cum negociati chiria?
Raspunsuri - Pagina 6
stefiuta spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Christel
Nu stiu cum a facut Stefiuta, dar banuiesc ca a cerut o chirie mai mare in care sunt incluse cheltuielile auxiliare facand o medie a ultimelor luni, iar mai apoi de comun acord o data la 3-6 luni face regularizarea. Intrebarea e: merge ea lunar de le plateste aceste facturi? Ce am mai facut eu pentru a ma feri de restante (dupa ce am fost si eu pagubita la randul meu), am cerut chiriasului sa-si faca contract pentru telefon, cablu tv, internet pe numele lui asa eu nu mai stau sa verific daca sunt platite, daca nu le platesc pe ei ii trag la raspundere, la curent isi pot face contract pe numele lor daca au contract inregistrat, iar la intretinere nu stiu daca poate sa-si faca pe numele lor dar daca verifici(suni) administratorul la 2-3 luni si intrebi care-i situatia iei atitudine daca n-au platit nu mai stai la discutii cu ei si le opresti din garantie(pe care neaparat trebuie sa o opresti ca sa ai acoperire. |
da, exact asa, bine, in lunile de iarna sunt cam la limita, dar se compenseaza cu lunile de vara. si da, am cerut o garantie, normal, dar au fost cazuri in care nu mi-a ajuns nici asta, pentru ca o masina de spalat noua a fost aproape cat garantia, plus zugravitul, aa... am uitat de asspirator, cu toate ca ei au declarat ca nu l-au folosit niciodata intr-un an de zile, dar.., ma rog, se vedea dupa mizerie ca acolo nu prea se facuse curat. in sfarsit.. nu vreau sa ma lungesc. ideea e ca pentru mine nu e o afacere, daca mi-ar ajunge salariul sa traiesc si sa-mi achit ratele, nu as fi plecat de acasa never.. nu exista zi in care sa nu regret. pai normal k merg in fiecare luna sa achit facturile, cum altfel?
asa k imi folosesc dreptul de proprietar de a merge din cand in cand sa vad in ce stare e casa, bine, fara a exagera, nu o stresez cu telefoanele, i-am spus k oricand are nevoie de ceva, se intampla ceva, sa sune imediat, sunt f. "elastica", am acceptat chiar sa picteze unul din peretii camerei cu nu stiu ce, ca i se parea ei ca da bine, ca mai inveseleste camera, ma rog, e artista, deci faptul ca ar muta mobila chiar nu m-ar deranja deloc. in contract am stipulat f clar drepturile si obligatiile fiecaruia si faptul ca daca acestea nu sunt respectate restituirea garantiei se pierde automat. De exemplu daca ma anunta cu 3 zile, cum s-a mai intamplat, ca pleaca si nu cu 30 cat este in contract, automat pierde banutii.
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui paulina85 Am inchiriat apartamentul pe care l-am primit de la parintii mei si am deja probleme cu chiriasii. Am incercat sa fiu atenta pe cine primesc in casa dar totusi am probleme cu acestia. Au intarziat deja cu chiria si mi-au mutat mobila prin casa, cand am fost acolo aproape nu mai recunosteam nimic, se feresc sa imi raspunda la telefon si ma enerveaza foarte tare. Aveti chiriasi? Cum va intelegeti cu ei? |
Noi nici nu i-am cunoscut desi am inchiriat de un an de zile. De fapt am inteles ca e vb de un barbat singur.
Totul a fost aranjat de agentie, ei sunt raspunzatori 100% daca casa nu e in regula cand ne intoarcem noi. Daca chiriasul pleaca , timp de un an de zile agentia imi plateste chiria oricum.
Pe noi nu ne-a interesat de depozit , asigurari ( daca chiriasul nu vrea sa plece din casa tb dat in judecata si costa.., daca strica ceva, demoleaza pereti,afecteaza grav structura casei iarasi costa, etc, daca creste marijuana in pod- nu radeti,se intampla f des cu casele inchiriate din UK, nu e probl noastra, etc)
Noi am inchiriat casa din UK - fara mobila - acolo 90% din agentii au pretentia sa nu inchiriezi cu mobila pt ca nu prea se cauta. Doar bucataria tb sa fie complet utilata( aragaz cu hota, masina de spalat,frigider, masina de spalat vase). Am pretentia ca totul sa fie impecabil asa cum am lasat. Casa e noua , din 2008 , deci totul inca mai 'miroasea a nou' la momentul inchirierii.
A trebuit intr-adevar sa vindem mobila dar peste 2 ani cand ne intoarcem in UK oricum vrem sa vindem casa si sa luam una mai mare( asteptam bb 2 , avem nevoie de mai multe dormitoare si gradina maaare), deci mobila nu s-ar mai fi potrivit. Si dupa 3 ani( suntem plecati deja de aproape un an) in care imi folosea un strain canapelele, paturile etc, sincer, nu le mai foloseam eu si mai ales copiii...
Tu ai apelat la o agentie? Daca nu iti recomand,cu toate ca la data la care am plecat eu din RO agentiile nu ofereau sevicii atat de complete, dar s-or mai fi schimbat lucrurile.....Dar e mai sigur asa si niste responsabilitati trebuie sa isi asume! Si iti mai recomand sa inchiriezi nemobilat. Nu cred ca vei mai folosi tu mobila aia ( vad ca nici tu nu stai in aceeasi tara unde ai inchirita casa, deci banuiesc ca e pe termen lung) si ai mai putine batai de cap.
Bafta!
Lara w21+ Jamie and Errie 19mths
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali * India*Nepal
cllaudia spune:
citat din mesajul lui Christel Delphinash, in legatura cu tevile, noi am avut o data o problema in sensul ca mirosea a gaz in casa, a venit un instalator s-a uitat pe acolo pe la aragaz, a inlocuit niste robineti, teava si am platit noi; alta data in plina iarna nu incalzeau caloriferele, ne-au sunat chiriasii ca e frig in casa, am adus instalator a inlocuit tevile si la fel am platit tot noi. Deci eu zic ca ei ar trebui sa se ocupe. |
Ei ar fi putut sa se ocupe , dar tu trebuia sa platesti. Ca tevile le-ai pus pt tine, chiar daca prin ele trece caldura de care se folosesc ei .La o adica, daca ei pleaca maine, tie iti raman tevile, in apartamentul tau. E ca si cum ar intra frigul pe geam si ar fi nevoie de termopane. La fel, tot tu trebuie sa platesti, ca proprietar, pt ca e o imbunatatire adusa apartamentului tau. La fel si cu centrala, instalatia electrica, montarea apometrelor, repartitoarelor de caldura, etc
Glicina spune:
citat din mesajul lui paulina85 Nemultumirea mea cea mai mare este ca intarzie plata chiriei si daca ma cert cu ei cine stie cand gasesc alti chiriasi. |
Lor le-ai spus ca esti nemultumita?
Inchirierea fara contract implica tot felul de neplaceri. Cea legala, cu acte-n regula (contract, asigurare, etc) implica o anume siguranta.
De ce crezi ca nu ai gasi alti chiriasi? Printr-o agentie nu-i mai simplu? E adevarat, va trebui sa platesti si agentiei un comision, insa agentia te scuteste de temerile pe care le manifesti. In plus, in contract poti preciza ca nu-ti place sa-ti mute chiriasii mobila din loc.
silvi_2005 spune:
Vad ca discutati de bunurile lasate in folosinta odata cu inchirierea. Din punct de vedere legal in Romania se considera ca proprietarul este obligat sa la intretina sa poate fi utilizate in buna regula de catre chirias. De asta se presupune ca daca inchiriezi un aprtament mobilat si utilat, asta este cuprinsa in pretul chiriei si ca trebuie apoi sa faci intretinerea bunurilor ca si proprietar iar chiriasul sa le foloseasac " cu buna credinta " ( in practica e mai simplu sa inchiriezi nemobilat ) .
In Romania noi intetinem instalatiile sanitare si schimbam ceva daca este uzat " ca i-a venit timpul " si sincer facem asta cu mare drag pentru ca si noi stam aici in chirie si sunt impresionata de faptul ca orice problema tehnica este rezolvata de proprietari, ca o data pe vine firma de intretinere si verifica robinetele si centrala , ca daca reclam ceva stricat se repara fara sa platesc si am considerat ca asa e normal atunci sa ma port si eu ca si proprietar cu chiriasii nostri.
Cu intretinerea zugravelii trebuie stipulat de la inceput, ideea este ca predai un apartament curat si ai dreptul sa il ceri inapoi la fel, este obligat chiriasul sa in intretina si improspateze cand e cazul, la fel e si aici . Bine ca in contract se pot face tot felul de alte acorduri pe tema asta.
carmaw spune:
citat din mesajul lui Christel Am avut si eu mai multi chiriasi, acum ultima data am avut o fata care a stat aproape 5 ani, am avut o super relatie dar asta pana a plecat. Eu am inteles-o si nu i-am cerut garantie, ne-am bazat pe incredere,nu imi platea chiria in avans ci pe 30 ale lunii pentru luna care a stat si tot asa am trecut cu vederea anumite aspecte(a mai ramas fara servici de cateva ori si nu am stresat-o,a platit cand a facut rost) la randul meu am fost multumita pentru ca era o fata linistita si curata si ne intelegeam bine. La un moment dat,anul trecut dupa 4 ani de locuit in garsoniera era necesara o zugraveala si am hotarat de comun acord sa platim juma-juma(pentru ca atunci cand s-a mutat era proaspat zugravit), iar anul asta cand a fost nevoita sa plece(ramasese fara job in Buc.si si-a gasit ceva in provincie) mi-a cerut partea ei de "zugraveala inapoi" lucru cu care n-am fost de acord initial(dupa care am zis treaca de la mine si mai scad inca jumatate din partea ei) mai ales ca ii facusem reducere de chirie pentru ultimele 2 luni restante pe care le avea, desi pleca,plus ca m-a anuntat ca pleaca pe 20 ctombrie ca pe 1 noimebrie pleaca desi o rugasem sa ma anunte cu cel putin o luna inainte. Rezultatul nu s-a mai intors sa plateasca intretinerea pe cele 2 luni nici curentul, in total 150 euro, la telefon nu-mi mai raspunde, nici la mailuri, si nici nu stiu la ce firma s-a mutat. Asa ca mare atentie poti avea surprize neplacute si de la persoane cu care chiar ai avut relatii bune cat a fost chirias. Pana la urma cum se procedeaza cu zugravirea apartamentului? In sarcina cui cade, mai ales dupa un nr de ani in care locuieste chiriasul acolo. Aici in Germania am schimbat 3 apartamente si pe toate le-am zugravit la plecare indiferent ca am locuit un an sau 5, la noi cum e? |
BUNA In RO e ca la nebuni....Deci daca la plecarea chiriasului pereti (care la inceputul contractului au fost proaspetei zugraviti) prezinta un grad de uzura(murdarie) zugraveli normal vis à vis de numarul anilor petrecuti de chirias acolo e ok adica chiriasul nu plateste nimica si treaba proprietarului dupa aia ( ori reface ori nu......)
Si iarasi revin la cit de importanta e constatarea facuta in prezenta partilor si a unui reprezentant legal
Dai un ban dar, esti protejat -adica constatatorul(avocat sau cum se cheama el in ro) sau tu face poze cu pereti si scrie pe fiecare camera /perete care i situatia la inchideri ferestre, usi ,intrerupatoare, a/c,centrala s.m.d Acest act treb semnat de parti ,prop il ia face xerox si l anexeaza la un contract de inchiriere(cel maui bine facut de un avocat) si l depune la c.f.
Acuma in realitaea romaneasca totul e grotesc deformat....
Deci ar trebui ca proprietarii sa aibe mijloace de aparare in fata atitudinii chiriasului
carmaw spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Christel
Nu stiu cum a facut Stefiuta, dar banuiesc ca a cerut o chirie mai mare in care sunt incluse cheltuielile auxiliare facand o medie a ultimelor luni, iar mai apoi de comun acord o data la 3-6 luni face regularizarea. Intrebarea e: merge ea lunar de le plateste aceste facturi? Ce am mai facut eu pentru a ma feri de restante (dupa ce am fost si eu pagubita la randul meu), am cerut chiriasului sa-si faca contract pentru telefon, cablu tv, internet pe numele lui asa eu nu mai stau sa verific daca sunt platite, daca nu le platesc pe ei ii trag la raspundere, la curent isi pot face contract pe numele lor daca au contract inregistrat, iar la intretinere nu stiu daca poate sa-si faca pe numele lor dar daca verifici(suni) administratorul la 2-3 luni si intrebi care-i situatia iei atitudine daca n-au platit nu mai stai la discutii cu ei si le opresti din garantie(pe care neaparat trebuie sa o opresti ca sa ai acoperire. |
CHRISTEL merci mult!
annnna35 spune:
Eh.......romanul are multe metehne...casa totusi este a ta,
ramane a ta, iar daca acest defect nu a aparut din cauze de chirias
,nu prea vad de ce ar trebui sa suporte el.....ma rog.......daca am putea gasi pe cineva sa ne plateasca rata la casa sau masina fiindca a trecut cumva pe langa ele......
Christel spune:
Inchirierea fie ca e cu contract sau fara tot este un risc, ca n-o sa-l dai in judecata pentru cateva milioane, sa stai sa piezi timpul si sa-ti faci o mie de nervi, le bifezi la pierderi cum zicea cineva mai sus si mergi mai departe.
Ziceai Carmen de avocati, pai cati bani crezi ca ar cere un avocat, crezi ca se merita?
Lara zicea ca a inchiriat cu agentie si agentia ii plateste chiria pe tot anul(probabil in cazul in care pleaca numai dupa cateva luni) asta in UK parca? la noi nu cred ca se va intampla niciodata, poate sa stea chiriasul doar o luna, nu-i intereseaza, ei doar ti l-au adus nu sunt raspunzatori pentru nimic(si aici fie vorba intre noi nu stiu cata vina are agentia daca iti pleaca repede chiriasul sau daca iti face stricaciuni).
Iar in privinta zugravelii,pana la urma e chestie si de igiena, sa reimprospatezi mirosul sa zugravesti o data la 2-3 ani si faptul ca am cotizat fiecare 50%-50% si a fost de acord atunci, nu vad de ce ar cere banii la sfarsit inapoi? Adica ori esti de acord cu o chestie ori nu de la inceput.Niciun propietar nu tine cu forta un chirias, la fel chiriasul e liber sa decida ce-i mai bine pentru el, case sunt destule.
Oricum parerile probabil sunt impartite, depinde pe ce parte a baricadei privesti lucrurile.
Iar in contract, de multe ori nu treci multe lucruri, le omiti si iti pare rau abia la sfarsit cand te lovesti de ele.
Totul depinde de noroc si bafta care o ai! Si sa te rogi ca la sfarsit sa nu fie pierderea asa mare, ca sigur va fi ceva acolo cat de mica
carmaw spune:
christel la ce mi sa intimplat mie ;..merita atunci un avocat
Fac garsoniera conditii UE dar barbate mui vrea repede sa plece ...deci inchiriez prin agentie la unu care a prezentat xerox dupa BI cica BI e la o ambasada ca pleca pt 2 sapt in delegatie
deci dau bani la agentie plec si eu si o las pe mama atunci la 70 ani sa i a chiria
S a platit 1 chirie( cerusem totusi garantie) si a doua ioc!
Eu in grecia mi sa parut ceva ciudat am sunat imediat la telefoanele pe care mi le a dat FALSE!
Noroc cu un vecin sa i dea dzeu sanatate a avut o pila la politie au spart usa( eu credeam c o sa gasesc cadavre.....tot felul de chesti pt falsificat....stampile alte BI in originale lucruri furate
La citva timp au venit somatii de la 19 banci facuse acte de prop false el chipurile era prop si a luat credite.
Mamica mea la virsta ei a alergat militie procuratura declaratii si ea si agentia mii de probleme
Apoi eu avocati sa rezolve cu bancile ...care au trimis executori
Escrocherie romaneasca-acum e la pirnaie
Daca atucni aveam un avocat.....era altceva
da daca n am avut minte si am fost naiva....!