Buburuze de Ianuarie - Februarie 2011(32)
Raspunsuri - Pagina 10
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Irinukaaa/Irinukaaa.jpg)
Irinukaaa spune:
Multu' frumos Mirela pentru site si Doloress pentru toate informatiile pretioase.
De unde pot afla/ intelege mai multe in legatura cu autodiversificarea asta. Imi place, am vazut ceva filmulete.
Dar sa va intreb pe voi cele ce v-ati documentat mai bine: de unde stii daca se satura bb cu ce ii dai?
Cu ce e mai avantajos sau mai ok pentru bb decat formula clasica de diversificare?
Nu se poate ineca usor?
Mai vreau detalii.
Irina ~ mamica norocoasa de Patrick Cristian {07.12.2010}
www.dropshots.com/PatrickCristian#date" target="_blank">Albumul piticului si www.dropshots.com/patrickcristian1#date" target="_blank">Botezul
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Irinukaaa/Irinukaaa.jpg)
Irinukaaa spune:
Doloress ce poze mumoase aveti voi...
Patrick e un scumpel, iar bb Kevin iti seamana mult.
Irina ~ mamica norocoasa de Patrick Cristian {07.12.2010}
www.dropshots.com/PatrickCristian#date" target="_blank">Albumul piticului si www.dropshots.com/patrickcristian1#date" target="_blank">Botezul
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
roxx26 spune:
Ce este auto-diversificarea?
Auto-diversificarea este o metoda de diversificare a alimentatiei bebelusului, de la o dieta bazata exclusiv pe lapte, catre alimente solide. Permite bebelusului sa controleze cantitate si tipul de mancare solida ingerata, intrucat se hraneste singur de la inceputul procesului de diversificare.
Copiilor li se ofera o varietate mai larga de produse, care sa asigure o dieta echilibrata, incepand cu varsta de 6 luni. Adesea, ei incep sa ia in mana si sa linga alimentele, inainte sa manance propriu-zis. Bebelusii se pot hrani singuri incepand cu varsta de 6 luni, desi unii dintre acestia se pot intinde dupa mancare la 5 luni, iar altii vor astepta pana la 7 sau 8 luni. Intentia acestui proces este sa fie adaptat fiecarui bebelus, potrivit propriei dezvoltari. Termenul orientativ de 6 luni, pus la dispozitie de Organizatia Mondiala a Sanatatii, se bazeaza pe cercetari care indica faptul ca sistemul digestiv se maturizeaza in intervalul 4-6 luni.
Dupa primele incercari, bebelusul va inghiti foarte putina mancare, intrucat el inca exploreaza texturile si gusturile, dar va incepe curand sa inghita si sa digere ceea ce i se ofera. Alaptarea la san se continua in paralel cu diversificarea si laptele se ofera inaintea meselor cu alimente solide in primele 12 luni. De asemenea, alaptarea la san este precursorul ideal al auto-diversificarii (intrucat bebelusul a fost expus la diferite arome prin intermediul laptelui matern si modul de miscare a falcilor in timpul suptului il ajuta pe bebelus sa invete sa mestece), este posibila aplicarea acestei metode si in cazul bebelusilor hraniti cu biberonul. Cu toate acestea, in cazul lor este posibil sa dureze putin mai mult pana se obisnuiesc cu diferitele arome si pana isi dezvolta abilitatea de a mesteca.
Care sunt avantajele?
Auto-diversificarea pune accentul pe explorarea gustului, a texturii, a culorii si a mirosului, pe masura ce bebelusul isi stabileste propriul ritm in timpul mesei, alegand pe ce tip de mancare sa se concentreze. In locul modului traditional de hranire a bebeluslui cu lingurita plina de piure pasat, acestuia i se prezinta o varietate de alimente care pot fi luate in mana (finger-food)), din care sa aleaga.
Potrivit unor teorii, bebelusul va alege alimentele care contin nutrientii de care are nevoie, ghidandu-se dupa gust. Bebelusul invata mult mai eficient privind si imitandu-i pe ceilalti. Permitandu-i sa manance aceeasi mancare in acelasi timp cu restul familiei, contribuiti la o experienta pozitiva a diversificarii. La 6 luni, bebelusii invata sa mestece si sa apuce cu mana si acesta este, prin urmare, momentul ideal pentru introducerea alimentelor solide de tip "finger food".
Auto-alimentarea sprijina dezvoltarea motorie a copilului pe multe planuri importante, respectiv coordonarea mana-ochi si mestecarea. Incurajeaza copilul catre independenta si creeaza adesea o alternativa lipsita de stres pentru ora mesei, atat pentru copil cat si pentru parinti. Unii copii refuza sa manance solide atunci cand acestea le sunt oferite cu lingurita, dar servesc incantati "finger food".
Cand este momentul potrivit?
Ese foarte important ca auto-diversificarea sa nu fie inceputa inainte ca bebelusul sa dea anumite semne de dezvoltare, care indica faptul ca este pregatit sa faca fata alimentelor solide. Bebelusul trebuie sa poate sta in fund, fie in bratele cuiva fie (preferabil) intr-un scaun inalt, special pentru copii. De asemenea, trebuie sa fie interesat sa participe la masa si chiar sa incerce sa apuce diverse alimente si sa le duca la gura.
Bebelusul se poate ineca?
Multi parinti sunt obisnuiti cu ideea de a-si hrani copiii cu mancare pasata si pentru unii, a da copilului alimente intregi direct in mana poate suna periculos. In fapt, bebelusii diversificati prin aceasta metoda au sanse mult mai mici sa se inece cu mancarea, deoarece nu sunt capabili sa impinga mancarea din partea din fata a gurii catre partea din spate, inainte de a invata sa mestece. Si nu invata sa mestece pana nu invata sa apuce obiecte si sa le duca la gura. Prin urmare, dezvoltarea generala a bebelusului tine ritmul cu abilitatea sa de a manevra alimentele.
Daca un bebelus impinge o bucatica de mancarea prea adanc in gura, in general o va scoate singur, prin tuse sau eructatie.
Principiile de baza
- La inceputul procesului, bebelusului i se permite sa refuze anumite alimente, care i se vor oferi din nou, la o data ulterioara.
- Bebelusului i se permite sa decida cat vrea sa manance. Nu se ofera "suplimente" la finalul mesei, cu lingura.
- Mesele nu sunt servite in graba.
- Se ofera cateva guri de apa in timpul mesei
- Initial, se ofera fructe si legume moi. Alimentele mai tari sunt gatite putin, pentru a le face indeajuns de moi, incat sa poate fi mestecate doar cu gingiile.
- Alimente care prezinta pericol de tipul alunelor, nu se ofera.
- Alimentele care nu pot fi aluate in mana (de exemplu iaurtul) pot fi oferita alaturi de o lingurita, astfel ca bebelusul sa poate invata sa se hraneasca singur cu lingura.
_
Roxana
Mami fericita de printesa superba Catalina-Victoria 02.01.2011
Scrisoare pentru Catalina
Botezul Catalinei
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Doloress/Doloress.jpg)
Doloress spune:
IRINUKA - deci mai intai cu saturatul - autodiversificarea merge bine la bebelusii alaptati pentru ca poti usor sa bagi sanul imediat dupa masa sau inainte, in caz ca nu se satura. Cum scria si in articolul ala, sanul sau LP-ul oricum ramane alimentul lui de baza in primul an. Oricum stomacelele lor sunt mici, de multe ori uitam, el cu o jumate de morcov se satura foarte bine.
De inecat nu se ineaca asa usor. Au instincte foarte bine dezvoltate, dupa vreo 6 luni, eu am avut ocazia sa o vad pe finuta mea. Pe la 10 luni ii dadea portocala cu tot cu pielita. Lua felia o baga pe toata in gura si molfaia la ea pana scotea numai pielita. Eu ma uitam si nu-mi venea a crede. EU i-am dat lui Patrick pasat pana la 18 luni!
DUpa cum am citit si in articolul ala, avantajele mancatului bucati - simt mai bine gustul : "Alimentele trebuie introduse trepatat sub forma de bucatele caci miscarile masticatorii se declanseaza numai la contactul mucoasei bucale cu solidele si nu cu piure-urile. Consistenta si savoarea alimentelor trebuie sa fie cat mai variate. De ele depind : pe langa cresterea armonioasa a fetei si coordonarea motorie , calitatea aranjamentului dintilor pe fiecare arcada, aranjament care necesita presiuni constante pe gingii. De consitenta si savoarea alimentelor depinde si calitatea informatiilor senzoriale care constituie la varsta aceasta o parte importanta a conectiilor neurale encefalice. Gustul si mirosul sunt cele mai importante simturi ale bebelusului si numai alimentele-bucatele, sfaramate si mestecate in gura pot genera savoarea care duce la o buna stimulare cerebrala. "
Ai sansa sa manance mai bine. Cand ii oferi tu lingurita cu asa o chestie moale si pasata, parca nu e asa apetisant si interesant, decat daca ar lua el din proprie initiativa bucata de banana sa o roada, sa o miroasa, sa si-o puna in cap, etc. E mai fun.
Patrickul meu acum nu mananca mancare gatita, nimic pasat, nici un fel de sosuri de exemplu. Cred ca s-a saturat de cate pasaturi i-am dat pana la 18 luni. Si a avut o perioada luuunga cand nu manca mai nimic. Nici acum nu ma declar super-multumita. SI de multe ori ma gandesc ca poate e de la piure-urile mele pasate. El nu stia cum arata si cum e gustul unei banane, unui mar, etc. El manca in fiecare zi o pasta, o combinatie de tot felul de fructe si legume. Cand a crescut si a putut sa se opuna, n-a mai vrut nici pasat, insa nici intreg ca nici nu stia ce-i dau eu acolo. DUpa un timp a inceput sa manance numai intreg si numai crud.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
roxx26 spune:
IRINUKA, mai poti afla chestii despre auto-diversificare de la urmatoarele surse:
http://autodiversificare.blogspot.com/2009/07/ghid-de-autodiversificare.html
http://happy-mami.blogspot.com/2010_01_01_archive.html
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/baby-led-weaning.html
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=159912
_
Roxana
Mami fericita de printesa superba Catalina-Victoria 02.01.2011
Scrisoare pentru Catalina
Botezul Catalinei
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
vasilasanita spune:
Buna dragelor la miez de noapte!
Foarte multe informatii folositoare am citit in capitolul asta de la voi. Sarumana!!
Eu am fost la o nunta sambata noapte, duminica nu am putut sa ma odihnesc, asa ca azi am fost rupta de oboseala. La 6 seara m am pus in pat cu Stefan, singuri acasa, si akm dormit dusi, eu pana la 9, el pana la 11. Iar acu suntem ca liliecii amandoi. El s a mai trezit a mancat, somn, iar mancat si acu sper sa i se faca somn macar lui.
Duminica s a bronzat bebelusul putin in carut, iar in drum spre casa a plans intruna. Nu l am putut potoli in nici un fel.
Acu astept ziua in care si va tine capusorul f bine, nu mai am rabdare.
pupici de la noi pt voi
Dumnezeu ne-a binecuvantat cu Stefan (12.01.2011) !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
vasilasanita spune:
Roxx super super torturile.
Felicitari!!!!
Dumnezeu ne-a binecuvantat cu Stefan (12.01.2011) !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Wudy spune:
Buna dimineata!
Poftiti la cafea !!!
Eu cum nu beau cafea trec la ceai pentru lactatie...bun si asta in lipsa de altceva :)
Alina, mamica super fericita de Anais Maria.
"Hotararea de a avea un copil este cea mai importanta. Este ca si cum ai decide ca inima ta sa fie pentru totdeauna in afara corpului"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Shines/Shines.jpg)
Shines spune:
Neata!!
Muulta cafea la mine Wudy..ms
am avut o noapte alba..cu un sot sforaitor,pat scartzaitor..copil care s-a trezit de 4-5 ori..vecini care cad din pat..caini lasati singuri in apartament care au urlat toata noaptea. alti caini care au latrat pe afara de zici ca a dat bomba in ei.
practic nu am dormit o ora intreaga.
normal ca acu nu am somn,am pregatit sotu de servici,am scos carnea la dezghetat sa ma apuc de meniul zilei..am aranjat prin camere si am aerisit sa doarma piciu bine.
ma duc la trebi.
sa aveti o zi linistita,fara tunete!
Simo - mamica de pui scumpi , Camelia(2002) si Eduard Matei(2010)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
melanies spune:
Multumim pentru informarii Doloress si roxx, am salvat tot si ma pun pe studiat si speram ca ne vom alatura si noi clubul celor care se vor autodiversifica. Acum trebuie sa vedem daca o sa aiba tati curaj sa se apuce de asa ceva pt ca el va ramane acasa cu Leah de la 7 luni la 1 an. Eu din pacate trebuie sa ma intorc la lucru daca nu gasim vreo solutie sa salvam bugetul pana atunci ...
Tot vroiam sa ii raspund Laurei Luiza ... nu am sfaturi, dar vreau sa-ti zic ca mai ai o colega de suferinta cu sfarcuri dureroase si tot tacamul. Si eu i-am dat lapte muls timp de vreo luna jumate dar in urma cu vreo 3 saptamani mi s-a luat pur si simplu de spalat si sterilizat biberoane asa ca am inceput sa o pun la san din ce in ce mai des, iar acum am ramas doar cu o masa de biberon la trezirea de la 5 dimineata. Problema mea e ca si dupa 3 saptamani am niste dureri groaznice la fiecare alaptat. Asta este si motivul pentru care am inceput initial sa ii dau lapte muls, aveam dureri si prin urmare scazuse productia. Acum productia e ok dar durerile sunt tot acolo. Deocamdata ma tin pe pozitii si incerc sa rezist visand la ziua cand n-o sa mai doara ... daca o veni vreodata. Noi in iulie mergem in Romania si mi-ar fi tare greu sa ma car cu biberoane, sterilizator etc
Gata ca mi-e un somn de vad in ceata.
Au castigat conservatorii alegerile asa ca ma pot duce la culcare linistita :)
Va pup si va doresc o zi minunata!
Simona, mami de Leah (28.01.2011)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)