Finlanda (2)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Aamu curierul acela diplomatic mergea cu incetinitorul,cel putin anul trecut cind o cunostiinta de-a mea si l-a luat.A asteptat aproape 4 luni.

E bine probabil sa intrebi la politia locala cam cit dureaza sa iti puna viza de rezidenta permenenta daca te intorci in Finlanda cu pasaportul nou.In doua saptamini ar trebui sa fie gata in Romania.
Eu as face si niste copii ale tuturor paginilor inainte sa il depun pe cel vechi la directia pasapoartelor in tara.

Tu esti din Bucuresti cumva?Stiam ca pasapoartele se pot face si in regim de urgenta in mai putin de o saptamina.

Am incercat si ceiutele anticolici din Romania pentru ca mi-a trimis cumnata.Nici acelea nu au adus rezultate multumitoare.Sper sa nu fie vorba de o alergie a bebelusei ca prea e sensibila la stomacel.

Lili tie iti datoram subiectul si te asteptam aici mereu printre noi.
Cum ai calatorit?Ai gasit pina la urma un taxi potrivit pina in Dr.Taberei?

Unde sinteti celelalte finlandeze?Haideti sa ne scrieti!

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamini spune:

salutare, fetelor!

am venit si eu ieri din Ro, cu una bucata copil bolnav, in rest totul a fost super, ne-am distrat super, mai ales ea, macar pina la final cind a inceput sa vomite. ni s-a alaturat si tati la final, e bestiala chestia cu zborul direct.

Lili, te asteptam, esti mamica topicului, nu ne poti lasa...

Jaana, super bebita cuminte daca doarme noaptea, tine-o afara cit mai mult.

Sabina, testul e ori asa cum l-a dat Aamu, ori cel cu persoane acreditate( cum ai dat tu)- amindoua sunt ok. Eu am aplicat anul trecut avind test dat cu un prof in 2000, nu mi-au cerut alta hirtie. A durat 9 luni sa primesc decizia. Prietena mea a aplicat de 3 ani si i-au tot cerut lamuriri si extra-chestii si cred ca de fiecare data o trec iar la coada cozii ca s-a saturat de asteptare.Dar acum nu mai conteaza, tot cetatenie EU e si cea romana. Sotul meu de ex nici nu vrea sa aplice si probabil nici nu ar trece testul de finlandeza. Eu am vrut pt cea mica, fiindca trebuie sa fie pe aplicatia unui parinte.
Rezidenta permanenta nu mai exista, fiind cetatean roman, adica EU, faci doar o instiintare la Politie ca stai in Finlanda.

Sabina,Kuplaton i-ai dat fetitei? eu ii puneam la a mea in laptic si scapa macar de gaze. sper sa scapati repede de chin si sa dormiti bine.

M

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Aiska, o sa incerc sa fac pasaportul cand merg in Romania. Era foarte bine daca aveam pasaport finlandez..n-aveam nevoie de viza ptr Canada. Cer o groaza de documente altfel.. Fir-ar sa fie..ma duc doar 2 saptamani in concediu, nu vreau sa raman acolo . Si am citit ca pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni, asa ca musai trebuie sa-l schimb..

Eu sint destul de confuza cu cetatenii EU care pot locui in orice tara a Uniunii dupa ce se inregistreaza (in Finlanda trebuie sa ai mijloace sa te intretii, plus ca nu stiu cum e cu asigurarea medicala, cardul Kela..sa vedem ce ne spune Yael..cum s-a rezolvat).. Oricum, o sa transfer rezidenta permanenta pe pasaportul nou, ptr ca asa am aceleasi drepturi ca si un cetatean finlandez. Nu stiu ce aduce ziua de maine..poate divortez, poate raman fara servici, poate ma imbolnavesc (Doamne fereste)..cine stie? Asa, cu rezidenta permanenta am toate asigurarile (medicale, financiare etc)ca si un cetatean de al lor.. ma rog, pana obtin pasaport finlandez.

Mamini, bine ai revenit din vacanta! Ma bucur ca v-ati distrat bine! La sfarsitul lui iulie plec si eu.
Ce are fetita?

N-am stiut ca se poate da test cu persoana acreditata, noua ni s-a spus la cursul de limba doar despre aceste teste, ca ar fi valabile dupa 2002 (cand s-a schimbat legea). Si ca se accepta teste dinainte de 2002 date in diferite moduri.. Eu as fi preferat persoana acreditata..macar n-ar fi trebuit sa vorbesc singura (ma rog..cu caseta) si aiurea. Sa vedem ce fel de rezultat vine..poate am scapat. M-as intrista sa-l pic, chiar vorbesc bine finlandeza.

Ma simt tare bine singura, numai ca am dat si eu in "pionierat". Azi am stat pana la 7 la servici.. I-am spus oricum sefului ca nu vreau sa devina obicei.

Va
Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

N-am reusit sa deschid netul pana la ora asta azi.
Am avut de vizitat 2 prietene f bune, fiecare cate 5 ore ... deja is franta.
Iar dimineata am rezolvat o pb imp, mi-am luat tel mobil. Evident Nokia - sunt fan al brandului, isi merita banii. Sunt f incantata de el, de-abia astept sa-l utilizez.
V-am citit, dar pur si simplu imi pica ochii, sper sa reusesc maine dim sa raspund. Nici mailurilor personale n-am reusit sa le dau reply...
Va pup si va multumesc ca va bucurati la fel de mult ca si mine de topic. Si de ce nu - poate face o intalneala DC in Finlanda, nu? Intre noi ...

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Aamu pe vremea cind venisem eu in Finlanda rezidenta permanenta se putea pierde daca locuiam mai mult de 2 ani in alta tara decit Finlanda.Daca divortam,nu se pierde,dar trebuia sa fi fost casatoriti minimum 2 ani.Persoanelor sosite dupa mai 2004 am impresia ca le trebuie 4 ani de casatorie.

Ai dreptate,daca cineva din EU doreste sa se stabileasca aici trebuie sa dovedeasca ca se poate intretine,fie lucreaza in Finlanda pe baza unui contract de munca,fie este free-lancer,fie are propria afacere sau dispune de mijloace financiare suficiente(ex.pensie sau alte venituri).

Daca ai fi dat un test inainte de 2002 si ai fi facut cerere de cetatenie ulterior,testul ar fi fost acceptat.

Au fost dificile textele pe care le-ati avut la citit?(limbaj poetic,arhaic,dialect?)
Nici sa nu te gindesti ca nu-l vei lua din moment ce vorbesti bine finlandeza.

Mamini iti multumesc pentru sfat.Kuplaton am incercat sa-i dau baietelului,fetitei inca nu.Am facut greseala sa cumpar doar picaturi Rela care contin lactobacili pentru ca asa mi-au recomandat de la neuvola.Chiar mi-au zis ca multi parinti au fost foarte multumiti de Rela.

Imi pare rau ca micuta s-a imbolnavit in Romania.Probabil a luat de undeva vreo bacterie?
As dori sa te intreb cum ti s-au parut preturile la jucariile pentru copii-FisherPrice,Chicco,Lego-in Romania in comparatie de cele din Finlanda.

Lili buna idee cu intilnirea in Finlanda.Mai demult ma gindeam sa ma duc sa cunosc si alti romani de exemplu de ziua nationala a Romaniei.

Sa aveti un weekend insorit

Sabina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamini spune:

Aamu, nu mai exista viza de rezidenta, vei vedea, ca nu ti se va transfera nimic, te vei inregistra printr-un formular. dupa ce schimbi pasaportul, mergi la Politie si intreaba. daca te uiti la uvi.fi si citesti ce se cere pt cetatenie, vei vedea ca sunt 2 variante pt testul de lb, sper sa nu ai nevoie si sa fi scapat. tinem pumnii.
Micuta mea a facut o indigestie sau a luat un virus de stomacel si a vomitat 3 zile. apoi a intrat in greva foamei, miercuri pe drum nu a mincat nimic.a baut doar apa, toata ziua. acum e mai bine.
Sabina, sa fiu sincera nu m-am uitat la jucarii,a mea are o gramada cumparate aici, a primit inca o circa in Ro si nu m-a interesat. Pot sa iti spun ca jucariile ca lumea( Alba ca zapada si piticii de la Disney, cu casuta si mobila si tot erau scumpe si in Ro, caruciorul de papusa mai de calitate,costa cit aici, exista si varianta mai ieftina, dar la noi nu stiu daca tinea 2 zile, am un mic taifun in dotare). hainute nu ii mai iau, sunt ori proaste si se labarteaza la primul spalat, ori sunt ca lumea, dar mai scumpe decit aici. ce i-au luat ai mei si i-a placut la nebunie, a fost mobila "de papusi" din lemn, de la tirgul mestesugarilor, f frumoasa, masa, fotolii, dulap si pat si a fost 28ron. si eu i-am luat craticioare si canute si a facut toata vacanta mincare pt "piticile": "mazare cu carne "si "cafea". am fetita harnica

M

Mergi la inceput

Aiska, persoanelor (care nu sint cetateni EU) sosite dupa modificarea legii le trebuie 4 ani de rezidenta temporara. De-abia atunci pot cere rezidenta permanenta. Eu am sosit cu 1 an inainte de schimbare, asa ca am apucat modelul vechi cu 2 ani de temporara. Cu casatoria cred ca e asa cum spui tu.

Textele la testul de limba au fost din diferite domenii, dar limba obisnuita. Texte destul de lungi si intrebari capcana, adica nu era de-ajuns intotdeauna sa ai doar idee, trebuia sa intelegi bine textul ptr ca se puteau face usor confuzii la intrebari.
Mai dificil a fost la ascultare, acolo se vorbea repede si "puhekieli", iar intrebarile au fost la fel de confuze.
Am ceva emotii la partea de vorbire ptr ca am vorbit prea putin.

Mamini, eu tot aud finlandezii vorbind de "vatsatauti", toti au problema asta periodic. Se manifesta cum a fost la fetita ta. Nu prea ma prind ce e, inteleg ca e un virus la stomac dar nu pricep de unde vine. Si ei trateaza problema ca si cum e normal si natural sa se intample asa din cand in cand. Si se izoleaza cand il au ptr ca se ia..
Cati ani are fetita?

Eu cred ce spui despre rezidenta, dar dupa cum spuneam sint confuza. Si eu as prefera sa am rezidenta permanenta(ptr ca o am deja). Asta imi da aceleasi drepturi ca si unui finlandez, indiferent de ce se intampla in viitor.
Probabil insa ca nu se mai transfera, cum spui tu.
Am gasit insa asta pe uvi:
Neljän vuoden asumisen jälkeen EU-kansalainen ja hänen perheenjäsenensä voi saada pysyvän oleskelulupakortin. Oleskelulupakorttia ei ole pakko hankkia, koska oleskeluoikeuden kannalta rekisteröityminen tai oleskelulupakortti ovat riittäviä toimenpiteitä ja asiakirjoja.
Poate imi transfera, pentru ca vad ca poti sa ceri rezidenta permanenta daca vrei neaparat.
Ei..dar sper sa am pasaport finlandez in viitorul apropiat si sa nu mai am nevoie de nici o rezidenta.

Lili, ce mai faci? Da, tel Nokia in general isi merita banii. De regula sint bune. Acum cativa ani sotul a scapat telefonul in vopsea. Si s-a uscat si a functionat in continuare. Nu era multa vopsea, cat sa "inoate", dar oricum destula cat sa patrunda in toate orificiile.

Jaana, ce faci? Mai e mama la tine?
Yael, pe unde esti? Ai gasit apartament?
Elena, nu mai zici nimic?

Un weekend frumos tuturor!

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

<Directorate of Immigration
EU: You don’t need a residence permit.

A EU citizen must register his or her right to reside with the police, if he or she stays more than 3 months in Finland. You are free to work in Finland, but you must inform the employment office, that you are presently working in Finland. The registered right to reside is valid until further notice, and after 4 years you can be granted a permanent right of residence.>

Cam asa suna pe scurt si exact integrarea cetatenilor EU in Finlanda. Am vazut ca acum, la rubrica asta 'Migrating to Finland' pagina este in update si va fi gata in iunie, banuiesc ca o sa schimbe in si mai bine.
Noi mergem luni la politie, sotul se incadreaza la 'service providers', e free-lancer. Sa vedem cum dovedim -probabil niste invoice-uri, ceckuri primite (care bine s-a gandit sa le scaneze inainte sa le depuna) si mai vedem. Va tin la curent.

Acum, nu in ultimul rand, multumim ca va ganditi la noi, Aamu si Liliana in special multumim de urari pt. ziua lui Nardi. Din fericire am reusit sa-l serbam la noi acasa. Pe 1 Mai, mare fericire aici de 1 Mai am vazut.. A fost tare greu sa ne gasim de inchiriat, tot ne bateau la cap cu ID-ul finish al lor... Am zis sa cautam in continuare de inchiriat pt. ca daca am fi mers la politie tot ar fi durat cel putin o sapt. sa-l primim si sa pierdem atata zile nu avea rost, hotelul era scump, si sa stai cu 2 copii mici intr-o camera de hotel nu a fost tocmai placut. Ce sa va spun, a fost tare, tare greu... insa pana la urma am reusit, nu stiu ce mi-a venit mie sa zic ca avem familie in Finlanda (verisoara sotului e casatorita cu un finlandez de cel putin 10 ani, au un baietel) si s-au schimbat total, a 2a zi ne-am gasit apartament... Problema lor mai era ca si credeau ca n-am avea bani, ca suntem doar de 2-3 zile in Finlanda...etc. Si sa platim depozit pe 3 luni in avans, nu pe 2 luni... Si-am zis ca nu-i nici o problema... Le-am zis ca in privinta banilor nu-i nici o problema... Ma rog, important este ca am rezolvat, stam in Vantaa (la granita cu Helsinki, la capatul metroului). E un apart. foarte dragut, insa numai cu 2 camere (noi vroiam 3) insa nu murim un an, ajunsesem sa acceptam orice, la orice pret... Insa e totul OK acum. Cam asta a fost pe scurt...

Ne place foarte mult aici, oamenii par simpatici, de treaba, educati, amabili, transportul in comun e super (dar si scump), avem padure... veverite... E deosebit, nimic de reprosat, ma bucur ca am luat decizia de a veni aici, de a le oferii copiilor nostri un altfel de viitor, mi se pare o alegere extraordinara.

Sunt multe de spus. Va pupic si va tin la curent. Multumim ca va ganditi la noi.

Cu drag,
Isabella, Yael(3 anisori -24Nov.'03) & Nardi(2 anisori -01May'05)
Picasa

Mergi la inceput

Yael, bine ai revenit! Ma bucur ca ati rezolvat cu apartamentul. Vad ca n-a fost usor, dar v-ati descurcat repede .
Luni trebuie sa mergeti sa va inregistrati la politie? Apoi obtineti ID-ul finlandez?

Tinem pumnii sa rezolvati cu toate actele repede. Trebuie sa va inarmati cu ceva rabdare, finlandezii pot fi foarte "inceti" si uneori urmaresc atat de strict litera legii ca te dispera. Dar de fapt ai experienta acum de la inchirierea apartamentului.
Sint de acord ca sint amabili, de treaba, educati si, chiar daca par mai reci la inceput..nu sint chiar asa. Au nevoie de timp sa capete incredere si sa se apropie.

Aamu

Mergi la inceput

Yael imi pare asa de bine ca ati gasit apartament. Chiar asteptam vesti de la voi.Probabil o sa primiti numarul acela personal dupa o anumita perioada de timp de la inregistrarea la politie.
Uneori dureaza mai mult alteori mai putin dar avind in vedere ca Romania este acum tara EU nu veti mai astepta atit de mult cum era pe vremea mea.

Aamu sotul meu a scapat un Nokia in lac din neatentie cind era la pescuit si noroc ca si-a dat seama imediat si a reusit sa-l recupereze.L-a desfacut,l-a uscat si dupa o zi functiona din nou.

Ce ti s-a parut cel mai greu la testul de limba finlandeza in afara de vorbitul cu acea caseta?

Mamini noi i-am luat baietelului din Italia si Portugalia niste jucarii si hainute si am iesit mai ieftin decit daca le-am fi cumparat din Romania.Ultima data cind am fost in tara mi s-a parut totul foarte scump dar ma gindeam ca poate m-am inselat si nu am cutreierat pe unde trebuia.Voi sinteti din Bucuresti?

Sabina

Mergi la inceput