Dulceturi si papanasi de sept-oct 2007 (190)
Raspunsuri - Pagina 16
gabitz78 spune:
neatza.
urmy -
somnorosul si raza de soare!
e frumos tare!
rox - o alta locatie de petrecere ar putea fi castelul fermecat.e mare, are mocheta pe jos, si jucarii adecvate varstei.![]()
va pup.ma cheama pitica.
http://s170.photobucket.com/albums/u270/cgaby/eliza/
Yaia spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui adimercedes Bernix, eu vorbesc in principal engleza cu ea. Mai ii explic in romaneste una-alta, mai vorbesc cu ea, ii mai traduc ce zic, ca sa auda 2 variante in acelasi context. Insa principala ei limba e engleza. Sotul, care ar trebui sa se ocupe de partea de romana, o da si el, de multe ori, pe engleza, cred ca ii e mai simplu. Insa Lisa intelege si romaneste, nasii ei vorbesc cu ea numai romaneste. Asa simt ca e mai bine pt ea, sa aiba ca limba principala engleza, va avea nevoie de ea si la gradinita, si la scoala, si in colectivitate. In fine, nu vreau sa ma apuc sa fac polologhia limba materna vs limba tarii in care stai. Stiu ca sunt multe pareri si teorii pe tema asta. |
Teoria aici e asa: acasa vorbesti limba ta materna cu bebele(romana). La gradinita vorbeste finlandeza. (impropriu spus, el nu vorbeste inca). Sub nicio forma eu nu trebuie sa vorbesc finlandeza cu el acasa (iarasi rezolvat, de vreme ce "eu nu vorbeste limba acesta finlandeza").
Daca cei 2 parinti aveau limbi materne diferite (nu e cazul la noi), intre ei puteau vorbi ce limba puteau (engleza), dar fiecare in parte trebuia sa vorbeasca bebelusului numai in limba materna a parintelui respectiv. Regula e ca limba locala se invata in scoala, gradinita etc., nu acasa. Bilingvismul e foarte promovat aici, mai ales ca ei au 2 limbi oficiale, finlandeza si suedeza. Engleza e vorbita de marea majoritate, doar cei batrani nu o vorbesc deloc, dar mari surprize si acolo, sa vezi babuta de 80 de ani ce-ti zice ceva in finlandeza pe strada si cand aude ca nu vorbesti limba, o da imediat pe engleza. Cred ca incep destul de devreme cu engleza in scoala.
Acum bine zici ca e alegerea parintilor ce limbi invata copilul, dar eu cred ca acum, cat e mica Lisa, trebuie sa alegi o limba si sa o folosesti doar pe aia, altfel va folosi cuvinte din ambele limbi si va invata mai greu sa faca diferenta dintre cele 2 limbi. Solutia si mai buna pe care ti-o recomand e ca atunci cand esti doar tu cu ea sau doar tati cu ea, sa vorbiti engleza, de exemplu. Si cand sunteti toti 3, sa vorbiti romana exclusiv. Asa ea va sti clar cand se foloseste romana si cand engleza. Copii mai mari de aici stiu sigur: la scoala in finlandeza, acasa in romana. Lisa ar putea foarte bine invata: toti 3 - romana, doar in 2 - engleza.
E doar o sugestie, poti ignora da o consideri aiurea. Si da, e nevoie de mare disciplina din partea adultilor, ei trebuie sa-si dea seama cand folosesc limba care nu trebuie si sa comute pe cea care trebuie in contextul respectiv.
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007)
Poze
Sabina spune:
perfect de acord cu yaia, si eu tot asa am citit:)
Nepotina noastra din america vorbeste perfect engleza si amai uitat un picut romana, desi vorbeste romana 100% in casa! Vine in vacante in romania, etc etc.
Dar comunitatea isi lasa amprenta si engleza o stapaneste mai bine .
Asa ca si eu va sfatuiesc mamici [rin strainezia sa vorbiti copilului numai limba voastra materna.
mai era o chestie, cu naturaletea comunicarii, etc etc, care se face in limba materna cel mai bine, instinctual.
Plus ca oricat de bine ai sti o limba straina, n-o vorbesti ca nativul acelei tari. (ok, la engleza s-ar putea sa fie mai roz situatria, uneori emigrantii vb mai bine ca localnicii
)
Urmy, am vazut raza de soare, e un scump si jumatate!
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo
alinkav spune:
ALEXANDRA MIHAELA, DARIA 
La multi ani!
Alina,
Alex Andrei-22.11.2003 si Olivia-22.08.2007
danuta36 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui adimercedes Hai sa va zic o chestie faina si haioasa!!! Ieri am bantuit pe afara cu Lisa, am avut eu de rezolvat niste chestii. A apucat-o foamea inainte de orele obisnuite si a snackuit paine cu cascaval. Apoi am fost in parc, apoi acasa. De cina nu prea a vrut sa manance. Doar ce a gustat 1/4 de mango si a baut apa la greu. I-am facut baie si am bagat-o in pat. Pe la 1 s-a trezit, a fost sus in picioare, avea pp. Am schimbat-o, a baut 100ml de apa si am pus-o la noi in pat in pozitia si langa perna favorita sa adoarma la loc. Insa nu reusea nicicum, se tot foia. Asa ca sotul nu a avut incotro si s-a dus jos si i-a adus 1/2 de felie de paine, 4 felii de cascaval si 1/2 de banana. A ras tot!!! Apoi a baut apa, a pus in farfurie o cojita de paine ce ii ramasese, a zis "thatchiu" si s-a pus la culcare!!! A adormit in max 2 minute. Am ramas masca! Manca-o-ar mama de finuta si politicoasa !!!"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." --- Albert Einstein "The pessimist may be right in the long run, but the optimist has a better time during the trip." Lisa Povestea obtinerii sarcinii |
Pupam 'geamana' mancacioasa...si politicoasa

prisi spune:
buna si de la noi
azi am fost la vaccin si la revizie, am facut Infarix si nu a plans deloc la vaccin , dar a plans dupa o jucarie de la Medicover, off am pacalit-o pana la urma sa putem pleca , in rest suntem in limite normale 80cm si 9270g
poze
Marta si
Miruna (06.09.2007)
prisi spune:
am vazut micuta dansatoare 
e dulcica foc, am vazut si pe Tudor si Darius niste scumpi
Yaia nu ne putem supara pe Andrutza , e prietena noastra, acum de rochite ce sa zic, inca nu ne imbracam cu haine unicat, are si Yanissa asa rochita
H&M sa traiasca
poze
Marta si
Miruna (06.09.2007)
prisi spune:
vaaiii Rodica ce ne faci.... eu nu mai reusesc sa dau nici 100de grame jos si tu vii cu ispite de astea 

poze
Marta si
Miruna (06.09.2007)
danuta36 spune:
La multi ani Daria de mami Erina!
La multi ani Alexandra Mihaela de mami Cristina Florea!
Sa cresteti mari,sanatoase si sa va bucurati parintii!
Sabina spune:
Dragele mele Alexandra si Daria,
sa fiti fericite, sanatoase si norocoase!
Cristina, Erina, sa va traiasca fetele si sa va aduca numai bucurii.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina,
Sofia Galagia si
bb Gheo