Sisteme de sanatate in Europa de Vest
Raspunsuri - Pagina 4
mihharo spune:
Mihaela - am vazut intr-un sondaj ca locuitorii Suediei considera Visby cel mai frumos oras (cele 3 mari nu intrau in calcul). Nu e rau, nu?
mihharo spune:
Cu riscul de a devia putin de la subiect (Pepene, sa nu ma certi ) am si eu o intrebare in legatura cu testul TISUS: a dat cineva acest test? se poate da si in Romania? stiu ca e o intrebare care are mari sanse sa ramana fara raspuns, dar cine stie.... poate-poate
pepene spune:
mihharo, mai aveti ceva timp la dispozitie. nu stiu nimic despre testul acela, din pacate. cum merge invatarea suedezei? nu va puteti descurca cel putin pe termen scurt doar cu engleza si cu un minim de suedeza?
si nu iti face griji--- nu sunteti deloc off-topic, si pe mine ma intereseaza astfel de discutii.
kay spune:
fetelor, scuzati-ma daca nu sunt on topic, dar as vrea sa va intreb de asigurarile din SUA. pe mine ma bate gandul si vantul sa ma mut si am sarit de la G la SUA... e sistemul medical care mi-a fost cel mai pe plac. si-au facut treaba, si-au facut-o repede si bine, fara tralala-uri, fara taraganari. scurt si la obiect. dar ma gandesc ca la problemele pe care le are S, m-ar costa enorm asigurarea full...
deci, ce-mi puteti spune despre asigurarile din SUA? sau sa deschid alt subiect pt asta?
multumesc !
************************************************************************************
MIHAITA VREA SA NU MAI FIE DIFERIT !
oana de SOSONICA (6.06.2007)
asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an
S
www.alexandruconovaru.ro , www.helpsonia.com
"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout."
miereamara spune:
Key draga mea, subiectul tau este foarte spinos si sunt foarte multe de discutat. Asigurarile in usa sunt multe, unele mai bune, unele mai proaste, private sau oferite de angajatori. Ca regula cele oferite de angajatori nu refuza pre-conditiile asa cum este cazul Soniei. Daca iti faci asigurare privata, e jale...in mod sigur o sa platesti f f mult, asta in cazul in care nu vei fi refuzata.
De exemplu eu platesc pt mine si A. (asigurare privata pt ca deocamdata stau acasa) 315 dolari pe luna (nu include acoperirea in cazul unei noi sarcini, pt asta va tb sa platesc separat). Numai pt faptul ca am avut o c-section, m-au taxat cu 25% mai mult. Asa ca ma gandesc ca in cazul vostru....de fapt nici nu vreau sa ma gandesc:((
E foarte mult de discutat pe aceasta tema.Personal sunt f multumita de sistemul de aici, asta poate si pt faptul ca nu am intampinat probleme majore cu asigurarile (au fost cateva bill-uri refuzate la plata dar dupa ce am facut recurs mi le-au acceptat). Nasterea mea a costat vreo 40 de mii de dolari, partea mea fiind de vreo 1400. am fost tratata intotdeauna cu profesionalism, dar.....nu vreau sa ma gandesc la varianta in care nu as mai avea asigurare.
Tu cum intentionezi sa te muti aici? Vrei sa emigrezi? si dc da, prin ce modalitate? In unele state copii sunt asigurati gratis sau se plateste o suma f f mica in functie de veniturile parintilor (de exemplu Illinois sau California). La noi in Florida, eu am fost refuzata din cauza venitului care este mai mare decat normele lor (si crede-ma ca nu stam f bine cu banii, numai ca tb sa fii la limita subzistentei ca sa poti capata asigurare statala gratis).
Acum Obama vrea sa introduca un alt tip de health insurance care va fi accesibil unei categorii mai mari de persoane. Sper din tot sufletul sa se realizeze acest proiect.
Cand iti faci o asigurare privata (pt ca la cea oferita de angajator nu prea ai ce alege), tb sa tii cont de felul asigurarii (HMO sau PPO, a doua fiind mai buna), ce deductible ai (suma pe care tb sa o platesti tu din buzunar inainte ca asigurarea sa inceapa sa plateasca), copayment (procentul pe care va trebui sa il acoperi tu, ideal ar fi sa fie 0%), condiitiile acoperite, preconditions, exclusions,maximum coverage (ideal ar fi sa fie cat mai mare, mai ales in cazul vostru, inseamna suma maxima care poate fi platita de asigurare intr-o anumita perioada), ....etc, etc. Pentru unele preconditions tb sa astepti o anumita perioada (1-2 ani) inainte ca asigurarea sa inceapa sa plateasca. Trebuie sa declari absolut orice afectiune avuta inainte, pt ca in cazul unei afectiuni grave intervenite, ei incep sa sape istoricul tau medical si dc se descopera ca ai omis ceva (intentionat sau nu) au dreptul sa iti refuze acoperirea.
Uite aici cateva aspecte esentiale privind asigurarile de sanatate din usa
http://en.wikipedia.org/wiki/Health_insurance
PS dc nu ai asigurare, ai incurcat-o:)) ca sa-ti dau un exemplu, vaccinurile facute de A pana acum (6 luni) au costat in jur 2100 de dolari (atat a fost facturat la asigurare). Din suma asta eu am platit cam 300 de dolari, cred, am un copayment de 25 de dolari la fiecare vizita la medicul pediatru.
Pt faptul ca la nastere a trebuit sa stea in spital 7 zile si un medic venea in fiecare zi si se uita la el, m-au taxat cu 2000 de dolari, din care am de plata vreo 150 cred. Ca sa nu mai vorbesc de cazarea bebelusului (practic un patut de sticla si niste consumabile gen diaper, etc) care au fost in jur de 4000 de dolari:))), dar cred ca tu stii mai bine care sunt sumele, avand in vedere ca si voi ati fost in spital aici.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Baby Gator
www.eklipsse.net/gallery/" target="_blank">FineArt gallery
mihaela_s spune:
Mihaela, Visby e oras turistic, acum vara e jale aici...in sensul ca ne-au invadat turistii . E frumos pentru ca e singurul oras de acest gen din Suedia, orasul vechi e patrimoniu UNESCO. Noi am venit direct aici si nu pot sa compar cum e aici cu alte locuri, insa cei care au locuit si pe continent, spun ca aici e mai frumos. Clima e speciala, Gotlandul a luat ani la rand primul loc pentru cel mai insorit loc din Suedia si marea face ca toamna sa fie lunga pana in decembrie, iar iarna scurta si nu friguroasa. Ei, as putea vorbi zile in sir de frumusetea locurilor , eu sunt indragostita de ele.
Apropo de limba suedeza...sotul meu a invatat si el in Ro limba, a facut la Cluj un curs de 8 luni cu o tipa care a stat in Suedia 11 ani si acum preda suedeza la o scoala de limbi straine. El a ajuns la nivelul intermediar si a primit un certificat de absolvire. Asta i-a trebuit la angajare. Nu i-au cerut nivelul TISUS. Eu am inceput suedeza aici la Komvux, in Ro ne costa prea mult sa invat. Acum sunt la nivelul de liceu si mai am un semestru(noi am venit in sept.2007). Nivelul la care voi ajunge eu e echivalentul TISUS si eu nu mai trebuie sa-l dau. O parere personala...cred ca e greu sa dai TISUS din Ro, adica chiar trebuie sa stai aici o vreme ca sa stapanesti limba la nivelul de liceu, sa citesti literatura si sa stii sa vorbesti cursiv. Cine va munci? Tu sau sotul? Intreb asta pentru ca daca va lucra el de ex. tu vei putea sa te inscri la Komvux si vei intra la nivelul la care stapanesti limba, in urma unui test, nu e nevoie sa o iei de la zero. Poti sa faci si la distanta(cel putin eu asa fac acum scoala, iar la nivelul asta deja te descurci cu limba asa incat poti si lucra).
pepene, nu te descurci in Suedia cu engleza decat ca turist sau sa lucrezi la firme multinationale. Altfel ai nevoie de suedeza...
PS. poate ar fi bine sa deschidem un alt subiect, mai sunt fete din Suedia care nu prea activeaza poate va mai spun si ele daca vad subiectul direct despre Suedia...eu va pot spune din ceea ce stiu eu si din experienta mea. Experientele altora sunt diferite si ar fi bine sa vedeti mai multe puncte de vedere. Dar va povestesc cu mare placere atat cat stiu si punctul meu de vedere. Daca aveti timp, intrati pe blogul meu cu vorbe de copil si acolo am articole despre Suedia, despre scoala, despre viata noastra de aici. Cautati la etichete si acolo sunt temele pe care sunt grupate subiectele.
scuze de off topic.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Am recitit postul in care descriam sistemul de sanatate aici si mi-am dat seama ca am gresit ceva: suma platita la asistenta medicului de circa e 100 de coroane si medicului de circa se platesc 200 de coroane pentru consultatie.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
kay spune:
miere, multumesc mult ! din cate inteleg singura solutie e asigurarea prin angajator. si un angajator cu o oferta de asigurare buna. e clar ca o sa am copay... inca nu stiu cum am sa emigrez, inca studiez toate posibilitatile, optiunile si sansele. trebuie sa fiu realista, exista posibilitatea fff mare sa nu pot pleca sau sa nu ma adaptez, eu fiind fff atasata de ai mei si de prieteni, sunt genul de " people person" nu pot sa traiesc singura nici sa ma tai cu drujba, eu nici nu mananc singura, nu pot... deci aici ar fi marea mea problema... oricum de mutat cel mai probabil ar fi NY sau NJ... acolo am multe rude, pot fi ei sponsori pana ma asez... oricum aproape de Boston. am sa deschid un alt topic, sa nu ii invadez subectul... pana atunci iti dau un PM. si merci inca odata !
************************************************************************************
MIHAITA VREA SA NU MAI FIE DIFERIT !
oana de SOSONICA (6.06.2007)
asa creste Sonia : www.onetruemedia.com/shared?p=63e6ea475473c2ddd2fc4c&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=image" target="_blank">intr-un an
S
www.alexandruconovaru.ro , www.helpsonia.com
"When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout."
miereamara spune:
Kay nu am primit nici un PM. Mai bine deschizi subiect separat sau chiar poti scrie la subiectul nostru, sunt sigura ca o sa-ti raspunda si alte fete.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Baby Gator
www.eklipsse.net/gallery/" target="_blank">FineArt gallery
mihharo spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s PS. poate ar fi bine sa deschidem un alt subiect, mai sunt fete din Suedia care nu prea activeaza poate va mai spun si ele daca vad subiectul direct despre Suedia. |
Intr-adevar, noroc de Kay si Miereamara, ca numai a sisteme de sanatate nu mai semana subiectul asta . Pepene insa e o draguta si nu s-a suparat pe noi . Asadar... Subiect nou despre Suedia – va asteptam