Ardei umpluti cu varza(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 11163) Spalati zarzavaturile scoateti ardeilor semintele si vinisoarele albe si puneti-i sa se zvinte. Tocati varza marunt, combinati-o cu morcovii si telina date prin razatoarea mica. Umpleti ardeii cu acest amestec, acopertiti cu rondele de morcovi si asezati-i cāt mai presat īn borcan. Deasupra turnati saramura fiarta si racita (o lingura rasa de sare la un litru de lichid). Presati ardeii cu 2 scāndurele curate si legati borcanele cu celofan.
Conopida cu morcovi(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2796) Curatati de frunzele verzi conopide albe, batute, frumoase, desfaceti-le īn buchetele si tineti-le 10 minute īn apa calda usor sarata. Puneti apoi conopida īn borcane mici, intercalati rondele de morcovi, cāteva felioare de hrean si 1-2 ardei iuti. Umpleti cu saramura obisnuita, presati conopida cu scandurele curate, legati borcanele si dati-le la camara.
Conopida in suc de rosii(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3502) Alegeti conopida frumoasa, desfaceti-o īn bucatele si tineti-o 30 de minute īn apa calduta si usor sarata. Īn alt vas cu apa simpla, care fierbe īn clocote, puneti, folosindu-va de o strecuratoare, pe rānd conopida. Dupa 2-3 minute de fierbere, asezati-o īn borcane de 2-3 litri. Separat pregatiti un suc de rosii, trecand legumele respective prin aparatul de separat cojile si semintele rosiilor. Fierbeti sucul timp de 20 de minute īn clocote, puneti o lingurita de sare pentru fiecare litru de lichid si turnati-l caldut peste conopida. Legati cu celofan si puneti la camara.
Castraveti in saramura(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 4074) Se aleg castravetii tineri si foarte proaspeti. Se spala in apa rece si se taie putin din capete. Daca sunt castraveti mai grosi care trebuie sa se mureze repede, se despica putin la mijloc in lungime, cu un cutit. Se pune apa la fiert cu sare, in proportie de 50 g de sare la 1 litru de apa. Dupa ce a dat cateva clocote, se da la o parte sa se limpezeasca. Se aseaza castravetii in borcan, se pun printre ei catei de usturoi, iar deasupra se acopera cu crengi de marar. Se toarna saramura fierbinte si se leaga cu hartie pergament. Daca borcanul este de sticla, pentru a nu plesni, se infasoara intr-o carpa uda. Se pune intr-un loc calduros si se lasa 2-3 zile. Intre timp se vantura zeama de doua, trei ori. Dupa ce sunt bine murati, se tin la rece si se consuma dupa trebuinta.
Muraturi asortate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5185) Amestecul de legume se poate alcatui dupa plac; de obicei se face din castraveti, patlagele necoapte, ardei grasi lungi si pepeni mici verzi. Daca se adauga pastai de fasole, acestea trebuie fierte. Morcovii trebuie taiati in felii subtiri. Legumele care se pun la murat trebuie sa fie sanatoase, nepatate si nelovite, neatinse de bruma si proaspat culese. Dupa sortare si spalare, legumele se aseaza la murat, ca si castravetii in butoaie. Pentru a da un gust mai placut muraturilor si pentru a ajuta la conservarea lor, se adauga frunze de visin, de stejar sau de coacaze. Multe dintre acestea sint bogate in vitamina C. La un butoi de 100 l cantitatea totala de adaosuri nu trebuie sa treaca de 4-5 kg. Acestea se aseaza pe fundul butoiului si apoi la mijlocul si la suprafata muraturilor. Borcanul se infunda si se umple complet cu saramura de 7 % concentratie (tarie) pregatita cu 24 de ore inainte. Concentratia saramurii poate fi potrivita cu ajutorul unui ou; saramura este buna pentru patlagele verzi sau murate asortate atunci cind oul pus in saramura se ridica la suprafata solutiei. Pentru ca saramura sa fie cit mai curata, este bine ca sarea sa fie pusa pe o pinza usor cufundata in apa. Dupa umplerea cu saramura, butoaiele trebuie sa stea o zi sau doua la temperatura de 20 grade C. In acest timp, saramura care scade se completeaza; butoiul trebuie sa fie in permanenta plin. Dupa acrire, muraturile se pun la rece, in pivnita sau, intr-un loc cu temperatura foarte scazuta.
Salata de gogonele (conservata)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 18670) Se taie legumele pestisori, se oparesc cu saramura fierbinte, apoi se scurg. Se amesteca cu maioneza de mustar, se pun calde in borcane (in mod normal, ramine suficienta zeama in borcan). Borcanele se capseaza si se pun la racit intre paturi (la "dunst rece"). Se folosesc iarna ca muraturi, sau ca garnitura, merg de minune amestecate cu o conserva de peste in ulei, sau in salata de cartofi
Gogonele(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 3202) Se aseaza in bidon un rand gogonele, un rand celelalte legume si mirodenii...pana se umple bidonul... Apa se pune la fiert cu sare (o lingura la un litru de apa)...iar cand clocoteste...se ia si se toarna peste muraturi (asa clocotita)...se pune alta tura la fiert ...si tot asa...pana se umple bidonul...!!!
Patlagele murate(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 14590) Patlagelele spalate bine se asaza in borcane mai mari(5l) sau bidoane intercaland din loc in loc condimentele enumerate mai sus, deasupra se pun mai multe frunze de telina se toarne saramura fierbinte si se leaga cu celofan sau se pun capace.
Conopida(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 2148) Se alege conopida frumoasa, se desface in buchetele, se spala, se asaza in borcane cu plante aromatice si condimente (frunze de telina, radacina de telina taiata feliute, rondele de morcov, tulpinite de marar uscat si busuioc, usturoi, hrean, crengute de visin sau coacaz negru). Deasupra se toarna saramura fierbinte (o lingura de sare la un litru de apa)si se pun si cateva boabe de piper. Se acopera borcanele imediat cu capace speciale sau cu celofan. Spor la treaba!
Gogosari umpluti (murati)(...mai departe)
n/a (Vizualizari: 5391) Umpleti gogosarii cu varza, struguri si conopida si ii asezati in borcane (mai mari 3-5l), printre ei puneti cateii de usturoi, boabele de mustar si piper, rondele de morcov, frunze si radacina de telina, hrean, patrunjel. Deasupra puneti frunze de telina apoi turnati saramura facuta din apa, otet, sare, zahar si conservant. Aceasta sa fie fierbinte cand o turnati in borcane. Legati borcanul cu celofan imediat. Spor la treaba!