750 g faina un pachetel mic de drojdie verde 350 ml apa calduta 1/3 ceasca ulei de masline extravirgin sare dupa gust
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in apa calduta. Faceti o movila de faina pe suprafata de lucru, iar in mijloc faceti o gaura si turnati amestecul de drojdie, impreuna cu 5 linguri de ulei de masline si 2 ciupituri sanatoase de sare fina. Framantati cu mainile adaugand apa calda in continuare, cat este necesar, pana cand veti obtine un aluat destul de ferm si omogen (se framanta cca 10-15 minute). Puneti aluatul intr-un castron acoperit cu o carpa umeda si lasati-l sa creasca timp de 2 ore.
Preincalziti cuptorul la 180 C.
Ungeti cu grasime o foaie de copt, prafuiti-o cu faina si putina sare mare, apoi asezati foaia intr-o tava de cuptor.
Dupa ce aluatul a crescut asezati-l in tava si intindeti-l cu mainile pana ajunge la marginea tavii (aluatul nu se intinde cu sucitorul) apoi presati cu varful degeteleor aluatul sau cu dosul unei lingurite. Se mai lasa la crescut aproximativ 10 minute.
Intre timp se ia uleiul ramas si se bate usor cu putina apa pentru a face o emulsie; dupa cele 10 minute se unge aluatul cu emulsia de ulei si se presara sare.
Aproape intotdeaua va exista inca ceva pe Focaccia. Cel mai simplu este un topping cu ulei de masline si sare grunjoasa, dar puteti face mai mult, de exemplu, sa taiati o ceapa in felii subtiri si sa le presarati peste focaccia. Peste ceapa se mai pot adauga ciuperci, cuburi de pancetta, masline negre fara samburi sau felii de ardei gras rosu.
Daca va doriti ceva mai simplu, alegeti putin rozmarin sau nuci maruntite (sau ambele).
Sau, adaugati orice altceva care va starneste interesul. Singurul lucru la care ar trebui sa fiti atenti este la focaccia cu branza, deoarece daca este pusa de la inceput, branza se poate innegri si se arde, asa ca este recomandat sa o puneti cu cateva minute inainte sa fie gata.
Coaceti focaccia in cuptorul incins pana cand prinde o culare aramie frumoasa. Apoi se lasa la racit si se poate servi.
Un mic sfat: - puneti un vas cu apaiīn cuptor, sub focaccia, pentru ca aluatul sa nu se usuce prea tare - pentru ca aluatul sa creasca frumos, adaugati odata cu drojdia putin zahar sau miere