cum negociati chiria?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Citat:
citat din mesajul lui carmaw

Citat:
citat din mesajul lui Marox

Nu inteleg de ce in Ro nu exista agentii care sa se ocupe de intermedierea relatiilor intre proprietari si chiriasi. Sau mai exact sa gestioneze totul in locul proprietarului. De fapt, nici nu-mi imaginam ca nu exista si ca proprietarii au atitea probleme sau ca sint chiriasii deranjati pe nepusa masa de proprietari.

Noi am cumparat anul trecut un apartament. Deoarece voiam sa fie o investitie, ne-a placut ca era deja inchiriat, chiriasul era de 3 ani acolo si era multumit. Fosta proprietara, care cumparase apartamentul tot ca investitie, avea contract cu o agentie care-l administra.

Ce face aceasta agentie:
- incaseaza chiria de la locatar (i se ia direct din cont pe fiecare 26 a lunii) si ne-o vireaza noua dupa ce sint scazute comisionul lor si cheltuielile ce ne revin noua
- aceste cheltuieli care ne revin noua, ca proprietari, sint platite de catre agentie asociatiei de proprietari din blocul respectiv
- ar recupera banii de la chirias si eventual l-ar scoate afara daca nu ar plati la timp chiria
- daca ar pleca chiriasul, agentia ar face controlul apartamentului (l-am inchiriat nemobilat) si ar calcula plata eventualelor despagubiri, pe care le-ar deduce din depozitul de garantie obligatoriu (egal cu o luna de chirie)
- sint obligati sa-mi gaseasca un alt chirias in maxim 1 luna
- imi trimit anual o declaratie cu cit trebuie sa declar la fisc
- calculeaza chiria la fiecare 1 ian, in functie de indicele anual de crestere a chiriilor, in general creste cu 2%.

Nici prin cap nu mi-ar trece sa am cheie de la apartament. De fapt, nici macar codul de la interfon nu-l stiu. Insa nici nu ma vad facind 100 km, numa' asa, sa vad ce-mi mai face chiriasul. De vazut, l-am vazut o singura data, asa ca as putea trece linistita pe strada pe linga el fara sa-l recunosc...

Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05)
buna
da asta e franta , in ro exista atitea probleme
Sigur ca ce faci tu in hexagon te aranjeaza dar aici daca iei 200 de e cit iti ramine dupa ce isi retine agentia?
100E ?
Si apoi nu uita ca agentia -varianta ro ar umfla si ea fara jena cheltuielile deci .....50 E ?
Carmaw, eu am inteles asa:
- agentia te fura pe fata
- pt serviciile enumerate de Marox mai sus ac agentie percepe drept comision jumatate din chiria pe-o luna, ba chiar trei sferturi
Am inteles bine sau nu?
Si daca da, tu ce faci in timpul asta? In afara de
Cand ai facut apel la acea agentie, n-ati semnat o conventie, ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Citat:
citat din mesajul lui Glicina

Citat:
citat din mesajul lui carmaw

Citat:
citat din mesajul lui Marox

Nu inteleg de ce in Ro nu exista agentii care sa se ocupe de intermedierea relatiilor intre proprietari si chiriasi. Sau mai exact sa gestioneze totul in locul proprietarului. De fapt, nici nu-mi imaginam ca nu exista si ca proprietarii au atitea probleme sau ca sint chiriasii deranjati pe nepusa masa de proprietari.

Noi am cumparat anul trecut un apartament. Deoarece voiam sa fie o investitie, ne-a placut ca era deja inchiriat, chiriasul era de 3 ani acolo si era multumit. Fosta proprietara, care cumparase apartamentul tot ca investitie, avea contract cu o agentie care-l administra.

Ce face aceasta agentie:
- incaseaza chiria de la locatar (i se ia direct din cont pe fiecare 26 a lunii) si ne-o vireaza noua dupa ce sint scazute comisionul lor si cheltuielile ce ne revin noua
- aceste cheltuieli care ne revin noua, ca proprietari, sint platite de catre agentie asociatiei de proprietari din blocul respectiv
- ar recupera banii de la chirias si eventual l-ar scoate afara daca nu ar plati la timp chiria
- daca ar pleca chiriasul, agentia ar face controlul apartamentului (l-am inchiriat nemobilat) si ar calcula plata eventualelor despagubiri, pe care le-ar deduce din depozitul de garantie obligatoriu (egal cu o luna de chirie)
- sint obligati sa-mi gaseasca un alt chirias in maxim 1 luna
- imi trimit anual o declaratie cu cit trebuie sa declar la fisc
- calculeaza chiria la fiecare 1 ian, in functie de indicele anual de crestere a chiriilor, in general creste cu 2%.

Nici prin cap nu mi-ar trece sa am cheie de la apartament. De fapt, nici macar codul de la interfon nu-l stiu. Insa nici nu ma vad facind 100 km, numa' asa, sa vad ce-mi mai face chiriasul. De vazut, l-am vazut o singura data, asa ca as putea trece linistita pe strada pe linga el fara sa-l recunosc...

Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05)
buna
da asta e franta , in ro exista atitea probleme
Sigur ca ce faci tu in hexagon te aranjeaza dar aici daca iei 200 de e cit iti ramine dupa ce isi retine agentia?
100E ?
Si apoi nu uita ca agentia -varianta ro ar umfla si ea fara jena cheltuielile deci .....50 E ?
Carmaw, eu am inteles asa:
- agentia te fura pe fata
- pt serviciile enumerate de Marox mai sus ac agentie percepe drept comision jumatate din chiria pe-o luna, ba chiar trei sferturi
Am inteles bine sau nu?
Si daca da, tu ce faci in timpul asta? In afara de
Cand ai facut apel la acea agentie, n-ati semnat o conventie, ceva?

glicine
Sigur ca se semneaza contract cu agentia.....si intr adevar daca apelezi la ei ramii cu putin din suma.Si nu sunt nici f rapizi;Stii ca exista si in BE aceasta maniere ' de a te ocupa de proprietatile tale)
Cit timp am trait in FR am savurat ambele ipostaze....iar in BE ce sa mai zic bine ca cu ajutorul celui de sus am scapat de prop.( nu ti mai spun ce devenise am aruncat borcane cu m;fecale din apartament....ce sa ti spun a fost ingrozitor
Acuma mai ramine cu ce e in ro....da si aici ai citit
E greu cu rel prop/locatar peste tot ...sunt prea multe abuzuri
DACA NU E RESPECT,CIVILIZATIE,EDUCATIE
deci fetelor va urez noroc de locatari sau proprietari corectii..ce sa mai zic ca de atitea ori m am fript!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Si mai supun atentiei proprietarilor urmatoarea chestiune:
ma suna locataru ca sa negociem inca o data ca i criza ca nu mai poate....Ce moda e asta ? daca nu le ajung bani sunt tineri pot sa si caute el al doilea servoici si ea_ care sta toata ziua pe net si nu lucreaza _poate sa si caute sa faca ceva nu?
Numai in ro se cauta sa se stea pe nimic ca i criza frate....

Si, ca sa ma lamuresc o sun pe cumnata mea care e prop si inchiriaza
Ii zic -la tine (in BE) a venit locataru sa renegociezi chiria ?
Raspuns: _Nu !
Deci locataru roman sa ma scuze dar vrea sa profite de orice ca sa diminueze chiria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Carmaw, chiriasul roman nu vrea deloc sa profite. Stie doar ca piata imobiliara e in cadere, ca oamenii stau inghesuiti pe la parinti si nu-si mai permit sa inchirize, ca un chirias bun platnic gasesti cu greu, asa ca evident incearca sa negocieze pretul. Ca-i merge, ca nu, asta e alta poveste, dar nu inteleg ce e asa anormal sa vrea sa renegocize.
Eu am o vecina care inca mai viseaza sa-si vinda cele doua camere neamenajate dintr-un bloc comunist cu 100.000 de euro pentru ca asa se vindeau acum doi ani. Piata se mai schimba, preturile nu pot sa mearga numai in sus, chit ca celor care inchiriaza/vind asta le-ar conveni de minune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Iote ca din cauza ca vechiul propietar nu a vrut deloc sa negocieze am preferat sa plecam. Fara niciun fel de preaviz. Pur si simplu am cautat si am gasit un apartament de 2 camere complet nemobilat, am negociat si aici chiria si din fericire am avut cu cine sa discutam. Ce-i asta frate sa tii la pret cand peste tot scad chiriile, scad salariile? De ce sa consideri ca este batuta in cuie chiria????

De ce-am plecat din vechiul loc? Nu i-a convenit ca am mutat mobila , nu ne-a convenit ca intra in lipsa noastra si pretindea o cheie de rezerva! Ca ce chestie? Primul lucru facut in casa inchiriata a fost sa schimbam broasca. Platim la timp chiria, platim la timp facturile, mai mult ce-ar trebui sa-i intereseze pe proprietari?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

si chiriasii nostri au negociat chiria si noi am fost de acord. Pt ca, daca nu eram de acord, puteau alege sa plece in alta parte, iar noi nu mai puteam inchiria cu vechiul pret. Asa, noi suntem multumiti de ei si-i preferam in locul altora, ei sunt multumiti si toata lumea e ok.
De cand s-au mutat in apartament, adica 1 an si ceva, noi nu am intrat in casa mai departe de holul de intrare. nu ma intereseaza ce mutari au facut in casa. avem o cheie de rezerva, pt orice eventualitate, se poate intampla orice, dar o pastram pt situatii de urgenta, nu sa intram peste ei in casa. vecinii nu se plang de ei (de primele 2 ture s-au plans, au facut si plangere la politie). deci toata lumea e fericita

iar pt situatii de genul, plecat fara sa ne anunte, suntem acoperiti de garantia de 1 luna pe care ne-au dat-o la inceput.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Poti ajuta si tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackgirl0
Platim la timp chiria, platim la timp facturile, mai mult ce-ar trebui sa-i intereseze pe proprietari?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Pai hai sa-ti zic, pe mine, in calitate de proprietar, care am zugravit toata casa inainte sa se mute chiriasii, m-ar deranja ca in cateva luni sa vad peretii facuti varza.(lucru intamplat).

Si eu personal nu as accepta sa mi se schimbe cheia de la intrare.
Eu consider ca am tot dreptul sa am o cheie de rezerva pt situatii de urgenta. E adevarat, cum spuneam si mai devreme ca eu sunt un proprietar de bun simt, care nu mi-am deranjat niciodata chiriasii.

Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)

Poti ajuta si tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cllaudia spune:

Pai cum frate sa vrea proprietarul sa negocieze chiria. Cum adica ?? sa-si ia singur painea de la gura??? Cred ca stiti ca majoritatea proprietarilor traiesc din banii aia.Este singura lor sursa de venit, sau hai sa zicem principala. Deci cum s-o negocieze. Nuuu, el vrea sa traiasca boiereste de pe urma amaratului de apartament luat pe vremea comunismului, si caruia nu i-a mai adus imbunatatiri tot de pe vremea aia. Totusi ii merge treaba, cum necum tot ia cateva sute bune de euro. Dar nu e multumit, ar vrea mii de euro, ca de , in tari straine asa e. Dar uita ca in tari straine apartamentele sunt altfel, nu cutii de chibirituri construite acum 3-4 decenii, cu calciu pe pereti, eventual si cu sclipici, si sa nu uitam , cu bucataria burdusita pana-n tavan cu faianta. Asta in cazuri fericite.

Deci proprietarul roman sa ma scuze, dar vrea sa profite de orice ca sa traiasca bine, pe spatele chiriasului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikol24 spune:

noi suntem chiriasi...si unii patiti rau.din pacate noi chiar nu avem unde sa stam si chiria este singura optiune...
de aproape un an stam intr o garsoniera confort 3 ,fara gaze,mobilata modest,am gasit doar o combina frigorifica,un sifonier f vechi si un dulap de bucatarie la fel de vechi,noi am venit cu canapeaua biroul masina de spalat,aragazul etc
probela este ca atunci cand ne am mutat casa era groazanic de muradra,plina de gandaci..am zugravit si dezinfectat tot ca doar avem si o fetita mica si era inuman acolo ,colcaiau gandacii peste tot,intra timp ne au pus geam termopan si usa la baie.Noi am vb sa punem noi usa metalica si sa oprim din chirie ,sa facem unele imbunatatiri gen bolta la bucatarie ,spoturi sa fie frumos,facea sotul si ei palteau doar materialul ,au spus ca se mai gandescd ar nu au mai dat nici un semn
acum s a apart o teava in baie si mi a inundat pertele pana la jumatate ,a facut mucegai,am inteles ca o sa coste in jur de 300 ron si ea initial a spus ca cat timp a sta acolo nu s a intamplat si acum ca am venit noi ,vezi doamne am stricat noi.Pai ce am spart noi teava???si stam asa de 3 luni si nu face nimic
noi nu am intarziat niciodata cu chiria(platesc 150 euro la garsoniera confort 3 ,fara gaze,fata cada ..cu dus)intrtinerea platita la timp,totul ok
pai atunci e normal sa se comporte asa??pana la urma ea a inchirita casa si ura..nu ma intereseaza daca or sa cada peretii,daca se sparge teava,eu vin iau banii si i las pe amaratii aia sa se descurec cum pot..aa si dau vina pe ei daca se sparge sau strica ceva
mi am varsat si eu oful,sper ca nu v am plictisit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui proprietara
ma suna locataru ca sa negociem inca o data ca i criza ca nu mai poate....Ce moda e asta ?

Citat:
citat din mesajul lui chiriasa
Pai cum frate sa vrea proprietarul sa negocieze chiria. Cum adica ?? sa-si ia singur painea de la gura???

Citat:
citat din mesajul lui proprietara
Deci locataru roman sa ma scuze dar vrea sa profite de orice ca sa diminueze chiria

Citat:
citat din mesajul lui chiriasa
Deci proprietarul roman sa ma scuze, dar vrea sa profite de orice ca sa traiasca bine, pe spatele chiriasului.

Tema de casa.
Daca proprietarului i se micsoreaza pensia cu 15% iar chiriasului i se taie salariul cu 25% sa se calculeze cu cate procente se reduce chiria.

Mergi la inceput