Sisteme de sanatate in Europa de Vest

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pepene spune:


AB, da, asa e - avantaje si dezavantaje sunt peste tot, in functie de ceea ce iti permiti tu ca individ. De asta ma tem oarecum sa merg in Europa - aici in SUA, beneficiez de o asigurare foarte buna, asa ca pt. mine totul a mers struna pana acum.

Lorelei, mersi de info! Cat costa asgirarile suplimentare? Si medicii cum sunt in general? Se pune accent pe prevenirea bolilor sau pe tratament?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelei_19 spune:

Asigurarile de sanatate suplimentare au diferite preturi, in functie de ce-ti alegi (sun mai multe optiuni). Iti dau exemplu ce asigurari suplimentare avem eu cu fiica-mea:
- eu: asigurare flexibila- asta inseamna ca in caz de spitalizare pot sa ma hotarasc daca vreau sa merg la privat, la semiprivat sau la comun. la comun preia asigurarea toata factura, la semiprivat as plati eu 10%, la privat 20%. daca as sti ca stau 2-3 zile in spital, as merge la comun, daca e ceva mai complicat si-mi trebuie liniste, atunci as alege alt model. avantajul e ca sistemul asta flexibil e mult mai ieftin decat cel fix (privat sau semiprivat). Apoi: asigurare de medicina alternativa (pot merge la acupunctura, la masaje, beneficiez de multe chestii legate de medicina alternativa); asigurare in caz de urgenta, incluzand cautarea mea in caz de accident cu elicopterul; asigurare de invaliditate si moarte; asigurare de recuperare in caz de boala prelungita; asigurare ziliera (in caz de boala/accident mi se plateste salariul integral pana la 2 ani, conform statului ar fi cred doar 90 de zile); asigurarea drepturile pacientilor (in caz de proces pentru malpraxis ar prelua asigurarea toate costurile avocatului). In plus mi se plateste pe an o suma de 500 franci (ca 330 euro) pentru diferite cursuri - de inot, dans, etc. Asigurarea mea ar costa in mod normal ca 300 de euro pe luna (inclusiv asigurarea de baza, absolut tot ce platesc eu lunar!). Dar fiind angajata casei de asigurari platesc mult mai putin.
- fiica-mea are cam aceeasi asigurare, in plus ea are si asigurare la dentist (se face fara declaratie de sanatate pana la 14 ani cred) si o asigurare speciala pentru tineret- in cazul in care s-ar accidenta la bungee jumping asigurarea ar prelua costurile, etc. Pentru ea, pentru ca e minora platesc mult mai putin (la copii e riscul sa fie bolnavi mult mai mic).

In general se pune mare accent pe prevenire si orice casa de asigurare respectabila ofera cursuri de nutritie, - dupa cum mai spuneam o parte din abonamentul de fitness, se trimit prospecte, se fac emisiuni medicale sponsorizate.

Medicii- ca peste tot, buni sau mai putin buni. Eu ii consider buni si n-am avut mari probleme pana cum. Mi-a fost greu la inceput in Elvetia cand am vazut ca nu-ti dau antibiotic decat daca esti foarte bolnav, in Romania eram obisnuita la o banala raceala sa trec pe antibiotica. Dar acum am inteles ca e de fapt spre binele meu si e ok. Sincera sa fiu in ultimul timp am mai multa incredere in competenta medicilor de-aici decat a celor din Romania. Da asta e o parere personala, bazata pe experienta mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pepene spune:


Lorelei, ceea ce spui tu mi se pare super! Mersi mult de info.

Mai am o intrebare - presupunand ca as reusi sa castig suficient, as putea sa ii asigur si pe ai mei parinti macar pana la un anumit nivel? Ei locuiesc in Romania, dar daca ma mut in Europa mi-as dori ca ei sa petreaca cateva luni pe an la mine. Cum ar trebui sa procedez?

Oarecum off-topic, dar tot de mutarea mea in Europa se leaga. Cum ti se pare Elvetia? Te-ai adaptat?

Iti sunt recunoscatoare pt. toate detaliie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Am revenit si voi incerca sa scriu ce stiu eu despre sistemul de sanatate suedez.

In momentul in care ai primit numarul personal suedez, beneficiezi de sistemul de sanatate suedez care e in sistem coplata. Nu stiu daca exista asigurari private...privatizarea in sanatate e cam slaba aici. Exista medici si spitale private dar putine, mai ales in orasele mari...sotul meu stie in Stockholm si Malmö. Anul trecut s-a deschis si aici pe insula unde locuiesc o circumscriptie privata si sunt cativa medici de familie privati. Insa functioneaza exact ca si cele de stat, nu cu asigurare privata.

Medicul de familie este primul la care ajunge pacientul, uneori chiar numai la asistenta daca e ceva de rutina. Apoi daca e cazul pacientul e trimis la medicul specialist, i se face o programare. In functie de gravitatea problemelor de sanatate ale pacientului, acesta este programat mai repede, poate chiar si in urgenta sau mai tarziu. E adevarat ca uneori asteptarea poate fi de saptamani, poate luni, depinde foarte mult de analize, probleme vechi si altele...tot ce se intampla cu un pacient e scris de catre medici in jurnalul pacientului, pe reteaua circumscriptiilor/spitalelor si urmatorul medic la care ajunge pacientul studiaza jurnalul bolnavului ca sa stie istoricul lui.
La urgente e dupa prioritati, in functie de gravitatea cazului. Daca te prezinti cu febra si fara simptome grave, poti astepta cateva ore in functie de cate cazuri mai grave vin pana astepti...

Ca si costuri, la asistenta de familie e 50 de coroane(10 coroane suedeze sunt echivalentul a 1 euro), la medicul de familie 100 de coroane iar la medicul specialist 300 de coroane. La urgenta costa 400 de coroane. Spitalizarea e platita si ea, pana la un maxim de 80 de coroane pe zi. Copiii pana la 18 ani beneficiaza totul gratuit. In plus exista un plafon anual maxim(sotul spune ca e 1000 de coroane, dar nu e chiar sigur, in orice caz e destul de mic) pe care daca l-ai atins, in acel an mergi gratuit absolut la toti medicii unde mai ai nevoie, spitalizare, etc.
Analizele medicale, explorarile, interventiile chirurgicale si tratamentele primite in timpul spitalizarii sunt absolut gratuite.
Pentru medicamente exista la fel un plafon anual maxim, cam tot 1000 de coroane, pe care daca la-i atins, medicamentele urmatoare ti se vor da gratuit in acel an.
Antibioticele se dau numai pe reteta.

Dentistul in schimb dupa 18 ani se plateste(pana atunci sunt consultatii periodice si interventiile necesare gratuite) si costa enorm de mult.

Dupa cum spuneam, n-am avut inca experiente cu medicii de aici. Am fost o singura data la un control ginecologic de rutina. M-am dus la spital si m-am programat(pentru asta nu e nevoie de trimitere de la medicul de familie) la o moasa(aici ginecologii nu-i vezi decat la probleme mai grave) si a fost gratis. Moasa a fost foarte draguta si rabdatoare, mai ales ca nu vorbesc inca limba bine, iar atunci o stiam si mai putin(am fost cam acum un an). Ce mi-a spus atunci este ca din 3 in 3 ani femeile de peste 35 de ani si pana la 65 daca imi aduc bine aminte beneficiaza de mamografie gratuita. Urmeaza ca anul acesta sa fiu si eu chemata.

Medicii sunt si aici ca peste tot si buni si mai putin...pacientii fac reclamatii si cazul se studiaza.

Atat mi se pare important, daca mai ai intrebari le dau si eu mai departe si iti voi raspunde cu mare placere.


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Mihaela, multumesc mult de tot

Am rasuflat usurata... e chiar mai mult decat acceptabil, mai ales din punctul de vedere al costurilor (ce bine ar fi sa fie si aici un plafon din asta pentru medicamente ). Eu imi faceam probleme pentru ca voi veni cu baietelul care e mai sensibil si se imbolnaveste mai des. Desi cine stie, poate schimbarea de aer o sa-i priasca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Atat mi se pare important, daca mai ai intrebari le dau si eu mai departe si iti voi raspunde cu mare placere.



In mod sigur o sa mai am intrebari , multumesc pentru disponibilitate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

In ce zona a Suediei veniti Mihaela? In partea de sud, pana putin mai sus de Stockholm, clima e ok...iarna nu foarte rece iar vara cu max. de 25 de grade. Uneori vant, ploi mai multe. Eu va doresc adaptare rapida! Tinem legatura daca doresti.


vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

In ce zona a Suediei veniti Mihaela?


Malmo - Halmstad - Goteborg... cam astea ar fi optiunile, cu o usoara preferinta pentru Halmstad, dar depinde mult si cum o sa se rezolve cu serviciul. Bineinteles ca mi-ar placea sa tinem legatura , e tare bine sa mai ai de cine intreba una-alta, mai ales ca noi nu avem pe nimeni in Suedia, deocamdata.

Multi de la noi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pepene spune:


mihaela,

multumim de info despre suedia.

in ansamblu, suna foarte bine.

cealalata mihaela, drum bun!

daca mai vreti sa povestiti despre suedia, nu va sfiiti, e on-topic, si pe mine ma intereseaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihharo spune:

Citat:
citat din mesajul lui pepene



cealalata mihaela, drum bun!



Multumim! Noi mai avem cel putin un an pana la plecare, timp in care incercam sa ne informam cat mai mult si sa invatam limba.

Mergi la inceput