La France (62)

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Otilia, multumesc de raspuns. Cum de avem pe lista asta de "frantuzoaice" cel putin 4 copii in dificultate ? ... Imi pare rau de toti puiutii cu probleme, sper sa putem rade peste ani cand vor fi niste adulti fericiti si sanatosi.

Deocamdata nu ma gandesc la AVS pt ca e totusi vorba de gradinita, nu de scoala. Daca cei de la scoala imi vor propune atunci e altceva, dar pana atunci incercam fara. Cei de la CAMSP mi-au propus derogare ca sa il primeasca cu pampi la gradi, sper ca nu va fi nevoie pt ca e destul de obisnuit fara scutec, avem cam un accident pe saptamana, nu mai mult. Pot sa zic ca are chiar o obsesie pt facutul la olitza si toalete pe unde ne plimbam. :-))

Bijuurile tale sunt extraordinar de frumoase, felicitari pt un asemenea talent!!!

Aurelia, noi ne-am mai conversat si in privat la subiect. Deocamdata asteptam sa vedem cum se adapteaza la scoala, va merge doar dimineata.

Sibylle

http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/

Vladimir ***** ***** Anna

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> "Cine a vazut acel licurici nu-l va uita niciodata ... i-a intrat in suflet pentru vesnicie"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Syb spune-i invatatoarei si plangi de-ti vine sa plangi . Copilul si mai mic si mai mare e protejat de lege. Noi avem copii cu si fara insotitori si la fac in .fr .
Din experienta mea cu cel mic taticii incearca adeasea sa nu vada pana nu mai au cale de intors. In acelasi timp sa stii ca implicarea ta de la varste foarte mici il va ajuta enorm. Adesea cand ajung la fac copii cu retard mic sau mediu nici nu-i depistezi. Mamicile au parul mai alb, dar le vezi cat sunt de mandre ca nu s-au lasat batute

Curaj !

Un pupic dulce pentru restul frantuzoaicelor .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

salutare tuturor
imi cer scuze ca dau asa buzna la voi, dar am cateva intrebari despre sistemul de invatamant francez si cum vad ca aveti copii mici poate imid ati niste sfaturi.
noi locuim in spania de aproape 9 ani, dar vrem sa ne mutam de aici, deoarece treburile nu sunt asa cum ni le-am dorit noi din pacate
sotul a primit o oferta de medic veterinar in Bretagne si ne bate gandul sa o intindem in toamna daca nu cel mai tarziu in primavara.
alex are 1 an si 8 luni si merge la cresa de la 1 an, insa ma intereseaza cum e sistemul acolo, daca am sanse la gradinita, aici e la stat si paltesc 63 dde euro din totalul de 400, se plateste in functie de venit, asigurarile medicale sunt paltite de firma unde lucram deci la medic nu se plateste nimic, doar la privat.
m-ar interesa cum e invatamantul acolo, sistemul de sanatate, cam cat ne-ar costa sa trecem masina de pe spania pe Franta si orice alte informatii ar fii binevenite
va multumesc tuturor pentru orice detalii
sanatate maxima tuturor puiutilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aurelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui olim

salutare tuturor

sotul a primit o oferta de medic veterinar in Bretagne si ne bate gandul sa o intindem in toamna daca nu cel mai tarziu in primavara.
alex are 1 an si 8 luni si merge la cresa de la 1 an, insa ma intereseaza cum e sistemul acolo, daca am sanse la gradinita, aici e la stat si paltesc 63 dde euro din totalul de 400, se plateste in functie de venit, asigurarile medicale sunt paltite de firma unde lucram deci la medic nu se plateste nimic, doar la privat.
m-ar interesa cum e invatamantul acolo, sistemul de sanatate, cam cat ne-ar costa sa trecem masina de pe spania pe Franta si orice alte informatii ar fii binevenite
va multumesc tuturor pentru orice detalii
sanatate maxima tuturor puiutilor

Te asteptam cu drag in Breiz -tania noastra insorita !!!

Sint sigura ca fetele vor veni sa-ti aduca ajutor la intrebarile tale ,contribui si eu cu ce stiu :

1) la gradinita se merge la noi de la virsta de 2 ani si jumatate fie scoala(gradinita) publica s-au privata !

locuri gasesti tot timpul anului la gradinita la noi (privata) vin copii noi in permanenta !

La scoala noastra (20km de RENNES) scoala este ceva mai vetusta si se solicita mult parintii pentru iesiri cu copii si alte munci benevole ,
platim 228€ pe an dar profesorii si tot personalul se ocupa de fiecare copil in parte cu mai mult interes ,este ca si cum ar fi o mare familie !

2)La public (toujours la noi in sat)
scoala este mult mai intretinuta cu dotari moderne ,biblioteca si alte cabinete in incinta scolii (subventii comunale corecte)

Insa interventia corpului profesional este de maniera mai globala ,copii nu sint chiar asa de bine urmariti si ajutati daca au probleme de invatatura !

Fara taxa (insriere este gratis)iar pretul cantinei in functie de venitul familial ,pentru acelas repas se poate foarte bine plati 1,80€ s-au 5€

zici ca cel mic are un an si 8 luni ,numa bine daca veniti in primavara prin aprilie la doi ani si 4 luni il primeste la gradinita !Si fiumi-u tot la 2 ani si patru luni a mers la gradinita ba chiar l-am lasat din prima zi pina seara la ora 19h00
si a fost super pentru el ,seara nu mai vroia sa plece de la gradinita !!
de la ora 8h45 pina la ora 16h15 se considera "program scolar"
daca
muncesti si esti obligat sa-ti duci copilul mai devreme exista program de "garderie " incepind cu ora 7h15
deci de la 7h15 pina la 8h45 platesti in plus 2€/ ora
dar depaneaza cind n-ai incotro !
la fel si intre 16h15 si 19h00!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

aurelia multumesc mult de primire si informatii
si noi tot in zona Rennes mergem, cred ca la icneput in Plessala apoi mai vedem noi.
Souneti-mi va rog cum e cu chiriile, ne intereseaza o casuta nu foarte mare, 2 dormitoare si daca se poate o curte pentru alex.Aici e in jur de 400-500 de euro , acolo?Primesti ceva ajutor d ela primarie, aici iti da 180de euro la prima casa daca ai sub 35 de ani.
Noi oricum in septembrie pe 26 suntem la Renne, aurelia poate ne intalnim si ne cunoastem mai bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Olim, cred ca cel mai bine ar fi sa te hotarasti exact unde vei locui si dupa aceea sa te interesezi direct la primaria de acolo sau la scoala. Daca au un site si ai nevoie de traducere te ajut cu placere. Eu nu locuiesc in Bretagne, poate ca acolo accepta in toate scolile copiii de la 2 ani, dar la noi ii accepta doar pe cei care fac in anul respectiv 3 ani. Daca sint mai mici, parintii au de ales, in principal, intre crese si asistente maternale. La sate nu prea sint crese, iar in orase, din cite am inteles, sint aglomerate, ai ceva de asteptat. La noi in comuna este o "halte-garderie", un fel de cresa comunala care functioneaza la noi 2 dimineti pe saptamina si alte 2 intr-o alta comuna, la 12 km.

Aurelia, cind am fost in Bretagne am fost uimita sa vad cite scoli private aveti, aveam impresia ca sint mai multe private decit publice!!! De curiozitate, chiar se practica religia acolo? Te intreb pt ca unul din cumnatii mei (sotul surorii sotului meu!), breton expatriat la Paris, se expatriaza acuma si mai departe, la Blois. La 200 m de casa lor e o scoala privata, dar musiu nu vrea s-o dea acolo pe fiica-sa "din cauza religiei"! Mi se pare o mare prostie sa oblige un copil de 9 ani sa mearga nu stiu unde din cauza unei probleme ideologice!

Otilia, n-am fost in Morbihan, am fost la Douarnenez, dans la Bretagne profonde! Nu cunosteam deloc pe acolo. N-am avut timp de vizitat prea mult pt ca am fost doar in WE-ul prelungit de 14 iulie, poate alta data o sa stam mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anami spune:

Eu imi faceam probleme ca nu imi voi putea inscrie copilul la ecole maternelle in timpul anului, dar din ce spuneti voi inteleg ca se poate ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Da, sint obligati sa ti-l primeasca, in orice moment al anului scolar, din moment ce apartii cu locuinta de gradinita respectiva. Aici, o statistica indica faptul ca 99% din copiii de peste 3 ani frecventeaza gradinita. O sa vezi, e diferit fata de România...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andiaroro spune:

Si eu zic tot ca Marox-obligatoriu in anul in care fac 3 ani, pt ceilalti doar daca mai sunt locuri. Alex e nascut in feb si anul trecut nu au vrut sa-l primeasca la 2 ani si jum. a mai stat inca un an la cresa si abia acum merge la gradi.
Olim- gasiti voi o sol la fata locului.
Sib-abai maine o sa avem timp sa ne hotaram ce facem cu vacanta, care incepe luni...daca aterizez pe langa vreuna dintre voi, va trimit un pm...dar e aiurea tare de gasit ceva interesant(cazare) ca o sa mai avem un copil in +(nepotelul nostru) si multe variante pica atunci cand e vb de 3 copii.
Otilia-mie mi se pare ca ai atins perfectiunea ca ...stii tunu te scap din ochi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Buna, fetele! Avem de gand ca in viitorul apropiat sa ne mutam si noi in Franta. Noi avem firma de constructii si design interior, am putea sa ne facem si acolo o firma, nu? Sau trebuie sa fii cetatean francez? Stiti cumva?
Alta intrebare: fata mea e clasa a saptea, dar nu pricepe deloc franceza, exista acolo si scoli unde se preda in engleza?
Impreuna cu noi va veni si sora-mea, care e educatoare, are si un bebe de 1 an, oare se poate angaja acolo tot ca educatoare? Ar exista familii de romani unde sa poata lucra ca baby-sitter, de exemplu? Noi nu avem nici o idee despre Franta, dar ne atrage ca un magnet si simtit ca acolo putem face o diferenta cu viata noastra. asa e? Voi cum ati ales aceasta tara?
Multam frumos de raspunsuri!

"Trust no one!"

Mergi la inceput