Topic - asigurari sociale,somaj, sanatate

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pumpkin spune:

Am o intrebare legata de contributia la asigurarile de sanatate.
Tatal meu a fost asociat unic la o firma. Firma este acum inchisa de un an. S-a pensionat din 2004 anticipat si in 2007 definitiv.
Pentru a i se elibera adeverinta de asigurat i se cere acum sa plateasca din urma, pe ultimii 5 ani, 5,5 % din valoarea dividendelor incasate.
Am citit legile, am intrebat si un contabil dar nu m-am lamurit.
A fost prost sfatuit ca , pensionar fiind, nu datoreaza contributia la asigurarile de sanatate pentru veniturile din dividende ?
Multumesc pentru raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

buna ziua
ma poate ajuta cineva si pe mine cu un raspuns:trebuie sa incep serviciul pe 16.08.2010 dupa un CIC de 2 ani,la plecare sefa m-a amenintat ca acolo nu ma mai intorc pt ca mi-am permis sa fac al doilea copil,acum intrebarea este in momentul in care ma intorc ma poate baga direct in somaj sau ma poate da afara? mai sunt obligati la cele 6 luni? si ce pot face sa mai pot sta macar pana imi gasesc ceva

va multumesc din suflet pt ajutor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doinabita spune:

Buna!
Vreau sa ma ajutati cu un raspuns: azi am fost chemati insotitorii din oras de la noi si ni s-a comunicat caci vom fi dati in somaj.
Eu am un I.F.(ASOCIERE CU SOTUL MEU 50 CU 50 LA %) Pana merg la somaj , peste 2 sapt. ne dau actele de la primarie caci au de lucru la ele, pentru "linistea" mea as vrea sa stiu ce sanse am sa iau somaj? in situatia data? mentionez caci veniturile pe I.F.sunt infime.Ma ingrijoreaza asigurarea medicala si continuitatea pentru o pensie ...daca o mai apucam...caci suma aferenta noua trece indemnizatie persoanei cu handicap.
Va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Mirclau teoretic da te poate da in somaj.Direct.La fel te poate da afara,dar asta daca firma intra in lichidare sau insolventa.Daca nu se schimba intre timp codul actual al muncii,atunci sunt obligati sa te tina macar sase luni,dar daca demonsteaza cu acte ca postul tau a fost desfiintat si firma nu te mai poate sustine,atunci pa.Cam nasoala situatia.
Pumpkin cel mai bine te poate lamuri la finante si la casa de sanatate.Si un contabil bun pentru ca e ceva timp de atunci.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

CALIPSO dar firma se ocupa cu comert si are vreo 3-4 puncte de lucru(magazine),iar eu lucram la facturare,vanzare,ce pot spune ei despre mine sa ma dea afara,ca inchid magazinele sau se refera strict la postul meu?
multumesc mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Pai ei trebuie doar sa spuna ca nu au un post similar nicaieri in retea,ca nu-si mai pot permite sa tina postul tau din cauza salariului,sau sa te trimita sa lucrezi la 30 km de casa,si sa nu-ti convina.Sau sa-ti caute clenciuri in activitate.Crede-ma pe cuvant daca vreau iti gasesc si eu...desi nu te cunosc....cama sa sta treaba...dar sa vezi ce urat va sta cand intra in vigoare noul cod al muncii.....brrrrrrrrrrr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicolee spune:

Buna seara, am si eu o nelamurire, poate se gaseste cineva sa ma lumineze.
eu am un PFA din 01.07.2007 si pana acum nu am platit la CASS nimic .
dupa calculele mele in 01.01.2013 se prescrie perioada pentru plata contributiei, daca ma iau dupa ceea ce scrie codul fiscal.

Intrebarea mea este:
- daca pe 02.01.2013 ma duc la casa nationala a asigurarilor si fac cerere pt a plati contributiile la sanatate, ei mai imi cer fisa fiscala pe ultimii 5 ani?
- si daca da , si se vede ca au trecut cei 5 ani (s-au prescris), atunci nu se va incepe calculul contributiei de la 02.01.2013 in colo?

In speranta ca se va gsi cineva sa ma lumineze va multumec mult anticipat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Cel mai bine dai telefon si te interesezi la casa de sanatate.Fiecare din institutiile statului are o pasarica sau mai multe si chiar daca legea zice una,juristii de acolo o interp[reteaza altfel,de exemplu.Crede-ma stiu ce spun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

Buna sera
Imi permit sa va mai solicit ajutorul...in decembrie am facut o asigurare de sanatate pt mine(nu lucrez) ...am platit 6 luni din urma s i m au asigurat
Am platit pina in august(trebuie sa mai dau o diferenta) dar nu mai am nevoie de ea incepind cu septembrie 2011
Intrebarea este :cum renunt la ea?? nu mai platesc si gata sau trebuiesc facute cereri sau altceva?
Multumesc mult
>>>Continuare

Mergi la inceput