Pana la ce varsta alaptam ?

Pana la ce varsta alaptam ? | Autor: alinushca

Link direct la acest mesaj

Mi-a dat prin cap sa deschid subiectul asta mai mult pentru ca am observat ca la noi circula inca mult idei gresite de genul "la un an este musai sa intarci copilul", "dupa un an ti se strica laptele si nu mai are nici o valoare nutritiva pentru copil". Si multe cadre medicale cred asta insa complet nefondat. In plus, un organism sanatos nu este cumva "supt" de cele necesare pentru propria sanatate, de vitalitate... nu incep sa cada dintii, sau orice alte idei din astea. Corpul femeii produce lapte fara efecte negative asupra ei (mai ales ca in zilele noastre orice femeie mananca suficient cantitativ si foarte variat.
Mai ales acum ca din fericire multe mamici isi permit sa stea acasa cu copiii lor pana implinesc 2 ani, alaptarea dupa 1 an este din multe puncte de vedere importanta ca si pana mai devreme. Ajutorul imunitar pe care il primeste copilul este foarte mare, nutritiv laptele nu isi schimba in nici un fel valoarea, iar emotional atasamentul fata de statul la sanul mamei este pentru un copil care abia a implinit un an la fel de important ca si pana atunci.
Din experienta mea proprie, cand am depasit pragul de un an cu copilul meu mai toate mamicile de copii mai mari m-au intrebat: dar cum?? nu opresti alaptatul? ca asa am vazut eu la televizor ca pana la un an se alapteaza... Iar baiatul meu a fost foarte atasat de san si chiar acum la aproape 2 ani, daca este foarte suparat sau agitat intr-o zi/seara si vreau sa se linisteasca instant pot sa il pun la san si sa se simta foarte bine imediat.

In treacat as vrea sa mai amintesc si despre o idee foarte buna capatata pe net. Imediat dupa o vaccinare, sau dupa o alta interventie foarte neplacuta pentru un bebelus/copil alaptat, pusul la san face minuni in sensul ca il si ajuta sa ii treaca durerea mai repede, si ii si estompeaza/sterge memoria evenimentului neplacut. Ba chiar sunt unele tari unde pentru anumite proceduri invazive care se fac in spital (gen intepaturi peste intepaturi, vaccinarile) la nastere copilul este pus mai intai la san iar multi nici nu reactioneaza la durerea provocata simtindu-se in siguranta la san. Cam atat de puternica este "arma" asta a mamelor.

Mami de (28.10.2008) si bb2 28+

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns PIF_pif spune:

Alinuscha ma bucur ca ai deschis acest subiect. Mi-a placut mult ce ai scris si chiar as vrea sa dezvolti subiectul. Alaptez si eu de cinci luni si as vrea sa o fac cat mai mult. Dar totusi as vrea sa stiu cam cat timp ar fi nevoie, sa nu fie nici prea mult.
La noi alaptatul face parte si din ritualul de culcare si ma gandesc cum va fi mai tarziu, daca voi reusi sa o culc si fara sa suga.
Astept si eu pareri de la voi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

eu zic ca minim un an jumate, si dupa aia cat face placere ambelor parti.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Pif, cand este "prea mult alaptat" stabiliti numai tu si fetita ta. Dar stabiliti de comun acord pe cat posibil. Adica daca tu ai vrea sa o intarci dar ea nu se lasa deloc, sa incerci sa o iei cat mai bland si mai treptat, asa incat relatia dintre voi si increderea ei in tine sa nu aiba de suferit.
Va depinde destul de mult si de rabdarea ta. La noi alaptarea a facut parte din ritualul de seara, si am alaptat in timpul noptii de 2-3 ori pana pe la varsta de 1 an si 3-4 luni cand a acceptat intr-un final apa in loc de san. Adica 1 an si 3-4 luni nu am avut parte de un somn legat nici macar o noapte, dar cumva am simtit ca i-am datorat chestia asta ca lui sa ii fie bine si nu am stat sa ma gandesc prea mult la cum ar fi o noapte plina dormita... Cand am inceput sa dorm nopti intregi nu mi s-au mai parut ceva asa deosebit cum pareau cand alaptam noaptea . Sunt copii si copii... unii renunta la suptul de noapte foarte devreme iar altii foarte tarziu.
Apoi intamplarea a facut ca am ramas din nou insarcinata, ocazie cu care laptele a scazut treptat de la sine. Daca as fi rarit voit mesele lui de lapte as fi avut acelasi efect - ar fi scazut treptat cantitatea de lapte. Cand dupa vreo 5 luni de la inceputul sarcinii laptele a secat de tot, el era deja intarcat si nici unul dintre noi nu a suferit catusi de putin din cauza asta. Nici eu nu am suferit de bine cunoscuta "depresie" pe care o simt mamele la intarcare. Deci intarcarea lenta este cu siguranta cea mai buna si mai placuta metoda de a o face.
Acum asteptam bb2 si odata cu lapticul nou venit poate va mai suge si bb1. Sa-l intarc la 1 an si 6-7 luni nu era ceea ce mi-as fi dorit, tinand cont ca el a fost alaptat exclusiv in adevaratul sens al cuvantului si ca a fost foarte atasat de mine si de tzatzica lui. Tinand cont si de faptul ca un copil de 1 an si 6 luni poate pare mai mare dar nu este cu mult mai mare decat un copil de 7-8 luni si are in continuare aceleasi nevoi emotionale si cam acelasi fel de a se exprima.
Va doresc sa pastrati relatia asta speciala cat mai mult posibil. Si astept cu interes si mame romance care sa ne spuna "am alaptat X ani". Ca in strainatate stiu cam pana la ce varste se merge dar ar fi interesant sa vedem si la noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Citat:
citat din mesajul lui alinushca
In treacat as vrea sa mai amintesc si despre o idee foarte buna capatata pe net. Imediat dupa o vaccinare, sau dupa o alta interventie foarte neplacuta pentru un bebelus/copil alaptat, pusul la san face minuni in sensul ca il si ajuta sa ii treaca durerea mai repede, si ii si estompeaza/sterge memoria evenimentului neplacut. Ba chiar sunt unele tari unde pentru anumite proceduri invazive care se fac in spital (gen intepaturi peste intepaturi, vaccinarile) la nastere copilul este pus mai intai la san iar multi nici nu reactioneaza la durerea provocata simtindu-se in siguranta la san. Cam atat de puternica este "arma" asta a mamelor.

Eu stiam ca nu ai voie sa alaptezi imediat dupa vaccin, cam o ora, pt a nu interactiona substantele active din vaccin cu anticorpii din laptele matern.

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

nu cred ca e adevarat, de fiecare data cand am fost la vaccin pediatra mi-a zis sa pun bebe imediat la san ca sa se linisteasca:)

Am o prietena in Germania care a facut toate vaccinurile fetitei tinand bb la san. Samd;)
Nu are absolut nicio legatura.

A. La vaccinul antipolio pe gura e restrictie, da. Insa nu din cauza laptelui matern, e restrisctie de mancat in general. dar noi am facut injectabil si in Occident se face doar injectabil.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

mamagiuliei nu pot spune ca ma pricep dar nu cred sa fie asa. Uite un studiu pe tema asta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17259038

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Multumesc pt update in 2004 asa ni s-a spus, fara alaptat dupa vaccin.

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns PIF_pif spune:

Alinusca multumesc mult pentru raspuns.
Sarcina usoara in continuare si poate apoi reusesti alaptat in tandem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabi_K spune:

Nici eu nu aveam voie sa alaptez dupa vaccin vreo ora, din cauza anticorpilor, asa mi-a zis doctora.

on-topic: alaptatul inseamna 2 persoane: mama si bebe. Pana cand celor doua persoane le face placere adevarata, pana cand mama are lapte si bebe vrea sa suga, pana atunci alaptam. Nu exista limite de varsta, nu exista anturaj care sa-si bage nasul. Nici macar sotul sau bunicile atotstiutoare nu au dreptul sa-si dea cu parerea.

Chestia cu un an si alte termene mi se pare o prostie. Adica unu copil care abia sufla in prima lui lumanare, seara la culcare ii zici adio, dar de acum dormi cu ursuletul si cu biberonul, ca esti mare? Eu una n-as fi putut sa zic asta fiicei mele nici la un an, nici la doi, nici la trei Acum are 8 ani, e sanatoasa, in 2 ani de scoala a lipsit doar 2-3 zile, nu e bolnavicioasa deloc, iar sanii mei sunt la fel ca-n tinerete dupa 3,7 ani de alaptat (plus 7 luni primul copil).

Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses3#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses4#" target="_blank">poze si mai noi
www.dropshots.com/kincses5#" target="_blank">poze cele mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Doloress spune:

Si aici mi s-a zis mereu dupa vaccin sa pun bebele imediat la san, ba chiar odata l-am vaccinat cat sugea.
SI eu cred ca nu exista termene, un an, doi ani, etc.. cat face placere ambelor parti. Eu am alaptat pana la 2 ani, piticul ar mai fi vrut, nu ma mai simteam eu confortabil. Si intarcatul a mers mult mai usor decat ma asteptam.

Mami de pitic Patrick(29.04.2008) si -15+ cu posibil
Victoria, fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim!

Mergi la inceput