Conserve si muraturi pentru iarna!!
Raspunsuri - Pagina 2
Idora spune:
FASOLE VERDE
FASOLE ĪN ULEI
Se iau 5 kg de fasole tucara, 3 kg de rosii, 1 litru de ulei, 2 legaturi de patrunjel, sare si piper. Se curata fasolea, se spala si se lasa sa se scurga de apa. Rosiile se spala, se oparesc si se curata de pielita, dupa care se taie īn felii subtiri. Īntr-o cratita mare se toarna uleiul, se aseaza un rānd de fasole, un rānd de rosii si se presara patrunjel. Operatia se repeta pāna se termina fasolea si rosiile. Se lasa vasul o ora pe plita fara foc, pentru ca rosiile sa īsi lase sucul, apoi se da la foc mic peste o placa de metal, sa fiarba īncet. Cānd īncepe sa clocoteasca, se misca cratita īncet si se invārte cu o spatula sau lingura de lemn. Se potriveste de sare si de piper si cānd fasolea este bine fiarta, cānd zeama a scazut potrivit, se ia vasul de pe foc. Cānd fasolea astfel pregatita s-a racit, se pune īn borcane, care se īnchid ermetic si se fierb pe baie de aburi 30 de minute īn prima zi si 15 minute īn a doua zi.
FASOLE VERDE
Se folosesc 5 kg de fasole, 5-6 cepe, o māna de frunze de telina, patrunjel verde, 1 kg de rosii, 3 linguri de zahar, 1/2 l de ulei. Curatati pastaile, rupeti-le pe cele prea mari īn bucati, spalati-le, apoi puneti-le īntr-un vas cu apa ce clocoteste, pentru 5 minute. Separat tocati ceapa marunt, caliti-o putin īn ulei, adaugati fasolea fiarta si bine scursa de apa. Pregatiti din rosii un suc obisnuit, turnati-l peste fasole, si lasati sa fiarba la foc potrivit. Dati vasul la cuptor cu foc mic pentru 20 minute. Adaugati apoi frunzele de telina, de patrunjel si potriviti de sare si de piper. Dupa cāteva clocote, puneti fasolea astfel preparata īn borcane mici. Legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 30 de minute īn prima zi si 15 minute īn a doua zi. Iarna se poate consuma si rece.
FASOLE VERDE CU ROSII
Se folosesc 5 kg de fasole verde, 3 kg de rosii, 1/4 l de ulei, frunze de telina, patrunjel si sare. Curatati fasolea, spalati-o si lasati-o sa se scurga de apa īntr-o strecuratoare, spalati rosiile si, folosindu-va de strecuratoare, cufundati-le pentru 1 minut īn apa clocotita, dupa care le curatati repede de coaja. Īntr-o cratita larga, puneti un rānd de fasole, un rānd de rosii, repetand de 2-3 ori. Infierbantati uleiul, turnati-l īn cratita cu fasole si rosii. Potriviti de sare si lasati vasul sa fiarba īncet pe plita. Cānd fasolea este gata, puneti verdeata tocata, acoperiti vasul si lasati sa se raceasca. Puneti fasolea īn borcane mici, umpleti cu lichidul din vas, legati cu celofan si fierbeti borcanele pe baie de aburi 15 minute. Iarna, din aceasta conserva pregatiti ciorbe, fasole cu smāntāna, cu carne etc.
Idora spune:
ROSII
ROSII MARINATE
Alegeti rosii bine coapte si tari, spalati-le si puneti-le īn borcane. Īntre ele intercalati bucatele de hrean si de telina, presati deasupra cu doua sipci puse īn crucis si umpleti borcanele cu otet fiert si diluat (trei parti apa si o parte otet, īn care ati pus piper, ienibahar si foi de dafin). Cānd lichidul s-a racit, puneti-l peste rosii si legati borcanele cu celofan dublu. Pastrati borcanele īn loc aerisit si racoros.
ROSII MARINATE
Rosiile, de forma prunelor, se culeg īn zile insorite, alegandu-se numai fructele intregi si bine coapte. Spalati-le, asezati-le īn borcane mici de 1.5-2 l. Pregatiti marinata punānd la fiert: 1 pahar de otet (9o), 2 pahare de apa, 3/4 pahar de zahar si doua linguri de miere, 1/2 lingurita de sare, cāteva cuisoare si boabe de ienibahar. Dupa cāteva clocote, lasati lichidul sa se raceasca, umpleti borcanele, legati-le cu celofan ori īnchideti-le cu capace si fierbeti-le pe baie de aburi o ora.
ROSII ĪN BULION
Rosiile trebuie sa fie de marime potrivita, carnoase, cu seminte putine. Mai potrivite sunt cele din soiul prunisoare. Rosiile se spala, se lasa sa se zvānte, apoi se aseaza īn borcane mici (1-3 l). Umpleti borcanele cu suc de rosii, adaugati sare dupa gust, firbeti-le pe baie de aburi timp de 30 de minute si pastrati-le la rece.
SUC DE ROSII
Alegeti rosii bine coapte, spalati-le si dati-le prin masina speciala (cea cu separator de seminte). Adaugati pentru fiecare 2 l de suc, o lingurita rasa de sare. Umpleti sticle spalate si bine zvāntate. Cu un capsator special incercati sa recapsati sticlele, astfel incat sa nu poate patrunde aerul. Puneti apoi sticelele la fiert pe baie de aburi si lasati-le sa fiarba 20-30 de minute īn clocote. Acoperiti vasul īn care au fiert cu o patura si a doua zi puneti sticlele īn camara. Sucul ramāne dulce-aromat si se bea cu placere de copii iarna.
Idora spune:
ROSII ĪN FRUNZE DE VITA
Spalati frunzele de vita, apoi opariti-le doua minute īn apa clocotita si putin sarata. Alegeti rosii mici, rotunde, spalati-le si infasurati-le cu frunza de vita. Asezati-le apoi īn borcane mici si dupa fiecare rānd de rosii, puneti o lingurita de sare. Deasupra puneti scandurele care sa preseze usor, legati si dati borcanele la camara. Iarna folositi rosiile la pregatirea māncarurilor. Īnainte de intrebuintare, rosiile se tin īn apa rece.
ROSII UMPLUTE
Calculati pentru 15-16 rosii mijlocii, 1 kg de ciuperci, 3-4 cepe, potrivite, 10 linguri de ulei, 1 litru suc de rosii, patrinjel, marar si usturoi dupa gust. Curatati, spalati si taiati ciupercile. Separat caliti ceapa tocata marunt si cānd se aureste adaugati ciupercile si lasati vasul la foc mic, pentru ca sucul sa scada. Cānd ciupercile sunt bine fierte, puneti usturoiul tocat, apoi verdeata si la urma potriviti de sare si de piper. Lasati acest amestec sa se raceasca, umpleti rosiile, puneti-le īntr-o cratita, turnati peste ele suc de rosii si putin ulei. Asezati vasul la cuptor cu foc potrivit si lasati-le sa fiarba īncet o ora. Cānd s-au racit, puneti rosiile īn borcane mici, legati-le cu celofan si sterilizati 25 de minute īn prima zi si 10 minute īn ziua urmatoare.
Idora spune:
SALATA PENTRU IARNA
SALATA ĪN OTET
Se folosesc: 3 kg de gogonele, 1 kg de castrveti, 250 g de ceapa, 500 g de gogosari, 250 g de morcovi, 500 g de telina (radacina), foi de dafin, cimbru, piper. Legumele se spala se curata, si se cāntaresc. Pentru fiecare kilogram se calculeaza 100 ml de otet, 10 g de sare si cāte o aspirina (fara aspirina se mareste cantitatea de otet cu cāte 50 ml la kilogram). Gogonelele, spalate, se taie īn felii de 2 cm grosime, castravetii se taie rondele sau īn fisii lungi, gogosarii de asemenea, ceapa se toaca pestisori, iar morcovii si telina se dau prin razatoarea mare. Dupa aceea, legumele se combina, se cāntaresc, īmpreuna, se pun īn castron de sticla si se presara cu 30 de grame de sare pentru fiecare kilogram de zarzavat. Se lasa asa 2-3 ore. Legumele se scurg bine si se pun īn alt vas adaugānd pentru fiecare kilogram cantitatea de otet, zahar, aspirina si condimente indicate. Vasul respectiv se pune pe flacara si 3-4 minute se amesteca legumele mereu. Salata se pune apoi imediat la borcane spalate si oparite, se leaga cu celofan si se pun la loc aerisit si uscat.
SALATA-GARNITURA PENTRU FRIPTURI
Se pun la fiert īn 1/2 l de ulei 3 kg de gogosari taiati pestisori si, tot taiate, 3 kg de patlagele verzi. Se adauga apoi 1 kg de ceapa tocata, sare dupa gust si condimente. Se fierbe pāna se īngroasa, apoi salata se pune īn borcane mici, se leaga cu celofan si se tin o ora la cuptorul cu foc mic.
SALATA PENTRU APERITIV
Se folosesc: 1 kg gogonele, 1 kg gogosari, 1 kg ardei gras, 1 kg morcovi. Se da prin masina de tocat toate ingredientele. Se fierb īn 2 l apa. Cānd sunt fierte se pune 1 cana zahar (250 g) si 1 cana otet se mai clocoteste de 2-3 ori si se scurge prin strecuratore sau ciur. Se lasa la scurs 1/2 ora dupa ce s-a scurs separat se freaca 2 borcane mustar (400 g) cu 1 l ulei si se amesteca pāna se face maioneza (sa se tina cont de gramaj). Se amesteca cu compozitia si se pune la borcan si se leaga cu celofan. Sare dupa gust. Se foloseste ca aperitiv rece.
Idora spune:
VARZA ROSIE
VARZA ROSIE
Se folosesc 2-3 verze rosii bine coapte, 2-3 radacini de hrean potrivit de mari, sare, 1 pahar de otet, boabe de mustar alb. Tocati varza fideluta, dati hreanul pe razatoarea mica si īntr-un castron potriviti de sare si de acru (adaugānd otetul diluat cu doua parti de apa, fiert īn clocot si racit). Amestecati deci varza cu hrean, potriviti de condimente (otet, sare, mustar) si umpleti borcane de 3-5 kg, presānd bine. Legati borcanele cu celofan dublu si puneti-le īn camara.
VARZA ROSIE ĪN OTET
Tocati foarte marunt varza rosie, frecati-o cu sare (dupa gust) si asezati-o īn borcane de cāte 2-3 kg. Fierbeti īn clocot otet de 9o combinat cu doua parti de apa si cānd s-a racit turnati peste varza. Deasupra puneti o cescuta de ulei. Legati borcanele si pastrati-le la loc aerisit.
Idora spune:
SALATE PT. IARNA
Salata de ardei grasi rosii
Ingrediente:
1 l apa, ardei gras, dafin, otet, sare, tarhon, zahar
Mod de preparare
Salata se prepara din ardei grasi rosii, folositi si pentru bulion. La 100 de ardei se intrebuinteaza 1 l otet la 6 grade, 1 l apa, sare, foi de dafin sau tarhon si putin zahar. Se pune totul pe foc, in afara de ardei. Cind otetul a inceput sa fiarba, se introduc si ardeii, care se lasa sa dea in clocot, apoi se scot si se pune la fiert un alt rind de ardei. Dupa ce s-au racorit, ardeii se toaca marunt si se trec prin masina de tocat si se introduc in sticle. Otetul se lasa sa dea un clocot-doua si se toarna apoi caldut peste ardeii tocati, pusi in sticle. Sticlele se leaga strins si se aseaza in baie de apa, pentru sterilizare. Sticle de 1/4 l - 15 min., sticle de 1/2 l - 20 min, sticle de 1 l - 30 min). Salata este foarte bogata in vitamina C.
Salata de ciuperci marinate
Ingrediente:
1 kg. ciuperci, o ceasca de ulei, 100 ml otet, foi de dafin, boabe de mustar, sare, piper
Mod de preparare
Ciupercile se curata si se spala in citeva ape. Se pun la fiert, 15 minute, in apa clocotita cu sare si se lasa apoi la scurs. Se pune la fiert otetul cu 200 ml apa la care se adauga uleiul, sarea, piperul, foile de dafin. Dupa ce se raceste, se toarna peste ciupercile aranjate in borcan. Se adauga boabele de mustar si se sigileaza borcanul timp de 2-3 zile
SALATA DULCE
Se iau 1 kg de ardei sau gogosari (cantariti dupa ce au fost curatati de seminte), 100 ml de otet de 9 grade, 100 g de zahar, 10 g de sare, o aspirina, o frunza de telina, o foaie de dafin, 100-150 g de hrean. Gogosarii spalati se curata de seminte si se cantaresc. Se taie apoi īn felii subtiri si se pun īntr-o cratita cu toate ingredientele aratate. Dupa o ora, cānd au lasat lichid, vasul se pune pe foc si se clocoteste pāna cānd gogosarii īsi schimba culoarea. Trebuie avut grija ca toata cantitatea de gogosari sa ajunga īn lichidul care fierbe. (Nu se oparesc mai mult de 2 kg odata). Ardeii trebuie sa ramāna crocanti si dupa oparire se pun īn borcane mici. Deasupra se preseza cu felii de hrean care sa tina ardeii īn lichid. Borcanele se leaga cu celofan.
Idora spune:
CIUPERCI
GHEBE MURATE
Se folosesc 2 kg de ghebe spalate, 400 ml de otet de 9 grade, 40 g sare, 20 g piper, usturoi dupa gust. Ghebele sunt ciuperci de toamna care se maturizeaza la inceputul lunii octombrie si creasc mai ales īn padurile de foioase. Fierbeti 3 litri de apa cu 200 ml de otet si cānd clocoteste adaugati ciupercile. Amestecati continuu cu o lingura de lemn si cānd lichidul incepe din nou sa fiarba, luati vasul la o parte si lasati-l acoperit 10 minute. Puneti apoi ciupercile īntr-un lighean cu apa rece si spalati-le foarte bine. Limpeziti-le īn 2-3 ape reci, apoi puneti-le īn alt vas cu putin usturoi. Separat fierbeti restul de 200 ml de otet cu 1/2 litru de apa, foi de dafin, sare si piper si cānd clocoteste turnati peste ciuperci. Lasati-le sa absoarba lichid si, peste o ora, puneti-le īn borcane si legati-le cu celofan.
CIUPERCI
Se folosesc 5 kg de rosii, 1 kg de ardei grasi rosii, 1 kg de ardei kapia, 1 kg de ciuperci de cultura sau mānatarci, 1/2 kg de ceapa, 1/2 l de ulei, cimbru, 2-3 foi de dafin, 1/2 lingurita de piper macinat, sare. Curatati ceapa, treceti-o prin masina de tocat si caliti-o pāna se aureste usor īn ulei. Adaugati ciupercile spalate si trecute prin masina de tocat īmpreuna cu ardeii grasi si kapia. Potriviti de sare si de piper. Lasati vasul la foc mic, dar nu direct pe flacara, sa fiarba īncet 30 de minute. Amestecati continuu, puneti sucul de rosii (mai legat), frunze de dafin, cimbru si telina. Cānd sosul s-a ingrosat (puneti vasul īn cuptor la foc mic), apoi turnati-l īn sticle de lapte, legati-le cu celofan si fierbeti-le pe baie de aburi 30 de minute. Iarna folositi preparatul ca atare, la macaroane, carne, paste sau la pregatirea delicioasei pizza.
CIUPERCI CU ROSII
Se folosesc 2 kg de ciuperci albe, 1/2 kg de ardei grasi, 2 kg de rosii, 1/2 l de ulei, foi de dafin, marar, patrunjel, sare si piper. Spalati si taiati īn felii mai mari ciupercile. Tocati ceapa marunt, caliti-o īn uleiul fierbinte pāna cānd devine translucida, apoi adaugati ciupercile si continuati fierberea la foc mic īn asa fel īncāt apa lasata de ciuperci sa se evapore complet. Adaugati ardeii taiati īn rondele subtiri, rosiile decojite si lasati īnca 30 de minute vasul sa fiarba la foc domol. Scuturati din timp īn timp cratita, potriviti de sare, puneti verdeata, foile de dafin si piperul. Cānd preparatul a scazut puneti-l īn borcane si sterilizati-le 30 de minute pe baie de aburi.
CIUPERCI MARINATE
Luati ciuperci albe, mici, curatati-le, spalati-le si taiati-le cotoarele daca sunt mai mari. Pe cele mici lasati-le intregi. Puneti-le apoi la fiert īn putina apa clocotita īn care ati pus o lingura de zeama de lamāie. Dupa cāteva minute de clocot (cānd pierd gustul de crud) scoateti ciupercile si lasati-le īntr-o strecuratoare din material plastic. Pregatiti otetul astfel: la 1 litru de apa, 300 ml de otet, 1-2 foi de dafin, cāteva boabe de piper, ienibahar, cāteva cuisoare. Dupa 2-3 minute de fiert īn clocot turnati lichidul rece peste ciuperci, presati-le cu 2 scandurele si adaugati o cescuta cu ulei. Legati cu celofan si dati la rece.
Idora spune:
SOSURI
Sos de ceapa
Ingrediente:
3 kg.ceapa, 2 kg.ardei gras sau gogosari, 1/2 ulei, cimbru, piper, foi de dafin, sucul de la 6 kg rosii, 3 linguri sare, 8 linguri zahar
Mod de preparare
Se da ceapa prin masina de tocat, apoi ardeii (gogosarii) care au fost spalati si curatati. Se pune la foc uleiul, cind este incins se pune ceapa, iar cind aceasta devine sticloasa se adauga ardeii si apoi sucul de rosii, un praf de cimbru, sarea, piperul si foile de dafin, 2-3 bucati. Totul se fierbe o ora la foc mic, rezultind un sos cu grosimea de zacusca. Se pune fierbinte in borcane, se leaga cu celofan si se pun repede sub paturi sa se raceasca lent, pina a doua zi. Se obtin 4-5 borcane de 800 gr.
Mod de servire
Se serveste ca aperitiv
SOS ENGLEZESC
Se folosesc 3 kg de morcovi, 1 kg de ceapa, 30 ardei grasi rosii, 4 teline mari si 5 kg de rosii. Spalati zarzavaturile si dati morcovii īmpreuna cu telina prin razatoarea mica, dupa care le puneti īntr-o cratita cu apa cāt sa le acopere si o lingurita de sare. Separat fierbeti tot īn apa putin calda si ardeiul. Pasati foarte bine morcovii si telina, adaugati sucul de rosii, combinati totul cu pireul de ceapa si de ardei si fierbeti la foc mic amestecul 15-20 minute. Dupa gust, adaugati sare, zahar si piper. Puneti sosul īn sticle fierbinti, īnchideti-le ermetic, si pastrati-le la loc aerisit. Peste iarna folositi sosul respectiv la fripturi si rasoluri sau beti dupa masa cāte un paharel.
SOS PICANT
Se folosesc: 6 kg de rosii, 250 g de zahar, 2 lingurite de piper, sare , 2 linguri de mustar, 1/2 pahar de otet. Spalati rosiile, rupeti-le īn jumatati si puneti-le la fiert cu putina apa. Treceti apoi bulionul respectiv prin sita pentru a-l separa bine de coji si de seminte. Adaugati zaharul, mustarul, piperul si potriviti de sare. Puneti sosul īn sticle mici, legati-le cu celofan, fierbeti-le pe baie de aburi 1/2 de ora si lasati-le sa se raceasca īn acelasi vas.
Idora spune:
GHIVECI PENTRU IARNA
Ghiveci de gogosari, ceapa, fasole verde
Ingrediente:
10 morcovi, 10 patrunjei, 1 kg. fasole verde, 8-10 vinete, 2 dovlecei, 10 gogosari, 5 kg. rosii, 15 cepe albe, 25 ardei grasi, 1 litru ulei, sare
Mod de preparare
Toate zarzavaturile (afara de ceapa si rosii) se taie felii subtiri, se sareaza si se lasa sa stea 2-3 ore. Ceapa se caleste in ulei, apoi se taie rosiile felii si, dupa ce s-a calit ceapa, se asaza zarzavatul stors intr-o cratita mai mare; un rind zarzavat, unul de rosii taiate si ceapa calita printre ele, apoi deasupra inca putin ulei si se da la foc, se mai misca cratita usor sa nu se prinda de ea, se fierbe cca 2 ore. Se ia de la foc, se asaza in borcane nu prea pline, se pune putin ulei deasupra, se fierb in dunst 1/2 ora.
Ghiveci de morcovi, vinete, dovlecei, ardei gras si fasole verde
Ingrediente:
se aleg in cantitati egale morcovi, vinete, dovlecei, ardei gras, fasole verde, suc de rosii
Mod de preparare
Se spala fiecare leguma separat si se curata. Morcovii, vinetele si dovleceii se taie in rondele, ardeiul gras in felii mici si se prajesc pe rind in ulei fierbinte pina capata o culoare deschisa (devin albicioase). Se opareste fasolea spalata si se da in clocot 10 minute. La urma, in grasimea ramasa in vas, se calesc 4 cepe mari, peste care se pune sa clocoteasca 10 minute sucul obtinut din 2-3 kg. de rosii. In fiecare borcan (de 400 ml), se adauga 3 rondele de vinete, 6 de morcov, 3 de dovlecei, 2 linguri de fasole oparita, o lingura de ardei prajit, 2 felii de rosii, o lingurita de ceapa calita si o lingurita de verdeata. Se presara usor cu lingura si se completeaza sucul in fiecare borcan. Deasupra, se pun cite 2 masline. Se leaga cu celofan si se sterilizeaza borcanele pe baie de aburi, lasindu-le sa fiarba cu clocote mici 30 de minute.
Ghiveci de vinete
Ingrediente:
3 kg. vinete, 1/2 kg. ceapa, 1 kg. ardei grasi, 1 1/2 kg. gogosari, 700 ml ulei, o capatina de usturoi, 3 kg. rosii, sare
Mod de preparare
Se coc vinetele, se curata si se lasa sa se scurga. Ardeii si gogosari se coc si se curata, ceapa se caleste 10 minute. Se ia vasul de pe foc, se adauga usturoiul tocat, ardeii, gogosarii si vinetele. Se omogenizeaza si se da la cuptor cu foc mic pina cind ghiveciul scade potrivit. Se pune preparatul fierbinte in borcane mici, se leaga cu celofan sau se pun capace presate si se sterilizeaza pe baia de aburi, 30 de minute.
Idora spune:
Ghiveci pentru iarna
Ingrediente:
1 ½ kg gogosari, 1 ½ ardei, 1 kg vinete, 1 kg ceapa, ½ l ulei, 1 litru bulion, 3-4 foi de dafin, piper, sare
Mod de preparare
Se curata si se spala ceapa pestisori si se pune cu uleiul sa sticleze. Se adauga apoi gogosarul, ardeiul (curatat de cotoare si seminte si taiat cubulete) si vinetele curatate crude de coaja si taiate cubulete. Se lasa sa se inmoaie bine ardeiul si gogosarul, iar la urma se adauga bulionul, foile de dafin, piperul si sare, dupa gust. Se lasa sa mai dea citeva clocote, apoi se pun in borcane.
GHIVECI ĪN SUC DE ROSII
Īn cantitati egale pregatiti urmatoarele legume: bame, dovlecei īn floare, ardei grasi, fasole verde, vinete, rosii, conopida si patrunjel verde. Cartofi, morcovi, telina adaugati iarna cānd pregatiti ghiveciul. Legumele verii, deci, alese, curatate si taiate, puneti-le īn borcane. Umpleti cu suc de rosii fierbinte, adaugati 1 cm de ulei deasupra, inchide-ti borcanele si firbeti-le 30 de minute īn prima zi si 10 minute īn a doua zi.