Cine va fi ales Patriarh ?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

quote:
Originally posted by buli

nah, chiar m-am enervat
http://www.evz.ro/article.php?artid=322163

ha? adica de ce s-ar scinda BOR daca iese Mitropolitul Daniel?! cica sa iasa Anania ca sa duca mai departe mostenirea lui Teoctist. pai tocmai asta-i baiul, ca mostenirea lui Teoctist nu trebuie continuata, iar a doua la mana, pe Anania chiar nu mi-l inchipui asa fidel sa-i continue planurile lui Teoctist.

Din chaos, Doamne, am aparut/ Si m-as întoarce-n chaos...
Rugati-va pentru Diana, Sonia si Darius * Alaptatul Help-Line * Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexandra spune:

Cum era chestia aia in armata "functia bate gradul", deci lasati-l chiar daca e mai mic in grad, functia e importanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

Ce face acum Anania a facut Iliescu in 1990; dupa ce a spus clar si raspicat (fortat de partidele istorice) ca nu va candiada,a revenit si a spus pe sticla (sint martor ocular la ambele declaratii) " eu nu am spus niciodata ca nu vom candida"...

De cind e lumea si pamintul, Ardealul a avut 1 singur mitropolit; acu' are 2 ! Daca a vazut ca a pierdut (democratic) in fata lui Laurentiu Streza, s-a dat peste cap,a manevrat in dreapta si in stinga pina si-a infiintat mitropolie si s-a protzapit pe scaunul de mitropolit !

Saptamini in urma am citit un articol f. dur,semnat de Anania ,la adresa lui Daniel (mitropolitul Moldovei) ; spunea acolo ca el nu va candida dar l-a calomniat cit a putut pe Daniel, l-a desfiintat pur si simplu.

Imediat m-am intrebat - de ce atita inversunare si otrava daca el nu are "interese" directe ?! L-am suspectat si (din pacate) se pare ca nu m-am inselat...era inceputul "campaniei lui electorale"...exact ca politicienii...in loc sa-si prezinte si sustina programul, ataca adversarul cel mai puternic la baioneta.

Cei de la Sarmisegetusa ne cred chiar prosti ?!
Cum adica daca nu renunta Daniel (adica daca nu va iesi Anania patriarh) , se va scinda biserica ??
Pai asta suna amenintare in toata regula, a santaj.

Dar,cind e vorba de Anania, nu ma mai mira nimic...el este "autorul" si organizatorul "marsului popilor" de acum citiva ani,de la Cluj, transmis pe toate canalele internationale;nu s-a mai vazut asa ceva, sute de preoti manifestind cu pumnul strins si ridicat in sus...dupa "modelul" celui din frunte...culmea e ca nu erau ardeleni,ci adusi din sud majoritatea.

Cei care i-au urmarit "activitatea" ,f. vizibila dupa '89,nu au nici un dubiu - este viitorul Patriarh ! de ce ? Pt ca este evident orgoliul lui nemasurat.Altfel, de ce s-ar mai inghesui,ameninta,calomnia,presa,etc pt. cirja patriarhala la 86 de ani ?!
Nimeni, ajuns la peste 80 de ani,nu mai are capacitatea intelectuala "intreaga"...asa e "programat" corpul uman, sa se deterioreze odata cu trecerea timpului...mai direct, toate persoanele de peste 80 de ani sint atinse (mai mult sau mai putin) de senilitate...o fi vulpoiul de Anania vreo exceptie ?
Chiar si numai din acest motiv si nu este o alegere fericita.

Dar, dupa parerea mea, zarurile sint aruncate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tessie spune:

Cu ce ne-ar fi noua mai bine daca ar fi ales X si nu Y?Ne influenteaza cumva viata?

Tessie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

Deciziile Patriarhului afecteaza ortodocsii romani,prestigiul lui e oarecum constructiv/distructiv...
Din pacate ,afecteaza si lumea ne-ortodoxa romaneasca,desi aceasta n-are nici in clin nici in mineca cu toata povestea...

De ex, daca la presiunile Patriarhului (lobby asupra politicienilor, carora le poate promite sprijin in campania electorala, ca cel acordat cu atita "bunavointa" PSD-ului la Manastirea Nicula)se va vota proiectul Catedralei Mintuirii (recte ca acesta sa fie finantat de Stat,in proportie de peste 50 %),atunci e clar ca sint afectate toate celelalte culte religioase...de ce ? pt. ca toti cetatenii Romaniei sint platitori la bugetul de stat dar nu toti sint si ortodocsi...e cam incorect ca din banii tuturor sa se "ajute" doar unii...chiar daca sint Biserica majoritara.

Mai pot scrie n-spe mii de feluri in care diferiti oameni, structuri,pot fi afectati...da sint sigura ca si tu poti, daca "te gindesti" putin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

quote:
Originally posted by Aprilie

Abia am asteptat sa se sesizeze cineva !

Sigur ca e absurda comparatzia,hi,hi,hi dar o paralela se poate totusi face.
Spre deosebite de catolici,care,indiferent de natie,il recumosc pe Papa drept capul Bisericii lor,ortodocsii romani au drept cap al Bisericii pe Patriarh.Ei n-au nici o treaba cu Patriarhul ecumenic de la Constantinopol (Bartolomeu) sau cu Patriarhul (Alexei) al Moscovei.

Deci, la scara minuscula, Patriarhul Romaniei e un mic Papa !

Pt romanii din tara pt. ca pt. cei din USA,de ex, capul Bisericii lor e Episcopul Nathanael.

Am facut o "glumitza" cind l-am comparat pe Patriarh cu Papa

Da totusi, nimeni nu-mi spune nimic ?
Cine e "favoritul" cursei ?
Eu am deja o opinie dar astept sa mi-o "valideze" cineva din tara...altfel,suna caraghios sa fac eu pronosticuri,tocmai de peste Ocean.

stau si cuget ca pina la urma asemanarile sunt multe, doar sfera de influenta difera:

un papa cu un trecut nazist pentru toti credinciosii catolici vs un patriarh cu trecut comunist pentru ortodocsii romani

o biserica catolica implicata profund in tras sfori politice si purtind razboaie, de la cruciade incoace, trecind pe la caderea comunismului (bine ca de data asta in sens bun, dar tot amestec politic...) versus o biserica ortodoxa ce-a facut pacte si compromisuri cu comunismul in Romania sa poata salva ce-a mai putut fi salvat

o biserica catolica in care nu lipsesc scandalurile legate de pedofilia sau homosexualitatea practicata de slujitorii ei versus coruptia si lacomia sau indolenta unor preoti ortodocsi...

....ramine sa devenim atei -))

http://www.floriinro.ro/

In der Kürze liegt die Würze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tzuni spune:

Nici la ora asta BOR n-a pus la dispozitia credinciosilor ortodocsi romani, prin mass-media, lista cu componenta consiliului elector.... Rusine! Prin urmare, se pot alege intre ei linistiti! Din partea mea...

Tzuni mic si drag si scump si grasunel si... pisicos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

ta-naaaam

iata nominalizarile

mitropolitul Daniel al Moldovei
Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului
Ioan, episcop de Covasna si Harghita

http://www.hotnews.ro/articol_83798-Trei-candidati-pentru-functia-de-patriarh-printre-care-si-o-mare-surpriza.htm

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

....Este Daniel, pana la urma.

Mergi la inceput