-7-8 kg. de peste -650 gr. ulei -1 l otet -sare -boabe piper -frunze dafin -lamaie
Mod de preparare:
Se curata pestele, dupa care se taie capul pestelui, se spala bine in mai multe ape, se asaza intr-un prosop se tamponeaza bine. Apoi se pregateste un vas emailat foarte incapator si in interiorul vasului se asaza 4 furculite cu virful in jos, incrucisate. Peste ele se asaza pestele in straturi si se adauga sare mare de bucatarie. Se pregateste un sos care se adauga peste peste din: 650 gr. ulei, 1l de otet si doua parti de apa, boabe de piper, frunza de dafin, spre sfirsit zeama de la o lamiie. Se lasa la fiert la foc mic timp de 3-4 ore pentru a se fragezi oasele pestelui. Dupa ce s-a racit, se asaza in borcane. Se poate pastra foarte bine in orice anotimp.
Mod de servire:
Poate fi servit si ca aperitiv. Se asaza pe un platou de preferinta oval, se orneaza cu frunze de salata si felii subtiri de lamiie si frunze de patrunjel