DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 6
P&ANA spune:
Si eu sunt decretel dar copilaria mea nu a fost afectata deloc de ratii/lipsa medicamentelor etc...
Una peste alta, ma bucur ca nu m-am nascut in Cambodjia ,Corea , Afganistan...
Inainte femeile, poate isi riscau viata facand un avort ilegal ,acum exista riscul sa intalnesti o multime de dr. care pot face asta oficial :)No offence !
ioana_p76 spune:
Intru putin in dicutie pt ca vreau sa va spun ca probabil, la vremea respectiva, femeile nu gandeau ca prin avort curma o viata, poate se gandeau cum sa scape ele de o povara. Va spun acest lucru pt ca am vazut cu cata dezinvoltura povesteste soacra-mea despre multe avorturi facute de ea in vremea decretului, vorbeste acum fara nici o parere de rau, singurul lucru care a marcat-o a fost ca era sa moara la un moment dat. Dar in rest, nici macar o parere de rau, sa-i para macar rau ca asta a fost situatia si ca nu a avut de ales.
Si asta in conditiile in care noi acum nu putem face copii, iar ea se mira, cum asa..ca ea a ramas de atatea ori..dar asta deja e alta discutie.
Nu vreau sa judec pe nimeni, daca asta era situatia si chiar nu aveau de ales, dar nu pot sa concep cum de nici macar nu le parea rau...
(v-am dat-o exemplu pe soacra-mea, dar ca sa vedeti ca nu e vreo critica de nora nemultumita, va spun si de mama mea, care a avut "doar" 2 avorturi,ca nu prea a suferit si nu a avut remuscari si cred ca era general valabil)
Ioana
animalutele mele iubite
CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!
www.petitiononline.com/legemame/petition.html" target="_blank">SEMNEAZA SI TU petitia pentru legea mamelor!
sirimie spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lorelaim Intrebare: daca traiesti intr-un regim dictatorial unde este complet interzis avortul, si ai afla in clipa asta ca esti insarcinata - si ai deja inca n copii in batatura (indif de varsta) - si ai mai stii de asemenea ca daca mergi la "babe" pt avort exista riscul sa mori si sa-i lasi pe ceilaltzi copilasi ai tai, micutzi si marisori de-o potriva, orfani, ce ai face? Eu NU as alege sa mor si sa-i las de izbeliste pe ceilaltzi. Eu i-am facut - eu ii cresc nu-i las orfani. Ei NU au cerut saracii sa vina pe lume. Ce vina ai ei sa fie condamnatzi sa ramana fara mama? Lorelai |
Deci tu dezaprobi femeile care au facut avorturi pe vremea aia pentru ca tu nu ai face-o. DAR tu nu stii cum era vremea aia! Este pur si simplu o chestiune de neintelegere!
Da-le si tu putin credit ca nu erau citeva, au fost o multime...
Pe vremea aia femeile stateau 1 luna in concediu dupa nastere. Nu existau bone, nu existau medicamente, daca te interna in spital cu copilul mureai de foame pentru ca nu era mincare decit pentru copil. Copiii erau lasati singuri in casa pentru ca nu avea cine sta cu ei. Era teroare, si stateai la coada sa cumperi piine si salam. Nu o adevarata viata fericita in care sa iti doresti cit mai multi copii.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
maraki spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui sirimie
Deci tu dezaprobi femeile care au facut avorturi pe vremea aia pentru ca tu nu ai face-o. DAR tu nu stii cum era vremea aia! Este pur si simplu o chestiune de neintelegere! Da-le si tu putin credit ca nu erau citeva, au fost o multime... Pe vremea aia femeile stateau 1 luna in concediu dupa nastere. Nu existau bone, nu existau medicamente, daca te interna in spital cu copilul mureai de foame pentru ca nu era mincare decit pentru copil. Copiii erau lasati singuri in casa pentru ca nu avea cine sta cu ei. Era teroare, si stateai la coada sa cumperi piine si salam. Nu o adevarata viata fericita in care sa iti doresti cit mai multi copii. Va dorim sa cresteti mari si frumosi! Simona & Vladut (27 februarie 2005) Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro Despre Andrei |
Eu pt ca nu m.am descurcat sa stau in medicale dupa ce nascusem, a trebuit sa imi dau fata la cresa de la varsta de 3 luni. Era cea mai mica din cresa In spital am fost internata cand avea baiatul 4 luni, mancare dadeau si la mamici dar paturi nu erau destule.La spitalul de copii Cotroceni, era un salon pt mame dar toate paturile ocupate, timp de 2 sapt. am dormit pe un scaun cu capul pe patutul baiatului. Chiuretaje am avut si eu 2 la viata mea, primul a fost legal pt. ca eram pana in 16 ani ( a fost dragoste mare cu un baiat care plecase definitiv in Germania ) dar la spital au venit procurorii pana sa se dea ok-ul,al doilea a fost exact in `90 dupa revolutie.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
mihaela_s spune:
Da, erau 112 zile de concediu pre si post natal...cred ca era la fel ca acum, fiecare le impartea cum putea, mai un medical...dar in general pe la 4 luni trebuia sa lasi copilul undeva...la o femeie, sau la cresa.
Am gasit un articol interesant, cititi-l!
Regimul dictatorial nu sunt doar doua simple cuvinte, e mult mai complex totul. Iti trebuie multa memorie, imaginatie, sa fii interesat de ceea ce au simtit oamenii in acea vreme, mamele cu 3-4 copii acasa, rupte fizic, la propriu, de griji si nevoi, care nu aveau ce pune pe masa copiilor ca sa manance, care stateau la cozi interminabile si ajungeau seara acasa cu o bucata de salam si una de paine si trebuiau sa hraneasca 4-5 guri(puneti la socoteala si barbatul din casa pe langa copii). Daca cineva personal a dus-o bine, nu inseamna ca asta a fost viata poporului in general, chiar intr-un fragment din articolul citat mai sus, imi permit sa subliniez ce spune autoarea:
Dupa 1981 au inceput sa dispara: carnea, branza, ouale, salamul. In provincie se introdusesera cartele cu 1 kg. de faina, unul de zahar, unul de ulei si cinci oua/luna. Si in Bucuresti in cadrul programului de alimentatie stiintifica a ministruluilui Minculescu a fost o perioada cand se rationalize branza la 7 gr/om/zi, ceeace insemna 200 gr/luna luate odata; deasemeni a fost un timp cand iti taia salamul cu soia in cateva bucati ca sa nu-l pui la uscat; painea s-a dat un timp pe buletin si la usa magazinului de regula te astepta un taran/taranca sa i-l imprumuti pe al tau. Aveai dreptul la 30 l de benzina/luna dar nu aveai voie sa iesi cu masina in fiecare dumineca ci din doua in doua saptamani.Sa fie clar, nimeni nu ma discrimina pe mine si familia mea.Daca aveai relatii la restaurante, cooperative, macelari, militie, nu aveai probleme dar nici habar nu aveai de realitate.
Viata femeilor era in strada intr-o continua cautare.Trimiteai si copiii la cozi dar ei se distrau ca se intalneau cu colegi, pe mama cu scaunelul dar si ea se distra ca vorbea cu vecinele, numai tu, ca femeie adulta, fara pile si relatii erai haituita.
Si da, in acea vreme nu era chiar o placere sa cresti copii. Sigur ca ccc copiii doriti erau altceva, hai ca daca aveai unul si mai venea inca unul, chiar daca mai repede decat te gandeai, era o chestie pe care o puteai accepta. Dar situatiile erau multe si complexe, iar cand le puneai in balanta, e clar ca nu dadea cu "plus" pentru inca un copil, inca o grija, o gura de hranit...etc...
E clar ca cele peste 100.000 de femei care au decedat in uma avorturilor ilegale nu si-au sacrificat viata de bine ce le-ar fi fost. Si stiau ca isi riscau viata, sanatatea sau riscau sa faca puscarie. Daca au ales asta, adica avortul ilegal, de ce le-am condamna noi? Au fost niste victime ale unui experiment social nedorit. Ele au facut alegerea lor, si atat.
Multe femei au fost norocoase si au trait.
vorbe de copil...
Hobby
maraki spune:
m-am incurcat in subiecte Mesajul de mai jos a fost la ZZ la subiectul rromi timp de 30 min.
Acum sa fim drepti,fructe erau destule in piete, mere, pere, cele de sezon-caise, piersici, prune, pepeni...portocale si banane daca aveai norocul gaseai iarna la niste cozi interminabile.Noua nu ne lipseau merele din casa, le mancam pana ramanea doar codita
p.s. tin minte ca eram gravi in 7 luni si am stat in piata la o coada imensa pt struguri.Mi-a fost rusine sa iau un bob de pofta, cu doua persoane inaintea mea s-au terminat strugurii Urmarea: internata seara in spital cu amenintare de avort
Monica
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
andacos spune:
Io cind aud ca vorbitzi de masuri de contraceptzie la vremea aia ma cam crucesc!
Nu existau masuri de contraceptzie(in afara calendarului si a prosopului)asa ca povesti de astea cu pachete primite de afara cu anticonceptzionale...Pai citzi primeau pachete de afara?
Ca sa nu mai spun ca pentru banalul lapte trebuia sa stai la cozi o jumatate de noapte!
Sa judecam cu ochii si informatziile de acum e usor,dar ce au suferit sufletele alea atunci nimeni nu stie!
Dana
maraki spune:
Dar pachetele erau desfacute la vama si se confisca ce le convenea vamesilor. Nu cred ca ar fi avut curajul cineva sa trimita anticonceptionale, era ceva interzis!
Monica
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
andacos spune:
Nu numai ca erau desfacute(pachetele)dar aveai sanse nici sa nu le primesti!
Ca sa nu mai spun cite probleme aveai datorita contactului cu "dusmanul proletar"!
Dana