Bucatarie Internationala: Retete din Asia ( 26 retete )
OREZ CU LEGUME (CEAHAN)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1928) Intr-o tigaie se pune sunca taiata feliute sau cubulete fiecare cum prefera , ciupercile taiate adreiul gras taiat mic cubulete mici ,toate se calesc si se mai poate adauga putina untura sau ulei de susan dupa ce s-au calit bine se adauga orezul fiert si bine scurs fara apa se mai calesc 5 minute dupa care se adauga oul bine batut sare si piper mai lasati putin tigaia pe foc pina se incorporeaza oul cu toate legumele si cu orezul dupa care se pune intr-o farfurie si se serveste cald iar linga orez se mai poate pune in farfurie si friptura iese super bun iar cine doreste poate sa puna si usturoi taiat feliute subtiri si boabe de porumb etc etc. Pofta buna
Samosas 24 bucati(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1570) Sosul se prepara prin amestecarea ingredientelor. Cartofii se pun intr-o oala cu apa fierband.Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in cuburi mic.Se amesteca cu restul de ingrediente. Foile de placinta se taie in rondele de 10 cm diametru.In fiecare cerc se pune cate o lingura de amestec,se pliaza ca la coltunasi,iar capetele se preseaza ca sa se lipeasca cu furculita. Intr-o tigaie se pune ulei de 2 cm inaltime si se incinge.Bucatile se prajesc cate 2 min pe fiecare parte,dupa care se scot pe hartie de bucatarie.Se servesc cu sos. Pofta buna!
Ciuperci(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1434) ai nevoie de 1/2 kg ciuperci pleurotus, Austern Pilze in germana, se dustuiesc in sare si piper fara ulei pana isi reduc jumatate din volum
3 cepe nu prea mari, usturoi, cam 4 graunti si 3 aedei capia sau gogosar de prajesc impreuna in putin ulei. Dupa care adaugi ciupercile. cand e gata puneti putin de nucsoara. apoi adaugati 4 linguri de smantana, incoprporati bine
paella valenciana(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2187) se calesc pe rand , carnea cu sare si piper , crevetii cu usturoiu si legumele , se unesc toate si se pun la fiert , cand clocoteste apa se adauga sofranul si colorantul, se lasa la fiert se adauga orezul in ploaie sa il acopere lichidul, crevetii si se acopera ,se fiebe la foc mic cand orezul sa umflat se stige focul si se acopera cu capac 10 minute
Indian Butter Chicken(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2381) 1. Infierbantati untul intr-o cratita la foc mediu; adaugati ceapa maruntelita si prajiti, amestecand 3 min.
2. Adaugati piureul de rosii, apa, smantana si pasta de condimente indiene, Indian Butter Chicken.
3. Adaugati carnea, reduceti temperatura la mic si lasati sa fiarba neacoperit pentru 20 min. sau pana se ingroasa.
1. OREZUL DE SUSHI Ingredientul de baza la sushi este orezul, acesta fiind preparat într-un mod special. Mai întâi aveti nevoie de sushi rice, rotund si cu bobul scurt. Orezul trebuie spalat în doua-trei ape (se clateste în mai multe rânduri de apa rece pâna aceasta ramâne curata) dupa care trebuie scurs si bagat la frigider pentru 10-15 minute. Cantitatea variaza în functie de numarul de portii pe care vreti sa le faceti, dar ca idee din 500 de grame de orez (un pachet standard) ies 6 portii de rulouri mari sau 12 portii de rulouri mici (fiecare portie având 6 sau 8 bucati, în functie de cum taiati rulourile).
Dupa ce este scos din frigider, orezul va arata alb si frumos. Orezul se pune la fiert într-o oala mare cu capac folosind apa în proportie de 1.25:1 la orez (eu am masurat orezul cu o cana mai mare si apoi am pus apa cu aceeasi cana) dupa care puneti oala la foc mare si amestecati orezul cu o lingura de lemn din când în când ca sa nu se prinda. În momentul în care apa începe sa fiarba reduceti flacara la minim, puneti capacul si lasati oala pe foc înca 6-8 minute fara sa mai amestecati pentru a nu rupe bobul (sau sa mai ridicati capacul). Orezul este gata în momentul în care nu mai are apa peste el. În acest moment se scoate din oala cu lingura de lemn (nu de metal, atentie!) si se pune într-un vas mare. Orezul care ramâne lipit pe fundul oalei trebuie lasat acolo, deoarece este compromis neputând fi folosit la sushi. Vasul cu orez se acopera cu un servet de pânza si se lasa cam 10 minute sa se odihneasca. 2. O#354;ETUL DE OREZ Secretul orezului de sushi sta în dressingul de otet, care pentru 500g de orez se prepara astfel: într-o craticioara (sau ibric) se pun 4 linguri de otet de orez , doua linguri de zahar alb si o lingurita de sare. Amestecul se pune pe aragaz la foc mic si se amesteca pâna se dizolva zaharul si sarea (fara a se da în clocot!), dupa care zeama cu pricina se varsa într-un vas racit în prealabil (se recomanda un castron pus în apa cu gheata, dar eu am udat un castronas si l-am lasat in congelator cam 10 minute). Zeama trebuie racita rapid pentru a nu se evapora acidul din otet. Ca sa fiti siguri ca aveti zeama racita la timp, va sfatuiesc s-o preparati imediat ce ati pus orezul la fiert, dupa care s-o lasati la rece.
3. AMESTECAREA OREZULUI CU ZEAMA Turnati zeama peste orez si apoi amestecati în timp ce faceti vânt cu un evantai sau cu orice puteti obtine acest efect de vânturare. Amestecul este gata cam dupa 5-6 minute de amestecat plus vânturat.
4. UMPLUTURA Eu am folosit ceva foarte simplu: ciuperci si ton în suc propriu din conserva.
5. ÎNVELIREA Sushi se ruleaza într-o foaie de alge (numita nori). Nori vin în seturi de 10 foi si au o dimensiune standard, putin mai mica de un format A4. Aceste foi se pot folosi întregi (pentru rulourile mari) sau taiate în doua pe lungime (pentru rulourile mici). 6. "INSTRUMENTUL" DE RULAT Sushi se ruleaza cu ajutorul unui covoras de bambus. Covorasul de bambus se poate folosi ca atare sau învelit in folie de plastic alimentar (în cazul in care faceti rulouri cu orezul în afara, dar nu numai, plasticul ajutând la curatarea rapida).
7. RULAREA Se ia o foaie de nori si se aseaza pe covorasul de bambus cu partea lucioasa în jos. Se umezesc mâinile (un bol cu apa la îndemana e perfect) si se ia un pumn de orez cam cât o minge de tenis. Bulgarele de orez se modeleaza într-o forma mai alungita si se pune pe mijlocul foii de alge, pe care se distribuie uniform prin presare usoara. Dupa ce foaia de alge este acoperita cu un strat de orez uniform cam de 1cm, se întinde foarte putina pasta de wasabi pe mijloc. Tebuie sa mentinez ca la primul rulou am pus putina pasta si am plâns ca un copil nebatut, deci, trebui sa puneti foarte putina pâna va faceti o idee privind aroma si taria.
Peste wasabi am pus umplutura, peste si apoi ciuperci, iar intercalat, niste foi de salata cu niste fidelute mici de ardei iute. Sper sa nu se supere specialistii adevarati în sushi pentru combinatiile astea nu foarte exotice.
Dupa ce ati pus umplutura apucati covorasul de bambus cu degetele mari si începeti sa rulati, aplicând presiune pe rulou în acelasi timp. Aici aveti nevoie de ceva tehnica pâna o sa va iasa un rulou perfect, dar ideea e ca foile de alge au marea calitate de a se lipi foarte usor, asa ca daca sunteti putin atenti n-o sa aveti probleme, mai ales la rulourile mari. Dupa ce ati închis ruloul iî puteti da (prin presare) forma rotunda sau patrata, în functie de inspiratie.