Ecler(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1337) Se fierbe 250 ml.apa, 1 lingura margarina, un praf de sare, 7 linguri faina, se amesteca pana se desprinde aluatul de oala, se trage de pe foc si se pun 3 oua,cand e racit aluatul se pune intr-un sprit de ornat si se traseaza bastonase in tava pregatita cu hartie pergament, se pun la copt, cans s-au racit se taie in doua pe lungime si se umple cu crema de vanilie sau ciocolata sau doar cu frisca.
profiterol in caramel(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2200) a)aluatul de profiterol: 1.cerne faina si tine-o alaturi; 2.fierbe apa, untul si sarea pana face spume, bolborosind; 3.adauga faina in apa clocotita cat mai repede posibil, amestecand continuu cu o lingura de lemn; 4.amesteca coca pe foc 2-3 minute pana se desprinde de pe fundul cratitei; 5.pune coca intr-un castron care va fi atasat la un mixer de bucatarie; lasa sa se raceasca putin(ca proteina din ou sa nu se intareasca, cand adaugati oualele); 6. agauga pe rand oualele, in timp ce mixerul bate coca; se va obtine o coca destul de ferma-moale, care isi va tine forma cand va fi turnata cu punga de ornat; 7.toarna coca in punga de ornat si formeaza, pe o tava acoperita cu hartie de copt, gramajoare cam cat de dimensiunea unei cirese mari; 8. baga-le la cuptor, la inceput pentru 10 minute-220grade, si apoi alte 10 minute 190grade; scoate-le din cuptor si lasa-le sa se raceasca; b) crema de umplut profiteroalele 1.bate smantana groasa cu vanilia pana se obtine o consistenta moale-tare; 2.amesteca usor frisca obtinuta in crema de patiserie; Crema de patiserie: 1. toarna laptele intr-o cratita cu fundul gros(are distributie uniforma a caldurii si laptele nu se prinde), taie batonul de vanilie in doua si aduna semintele si aruncale in lapte, impreuna cu jumatatile de la batonul de vanilie si pune pe foc la foc mediu; 2.pazind laptele, bati amodonul zaharul si sarea intr-un castron, apoi adaugi oualele; 3.cand laptele arata ca incepe sa fiarba, toarna cu polonicul peste oua cam o treime; mestecand continu; apoi compozitia obtinuta se toarna toata in castronul de lapte si se mesteca continu cu o lingura de lemn pana se ingroasa(imbraca lingura de lemn daca este scoasa din crema); lasa sa se raceasca; c)zaharul caramel: -intr-un vas pune apa si zaharul pe foc, amesteca sa ajuti zaharul sa se dizolve; cand incepe sa foarba, inceteaza sa mai mesteci; spala peretii vasului cu o perie cu apa sa nu fie nici un cristal de zahar; 2.cand compozitia incepe sa fiarba cu bulbuci, adauga glucoza; lasa sa fiarba pana zaharul atinge 130grade; 3.lasa sa caramelizeze la culoarea dorita (nu arde zaharul caci va avea un gust amar); 4.imediat ce caramelul este obtinu, se pune cratita cu fundul intr-un vas de apa rece sa impiedice caldura cratitei procesul de ardere al zaharului; d) sosul de capsuni 1.zdobeste capsunile, da-le prin ciurel; 2. intr-un vas pune amidonul si adauga cate putin din sucul de capsuni pana se face lichid, apoi se adauga restul de suc; 3. pune pe foc pana incepe sa fiarba; 4 adauga zaharul; fierbe pentru cateva minute; Odata ce toate ingredientele sunt gata se trece la ansamblarea profiterialelor: -fa o gaura la baza profiteroalelor si umple-le cu crema bavarian; -cu doua furculite, inmoaie partea superiaora si laterale ale profiterolului in zaharul caramelizat si aseaza-le pe o farfurie in care ai turnat caramel ce in prealabil s-a racit facand o baza de ornat.adauga profiterol dupa profiterol, construind un turn. -orneaza turnul de profiterol cu firicele de zahar caramelizat obtinute prin scuturarea unei pensule de bucatarie inmuiate in caramel.
Acest aluat este unul usor, crocant si aerat, special pentru eclere, profiterol sau gougeres. Aerul se formeaza in gogosi datorita continutului ridicat de apa din aluat, care in timpul coacerii se transforma in abur, fapt care forteaza coaja aluatului si ii ofera goliciunea eclerului.
Evitati sa umpleti gogosile cand sunt calde sau prea devreme, deoarece vor tinde sa se inmoaie prea tare.
Sfatul meu pentru un aluat perfect:
- folositi o faina buna, bogata in gluten - marind temperatura cuptorului dupa primele 10 minute, gogosle devin crocante si cresc mult mai bine - de preferabil sa consumati gogosile in maxim 4 ore dupa ce le-ati copt, in caz contrar se vor inmuia - umpleti gogosile cu putin timp inainte de a le consuma - nu deschideti cuptorul cat timp gogosile sunt inauntru
Preparare aluat:
Se topeste untul in apa cu un varf de sare adaugat, iar dupa ce da primul clocot ia tigaia de pe foc si se adauga toata cantitatea de faina dintr-o data si se amesteca repede cu ajutorul unui mixer (sau o lingura de lemn). Se amesteca bine pana cand pasta obtinuta se dezlipeste de fundul tigaii, dupa care se lasa la racit.
Dupa ce compozitia este rece se adauga cate un ou pe rand amestecand bine. Acum puteti forma gogosile si aseza in cuptorul incalzit.
Preparare profiterol:
Incalziti cuptorul la 200 grade C. Cu ajutorul unei lingurite formati micile gogosi pe tava deja pregatita (lasati un spatiu intre ele de aproximativ 2.5 cm) si bagati-o la cuptor pentru 10 minute, apoi mariti imediat temperatura la 220 grade C pentru inca 15-20 minute.
Cat sunt inca calde, gauriti-le cu varful unui cutit la jumatate si lasati-le la racit.
Acum, rupeti ciocolata in bucati mici si topiti-o la abur (deasupra unei tigai cu apa care fierbe la foc mic), impreuna cu 5 linguri de apa - amestecati pana cand se topeste si devine un sos.
Inainte de servire, umpleti fiecare gogoasa cu smantana batuta si turnati sosul cald de ciocolata peste ele.
Va dorim pofta buna!
Conuri Magnolia(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 1071) Incalzeste cuptorul la 175C si pregateste o tava de copt cu foaie de pergament unsa bine cu grasime.
Preparare conuri: Intr-o cratita la foc mic combinati zaharul, untul, siropul de porumb, si amestecati pana se topeste totul.
Intr-un alt castron se amesteca faina si ghimbirul, apoi le adaugi treptat in compozitia de unt amestecand bine. Se toarna si lichiorul, daca vrei sa folosesti.
Din amestecul rezultat se ia cate o lingurita si se intinde putin pe tava pregatita (distanta dintre ele trebuie sa fie de aproximativ 7 cm deoarece se vor intinde in timpul coacerii). Se lasa la cuptor 9-10 minute pana prind o culoare aurie iar apoi trebuie sa lucrezi repede si sa formezi conurile inainte sa se raceasca.
Ridica usor cu o spatula fiecare foaie de con de pe hartia de pergament si infasoar-o in jurul unui maner sau lingura de lemn unsa cu ulei. In cazul in care foile sunt prea fragile se mai lasa 1 minut la cuptor. Odata stabilita forma conului se pun la racit pe un gratar de sarma.
Preparare umplutura: Folosind un mixer amesteca bine untul, zaharul, apoi treptat toarna laptele, albusul spuma si vanilia. Dupa ce compozitia a devenit cremoasa si pufoasa, se pune intr-un saculet de patiserie dotat cu un varf in forma de stea si se umplu conurile. Se lasa la rece cca 1 ora si se pot servi.