Clopotei de Ianuarie-Februarie 2008 (92)
Raspunsuri - Pagina 15
sweetgys spune:
Fetelor am gasit un articol destul de interesant , din pct meu de ved si m-am gandit sa vi-l atasez.
Diversificarea alimentatiei
Publicat la data de 02.05.2008
In sfarsit, altceva decat laptele... primul pas pe drumul catre "om mare"! Abia asteptai sa-i dai puiului si altceva decat laptic, sa spui cu mandrie ca ai depasit etapa lapte exclusiv. Exista insa niste reguli dupa care se face diversificarea…
de Dr. Mara Ion, Consultant 121
Cand?
Diversificarea propriu-zisa incepe pentru sugarul nascut la termen, care a luat normal in greutate, alaptat la san, la 6 luni, chiar 6 luni si jumatate. Laptele matern este cel mai bun si mai complet aliment pentru puiul tau: daca il alaptezi, el nu are nevoie de altceva, lucru pe care il vezi in cum creste. Atata timp cat ia normal in greutate, nu are nevoie nici macar de ceai!
Daca bebe este pe alimentatie artificiala, adica primeste lapte praf, diversificarea incepe mai devreme, in jur de 5 luni.
Exceptie de la aceasta regula fac sucurile de fructe preparate in casa - citrice, mar, morcov, pe care poti sa incepi sa i le dai de la 2 luni, incepand cu cateva picaturi, mergand pana la cateva lingurite.
Reguli de aur ale diversificarii:
Inainte de a introduce un nou aliment, copilul trebuie sa fie in perfecta stare de sanatate.
Alimentul nou introdus se da incepand cu cateva picaturi, crescand treptat cantitatea pentru a-i testa toleranta digestiva.
Alimentul nou introdus se va administra cu lingurita!
Nu se introduc simultan doua alimente noi. Daca unul dintre ele nu va fi tolerat, nu vei sti care este.
Daca bebe refuza alimentul, nu insista, incearca mai tarziu, peste cateva saptamani. Daca insisti, s-ar putea sa-i creezi o legatura nedorita intre neplacerea lui si alimentul respectiv.
Daca bebe face diaree dupa noul aliment, nu i-l mai dai si incerci mai tarziu, dupa 2-3 saptamani, cand toleranta lui digestiva va fi mai buna.
Fructele
Incepi cu sucul preparat in casa din mar, portocala sau mandarina, morcov (chiar daca nu e fruct!). Apoi poti introduce suc de struguri, rosii, caise, iar dupa 6 luni suc de pere pergamute, incepand cu cateva picaturi, pana la 30-60 ml repartizat in 2 prize. Dupa 4 luni, ii poti da piure de fructe - mar ras, piersici. Dupa 6 luni se pot administra compoturi de fructe - zeama si pulpa.
Atentie!
Fructele nu se incalzesc, pentru ca se inactiveaza vitaminele!
Masa de fructe pregatita nu se pastreaza la frigider!
Nu se dau copilului sub 1 an zmeura, capsuni, fragi, pentru ca sunt puternic alergizante!
Legumele
Se pot folosi de la 5 luni morcov, cartof, patrunjel, telina, pastarnac, spanac, dovlecei, rosii, ardei grasi, ceapa, fasole verde, initial ca supa strecurata, apoi supa imbogatita cu fainos si ulei vegetal, iar de la 6 luni - piure de legume cu unt si lapte.
Fainosul(cereale)
De la 5(6) luni, poti combina piureul de mere proaspete cu fainos - iti recomand cereale fara gluten, biscuiti fara gluten (chiar asa se numesc). Glutenul este o componenta a graului cu actiune alergizanta pe mucoasa digestiva, astfel incat sub 8 luni se recomanda faina de orez (orezina) sau faina de porumb (zeamilul), iar abia dupa 8 luni faina de grau (grisul). Daca este introdus prea de timpuriu, glutenul poate duce la un sindrom celiachiform, manifestat prin scaune diareice permanente, cu malabsorbtie si fara crestere ponderala.
Branza de vaci si iaurtul
Se da incepand cu 5(6luni) luni, amestecata in fructe sau in piureul de legume. Se poate folosi branza de vaci clasica sau, mai ales la sugarii mici, branza calcica. Aceasta se obtine din 250 ml lapte de vaca cu 2 tablete de calciu lactic, ce se fierb pe aragaz pana ce se branzeste laptele. Din portia rezultata se pune la 2 mese. Branza de vaci cu mamaliguta se poate introduce in alimentatie incepand cu 8-9 luni. Iaurtul poate fi preparat in casa sau cumparat, dar trebuie sa fie simplu si nu cu fructe.
Carnea
Da-i bebelusului tau carne de pui - piept sau pulpe superioare - si de vita, fiarta si mixata in supa sau piure, incepand cu 20-30 gr/zi, de 3-4 ori pe saptamana, crescand apoi treptat cantitatea. 100gr carne macra de pui corespund la 50 g carne fiarta, in timp ce vita scade mai putin la fiert, cam 100 gr cruda la 75 fiarta. Dupa 6 luni, se poate da ficat de pasare (fiert, cu legume!), iar dupa 10 luni peste alb (salau, pastrav, stiuca). Ciorbita de perisoare se introduce dupa 8-9 luni, in timp ce chiftelutele prajite dupa 1 an.
Atentie! Nu se da carne de porc sau oaie decat dupa 3 ani!
Oul
Fiert tare, 10 minute, se da galbenusul de la 6 luni, inglobat in piure, de 2-3 ori pe saptamana, iar albusul poate fi dat abia dupa 1 an, fiind alergizant. Se incepe cu o optime de galbenus, crescandu-se treptat.
Diversificare precoce: da sau nu?
Avantaje:
apar dintisorii mai repede;
creste rapid in greutate;
somnul este mai linistit pentru ca sugarul este satul;
aport de fibre, vitamine.
Dezavantaje:
risc de scaune diareice pentru ca functia digestiva nu este suficient maturata;
forteaza rinichiul inca imatur sa elimine mai multe toxine;
favorizeaza obezitatea;
proteinele vegetale au o calitate inferioara celor din lapte;
risc de rahitism deoarece fainosul din lapte scade absorbtia calciului;
glutenul introdus precoce favorizeaza aparitia celiachiei (boala diareica cronica).
Atentie! Cele mai alergizante alimente sunt: capsunile, oul, pestele! Mierea de albine este recomandata abia dupa varsta de un an.
Sugestie de meniu pentru varsta de 1 an
Ora 6:00: 250 ml lapte cu cereale
Ora 10:00: 1 mar ras cu 3 biscuiti, ½ banana si 2 lingurite branza de vaci
Ora 14:00: 100 ml supa cu galusti si 100 gr piure de cartofi cu 75 gr friptura de pui
Ora 18:00: 125 ml iaurt cu 3 biscuiti
Ora 22:00: 250 ml lapte.
Gya
de
Vanessa Maria
http://www.flickr.com/photos/sweetgya
http://good-times.webshots.com/album/564120501BubINw?vhost=good-times
http://www.flickr.com/photos/sweetgya/
Nasterea unui vis 21.01.2008
Eliza spune:
Am vazut pozele si tare dragute sunt toti. Va invidiez ca sunteti asa aproape si puteti sa va intalniti. Adela e o mica domnisoara, Eva si Eleni 2 gaze simpatice foc care imparteau degetelele, Mariuca blonda si vesela, frumusica cu ochi mari si albastri si Matei serios si mandru ca e inconjurat de atatea domnisoare.
Cati te pup si ei. Din pacate eu reusesc destul de rar sa mai scriu cate ceva, in we incerc sa stau cat mai mult cu Emma pentru ca imi lipseste tare, tare mult. In timpul saptamanii nu apuc sa o vad decat o ora seara si 20 de min dimineata cand o alaptez. Incerc sa duc mai departe alaptatul la san dar asta inseamna ca pierd cam 1.5 ore din orele de program pentru 3 sedinte de pompat, asa ca nu prea mai e timp si de altceva extra work.
Ana a trecut cu bine de primele 2 sedinte de chimioterapie, e un copil bine dezvoltat si foarte vesel, daca nu stii ca are probleme nu iti dai seama ca e ceva in neregula. Se pare ca tumorile "au murit" semn ca chimio da totusi rezultate. Sunt sanse sa nu ii scoata ochiul drept, sa vedem in septembrie cand au din nou evaluarea situatiei. Nu putem decat sa ne rugam sa fie cat mai bine si sa-i incurajam pe parinti.
Miri banuiam eu ca o sa ai un sfat pentru mine. O sa incerc sa o las in patutul ei cand se trezeste sa vedem ce o sa faca. Cu maraiala sunt deja obisnuita pentru ca si culcatul tot asa cu proteste se face.
Eliza 
Emma(19.02.2008)
Poze botez
Povestea nasterii
LaLa_20 spune:

Sara Eliza

Cea mai optimista mamica!
Laura
de
Bianca Mihaela(15.12.2007)
Povestea nasterii
Printesa mea
NOU!!!
Bibi se face mare!
In viata toti oamenii sunt trecatori,dar nu toti trecatorii sunt oameni!!!
ORICE AJUTOR E BINE VENIT PT IOANA!!! 
un scurt istoric despre caz il gasiti sub fotografie,oricine poate ajuta
LaLa_20 spune:
Am vazut pozele de la intalneala,a avut frumosul Matei de unde sa aleaga "clontopici",care mai de care mai cocheta si mai frumoasa

Cea mai optimista mamica!
Laura
de
Bianca Mihaela(15.12.2007)
Povestea nasterii
Printesa mea
NOU!!!
Bibi se face mare!
In viata toti oamenii sunt trecatori,dar nu toti trecatorii sunt oameni!!!
ORICE AJUTOR E BINE VENIT PT IOANA!!! 
un scurt istoric despre caz il gasiti sub fotografie,oricine poate ajuta
irlandeza spune:
Gya, multumim pt. informatii, f. utile.
Poze de tot felul
P a t r i c i a - A l e x i a - la 7 luni
P a t r i c i a - A l e x i a - la 6 luni
PATRICIA ALEXIA Atata sunt de mare !!!03.IAN.2008
laura_dimitris spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui EliaElia Ati cumparat recent infanrix hexa? Se pare ca nu se mai gaseste :( si trebuia sa-l facem pe 1 sept. cand se intoarce dr. din concediu. PS sunt si eu mamica de februarie, abia m-am inscris pe site, acum astept sa scap de moderare. |
bine ai venit .
ai incercat sa gasesti la matei bals ??
Laura - mandra mami de Dimitrakis - 25.04.2003
si Eleni - 05.02.2008
www.flickr.com/photos/21462816@N06/" target="_blank">poze
povestea nasterii lui eleni
laura_dimitris spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui LaLa_20 Miri... ![]() ![]() ![]() Fetele din Bucuresti aveti idee cum pot face rost de numarul de telefon al doctoritei Laura Topor de la grigore alexandrescu?OARE daca sunt la spital mi-ao face legatura cu ea?! ![]() Cea mai optimista mamica! Laura de Bianca Mihaela(15.12.2007) Povestea nasterii![]() Printesa mea NOU!!! Bibi se face mare!![]() In viata toti oamenii sunt trecatori,dar nu toti trecatorii sunt oameni!!! ORICE AJUTOR E BINE VENIT PT IOANA!!! ![]() un scurt istoric despre caz il gasiti sub fotografie,oricine poate ajuta |
o cheama laura sau brandusa ???
pe doctorita lui eleni o cheama topor ...
si Eleni - 05.02.2008
laura_dimitris spune:
buna dimineataaaa de acasa, din prima zi de concediu. Taman ce le spuneam fetelor aseara in parc ca abia astept dimineata de astazi ca sa nu mai aud telefonul cum suna la 6...
Si...?! M-am trezit din proprie initiativa la 5 dimineata si nu am mai reusit sa adorm ![]()
!!!!
Fata mea este acum in premergator si se "cearta" cu usa de la sufragerie...
M-am simtit tare bine aseara in parc!!!
Si am ras cu pofta de felul in care "socializau" eleni cu eva...
Drept este ca inainte de eva,... eleni a "incercat" si degetelele lui mariuca... Se pare ca erau bune si ale mariucai dar ea a tras pe dreapta ( a se citi : un pui de somn) dupa ce papase putin laptic.
Matei - pe care nu-l cunosteam pana aseara - m-a fermecat. Este tare dulce si prietenos!!!
Eva si mariuca sunt adevarate printese, iar mariuca este extrem de cuminte! Cred ca este cel mai cuminte bebel pe care-l cunosc eu !!!
Abia astept vara viitoare sa le vad alergand prin iarba impreuna cu eleni !!!!
De adeluta ce sa mai spun...?! Ma uitam la ea aseara cat de scumpa este si ma bucuram ca habar nu avea ce urma sa i se faca in dimineata asta. Mamica ei - roxana - este de nota 10, care incerca sa fie tare pentru puiutul ei!!! Tin pumnii stransi-stransi caci poate chiar in acest moment este in cursul analizei aleia nasoale ... Sa dea Domnul ca rezultatul sa fie bun !!!!
Ma duc sa mai beau o gura de cafea si ma apuc de curatenie o ora caci la 10 plec sa ma fac frumoasa....
si sa aveti o zi excelenta !!!!
si Eleni - 05.02.2008
miha74 spune:
Buna…de dimineatza !
Tare bine m-am simtiti ieri cu fetele….Matei era ca un rege.![]()
Mitsu-bishu- offfff, nu vreau sa va sperii cu problemutele noastre, dar trebuie sa fiti vigilente. Medicii mi-au spus ca aceste etape spun foarte mult despre dezvoltarea unui copil. Ti-am zis noi, avem un retard motor…justificat…hipozie la nastere ( 1 minut fara oxigen..apgar 4) si 4 luni in spital nestimulat…doar stat pe spate. Poate ca bb Conrad e doar un pic mai lenes.
apropos mai este cineva de aici cu clopotel care nu se intoarce pe burtica singur...doar din curiozitate.
Cati-magureanu- nu are cum sa fie altfel decat BINE, are progrese si este inconjurat de foarte multa dragoste…care cred eu ca conteaza cel mai mult.
Sweetgys- interesant articolul. Mie mi s-a recomandat sa incep cu gaina (cat mai batrana) si apoi vita, pui si vitel doar dupa un an. Mai spusese cineva de ce…ceva toxine in carnea tanara.
Dar cum bine spunea Laura aseara…cand am crescut-o pe Laura (acum 11 ani….hehehe) nu stiam nici de gluten, nici de moarte subita (si baga mititica minim un somn pe zi dupa amiaza) asa ca….concluziile le trageti voi.
o zi excelenta pentru mamici ci clopotei!
Miha, mami de
Matei (16.01.2008) si
Laura (30.09.1997)
"Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate." (Jack Penn)
miha74 spune:
sa va zic una tare: Matei sculat astazi la 6.30, papat 200 ml de lapte si apoi l-am pus in sufra pe paturica pe burtica cu cateva jucarioare. Pus muzica clasica si in 20 de minute cand ma uit la el dormea de numa, numa....pe burtica.
voi le puneti Mozart...mi-au recomandat si mie niste medici, si observ ca il foarte linisteste.
a, si pozici cu noi:
http://community.webshots.com/user/mihaela_florea
Miha, mami de
Matei (16.01.2008) si
Laura (30.09.1997)
"Este de o mie de ori mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate." (Jack Penn)