rammstein (cred ca-l recunoaste si K ca doar a ascultat destul in burtica))
pupaturi dragele
Doloress spune:
MAGNETISM - dar vrem si poze cu tinuta!!! Eu am avut 2 bunici croitorese, am avut numai haine facute de ele, pana am crescut si n-am reusit sa fur meserie de la nici una dintre ele! Dar eu sunt cam neindemanatica de felul meu.
Am mai pus aici pozici din aprilie :
http://good-times.webshots.com/album/580135450wLhQld
Voiam sa va intreb daca va place lumanarea noastra, noi si lumanarea am ales-o mai minimalista asa :
http://good-times.webshots.com/photo/2466519740102927551pxLNaI
Doloress spune:
Am trimis si cartea pe mailul comun. E diversificarea clasica, cu pireuri de fructe / legume, cu incepere de la 4 luni pentru cei hraniti cu LP, 6 luni pentru cei hraniti la san. Sunt unele chestii cu care nu sunt de acord (de exemplu portocala ca unul din primele fructe, eu portocala am bagat-o tarziu, e alergena si acida) dar in mare e cartea dupa care m-am ghidat eu la Patrick.
La Kevin o sa schimb putin in sensul ca am sa-i dau in continuare supita, dar in general am sa recurg la autodiversificare. Am sa-i pun in fata un morcov intreg si o banana de exemplu si il las pe el sa le roada si sa le exploreze, sa aleaga pe care o vrea. Deci renunt la piure-uri.