cum negociati chiria?
Raspunsuri - Pagina 7
Glicina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Christel Oricum parerile probabil sunt impartite, depinde pe ce parte a baricadei privesti lucrurile. |
Nu stiu daca tine neaparat de baricada. Tine, poate, si de bun simt, de constiinta fiecaruia.
Ca si chirias m-a deranjat sa ma-ntorc acasa si sa-mi dau seama ca cineva fusese acolo in lipsa mea, nu neaparat cu rea intentie (de exemplu, eu nu intram in casa cu pantofii cu care fusesem incaltata toata ziua:-) ). Ca si proprietar, evit sa deranjez chiriasii si nici prin cap nu mi-ar trece sa le impun tot felul de fantasmagoreli (printre care si obligatia de a-mi raspunde la telefon).
Din pacate nici legislatia nu-i f ok, asa ca multi oameni, fie ei locatari sau proprietari, prefera mica intelegere balcanica...
Numai bine tuturor va doresc! Proprietarilor chiriasi curati si corecti, iar chiriasilor proprietari onesti!
Guestus spune:
Am citit undeva ca varianta populara la paduchii lati este chriasi...am zis ca despre asta este vorba in acest minunat subiect.
nu am nimic de zis...era doar o observatie
Glicina spune:
citat din mesajul lui Guestus Am citit undeva ca varianta populara la paduchii lati este chriasi...am zis ca despre asta este vorba in acest minunat subiect. nu am nimic de zis...era doar o observatie |
Esti foarte elegant. Si uman. Si plin de umor.
Sa stii ca si cei care profita de 'optul productiv' pt a scrie mesaje aiuritoare pe forumuri tot un fel de paraziti ar putea fi considerati.
capcaunul spune:
citat din mesajul lui annnna35 Eh.......romanul are multe metehne...casa totusi este a ta, ramane a ta, iar daca acest defect nu a aparut din cauze de chirias ,nu prea vad de ce ar trebui sa suporte el.....ma rog.......daca am putea gasi pe cineva sa ne plateasca rata la casa sau masina fiindca a trecut cumva pe langa ele...... |
Bine punctat.
Christel spune:
citat din mesajul lui Glicina [quote]citat din mesajul lui Christel Tine, poate, si de bun simt, de constiinta fiecaruia. Ca si chirias m-a deranjat sa ma-ntorc acasa si sa-mi dau seama ca cineva fusese acolo in lipsa mea, nu neaparat cu rea intentie |
Da asa e tine de bunul simt al fiecaruia! iar asta cu intratul in casa fara instiintare mi se pare aiurea de tot, pai cu ce scop intra?
Imi povestea cineva ca propietarul avea apartamentul pe acelasi palier cu chiriasul si propietarul intra in lipsa chiriasului cand acesta era la servici si ii lua din cartofii de pe balconsi vorbea la telefon, o data l-a prins in casa era cu un aparat de sudura bagat la priza lor, nu stiu ce inventase ca nu poate la el si trebuia ceva de reparat in scara blocului. Cu cartofii si telefonul abia apoi a facut legatura ca pe moment nici nu-si dadea seama, nu credea ca putea face asa ceva!
Fara comentarii multe mai auzi pe lumea asta!!!!!
Glicina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Christel
Da asa e tine de bunul simt al fiecaruia! iar asta cu intratul in casa fara instiintare mi se pare aiurea de tot, pai cu ce scop intra? |
Eu nu prea cred ca intra doar ca sa vada daca am schimbat locul mobilelor, din moment ce am gasit rascolit prin sertare, umblat prin frigider si injumatatite diverse... N-a recunoscut niciodata c-a intrat in lipsa mea, cica mi s-ar fi parut mie :)
Numai ca eu n-am stat sa ma cert cu respectiva doamna, ci am sunat frumos la agentia prin care inchiriasem, le-am spus ca-i credeam seriosi, ca inca-i mai cred, asa ca ar face ei bine sa verifice putin mai mult proprietarii care-si dadeau diverse locatii spre inchiriere.
Iar ca proprietar incerc sa ma pun in pielea chiriasilor. E usor, caci am experimentat deja rolul:) Contractul pe care l-am facut e f simplu: chirie platita anticipat pe 6 luni prin virament bancar, lista cu obiectele lasate spre folosinta (semimobilat, bucatarie utilata, inclusiv vesela) si starea lor. Nu-i vad, nu le scriu, nu le telefonez. In cea de-a 5-a luna mi-au comunicat decizia de-a ramane, alt contract, alt virament. Relatiile pe are le avem sunt comerciale, nu afective :)
Paulina85, incearca sa faci apel la o agentie. Si incearca sa-ti spui ca tu nu ai nevoie sa "te intelegi" cu chiriasii, tu ai nevoie doar ca ei sa plateasca o suma pe care o stabiliti de comun acord si sa respecte niste reguli de bun simt.
Marox spune:
Nu inteleg de ce in Ro nu exista agentii care sa se ocupe de intermedierea relatiilor intre proprietari si chiriasi. Sau mai exact sa gestioneze totul in locul proprietarului. De fapt, nici nu-mi imaginam ca nu exista si ca proprietarii au atitea probleme sau ca sint chiriasii deranjati pe nepusa masa de proprietari.
Noi am cumparat anul trecut un apartament. Deoarece voiam sa fie o investitie, ne-a placut ca era deja inchiriat, chiriasul era de 3 ani acolo si era multumit. Fosta proprietara, care cumparase apartamentul tot ca investitie, avea contract cu o agentie care-l administra.
Ce face aceasta agentie:
- incaseaza chiria de la locatar (i se ia direct din cont pe fiecare 26 a lunii) si ne-o vireaza noua dupa ce sint scazute comisionul lor si cheltuielile ce ne revin noua
- aceste cheltuieli care ne revin noua, ca proprietari, sint platite de catre agentie asociatiei de proprietari din blocul respectiv
- ar recupera banii de la chirias si eventual l-ar scoate afara daca nu ar plati la timp chiria
- daca ar pleca chiriasul, agentia ar face controlul apartamentului (l-am inchiriat nemobilat) si ar calcula plata eventualelor despagubiri, pe care le-ar deduce din depozitul de garantie obligatoriu (egal cu o luna de chirie)
- sint obligati sa-mi gaseasca un alt chirias in maxim 1 luna
- imi trimit anual o declaratie cu cit trebuie sa declar la fisc
- calculeaza chiria la fiecare 1 ian, in functie de indicele anual de crestere a chiriilor, in general creste cu 2%.
Nici prin cap nu mi-ar trece sa am cheie de la apartament. De fapt, nici macar codul de la interfon nu-l stiu. Insa nici nu ma vad facind 100 km, numa' asa, sa vad ce-mi mai face chiriasul. De vazut, l-am vazut o singura data, asa ca as putea trece linistita pe strada pe linga el fara sa-l recunosc...
carmaw spune:
citat din mesajul lui Marox Nu inteleg de ce in Ro nu exista agentii care sa se ocupe de intermedierea relatiilor intre proprietari si chiriasi. Sau mai exact sa gestioneze totul in locul proprietarului. De fapt, nici nu-mi imaginam ca nu exista si ca proprietarii au atitea probleme sau ca sint chiriasii deranjati pe nepusa masa de proprietari. Noi am cumparat anul trecut un apartament. Deoarece voiam sa fie o investitie, ne-a placut ca era deja inchiriat, chiriasul era de 3 ani acolo si era multumit. Fosta proprietara, care cumparase apartamentul tot ca investitie, avea contract cu o agentie care-l administra. Ce face aceasta agentie: - incaseaza chiria de la locatar (i se ia direct din cont pe fiecare 26 a lunii) si ne-o vireaza noua dupa ce sint scazute comisionul lor si cheltuielile ce ne revin noua - aceste cheltuieli care ne revin noua, ca proprietari, sint platite de catre agentie asociatiei de proprietari din blocul respectiv - ar recupera banii de la chirias si eventual l-ar scoate afara daca nu ar plati la timp chiria - daca ar pleca chiriasul, agentia ar face controlul apartamentului (l-am inchiriat nemobilat) si ar calcula plata eventualelor despagubiri, pe care le-ar deduce din depozitul de garantie obligatoriu (egal cu o luna de chirie) - sint obligati sa-mi gaseasca un alt chirias in maxim 1 luna - imi trimit anual o declaratie cu cit trebuie sa declar la fisc - calculeaza chiria la fiecare 1 ian, in functie de indicele anual de crestere a chiriilor, in general creste cu 2%. Nici prin cap nu mi-ar trece sa am cheie de la apartament. De fapt, nici macar codul de la interfon nu-l stiu. Insa nici nu ma vad facind 100 km, numa' asa, sa vad ce-mi mai face chiriasul. De vazut, l-am vazut o singura data, asa ca as putea trece linistita pe strada pe linga el fara sa-l recunosc... Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
da asta e franta , in ro exista atitea probleme
Sigur ca ce faci tu in hexagon te aranjeaza dar aici daca iei 200 de e cit iti ramine dupa ce isi retine agentia?
100E ?
Si apoi nu uita ca agentia -varianta ro ar umfla si ea fara jena cheltuielile deci .....50 E ?
irlandeza spune:
citat din mesajul lui Luna1 Aici in mod normal se inchriaza cu contract pe minim 6 luni, si se ia un depozit, adica chiria pe o luna in plus. Daca in momentul cand chiriasul pleaca locuinta necesita redecorare/renovare se opresc bani din depozitul respectiv. Adica evaluezi daca trebuie zugravit, spalat mochetele profesional, etc. Nu multi isi iau depozitul intreg inapoi decat daca aranjeaza ei casa inainte sa se mute. Ca au mutat mobila nu conteaza, mi se pare normal, ei locuiesc acolo, trebuie sa se simta ca acasa, atat timp cat, la plecare, o pun la loc asa cum au gasit-o. Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007) |
La fel e si in Irlanda, doar ca aici contractul minim e pe 1 an.
Fara contract si mai ales in Ro., nu rezolvi nimic. Asta si pt. ca legea e prea permisiva, sau in alte cazuri nu se aplica.
Noi am patit-o aici cu un proprietar irlandez, si avocat pe deasupra, ca nu vroia sa ne dea depozitul inapoi (1200 euro) pt. ca am plecat dupa 10 luni, cand contractul era de 12 luni, dar plecasem din cauza ca era mucegai in apartament si l-am instiintat de nenumarate ori, iar el nu a facut nimic, pe cand in contract scrie clar ca proprietatea inchiriata trebuie sa fie la standarde optime de locuit.
In fine, am apelat la un fel de avocat care se ocupa doar de chiriasi , pe gratis, pt. ca sunt platiti de stat si dupa o singura infatisare, am primit banii inapoi , pt. ca erau retinuti abuziv.
Asta-i diferenta intre tarile vestice si Ro., legea se aplica, indiferent ce functie ai sau unde lucrezi, sau pila cui esti.
Si am mai stat si in apartamente care sunt gestionate de agentii, dar e mai complicat, pt. ca daca ai o problema , cateodata urgenta, agentia trebuie sa ia legatura cu proprietarul, apoi pana vine raspunsul si trece o sapt. Noua nu prea ne -a convenit.
BAZAR GENERAL - hainute, jucarii
Sa o ajutam pe IONELA, o fetita de doar 4 ani.....
Sa-l ajutam pe ALEX - te asteptam cu vesti bune din Israel
Sa-l ajutam pe BOGDAN
Ajutati-l pe CATALIN,un baietel de 5 ani, sa traiasca !
ROBI- o minune de copil, sa-l ajutam
Sa ajutam la terapia pentru EMMA
Sa-l ajutam pe ANDREI - un baietel de 10 ani
Licuriciul DAVID are nevoie de noi, sa-l ajutam
co.kildare - Irlanda
www.curcubeucuochialbastri.blogspot.com/" target="_blank">curcubeu cu ochi albastri - blog
Printesa noastra a crescut !!!03.IAN.2008