Pana la ce varsta alaptam ?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emaaimee spune:

alinushca, chiar sunt curioasa, mai ai lapte? ca nu e musai sa nu mai ai. poti chiar alapta in tandem(bb mic cu copilas maricel) daca copilul 1 accepta gustul lapticului pe perioda sarcinii.
ca pe mine ma fascineaza ideea de alaptat in tandem.


ALAPTATUL HELPLINE


de piticotu' uriash

m-am facut maricica Floricele frumusele



POVESTEA MINUNII

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

emaaimee, laptele a secat la 20 de saptamani de sarcina fara voia mea. eu inca il "alaptam" dar abia dupa o vreme am observat ca secase. la inceputul sarcinii a fost f f neplacuta alaptarea (mai bine zis partea initiala cu mufatul) dar apoi nu am mai simtit neplaceri si nici nu mi-am dat seama cand am ramas fara lapte.
citind ca uita rapid cum sa suga l-ma lasat la san o data pe zi sau o data la 2 zile pentru ca el e dornic in continuare si mi-am dorit sa alaptez in tandem pentru ca nu eram cu adevarat pregatita sa incetez alaptatul doar pentru ca am ramas insarcinata si nici el nu era foarte dornic sa renunte.
intre timp mi-a venit colostrul si tot asa am observat ca el e in continuare multumit sa il las la san. acum imi e f usor cu el ca daca vrea la san si eu nu vreau sa ii dau, intelege si nu comenteaza. sper sa se mentina in mare asa si dupa nastere, avand in vedere ca daca ii place colostrul sigur tre sa ii placa si lapticul nou care o sa vina. de rezerve stiu ca am din plin (am niste butoaie pe post de sani) iar cu analizele stau in continuare f bine fara sa fi luat o vitamina in viata mea. am mai avut experienta alaptarii in tandem cateva zile cu un baietel ramas singur acasa in acele zile si a mers ok. stiu deja ca e obositor dar stiu si ca este un efort pe care sunt dispusa sa il fac pentru ei.



Mami de (28.10.2008) si bb2 s 30

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Chiar c-ar fi interesant sa adunam aici povesti din experientza noastra in ale alaptatului (nu ca sa "ne batem cu caramida-n piept", sper sa nu creada nimeni asta, in definitiv nu facem nimic iesit din comun, ci ca sa vedem care cu ce greutati s-a confruntat etc.).
Nu vreau acum sa ma lungesc (caci ma cunosc, stiu ca am obiceiul asta, si dac-o iau cu povestea de la momentul 0 al alaptarii nu ma mai opresc:))) vreau doar sa spun ca alaptez de aproape 1 an si 5 luni si de cand s-a nascut fata mea am dormit foarte rar mai mult de 3 ore legate. In parculetzul unde mergem este o mama cu o fetitza cu trei luni mai mare, inca alaptata, doar ziua; mama mi-a povestit ca la 1 an si 3 luni ale fetei n-a mai rezistat si i-a scos mesele de noapte, oferindu-i apa, pana n-a mai cerut sa suga. Asta a durat cam o saptamana, adica o saptamana a fost razboinica si a plans, dar apoi a trecut peste moment si a inceput sa doarma toata noaptea. Acum am citit si ce ai scris tu, alinushca, despre cum i-ai oferit apa noaptea si in timp s-a obisnuit fara sa suga noaptea.
Eu m-am adaptat perfect la ritmul asta de viatza de cand am nascut, desi inainte eram "rea de somn", de cand am nascut n-am mai suferit de lipsa somnului, dupa primele 2-3 saptamani in care intr-adevar am fost cam buimaca si bulversata mi-am revenit. Deci n-am avut nicio frustrare legata de faptul ca fiica mea suge noaptea uneori si din ora-n ora sau mai des (!!- asta cand ii erupeau cate 2 dinti/masele/canini deodata). Daaar, caci intotdeauna exista un dar:)), cam acum o luna, cand fiica-mea a reluat programul de noapte denumit "ora si suptul", cand i-au iesit caninii (cam precoce, da' bie ca i-au iesit mereu dintii fara tam-tam, febra, plans, diaree sau alte efecte secundare ale iesitului dintilor, cum am auzit frecvent), am inceput sa resimt o stare de "nervozeala", deja ma ingrozeam cand o simteam ca iar casca gura prin somn, deci am inceput sa am fantezii cu dormitul a macar 3 ore legate. De aceea putin m-ar tenta ideea cu scosul meselor de noapte dar ma si sperie imens, caci nu cred ca as putea face fatza la prima noapte in care fata ar plange si precis as ceda.
De aceea as vrea niste detalii "tehnice": alinushca, spui ca-i ofereai apa? Cum? Pentru asta nu trebuie ridicat copilul in fund? De ex. fata mea doarme intre noi si cand vrea sa suga numai se intoarce si vad in semi-intuneric o gura uriasa. Cum sa-i plasez apa in conditiile in care ea e lungita?...Ea bea apa dintr-o cana cu pai, mi se pare imposibila operatiunea "apa la orizontala". Tu, alinushca, in ce mod ai procedat? Sau alte fete care au trecut prin etapa asta? Sau ati lasat totul la voia copilului? Deocamdata ma bate gandul cam 15% ca ar trebui sa incerc s-o fac macar sa mai rareasca suptul noaptea. La voi, cele care sunteti mai avansate in alaptare, cum e?

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
1 AN+4 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Si noi dormim impreuna si a avut mereu "la nas" obiectele mult iubite. Probabil depinde si de personalitatea fiecarui copil daca se lasa trecut pe apa mai usor sau nu. Al meu nu exceleaza la a asculta de cineva si totusi noaptea cand i-am oferit apa am facut-o cumva destul de ferm cat sa accepte usor (n-a durat o saptamana). La inceput sigur oferta cu apa i-a fost prezentata si in cuvinte gen " daca ti-e sete bei apica, nu tzatzica".
Daca nu s-a multumit cu apa primele dati i-am dat san, adica nu l-am lasat sa urle. Dar a descoperit cred si singur destul de repede ca daca ia 2-3 guri zdravene de apa ii trece setea si ca bonus se poate culca imediat la loc .
Nu stiu cat e de buna ideea dar copiilor carora le place laptele (de capra/vaca) si tin mortis sa bea lapte noaptea (am auzit cazuri) le poate fi oferit lapte in loc de apa in canutza cu pai. Si eu tot canutza cu pai am folosit si evident trebuie sa fie macar ridicat pe o perna daca nu de-a dreptul in fund. Dar ridicarea in fund si bautul apei cred ca cu atat mai repede il convinge sa se culce rapid linistit la loc. Nu bea in fiecare noapte apa. Si nu bea aproape niciodata de 2 ori intr-o noapte.



Mami de (28.10.2008) si bb2 s 32

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Ar mai fi de adaugat ca in zilele alea cu introdusul apei in loc de san noaptea, pe el l-am pus sa doarma la mijloc si la inceput ii oferea sotul apa, la prima trezire, iar daca se mai trezea o data in aceeasi noapte si nu mai vroia apa, ii dadeam san. Dar a mers f repede, chiar si asa.


Mami de (28.10.2008) si bb2 s 32

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Eu am alaptat 6 luni exclusiv, apoi am inceput diversificarea si am eliminat mesele de lapte din timpul zilei treptat, inlocuindu-le cu alimente solide, asa cum recomanda schema de diversificare de aici. Am pastrat numai in plus masa de lapte de dupa-amiaza, deci de pe la 8 luni si pina la 1 an am alaptat dimineata, la 17, seara inainte de culcare si noaptea la cerere. A fost un proces nefortat, fiica-mea fiind mare mincatoare de solide...in vara, la mare, adica pe la un an, a vrut sa suga si pe la 11 dimineata si i-am dat, apoi acasa nu i-am mai dat in timpul zilei deloc, o trimiteam la joaca cu sotul uita de supt. Pe la 13 luni am introdus cina normala (in locul laptelui cu cereale)iar cantitatea de lapte (de vaca) pe care o minca oricum cu cereale o primeste din cana cu cioc, cam o saptamina am mai alaptat si la sin seara, fortat, adica o ademeneam eu la sin ca altfel n-ar mai fi vrut...am avut 5 nopti de vis in care s-a trezit doar dimineata la 6 (inainte de asta se trezea cam de 3 ori pe noapte), apoi trezirile au revenit...asa ca am renuntat sa-i mai dau sinul seara (ea bea cam jumatate sau 2/3 din canita la cina, iar restul dupa baie, inainte de spalatul pe dinti). Deci acum alaptez noaptea si dimineata, ceea ce inseamna de 2 sau 3 ori pe noapte, doar de 2 ori s-a mai intimplat sa doarma pina la 6 fara sa se trezeasca. In intentia mea ar fi sa o alaptez doar dimineata, dar deocamdata ea nu pare de acord , am incercat sa-i dau apa din canita cu cioc, citeodata o accepta, bea citeva inghititirui apoi se pune pe protestat (he, he, urlete de-alea ca nu rezist nici 2 secunde).Lapte de vaca nu vreau sa-i dau noaptea, mai bine tzitz si din punct de vedere practic, dar mai ales ca principiu alimentar.
La noi e cam asa: o adorm pe o canapea mare in camera ei , acum de cind nu mai vrea sin, pur si simplu ma culc linga ea, apoi o mut in patut. Cind se trezeste o iau iar pe canapea, citeodata mai adorm acolo din greseala, alteori, daca se trezeste prea des sau doarme agitat, ramin intentionat sa dorm cu ea; deci sunt un fel de calator intre camera ei si dormitor Acum 2 nopti s-a trezit de nenumarate ori (cind dorm cu ea, le pierd sirul, nici nu stiu cit e ceasul) si la una din treziri i-am zis ca nu mai e lapte si a functionat...o sa mai incerc, da sincer, mi-e destul de greu sa ii tin discursuri nocturne
Astept si eu ca si Ilinca, sfaturi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madamar spune:

Buna fetelor!

Am citit cu interes! Eu imi alaptez puiul de aproape 4 luni, merg pe alaptat exclusiv pina la 6 luni si cit mai mult posibil, dupa.
Vreau sa va intreb cit de simplu a fost procesul diversificarii la voi - daca au fost receptivi sau din contra, bebelusii vostri.
Si fiind mamici cu experienta, cele mai multe, ati incercat autodiversificarea?
Va multumesc pentru informatii!


Mary, mamica lui Tudor Mateo, 19.05.2010, ora 12.10

Doamne Ajuta-ne sa fim sanatosi si sa ne crestem bebelusul in pace!

Fericita, imi alaptez puiul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

Buna! Eu nu am incercat autodiversificarea ca nu stiam de ea atunci. Si probabil ca acum nu o voi incerca pentru ca mi s-ar parea mult prea messy si consumator de timp. Dar daca as mai fi la primul poate as fi incercat-o, suna bine.
Diversificarea la noi a mers foarte greu si a fost f enervant pentru mine. Nu vroia, scuipa, murdarea tot. Tot citeam si rasciteam scheme de diversificare si parca erau facute pentru martieni sau pentru purcei, pentru ca copilul meu nu reusea sa manance nici un sfert din tot ce zicea acolo ca ar trebui sa manance... nu stiam ca schemele alea nu sunt facute pentru copii reali si alaptati foarte mult la san, care cresc inca foarte bine alaptati foarte mult pana la 1 an. Cand incep efectiv sa guste cu placere toate fructele, au voie si miere, si mancarici mai gatite asa cu de toate. Nici lui nu i-au placut mancaricile fara sare/zahar/grasimi. Deci diversificarea pana la un an are singurul scop de a-l obisnui pe copil cu fiecare gust in parte. Daca ii place ceva mult se poate insista pe ce ii place lui. La noi ii placea marul ras cu diverse... Sunt alti copii care mancau cu pofta mai orice dar in nici un caz cantitatile aberante din schemele de diversificare. Iar cata vreme copilul este in continuare alaptat la cerere (dupa mesele solide) schemele de diversificare sunt o mare tampenie mai ales la capitolul cantitati. Si chiar si diversitate... cine are timp chiar si stand acasa sa faca cate 3-6 feluri de mancare zilnic pentu un copil care oricum nu le prea apreciaza?


Mami de (28.10.2008) si bb2 s 32

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gavandor spune:

Buna tuturor! Ma bucur ca am gasit asa un subiect, poate ma linisteste si pe mine cineva Am fetita de 7 luni si jumatate, si o alaptez cu mare drag, spre bucuria si delectarea ei. Din pacate, a trebuit sa incep serviciul la 6 luni si sa merg si la vizita medicala de medicina muncii cand am revenit la serviciu iar medicul m-a intrebat cat mai am de gand sa alaptez. I-am raspuns ca nu stiu, cat o sa pot si cat o sa vrea si bebita, la care el mi-a spus sa am grija, ca dupa parerea lui e ceva patologic cu cele care alapteaza prea mult timp... Adica cum, sunt perversa sau nebuna? I-am spus ca stiu ca OMS sustine alaptarea pina la 2 ani, la care el s-a uitat in dunga la mine si a schimbat subiectul foarte brusc. De atunci ma tot sacaie gandul asta, e medic totusi, oare ce o insemna patologic???? Sau cu el o fi ceva patologic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Buna Madamar, referitor la diversificare o sa intilnesti 2 curente extremiste dupa opinia mea, unul al mamelor fane de alaptare care iti vor spune cam ce a scris alinushca iar celalalt al nerabdatoarelor in ale diversificarii care te vor bate la cap ca trebuie sa incepi deja ca altfel daca astepti pina la 6 luni n-o sa vrea bb linguritza veci pururi. Din experienta mea, le contazic pe amindoua, am inceput la exact 6 luni cu pireul de morcov si am continuat treptat pina cind acum la un an si-un pic fiica-mea maninca de toate, in cantitati demne de manual, cu pofta si bucurie, in paralel cu alaptatul, asa cum am descris in postarea anterioara. Desigur insa ca totul depinde si de copil, in cazul in care apar mici probleme, totul e sa nu te agiti, de murit de foame sigur nu moare , oricum il alaptezi in paralel si nu elimini o masa de lapte pina ce nu maninca semnificativ solide.
Eu nu am aplicat autodiversificarea, desi am citit cite ceva, mi se pare la 6 luni un pic prea devreme pt bb sa mestece bucatele, reflexul asta se dezvolta ulterior, dar in schimb aplic acum din plin principiile autodiversificarii oferind mincare la alegere si finger food, fie-mea nici nu mai concepe sa i se dea cu lingurita, decit daca o face singura, ceea ce nu merge decit la chestii lipicioase, ca altfel ii cad din lingurita pe drum.
Mizeria in timpul diversificarii este de neevitat, consider ca o mama care nu se impaca cu asta influenteaza bb in sens negativ transmitindu-i neliniste.
Si inca o parere subiectiva: nu te apuca de retete sofisticate, ofera-i puiului gusturile naturale de legume, fructe, carne, adica azi morcov, miine sau poimiine brocoli samd, fierte in abur, fara sare, fara indulcitor, fara prejudecati. Eu asa am facut si fiica-mea efectiv savureaza mincarea, pe cuvint, e o placere pentru oricine se uita la ea cum isi baga in guritza si cum se bucura.

Mergi la inceput