Mamici cu copii mai mari-va rog un sfat!

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui susse

Apropos de impins de la spate, mama ma intreba, tie iti place sa te intreb mereu? sa iti zic mereu acelasi lucru ca tre sa fii asa si asa?

Eu ii spun: nu te-ai saturat de gura mea, iti place sa-ti spun mereu si mereu ce ai de facut?

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Rrox3 am o curiozitate, fetele tale citesc cu placere toate lecturile date de la scoala??? Daca nu le plac nu le mai citesc???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nelia si eu ii mai spun asa fi-mii si am primit (dupa mai mult timp) in schimb printre suspine: " Imi pare rau mami cand tu imi spui chestiile astea, ma deranjeaza, eu nu te mai ascult, imi inchipui ca ai fata rosie"

Si mi-am amintit ca atunci cand mama ne certa, eu si sora mea nascocisem, urmatoarele: "ne uitam atente la ea, si ne spunem in gand gandacei iti ies din gura, gandacei iti ies din gura," De multe ori imaginea era atat de pregnanta si reala incat ne pufnea rasul.
Eh, si acuma dupa ani nu imi pot da seama ce gandea mama in acele momente. Dar am sa o intreb. Si daca isi aminteste o sa capat un raspuns.

RRox, nici eu nu am obligat-o sa citeasca. Dar pentru scoala trebuie sa o fac.
Am avut intr-adevar carti de cand eram eu mica si am constatat ca nu ii plac. Nici continutul si nici cum arata. Pe acelea le-am donat si i-am facut o bibliotecuta nou-nouta cu carti si autori moderni.
I le cumpar, i le arat si le punem impreuna la ea in camera.
Cand mergem in librarii o rog sa-si aleaga ce vrea ea. Si vine cu bratele pline de enciclopedii si atlase cu corpul uman.

Ma deranjeaza pentru ca mi-e teama ca la un momet dat nu o sa aiba vocabularul necesar pentru a se descurca onorabil la literatura.

In manualul lor de anul acesta la specia nuvela studiaza "Iapa lui Voda" - Sadoveanu. Este o nuvela nefericit aleasa. Sadoveanu este un condeier minunat si are atat de multe povestiri frumoase si ei o studiza tocmai pe asta!

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Filofteia cea mica nu este inca la scoala Are 5 ani si jumatate, abia la toamna va incepe scoala. Dar deja citeste usor, usor si ii plac foarte mult cartile. Chiar trece in fiecare an si pe scrisoarea catre Mos Craciun o carte

Mariuca insa e in clasa a VI-a deja. Probabil fiindca acasa ii citeam carti mari (cum ar fi seria Harry Potter) inca de pe la 4-5 ani, lecturile obligatorii pentru scoala i s-au parut mereu foarte mici si usor de parcurs. Le-a citit rapid, de obicei pe finalul perioadei alocate cititului respectiv, chiar inainte de a se dezbate la scoala. S-a mai intamplat ca pe unele sa le fi citit deja, asa ca nu s-a mai obosit.
Sincera sa fiu, de cele mai multe ori aflam dupa ce lua o nota, ca a avut o lectura obligatorie. Nu i-am spus niciodata eu sa citeasca. Chiar cand nu prea isi facea temele (am avut si perioade d-astea) citea cu placere.
Ii place si sa mearga la biblioteca scolii sa-si aleaga cate ceva de citit. La inceputul clasei a V-a, cand se plangeau o gramada de profesori ca deranjeaza ora (trancanea), bibliotecara o poleia cu laude ca-i singura eleva de a V-a care ii calca pragul si pentru alte carti decat cele obligatorii si se poarta frumos cu cartile.

O sa cititi asta si o sa concluzionati ca au fetele mele ceva in gene si d-aia citesc cu placere. Dar nu e deloc asa. E doar efectul mediului, efectul a ceea ce v-am scris deja. Cititul e o placere si copiii pot fi sprijiniti sa descopere asta. Sau macar putem sa nu le punem bete in roate. Mai ales in epoca actuala.

Fiindca copiii nostrii s-au nascut si traiesc la o viteza informationala mult mai mare decat noi - daca pot sa spun asa. S-au obisnuit ca informatia sa le parvina rapid, condensata si strict focusata pe interes. Nu au rabdarea sa caute informatia intr-o carte, sa citeasca o saptamana pentru ea. Ei vor direct concluzia. Singura sansa a cititului este placerea pe care o poate produce, bucuria transpunerii in alte universuri umane, euforia scufundarii in fanteziile altor minti, evadarea in alte variante de realitate. Oamenii nu citesc ca sa-si imbogateasca vocabularul!! Oamenii citesc fiindca asa se simt liberi

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Citat din mesajul lui RRox "Singura sansa a cititului este placerea pe care o poate produce, bucuria transpunerii in alte universuri umane, euforia scufundarii in fanteziile altor minti, evadarea in alte variante de realitate. Oamenii nu citesc ca sa-si imbogateasca vocabularul!! Oamenii citesc fiindca asa se simt liberi"

Ei uite ca asta am sa i-o dau fi-mii sa citeasca. Chiar daca i-am spus-o si eu de mii de ori....

Rrox cateodata trebuie sa te dai 2 pasi inapoi si sa incerci sa privesti lucid. Eu incerc dar, deseori nu reusesc.
Fi-mea este destul de smechera si este foarte tare in teorie. Cu practica sta mai prost. Smecheria asta a ei va fi buna cand va fi mare pentru ca atunci va sti si va putea eventual sa o foloseasca in mod corect si moral.
Sa ma explic:
- In clasa a V-a li s-a dat, in cadrul unei manifestari sa scrie "de ce trebuie sa citim" in vreo 2-3 randuri. A fost singura care a dat explicatia cea mai frumoasa, a fost felicitata de colectivul de profesori. Scrisese aproximativ ce ai spus tu. Toti au ramas uimiti de profunzimea ei.
- In clasa a V-a a fost copilul care a imprumutat cele mai multe carti de la biblioteca. Nu a citit niciuna.
- In clasa a V-a a imprumutat de la biblioteca "Legendele Olimpului". La nedumerirea mea, caci le aveam si noi, am primit urmatorul raspuns: "Le-am luat in pauza inainte de ora de istorie si le-am pus pe banca sa le vada profu'. Vreau sa fac impresie buna la inceput. Ca mie nu imi place istoria". Astea le-am citit impreuna.
- Tot in clasa a V-a psihologul scolii i-a testat. Apoi a vrut sa stea de vorba cu mine: "Nu v-am chemat petru ca este ceva in neregula cu ea, dimpotriva. V-am chemat pentru a va atrage atentia ca mi-a spus exact ce vroiam sa aud."

Deci?????

In timp am mai reglat chestia asta. Dar mai am mult de lucru.
Ceea ce face ea face cu un scop si cu bataie lunga. De cele mai multe ori ghicesc unde vrea sa ajunga. Dar in lucrurile importante se intampla sa dau chix - cum se spune.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

chestia cu vocabularul... nush ce sa zic.
Citesc mult, dar exista lectii in cartea de romana din care nu inteleg o iota. Regionalisme, arhaisme, etc, pe care nu le-am mai folosit din liceu, si probabil nici copiii mei n-o sa le foloseasca.

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)

Povestea nasterii: Lili si Robert Locul nostru www.jccoradea.ro" target="_blank"> preferat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Mariuca insa e in clasa a VI-a deja. Probabil fiindca acasa ii citeam carti mari (cum ar fi seria Harry Potter) inca de pe la 4-5 ani, lecturile obligatorii pentru scoala i s-au parut mereu foarte mici si usor de parcurs. Le-a citit rapid, de obicei pe finalul perioadei alocate cititului respectiv, chiar inainte de a se dezbate la scoala. S-a mai intamplat ca pe unele sa le fi citit deja, asa ca nu s-a mai obosit.

Rrox se pare ca ati avut si o invatatoare mai aproape de realitate... dar cum al meu avea de citit Amintiri din Copilarie, Cuore, apoi aventurile lui Tom Sawer etc... si de povestit (aveau caiet special), la inceputul clasei a II-a , am fost nevoita sa citim impreuna.
Am senzatia ca dupa invatatoarea asta gimnaziul o sa ni se para floare la ureche.

Viviana este tare copila ta.

Citat:
Citesc mult, dar exista lectii in cartea de romana din care nu inteleg o iota. Regionalisme, arhaisme, etc, pe care nu le-am mai folosit din liceu, si probabil nici copiii mei n-o sa le foloseasca.

Din pacate asta este meteahna invatamantului romanesc la toate materiile... definitii abstracte si alambicate, fara sa fie puse in practica.

Mergi la inceput

Gabi_K eu am constatat cu regret ca exista un dezechilbru in cunostiintele lor. Au diverse notiuni care mai de care mai sofisticate, insa nu cunosc multe dintre expresiile uzuale ale limbii romane.

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Viviana ce scrii tu e tot din "generatia vitezei", vor direct beneficiile, fara sa presteze nimic pentru ele. Si fiica-mea apeleaza la tertipuri d-astea uneori - ca sa faca impresie. Si e adevarat ca e greu sa le desumfli, sa le arati ca-si fura singure caciula si defapt nu e un beneficiu real, cel obtinut prin astfel de tertipuri. Fiindca pe termen scurt functioneaza.
Adevarul e ca sunt suficient de inteligente sa profite de superficialitatea din jur. Ma bazez insa tot pe aceasta inteligenta, cand am incredere ca nu vor ramane la stadiul asta superficial.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Viviana, daca ma crezi, nici o cert cind i-o spun, suna mai mult a constatare, ma uit la ea si o intreb ca si cum as intreba-o daca ii este foame... si ea imi raspunde, ca da, s-a saturat, un pic... dar ca ii place sa-i spun mereu, asta inseamna ca o iubesc. Si face tot cum vrea ea...

Aoleu, am si eu una din asta acasa! Ce ne facem???? De multe ori imi raspunde la cite o intrebare si dupa ce imi da un raspuns de nota 10, ma intreaba: asta voiai sa auzi, nu? Da! Dar nu e ceea ce simti? Nu chiar, adica da, dar... si-mi spune atunci adevarul, de ramii asa cind o auzi. Da' eu am incredere in ea, adica nu am incotro, trebuie sa am, ca o va ajuta in viata intuitia asta a ei... Trebuie doar sa corectam partile negative ale ei.

Eu nu suport lecturile obligatorii la copii. Am fost o mare cititoare si am inceput-o de pe la 9 ani, nu m-a obligat nimeni, nimeni nu citea in casa, am citit o carte, mi-a placut si nu m-am mai oprit. Dar citeam greu lecturile obligatorii... pe Camil Petrescu nu l-am citit pina in vara de dupa liceu... o luna am stat in casa si l-am citit tot-tot... Moara cu noroc m-a scos din sarite, refuzam cu incapatinare sa le citesc... Sint frumoase, meritau citite, dar erau obligatorii.

Eu cred ca altfel ar trebui procedat peste tot in lume, altfel ar inceepe copiii sa iubeasca lectura. Nu stiu cum, dar stiu sigur ca nu e bine daca ii obliga sa citeasca, mai ales la virste mici. Dupa cei ai dat de gustul lecturii, poti avea o lista se sugestii, ca un ghid...

Sint de acord cu Rox, omul citeste pentru ca e liber sa citeasca, este o placere sa te duci cu totul in cartea pe care o tii in mina si nu mai iesi din lumea aceea magnifica pina cind nu o termini... cind te impinge cineva cu forta in ea, mai vezi magnificul???

Amintiri din Copilarie, Cuore, aventurile lui Tom Sawer??? La 8 ani? Eu le-am citit pe la 10 si mi s-au parut grele, mai bine citeam Aghata Christie.

Eu i-am citit Amintiri din copilarie abia anul asta Agatei, i-am pus filmuletul ala vechi acum citiva ani. Si sint moldoveanca, stiu toate regionalismele din carte, o citesc pe limba mea cum s-ar zice, ii pot explica ce nu intelege... Si tot a plictisit-o pina acum, ca nu intelegea... in schimb i le-am povestit seara, pe drumul spre sau dinspre scoala... si povesteam despe baietelul Nica, despre Morcoveata, despre Micul print, despre Canuta om sucit si Nastratin Hogea... chiar si La Medeleni i-am povestit-o... Si din Legendele Olimpului, si din Legendele romanilor... si din 1001 de nopti... nu mai spun cite povesti nemuritoare stiu, am adus acum colectia de acasa. [Printre multe carti 'grele' citite, am citit povesti nemuritoare toata viata!] dar de citit nu as obliga-o in nici un caz sa le citeasca. Astea sint carti grele, e plina lumea de carti cu adevarat pentru copii.

Carti frumoase, in care fetite si baietei ca ei au o gramada de aventuri apropiate de cele ale lor... nu pe timp de razboi, nu in timpuri din care ei nu inteleg nici o iota si ii sperie, le arata ca viata nu e chiar asa frumoasa cum pare sau ca, pentru unii copii, poate fi trista-trista... Au timp sa afle asa ceva si, din pacate, vor afla...

Cuore si chiar si Micul print (desi asta e adorabil la orice virsta)... Tom Sawer sau Fram, ursul polar, Fetita cu chibriturile... ba chiar si unele povesti... sint scrieri grele... acolo sint drame, e foarte dur pentru un copil sa intre in lumea lor si sa se mai lase si dus de magnific (care?)... in plus, sa mai fie si obligat sa o faca. Da, sint carti de suflet, carti cu filozofii adinci... dar nu sint pentru copii mici, desi pentru ei au fost scrise... dar au fost scrise pentru copiii din anumite epoci. Parerea mea...

Aici cartile obligatorii sint carti simple, in care sint prezentate haios, situatii de viata... o placere sa le citesti. Lecturile 'grele' incep mai incolo...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput