DECRETEII

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Mda, e foarte usor sa condamni pe cineva fara sa fi fost in situatia aceea niciodata...poate multe dintre noi am uitat ce a insemnat perioada aceea pentru femei...desi nu eram inca femeie in acea vreme, eram adolescenta si intelegeam unele lucruri chiar si fara sa intreb...

Dar cand o mama avea 2-3 sau chiar 4 copii acasa si nu gasea ce sa le dea mancare-lapte, carne, legume, fructe....nu gasea haine sa-i imbrace, sau tot ce gasea era din imitatie de piele, iarna ne inghetau picioarele(acum vb din punct de vedere al copilului ce eram in acea vreme) iar vara imbracam tricouri de polistiren de ne manca pielea...si la 3 luni dupa nastere mama trebuia sa-si lase copilul urland la cresa(va amintiti de cresele din perioada comunista? brrrrr!) si sa stea 8 ore la serviciu slujind Partidul...oare cum poate cineva sa le condamne pe acele femei ca nu-si mai doreau copii? Sau cand femeile de 42-45 de ani cu 2 copii studenti, sau unii casatoriti si poate cu nepoti acasa au ramas insarcinate iar? Nu ma refer la viata de acum, sunt alte vremuri, alte conditii, alte prejudecati...dar cele care aruncati atat de usor cu vorbe care le condamna pe femeile din acea vreme...mai treceti putin prin filtrul mintii vremurile de atunci...cred ca unii uitam mult prea repede ce a insemnat comunismul ceausit, pacat .

Brrr, eu una m-am infiorat amintindu-mi vremurile acelea, aveam doar 18 ani la revolutie dar totul a ramas atat de viu in mintea mea....

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Hmmmm, mi-am mai amintit ceva....va invit cu placere si mare drag sa vedeti filmul 4luni, 3 saptamani si 2 zile...cel multi premiat. Va garantez ca va va zgudui...eu una nu l-as putea revedea!

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andre_ea spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariana_1976

[font=Arial]Poate si lipsa informatiilor corecte despre contraceptie a fost una dintre cauzele avorturilor...asta in afara de lipsa mijloacelor.

Mai, din ce stiu eu, atat informatiile, cat si contraceptivele erau pur si simplu interzise.

E greu sa judeci acum ceea ce s-a intamplat atunci.

Andreea, mami de Tudor- 10.08.200519+
Delu Prichindelu'
BB2
Tudor
Vacanta 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Hai, mey, ca iar va-ncrincenati..Eu nu sint decretzea, se pune? Sint ante-decretzea, ultima generatie inainte de "val". Imi aduc f bine aminte de vremurile evocate de voi, eram adult la revolutie..Asta nu inseamna ca m-au depasit timpurile, insa am devenit mai rezistenta, imi place sa cred. Am invatat sa nu ma vaiet de viata grea ca un leit-motiv, ca poate unul care sufera la propriu nu mai are loc de gura mea sa-si spuna pasul, am invatat sa nu etichetez in mod gratuit oamenii si, cel mai mult am invatat ca e bine sa-ti vezi de problemele tale fara tam-tam, nici de bine, nici de rau, atunci de frica sa nu se gaseasca vreunul sa "te cinte", apoi deja din obisnuinta de a te feri sa-ti faci dusmani sau mai rau, "binevoitori". Si am invatat trebile astea nu din povestile la gura sobei, ci pe pielea proprie. Si poate de aceea am luat si hotarirea de a pleca, dupa 10 ani de la revolutie, timp in care am tot sperat sa pot face copiilor un culcush mai cald, sa nu fie si ei nevoiti sa treaca prin experientele mele. Au fost vremuri grele si tine de cei ramasi sa nu fie uitate dar nici inaltate la rang de cinste- e bine ca am trait rau, ca astfel am invatat sa apreciem binele si sa nu luam ca pe ceva cuvenit, care trebuie sa ni se lase mostenire, trebuie cucerit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Avortul NU este o masura contraceptiva. Nimeni NU judeca pe nimeni - ci isi exprima parerea - ca de aceea este forum.

n-am vazut pe nimeni sa sustina ca avortul e metoda conceptiva, ci doar ca in circumstantele de atunci, in lipsa altor metode, samd se ajungea la avort

Citat:

Cele care mergeau la "babe" pt avort PLATEAU cu bani... pe care-i luau "de la gura" celorlatzi copii pe care-i aveau.

pai hai s-o luam altfel. plateau cu bani pe care-i luau de la gura celorlalti copii … o data. daca ar mai fi facut inca un copil, sau inca doi-trei le lua tuturor “de la gura” pe o perioada mai indelungata.

Citat:

E usor intotdeauna sa "aruncam" vina pe altzii - ca de aceea s-au intamplat atatea ca a fost nu stiu ce regim, nu stiu ce decret... [b]da' responsabilitatea personala unde e?

tocmai ca ele considerau ca si-au luat responsabilitatea fata de familie, ca doar nu se duceau la “babe” de placere

Citat:

Un copil NU e un pisoi sa-l arunci in rau daca nu-tzi "trebuie"... Un copil are dreptul la viatza - si da poate fii dat spre adoptzie unei fam care si-l doreste NU aruncat intr-un orfelinat.

cele care au ales sau mai bine zis au fost nevoite sa nasca un copil nedorit si nu au avut posibilitati sa-l pastreze, nu cred ca l-au aruncat la orfelinat ci l-au incredintzat orfelinatului care in mod normal ar fi trebuit sa-l dea spre adoptie. acum stim cu totii ce grozavii se-ntamplau in orfelinate, da nu cred ca cineva sustine ca mamele care si-au incredintzat copiii orfelinatelor stiau atunci ce stim noi acum.
oare de ce sunt si astazi copii in orfelinate? de ce nu sunt cu totii adoptati de cei care-si doresc copii? de ce credem ca pe vremea aia ar fi fost mai usor sa gasesti o familie careia sa-i dai spre adoptie copilul nascut dar nedorit ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anyella spune:

Da,Dodo,ni s-a tabacit pielea-:)).Nu cred ca ridica nimeni la rang de cinste perioada aceea dar e bine de stiut ,pentru copii nostri,carora li se pare SF,ceea ce am patimit noi ca sa ajungem in anul de gratie 2008.Referitor la emigrare,mai bine zis fuga din tara...fratele meu a facut-o inainte de revolutie.Nici nu vreau sa imi amintesc.Nimeni nu a stiut.Si-a riscat viata,a invatat ce inseamna foamea crunta,a stat in padure citeva nopti.Stii cum era secu' cu ochii pe noi? Sau ce am avut de tras?Infernal.Abia dupa 3 ani a ajuns in State,dupa ce a prestat in Grecia cele mai umilitoare munci.Asta dupa ce facuse 4 ani de medicina.Si mult timp nu am avut nicio veste:e viu sau mort.Ma opresc,deja retraiesc timpul acela si imi dau instantaneu lacrimile.

Aniela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Intrebare: daca traiesti intr-un regim dictatorial unde este complet interzis avortul, si ai afla in clipa asta ca esti insarcinata - si ai deja inca n copii in batatura (indif de varsta) - si ai mai stii de asemenea ca daca mergi la "babe" pt avort exista riscul sa mori si sa-i lasi pe ceilaltzi copilasi ai tai, micutzi si marisori de-o potriva, orfani, ce ai face?
Eu NU as alege sa mor si sa-i las de izbeliste pe ceilaltzi. Eu i-am facut - eu ii cresc nu-i las orfani. Ei NU au cerut saracii sa vina pe lume. Ce vina ai ei sa fie condamnatzi sa ramana fara mama?

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Degeaba intrebi femeile care traiesc acum sau incerci sa judeci cu mintea ta de acum. Am incercat sa vad ce varsta ai dar nu am reusit.
In perioade aberante, de foame (vad ca multa lume aici ori nu-si aduce aminte exact cum era atunci pentru majoritatea oamenilor!) iei alte decizii, pe care in mod normal nu le-ai lua.

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

JG - implinesc 40 de ani in toamna - si m-am nascut in 68. In micutzul orasel de provincie in care am locuit eu sincer nu s-a simtzit chiar atat de acut criza (ma refer la alimente) dintre anii '80-'89. Nu am avut belsug dar nici nu s-a "murit de foame". Iar cu un tata a carui cancer a debutat cand aveam eu 16 ani si a murit cand aveam eu 18 ani - chiar ca aveam probl/tristetzile/ingrijorarile si cheltuielile noastre (spital/medicam).
A sa nu uit - ca tot am vrut sa scriu: am citit aici pe forum cum o doamna spunea ca o ruda f apropiata ei a facut in perioada ceausista mai bine de vreo 20 de avorturi ilegale (a fost la "babe" si a platit de vreo 20+ ori... asa-i ca nu putem spune ca era "saraca lipita pamantului" si nu mai putea hrani o gura-n plus, nu?)

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

se pare ca multe femei si-au asumat riscul, unele chiar de mai multe ori. bineinteles ca sperau sa treaca cu bine "operatia". pe langa stresul zilnic cu procuratul celor trebuitoare, nu se puteau relaxa nici macar in pat, iar cand o faceau, urma alt stres: avortul ilegal. un scenariu de groaza. ba mai mult, acum dupa nspe ani, in conditii total diferite mai sunt acuzate si de iresponsabilitate si te mai miri ce.
sunt convisa ca femeile care au apelat la avort ilegal au cantarit situatia in toate felurile inainte de a face pasul. si aici nu vorbim doar de femeile care aveau deja o familie, copii. ci si de fetele tinere. ca sa nu mai vorbim de casatorii care aveau la baza sarcina neasteptata. casatorii care (unele) s-au destramat apoi. iar de cele mai multe ori mamele si-au crescut singure copilul, nu de putine ori sub privirile dezaprobatoare ale societatii. si tot asa.

situatia a fost mult mai complexa decat: avort sau nu.
ma intreb cate femei au trecut printr-o perioada de frigiditate secundara

Mergi la inceput