Concediu maternal 24 sau 12 luni

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

Citat:
citat din mesajul lui SARA_HS

Nu stiu de ce te gandesti tu ca as fi spus ca e ceva rusinos in asta.E alegerea fiecareia dintre noi ce facem.
Si da, ca si Laura25, sunt de parere ca ce ai in cap nu-ti ia nimeni, dar stiu cum sunt vazute proaspetele mamici intoarse in campul muncii, care probabil nu se mai pot intoarce de unde au plecat ( cate, care lucram la companii private, nu ne confruntam cu aceasta problema) si se trezesc ca e o reala problema pt. noii angajatori, sa le angajeze pe ele, cu copil mic in grija. Eu vorbesc si pentru ca stiu ca in firma unde lucrez eu nu se angajeaza femei cu copii, nu se mai intorc la lucru femeile care au nascut ( postul se declara indisponibil prin reorganizare a firmei). Deci ma vad in postura in care, daca as avea un copil, voi face orice sa ma pot intoarce cat mai curand la munca, nu ca mi-as dori, ci pt. ca... asta e.
Nu as vrea sa se supere cineva ca am spus ca sunt multe femei care prefera sa faca (,) copii ca sa stea acasa pe acea indemnizatie. E o realitate, de ce sa nu fim corecti? Orasul meu natal e plin de astfel de fete si mi se pare trist. Pentru ca ele nu se gandesc si ce vor face dupa ce si ultimul copil va fi implinit doi ani... le va fi din ce in ce mai greu sa ii creasca, desi acum asta li se pare solutia cea mai buna. Pe termen lung, vor avea de suferit. Dar asta nu inseamna ca din cauza lor, trebuie sa suferim toate. Cum spunea cineva pe forum, ar trebui sa ni se dea posibilitatea sa alegem noi din doua variante.

Hai sa iti dau 2 exemple ale unor prietene din provincie care nu doreau sa faca copii pentru ca aveau salariul foarte, foarte mic. Cand a ajuns indemnizatia la 600 de lei plus 200 alocatia si-au luat inima in dinti si au spus ca mai bine incearca sa faca acum un bebe, vor avea 2 ani 800 de lei pe luna, poate dupa cei doi ani de concediu vor gasi altceva de munca, mai bine platit si vor fi implinte si ca mame, dar si profesional. N-aveau de unde sa stie ca venea criza si urma sa fie tot mai nasol. Sa iti spun ce salarii aveau inainte de a naste? Una avea 380 de lei, cealalta 410 lei. Si sa-ti mai spun ca la una s-a desfiintat firma unde lucra (era o croitorie), iar pe cealalta nu a mai vrut s-o primeasca la serviciu dupa cei 2 ani. Acum muncesc doar sotii lor, ele isi cauta disperate de lucru, nu regreta ca au copii, dimpotriva, sunt in continuare optimiste si spera ca se va rezolva anul viitor aceasta problema a gasirii unui loc de munca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

reiau aici, ca am scris la subiectul care s-a inchis:

Vad ca sunt mult aspecte neclare in OUGul lor...

la ce ora este mitingul de la guvern? Lucrez de acasa, si as avea posibilitatea sa ajung, chiar daca nu mai sunt in CIC la ora actuala. Incerc, cel putin, e in functie de ora si programul copilului meu, de asta inteb de ora

Monica cu Andreea Ioana - 11 iulie 2007
Povestea sarcinii si a nasterii

si Ana Maria - 13 noiembrie 2008
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe_io spune:

Cata vreme Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din UE asa cum se poate vedea din tabelul de pe marginea acestui articol: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Causes_of_death_statistics , cred ca a vorbi de institutionalizare la varsta de 1 an si eventuala comparatie cu alte tari (avand in minte nivelul serviciilor medicale de acolo) este inutil si deplasat.

O tara cu servicii medicale atat de proaste si de ineficiente (traduse printr-o asemenea valoare mare a mortalitatii infantile) cum e Romania ar trebui sa-si pastreze macar mijloacele existente pentru protectia sanatatii si vietii copiilor (concediu de 2 ani).

Edit: O varianta marita a tabelului: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Infant_mortality_%28per_1_000_live_births%29,_1965-2008.PNG&filetimestamp=20100315091454

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Citat:
citat din mesajul lui bibi_bebe2

Buna fetelor!
incep si eu sa-mi revin dupa nasterea puiutului meu (avem 3 saptamani deja) si in loc sa-mi spun povestea nasterii si a primelor clipe alaturi de copilul meu ,trebuie sa ma documentez si sa ma enervez din nou din cauza asa ziselor mame din diaspora(eu nu cred ca sunt mame),in fine.....cred ca nici nu ar trebui sa le mai raspundem!!!!! Va intreb si eu daca sunteti mai in tema ,eu am nascut pe 12 noiembrie,pana la 31 dec anul asta sunt in concediu de lauzie.....si imi voi depune pentru CIC in 2011,la care indemnizatie o sa ma incadrez? voi ce ati inteles din noile schimbari?

mami de Bibi (08.06.2006) si Mario (12.11.2010)

Doamne ajuta!

Ti se termina pe 23 Decembrie concediul de lauzie. Poti depune actele pentru CIC anul asta. CE anume o sa primesti este inca neclar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SARA_HS spune:

Citat:
citat din mesajul lui ralucis

Citat:
citat din mesajul lui SARA_HS

Nu stiu de ce te gandesti tu ca as fi spus ca e ceva rusinos in asta.E alegerea fiecareia dintre noi ce facem.
Si da, ca si Laura25, sunt de parere ca ce ai in cap nu-ti ia nimeni, dar stiu cum sunt vazute proaspetele mamici intoarse in campul muncii, care probabil nu se mai pot intoarce de unde au plecat ( cate, care lucram la companii private, nu ne confruntam cu aceasta problema) si se trezesc ca e o reala problema pt. noii angajatori, sa le angajeze pe ele, cu copil mic in grija. Eu vorbesc si pentru ca stiu ca in firma unde lucrez eu nu se angajeaza femei cu copii, nu se mai intorc la lucru femeile care au nascut ( postul se declara indisponibil prin reorganizare a firmei). Deci ma vad in postura in care, daca as avea un copil, voi face orice sa ma pot intoarce cat mai curand la munca, nu ca mi-as dori, ci pt. ca... asta e.
Nu as vrea sa se supere cineva ca am spus ca sunt multe femei care prefera sa faca (,) copii ca sa stea acasa pe acea indemnizatie. E o realitate, de ce sa nu fim corecti? Orasul meu natal e plin de astfel de fete si mi se pare trist. Pentru ca ele nu se gandesc si ce vor face dupa ce si ultimul copil va fi implinit doi ani... le va fi din ce in ce mai greu sa ii creasca, desi acum asta li se pare solutia cea mai buna. Pe termen lung, vor avea de suferit. Dar asta nu inseamna ca din cauza lor, trebuie sa suferim toate. Cum spunea cineva pe forum, ar trebui sa ni se dea posibilitatea sa alegem noi din doua variante.

Hai sa iti dau 2 exemple ale unor prietene din provincie care nu doreau sa faca copii pentru ca aveau salariul foarte, foarte mic. Cand a ajuns indemnizatia la 600 de lei plus 200 alocatia si-au luat inima in dinti si au spus ca mai bine incearca sa faca acum un bebe, vor avea 2 ani 800 de lei pe luna, poate dupa cei doi ani de concediu vor gasi altceva de munca, mai bine platit si vor fi implinte si ca mame, dar si profesional. N-aveau de unde sa stie ca venea criza si urma sa fie tot mai nasol. Sa iti spun ce salarii aveau inainte de a naste? Una avea 380 de lei, cealalta 410 lei. Si sa-ti mai spun ca la una s-a desfiintat firma unde lucra (era o croitorie), iar pe cealalta nu a mai vrut s-o primeasca la serviciu dupa cei 2 ani. Acum muncesc doar sotii lor, ele isi cauta disperate de lucru, nu regreta ca au copii, dimpotriva, sunt in continuare optimiste si spera ca se va rezolva anul viitor aceasta problema a gasirii unui loc de munca.

In aceeasi situatie se gaseste prietena mea din copilarie, dar ea a gasit si "solutia": a mai facut un copil, chiar ea spunand ca mai "trage" de timp asa, pana vor gasi o alta solutie. Nu spun ca pe ea n-o fac copiii fericita, pentru ca pana la urma, orice copil aduce fericire. Si eu as fi mai fericita sa stau acasa cu copilul meu, chiar daca n-as mai avea aceleasi venituri de acum. Dar ca sa faci copii pentru a avea o baza materiala mi se pare o solutie proasta, care in viitor va avea repercursiuni neplacute, mai ales pentru copii. Si vezi tu, e trist ca indemnizatia aia de 600ron incuraja doar femeile cu slujbe prost platite, sa nasca, pentru ca ele ajungeau la venituri mai mari decat cele salariale. Pe cand alte femei, care castigau bine, erau descurajate de acea lege ( si nu doar din dorinta de a avea un salariu bun, dar poate aveau rate si datorii care nu le permiteau sa stea acasa pe 800ron). Apoi, roata s-a intors cumva. Acum iar se intoarce. Iar noi toti ajungem in situatia de a nu mai sti ce avem de facut. De-asta spun ca e trist. Pentru ca unii devin parinti pentru a-si asigura niste venituri minime ( mijloacele nu scuza scopul, daca pot spune asa) , iar altii nu-si mai pot permite sa-si creasca decent copiii, din cauza acestor legi facute in bataie de joc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

@adriana33 (de la subiectul inchis):

"dar a aparut scris intr-un text de lege ca sa te contrazici cu mine acum? eu mi-am spus parerea, pana la proba contrarie fiecare cu perceptia ei. drobul de sare..."

eu vorbesc pe declaratiile aparute pana acum, am spus ce inteleg pe baza a ceea ce s-a facut public pana acum, nu fac previziuni despre cum va arata legea. drobul de sare e la tine, si poti jongla cum vrei cu el daca-ti face placere. credeam ca vorbim despre acelasi lucru, nu fiecare despre ce-a visat azi noapte

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

asa este, eu am visat azi-noapte ca au zis la tv ca acorda 500 ron prima/bonus/stimulent pentru intoarcerea la serviciu pe toata perioada cand ai putea beneficia de CIC... de aia se vorbeste la toate posturile ca nu poti angaja o bona cu 500 ron/LUNA.

dar tie ti-e clar ca aceasta suma se da o singura data. ok, ce vrei sa te felicit cat de bine interpretezi tu legislatia care inca este la faza de declaratii oficiale? nu ar fi mai bine sa asteptam sa apara legea si dupa aia sa te felicit?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pufi79 spune:

tot aud vorbindu-se de femei care fac copii pentru a-si asigura "o baza materiala"; excludem categoria celor care fac copii doar ca sa aiba cu cine iesi la cersit. Pai ce baza materiala la 600 de lei venit, copilului aluia chiar nu-i trebuie nimic poate nu foloseste pampersi dar chiar si carpele pentru a putea fi spalate necesita apa si detergent, sa fim seriosi ca un copil reprezinta o cheltuiala nicidecum nu-ti asigura un venit.

.....viata este acolo unde te regasesti.......

9+ Doamne ai grija de noi

in asteptarea craciunului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vias spune:

Citat:
citat din mesajul lui cait

Citat:
citat din mesajul lui mcoca

Citat:
citat din mesajul lui madyrizi

cred ca pe langa faptul ca se face o magarie mare cu copilasii nostri mai este si un alt aspect: mai acum cateva luni protestam pentru ca nu ne convenea scaderea de 15 %, iar acum ne multumim si cu scaderea asta numai sa ne lase sa stam cu copiii. cred ca si asta a fost un scop pentru ca la 31 dec. expira legea care prevedea diminuarea cu 15 % si atunci ni s-a dat ceva mai dramatic ca sa uitam ca suntem pacalite, sa nu mai cerem nimic in plus, sa ne multumim cu ce avem ca poate fi mai rau.

in alte tari atat laudate ca au cic mai mic, exista unitati si personal specializat suficient care sa preia copilasii, sa aiba grija de ei, sa le pese cum sunt crescuti copiii nostri. o persoana la 4-5 copii. la noi este o persoana la 25-30 de copii. si asta in cazul in care ai o pila zdravana ca sa-ti duci copilul la o cresa. altfel...

Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti ALBUMUL MEU
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
am nevoie de voturi

Nici in alte tari nu e roz cu cresele. CAnd eram gravida in luna a 6-a am facut cerere pentru cresa. Crezi am cam primit loc? Nuuu, am fost refuzata de vre-o 3 ori, pana m-am plictisit de facut dosare si mi-am cautat bona.

Vicky si Printzesone

Hai sa nu exageram.Ce facilitati au copii pe aici si ce au in RO.Miercurea unde sunt copii cand parintii lucreaza?Cate mame au posibilitatea sa nu lucreze miercurea si sa se stea acasa?Cati nu au ajutoare de la stat pentru bone?Dar iar intram intr-un subiect fara sfarsit.

Cait
www.biomonde.ecosapiens.ro

esti o doamna!

fetelor..eu zic sa ignoram "rautacioasele" ca altfel dam doar apa la moara....
vorbim fix de ce ne doare pe noi...ca vad ca pe ele le doare faptul ca noi cerem un drept!

Cami, de Flavius Cristian in
-------------------------------------------------------------

ingerasul Darius-Andrei
"Dacă lacrimile ar putea înălta o scară si amintirile o cărare, as urca în Rai si te-as aduce din nou acasă."

Poveste si POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariasiflo spune:

dragi mamici,

nu stiu in ce masura in momentul de fata noi mai putem schimba ceva. Sunt si eu mamica si asa cum spunea cineva mai sus, nu ma bucura faptul ca eu voi avea "privilegiul" de a beneficia de indemnizatie timp de doi ani iar cele ce vor deveni mame de acum inainte nu vor beneficia decat de un an de plata. Nu stiu daca "miscarile" de strada vor schimba cu adevarat ceva dar sunt de acord ca trebuie sa luam atitudine ca macar sa se faca bine inteles pct-ul nostru de vedere. In alta ordine de idei, eu as vrea sa va propun ceva. Haideti sa ne alegem o zi in care toate mamicile sa facem o rugaciune. Sunt convinsa ca aproape fiecare dintre noi se roaga, dar se spune ca rugaciunea in grup este mai puternica si mai ales ale mamicilor pt. copilasii lor. Este doar o idee. Eu cred foarte mult in puterea rugaciunii. Sunt convinsa ca nimic nu se poate infaptui fara Dumnezeu. Si in situatia de fata, numai Dumnezeu cred ca mai poate schimba ceva ...

mami de David:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe_io spune:

In 2009 situatia mortalitatii infantile arata asa:
Infant mortality ratesLast update: 02-12-2010Source of data: Eurostat
--------------------------------------------------------------------------------

INDIC_DE:Infant mortality rateINDICATORS:OBS_FLAG

TIME

GEO 2009

European Union (27 countries) :
European Union (25 countries) :
Euro area (16 countries) :
Euro area (15 countries) :
Belgium 3.3
Bulgaria 9.0
Czech Republic 2.9
Denmark 3.1
Germany (including former GDR from 1991) 3.5
Germany (including former GDR) 3.5
Estonia 3.6
Ireland :
Greece 3.1
Spain 3.4
France 3.9
France (metropolitan) 3.7
Italy 3.7
Cyprus 3.3
Latvia 7.8
Lithuania 4.9
Luxembourg 2.5
Hungary 5.1
Malta 5.3
Netherlands 3.8
Austria 3.8
Poland 5.6
Portugal 3.6
Romania 10.1
Slovenia 2.4
Slovakia 5.7
Finland 2.6
Sweden 2.5
United Kingdom 4.7
Espace ?conomique europ?en (EEE) (UE-27 plus IS, LI, NO) :
Espace ?conomique europ?en (EEE) (UE-25 plus IS, LI, NO) :
European Free Trade Association 3.7
Iceland 1.8
Liechtenstein 2.5
Norway 3.1
Switzerland 4.3
Croatia 5.3
Ancienne R?publique yougoslave de Mac?doine 11.7
Turkey 15.3
Albania :
Andorra 1.2
Belarus 4.7
Bosnia and Herzegovina 6.5
Kosovo (under United Nations Security Council Resolution 1244/99) 9.9
Moldova 12.1
Montenegro 5.7
Russia 8.1
San Marino :
Serbia 7.0
Ukraine 9.4
Armenia 10.2
Azerbaijan 11.4
Georgia :

Nici nu mai fac referire la cat de masluite sunt unele cifre din Romania. Oricum stam cel mai rau din UE alaturi de Bulgaria de departe.

Mergi la inceput