Pana la ce varsta alaptam ?
Raspunsuri - Pagina 4
AgnesLuca spune:
Ilinca, revin referitor la eliminatul meselor de noapte. Noaptea trecuta a mea s-a trezit cam ca de obicei la 2, m-am dus la ea si i-am dat hotarita cana cu apa, a baut mai multe inghitituri dupa care a vrut din nou sa plinga, asa ca am luat-o din pat si ne-am intins amindoua pe canapea. I-am zis "niema lapte" (in limbajul nostru nu mai este lapte, asa cum ii zic si cind se termina mincarea din farfurie, ea e f obisnuita cu termenul asta) si apoi "mama te iubeste", am pupat-o si am inconjurat-o cu trupul meu, cam asa cum facem cind o adorm. In timpul asta a scricit de 2-3 ori (deci nu plins, nu urlat) apoi s-a cuibarit in mine si a incercat sa adoarma. Dupa vreo 5 minute a mai scincit odata si a spus "niema" prin somn, s-a foit cam jumatate de ora dupa care a adormit profund. Cam atita dureaza si alaptatul plus readormirea de obicei. Eu in timpul asta am tinut-o tin brate si am tot pupat-o. Nu prea puteam sa dorm, eram destul de agitata sa vad cum reactioneaza si sa nu cumva sa sufere. Intr-un tirziu am readormit si eu linga ea, s-a mai trezit odata la 4 jumate, eu iar "niema" si iar a baut un pic de apa, apoi la 6 am alaptat-o ca de obicei, a adormit destul de repede, am mutat-o in patul ei si am dormit pina la 9, deci tot ca de obicei. S-a trezit super-vesela, asa ca la noapte continui cu "niema".
Trebuie sa marturisesc ca pina ieri, cind am citit postarea ta, eram cam nehotarita si eu in ceea ce priveste eliminarea meselor de noapte, dar dupa ce te-am citit, cunoscindu-ti opiniile de pe la alte topicuri, m-am convins ca as putea sa o fac (cu alte cuvinte ca nu-s asa o mama denaturata daca incerc, din moment ce si tie ti-a trecut asta prin minte ).
Cred ca important e sa fii tu convinsa ca e ok, altfel transmiti mesaje negative si nu poti linisti puiul. Referitor la pozitia in care bea apa, a mea poate sa bea si culcata, eu in locul tau as incerca in timpul zilei sa vad cum ii vine mai bine, iar noaptea as face asa cum imi spune instinctul.
Sper sa te fi ajutat cit de putin, o zi si o noapte buna va doresc
Ilinca_M. spune:
AgnesLuca, multumesc de complimente. Sigur ca nu esti o mama denaturata daca incerci, mai ales ca fiica ta chiar pare sa inteleaga, daca "nema", atunci "nema":)). Eu m-am perpelit putin cu gandurile dar am decis s-o las in voia ei macar pana la 18 luni, acum simt ca nu e pregatita dar mai ales nu sunt pregatita eu . Fiica mea cand se intinde noaptea dupa tzitzi nu are niciun chef de comunicare, n-am eu ce sa-i spun, ar insemna chiar s-o trezesc de tot (ea cauta sanul aproape total adormita), daca i-as vorbi n-ar intelege ce bai am, ar fi ceva gen:"femeie, da-ncoace sa sug, ce te-apuca vorbitu'-n timpu' noptii?!"
In plus, apropo de ce s-a discutat inainte, mie nu mi-a venit Mosh Craciun de cand am nascut, asa ca, impreuna cu perioada sarcinii, am calculat ca am "economisit" 24 de ovule! Deci pana acum intru in menopauza cu 2 ani mai tarziu, ceea ce e ceva, nuuu?
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
1 AN+4 luni
Manole forever
Ilinca_M. spune:
Asa, revin: deci de asta ziceam, ca precis si mesele de noapte contribuie (daca nu sunt chiar cauza) la lipsa menstruatiei, ceea ce imi convine de minune. Dar e intr-adevar solicitant sa te trezesti de n ori pe noapte pentru alaptat, le inteleg si nu le-as putea condamna niciodata pe mamele care scot masa de noapte, eu inca nu am ajuns la limita rabdarii (poate daca ar trebui sa merg la serviciu dimineatza, sa pilotez avioane sau mai stiu eu ce as reconsidera:)).
Cu diversificarea: cat am fost insarcinata citeam si mi se parea cel mai complicat lucru din lume, aoleeeu, scheme, ordinea introducerii alimentelor, gramaj, combinatii...pfuiuiui.
Apoi mi-am dat seama ca schemele nu-s de mine si mai ales nici de fiica-mea. V-am zis ca a fost alaptata exclusiv pana la 8 luni fara zece zile (exclusiv insemnand si fara apa sau ceai; dar ar trebui sa scadem intr-adevar vreo 6 lingurite de mancare pe care le-a acceptat pe la 6 luni:)))
Era asa: zilnic o puneam in scaunul de masa iar ea nici macar nu vroia sa deschida gura la ce-i prezentam (borcanel de fructe/ iaurt Humana/ mar ras etc). Asta pana pe la 8 luni cand a inceput sa accepte mar ras, am fost in culmea fericirii:)). Pana pe la 11 luni a mancat cred ca 90% "raw food":))- mere rase, diverse fructe la borcanel bio, iaurt simplu, avocado "tocanit" cu furculita (asa gol, era mare fan). In rest...accepta doar cartof dulce, cand si cand, sau borcanel de legume, cand si cand. Orice leguma-i fierbeam eu era nashpa.
Am avut cateva fixuri pe care nu mi le putea scoate nimeni din cap:
- n-am vazut rostul "supei clare de legume", cu care se recomanda inceperea diversificarii in multe scheme; adica zeama chioara in care au fiert niste legume pline de pesticide?...Deci am zis pas la asa ceva;
- n-am dat niciun fel de lapte exceptie al meu (am "piticiuri", cum zicea un prieten maghiar, legat de laptele de vaca);
- cereale "bio" i-am dat, sporadic, vreo 2 luni, fiindca asa era trendul (puse in iaurt sau piure de fructe) dar am renuntzat apoi pentru ca aveam suspiciuni fatza de ele (ulterior chiar mi s-au confirmat, adica eu am crezut ceva citit legat de ele);
- nu mi se parea normal sa se insiste cu mancare gatita la bebei de 6-8 luni (ciorbica, pireutz cu ficatzei si alte diminutive hranitoare:))) cum citeam ca gatesc unele mamici, deci eu nu i-am gatit "sofisticat" si oricum ar fi fost degeaba, caci organismul ei cerea mancare neprocesata termic, cum v-am spus.
- nu i-am dat carne pana la 1 an si atunci si de-atunci doar din borcanele bio;
Deci rezumatul ar fi asa:
- pana la 8 luni alaptat ca la inceputuri, nicio schimbare (maximum 4 ore intre alaptari, dar mai des tot la 2-3 ore);
- intre 8-10 luni gama restransa de alimente preferate, dar eu zic ca alimente sanatoase (le-am mentionat inainte);
- intre 10-12 luni cam lungi pauze de solide cauzate de iesitul maselelor, dar in afara pauzelor manca binisor (dar tot bebelusesti de-ale ei+ biscuiti de bebe si covrigi sau paine goala);
- dupa ce i-au iesit caninii, cam de o luna, parca mi-au schimbat copilul. Manechina mea mofturoasa si care s-a lasat asa de greu diversificata nu mai refuza mai nimic, zici ca mi-au schimbat-o extraterestrii. Mananca si ciorba, si pizza vegetariana, si penne la cuptor cu sos de rosii...ma rog, a trecut pe mancare de-a noastra (fara exces de carne, fara condimente iuti etc).
Asa ca mamici, eu zic sa nu va faceti griji daca al vostru copil nu vrea sa se incadreze in tiparele vreunei scheme de diversificare. Au toata viata inainte sa manance. Mai ales ca pana la un an stomacelul lor e facut sa proceseze inprincipal laptele matern. Recunosc ca si eu am avut momente "de ratacire", cand aproape plangeam vazand ca zi de zi refuza sa deschida gura la mancare, eram frustrata, citeam ca alti copii mananca bine...dar momentele de ratacire erau scurte si rare si i-am respectat alegerile. Nu consider ca e ok sa obligi/fortezi/pacalesti un copil sa manance, pe principiul ca tu, ca adult stii mai bine. Cata vreme e exclusa vreo cauza patologica si nu e vorba de inapetentza (caci daca suge, nu e inapetentza, nu?) inseamna ca organismul copilului stie ce face. Parerea mea (si nu numai
)
Recunosc ca de ajutor mi-au fost faptul ca nu am fost batuta la cap in familie, nici mama nici sotzul nici soacra nu au sarit cu sfaturi. Oricum sunt rezistenta la sfaturi cand eu sunt convinsa ca fac bine
1 AN+4 luni
Manole forever
alinushca spune:
gavandor, intreaba-l pe medicul cu pricina daca a vrut sa spuna ca esti perversa sau nebuna, ca sa stim diagnosticul clar
agnesluca, nu sunt o fana a alaptarii, doar am raspuns in cel mai firesc si mai neinfluentzat de nimeni din exterior cererii copilului propriu si personal. nu inseamna ca daca l-ai cunoscut pe al tau i-ai cunoscut pe toti.
Mami de (28.10.2008) si bb2 s 32
AgnesLuca spune:
alinushca, am specificat ca este strict opinia mea, eu asa te vad, nu e nimic rau in asta, e doar o optiune ca oricare alta, in fond OMS recomanda alaptatul 2 ani, diversificarea de la 6 luni da concret nu zice nimeni ce si cum, apoi fiecare tara isi are schema ei, peste citiva ani o sa apara descoperiri noi si tot asa...
nu vreau sa intru in polemici, e loc pentru toti sub soare si pe forum, nu ?
Edit: de fapt am facut referinta la postarea ta doar pt ca mi se pare reprezentativa pentru un anumit punct de vedere, daca te deranjeaza pot sa sterg
ilinca, ai dreptate, fa asa cum simti
legat de musafiri, mie mi-au venit din luna 2 si inca rau de tot, asa ca esti tare norocoasa
gavandor, nu merita sa te stresezi cu asa parere, da-i ignore
Madamar spune:
AgnesLuca, Ilinca, Alinushca - multumesc pentru detaliile legate de diversificare, ca mi-ati raspuns, chiar cu riscul de a fi fost off-topic!
Ma intereseaza subiectul si desi v-am citit, tot ma mai simt "vraiste" la acest capitol! Sper ca cele 2 luni ce au mai ramas sa imi dea ragazul sa ma obisnuiesc in primul rind cu ideea ca puiul meu trebuie sa manince si altceva decit sin (e un prag pe care eu tre' sa il trec) si apoi sa vad cu ce incep mai bine.
CA si experienta vreau sa va spun ca eu "ma joc" in timp ce maninc in fata bebeului si-i ating buzele cu fructe, nu pentru ca i-as da mai devreme de 6 luni (Doamne Fereste), ci pentru a-l obisnui cu obiceiul de a apuca hrana (alta decit sinul) cu gurita. Rezultatul este ca pare incintat, functie de ce-i pun pe buze:), adica reactioneaza pozitiv la gustul piersicii/nectarinei, al pepenelui rosu si nu-i prea plac prunele - repet, atit cit a putut sa ramana pe buza lui, adica absolut un strop, care nu mai are cum sa ajunga-n stomac.
In seara asta mincam o banana, astepta parca sa i-o pun pe buze:) - am apropiat-o si era fericit sa vada ca ii dau - eu sper ca toate acestea sa fie semne bune!:) Ce parere aveti?
Mary, mamica lui Tudor Mateo, 19.05.2010, ora 12.10
Doamne Ajuta-ne sa fim sanatosi si sa ne crestem bebelusul in pace!
Fericita, imi alaptez puiul
AgnesLuca spune:
Io zic ca-i de bine !!!
Ce am facut eu: cam de pe la 5 luni, pe la ora prinzului adica dupa ce se scula din somn, cu mult tam-tam si ritual ii puneam babetzica si ii dadeam cu linguritza tableta de D2 dizolvata in apa. Era atit de incintata incit ii mai dadeam citeva linguritze de apa si apoi o alaptam
deci cind am inceput diversificarea ea deja era obisnuita cu babetzica, linguritza, etc
alinushca spune:
madamar, al meu se stramba foarte tare la joaca cu pricina. i-au placut numai foarte putine chestii si abia dupa vreun an jumate pot spune ca a inceput sa accepte sa manance cam orice (spre deosebire de taica-su care este si ramane un sclifosit cum n-ai vazut, in conditiile in care mie chiar imi face placere sa gatesc si ma pricep la subiectul asta ). asa ca poate e un semn bun. oricum muuuuuuulta rabdare si pana la urma o sa fie bine chiar daca poate se va lasa mai greu convins ca al meu.
agnes, sigur ca nu e caz de sters postarea si totusi ceea ce la noi in tara se vede ca fiind extremism in alte tari e de mult firescul (ma refer la cele care alapteaza f mult, nu la cele care diversifica f repede). poti sa ma crezi ca in perioada cu pricina nu m-am documentat din timp pe net, nu am citit nici un forum, nu m-am sfatuit cu mamicile la parc, nu am avut un pediatru, si rezultatul a fost numai colaborarea dintre mine si copilul meu. ca apoi am descoperit ca am facut bine pentru cazul nostru e altceva.
Mami de (28.10.2008) si bb2 s 32
Ilinca_M. spune:
Madamar, parerea mea e ca esti agitata si ingrijorata pe tema diversificarii si incerci sa-l "antrenezi" de pe acum; eu consider ca bebelusii nu necesita "antrenament" pentru un lucru care va veni firesc, pe parcurs, la timpul potrivit.
Sigur, faptul ca deschide guritza la alimente poate fi un semn ca e pregatit pentru diversificare; pe de alta parte, e in perioada de explorari cu gura, tot asa ar deschide-o si daca i-ai prezenta un batz sau o jucarie noua. Sunt mai multe semne care luate impreuna arata cand copilul e pregatit de diversificare (pacat ca n-am pus "semn de carte" la un site unde tot intram noi, la odiseea sarcinii, sa ne informam; era un site in engleza unde erau descrise semnele acestea, foarte interesant). Imi amintesc cateva: copilul accepta linguritza, sta singur in fund, fara sustinere, are dinti etc etc (nu trebuie sa le cumuleze pe toate, dar cat mai multe).
Eu citeam si mi se parea ca fata mea are multe semne, dar la unele ma auto-amageam, adica ma minteam direct: caci de ex fata mea nu statea singura-singura in fund la 6 luni, ci doar cu ceva sprijin in laterale sau la spate. Pe de alta parte, ea la 6 luni avea toti incisivii de jos, iar la 8 ii erau iesiti si cei 4 de sus, teoretic era "ready" pentru mancare. Dar privind retrospectiv poate ca tocmai asta a fost una din cauzele pentru care a refuzat diversificarea, faptul ca intre 6 luni si 8 luni i-au crescut 4 incisivi de-odata! Caci alti copii de 6-7 luni, fara niciun dintisor, mancau bine-merci.
Eu una n-as bulversa copilul cu tot felul de gusturi, punandu-i fructe pe buze, adica mie nu mi-ar fi trecut prin cap asta; spun asta fiindca ai cerut pareri, nu inseamna ca te judec pe tine ca faci asta, poate chiar e bine, eu am fost foarte stricta in privinta alaptarii exclusive pana spre 6 luni.
1 AN+4 luni
Manole forever
patrisuca spune:
fetita mea are 1 an si 2 sapt, papa in continuare la san, nu la fel de des ca acum 3-4-5luni pt ca acum are o gama variata de mancare,dar sunt momente cand nu vrea decat san pt ca asa se alinta ea. de aprox 1 luna si jum i-am introdus laptele praf, 2 bib pe zi, unul seara si unul dim, dar tot titi e preferata ei.asi fi vrut sa o mai alaptez cel putin 3-4 luni, dar din pacate trebuie sa urmez un tratament cu antibiotic si asta ar insemna practic sa oprim alaptarea. atat medicul pediatru cat si ginecologul mi-au sugerat sa o intarc pt ca nu mai are nici un fel de consistenta laptele meu(intr-adevar mai am putin lapte, eu am slabit 20 de kg de cand am nascut,)dar aman de pe o zi pe alta, ma doare sufletul numai la gandul ca nu vom mai avea acest moment numai al nostru. are cineva o idee cum sa facem sa continuam? eu am o raceala ft puternica(o anexita)ce necesita dupa parerea medicului antibiotic.