Finlanda (2)

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Buna dimineata!

Aseara am cazut franta la ora 9 si iata-ma acum, sambata dimineata treaza la ora 7... Am avut si un cosmar..m-am trezit plangand..nu mi s-a intamplat demult..

Elena, asa e..plecarea sotului imi prieste din plin..nu mai sint stresata.. macar acasa (oricum "acasa" e locul unde ar trebui sa ne simtim bine), nu e nimeni care sa-mi faca mutrite si dupa ale carui dispozitii sa-mi modelez viata.

Am gasit adresa biroului fortelor de munca din Åland..probabil o stii, dar o postez oricum:

Ålandsvägen 31
Tel: +358 18 25000
Fax: +358 18 22622
e-post: aland@mol.fi
e-post: studieinfo.aland@mol.fi
e-post: studieservice@ams.ax

Ar trebui sa stie sa te indrume.
Daca nu asta e adresa din Turku:

Linnankatu 52 B
PL 235, 20101 TURKU
puh. 010 19 4180, 010 60 40180

Clima..e cum e ..dar ptr iarna se gasesc haine potrivite, in case e cald, nu trebuie sa te sperii. Acum e o vara capricioasa intr-adevar, vara trecuta a fost superba.
In prima mea iarna aici, au fost -30..-35 grade ptr 2-3 saptamani, dar de atunci n-a mai fost asa frig iarna. Pe malul marii marea problema e vantul, altfel...iarna trecuta a fost chiar blanda, nici n-am purtat altceva sub pantaloni in afara de dress putin mai grosut..

La inceputurile mele aici raceam nonstop. Apoi..cu multa sauna si iesit din sauna la minus multe grade (sint convinsa ca asta m-a ajutat) m-am "calit". N-am mai racit de 2 ani cred..

Si mie mi-au facut aceeasi impresie finlandezii..de ardeleni de-ai nostri. Cand lucrezi cu ei uneori par prea inceti. Dar asa e, nu se streseaza. Si e lege venitul la 8 si plecatul la 4. Iar angajatorii stiu ca e foarte scump sa-i tina peste program.

Eu am un sef nascut in Africa de Sud dar a trait si s-a scolit in Franta si Anglia..are o viteza fantastica! Norocul meu ca e foarte dragalas si are simtul umorului...altfel ar fi cel mai rau sef posibil. Vine uneori din 15 in 15 minute si ma intreaba : "How are you getting on?"..chiar daca stie ca imi va lua 2 zile sa termin. I-am spus ca e stresant si l-a bufnit rasul..dar tot asa face oricum.
Apoi ..pe biroul meu sint o groaza de hartii ("bazar"..cum zice el..dar tot el il face bazarul) si cand vrea ceva, daca sta langa mine nu gasesc nimic. Tocmai ptr ca am impresia ca vrea acel lucru in secunda 2. O data i-am spus ca daca sta langa mine n-o sa gasesc niciodata si ca-i duc eu acel lucru in birou..a plecat, am gasit hartiile in cateva secunde
Dar oricum, chiar si el s-a obinuit cu faptul ca la 4 am iesit pe usa. Acum, am facut ceva ore in plus ptr ca sint singura..e luna de concedii. Ieri am ramas pana la 6 ptr ca aveam ceva de terminat, ceva care nu-mi place ..si am vrut sa termin ca sa nu mai vad si luni acelasi lucru. A venit seful pe la 5 si mi-a spus : "you must be sick.."

Colegii finlandezi nu se streseaza sub nici o forma..e gata cand e gata. Si nu suporta sa stai in spatele lor..

Cand merge baiatul la scoala, acum in toamna sau la anul?
Foarte haios Costin cu cantecelul

Nu stiu daca exista altceva ptr tantari. Am locuit si eu langa padure si stiu ca sint groaznici.. In bloc nu prea sint, vara asta chiar n-am avut ..cu toate geamurile deschise. Dar am avut viespi. La inceputul verii am vazut ceva tantari si apoi au disparut...i-or fi mancat viespile?

Lili, ce mai faci? Ai trimis cadoul?

Ce devreme e..astept sa deschida magazinele..sa dau o tura

Va doresc un weekend placut tuturor!

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diplodocus spune:

FETELOR, pic si eu ca musca-n lapte la topicul vostru...dar din disperare face omul orice... E vorba despre sotul meu care de 2 luni e in terapie intensiva in urma unui accident rutier...Daca aveti citeva minute, cititi aici
Va multumesc din suflet pentru intelegere

Luca-Mihnea Cel Voinic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elena.moise spune:

Salutare, Salutare!

Ori imi bagasi eu nasul prin PC si-l "aranjai la cravata", ori a fost intrerupt din servarul local, nu se stie!Cert e ca nu a mers pana azi la pranz, cand am reusit sa-l punem pe roate.Sper sa nu se mai intample!

Aamu, multumesc mult pentru adrese! Sper sa rezolvam ceva cand ajungem in Turku -la incep.lui august sotul are vreo 8 zile de concediu si am planuit sa stam vreo 3-4 in acest frumos oras, ca sa-l vizitam mai bine, caci pana acum am fost numai pe fuga, intre doua vapoare.

In Mariehamn am fost doar de doua ori: la sosire,cand ne-am inregistrat la politie, KELA, SCATT, Banca si apoi, inca o data la KELA, cand am primit o adresa prin care mi se cereau alte acte -formularul E104 -si am zis cai mai bine sa lamurim la fata locului decat la tel.Sper sa rezolv cat mai repede cu acest formular, pe care am inteles ca treb sa-l iau din RO, de la Casa de Sanatate- ptr. mine- si de la Protectia familiei, ptr copii.Enervant este faptul ca atunci cand te duci sa rezolvi o problema, nu-ti respund decat la ceea ce ai intrebat si nimic mai mult, nu-ti ofera si alte alternative.Daca intrebi bine, daca nu....... nimeni nu-ti spune uite ai putea face asa sau asa! Si daca dosarul nostru nu a fost rezolvat, copiii nu au dreptul la conultatii gratuite?

In rest, drumul spre capitala Aland-ului mi se pare destul de obositor -2h si 1/2 cu vaporul si inca 1h 1/2 cu masina.Mai repede ajungem in Turku.

Aamu se apropie ziua plecarii.Cred ca esti in toiul pregatirilor!
Costin treb sa inceapa scoala in august 2008.

Cum ati petrecut weekend-ul? La noi a plouat toata ziua si acum parca vrea sa dea soarele, dar e totusi timid.

Am vazut ca tot vb despre comenzi la H&M si Yves Rocher.Se poate comanda si fara catalog, sau treb sa fii in prealabil inscrisa in baza lor de date?

Va pupic si.... o saptamana buna tuturor!

Costi, Andu si a lor mamica Daniela-Elena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yael spune:

Hei!

Fetelor, ce e cu Aiska? Parca zicea ea ceva de o vacanta in Portugalia!? O fi plecat deja?

Elena, bine ai revenit! Cum ai putut sta 3 luni fara internet?
Sa inteleg ca voi deja aveti ID, nu? Din moment ce sotul are contract de munca aici... Ce acte v-au mai cerut de la politie in afara de contract? A mers usor? Ati primit repede? Sapt. asta tb. sa mergem si noi la politie sa ne inregistram.

Imi pare rau sa aud ca e asa frig (podeaua) la voi in casuta... Insa cand ati venit in aprilie cum era? Imi aduc aminte ca era destul de frig atunci si inca era caldura in case.

Sa inteleg ca acolo la voi se vorbeste suedeza... Copiii au inceput sa invete suedeza, sotul probabil ca deja vorbeste suedeza, tu vrei sa faci cursuri de suedeza.... Insa daca voi vreti sa va mutati in Turku tb. sa stiti ca acolo se vorbeste finlandeza si nu suedeza (sunt sigura ca se vorbeste si suedeza intr-o anumita masura). Asa ca trebuie sa va miscati mai repede, ma gandesc sa nu ametiti prea mult copiii..., mai ales ca cel mare din sept. intra la grupa premergatoare scolii. E foarte important. Mai tb. sa stii ca daca nu vorbesti finlandeza, sunt sanse putine sa te angajeze cineva (probabil depinde si de job), insa de obicei sunt foarte stricti. Sa ai ID si sa vb. finlandeza e ceva de baza pt. ei... Nici engleza nu ajuta (in Helsinki e cat de cat mai bine, totusi).

Noi ieri am fost in parcul de distractii Linnanmäki din Helsinki. A fost super, am facut si poze... Voi pe unde va mai distrati?

Va pup si revin.

I, Y3.5 & N2

Mergi la inceput

Yael, asa e, am zis ca turbez atatea luni fara internet.La inceput nu am avut un PC mai performant, si a durat cam o luna pana am achizitional unul mai bun.Iar apoi, lovitura a venit din partea firmei cu care am incheiat precontractul-au omis pur si simplu sa dea curs cererii noastre mai departe, la sediul central.Abia la insistentele noastre s-au sesizat si ei.Oricum, mai bine mai tarziu decat niciodata!

ID l-am obtinut in aceeasi zi, la interval de vreo 2 ore, la insistentele sotului, si nu mi-au trebuit decat pasaportul, certificatele de nastere ale copiilor si un formular pe care nui l-au dat ei spre completare.A mers totul nsur, nici nu ne asteptam!

Vreau sa iti spun a in aprilie a si nins in vreo doua randuri, asa ca in dormitorul copiiilor caldura am oprit-o abia la sf lui mai.
La Costin ne gandim si noi-este un am decisiv ptr el si nu vrem sa piarda f mult.

Si piticotii tai sunt destul de mici! Cum te descurci cu ei?Parca ziceai ca lucrezi? Ai reusit sa-i prinzi la vreo gradinita?

Sa invat finlandeza ni se pare un adevarat cosmar, dar cine stie pana la urma ......sau poate sa am norocul lui Aamu si sa se multumeasca doar cu engleza la inceput, apoi.......

Noapte Buna si pe maine!

Mergi la inceput

Buna dimineata!

Elena, Turku e un oras superb, cel putin mie imi place foarte mult. Merita vizitat. Am descoperit recent ca exista un lant hotelier foarte ieftin omenahotelli si am vazut ca in Turku este. Se face rezervare prin internet si primesti cod deschidere usa, nu au receptie, nici mic dejun, dar au paza noaptea. E convenabil ptr ca de obicei cand mergi undeva problema este dormitul. Nu-mi amintesc daca au informatii si in engleza..ar trebui fiind hotel. Poti sa-l cauti in google.

Eu da, sint in toiul pregatirilor si inca n-am facut nimic nici cu piuitul masinii, priceputii de aici sint in concediu.. O sa incerc azi sa ma duc la un service.. sint ingrijorata ca nu stiu daca ma tine pana la Helsinki.

Nu e chiar cosmar sa inveti finlandeza. Si daca vrei sa te muti aici trebuie sa o stii. Pe mine nu m-au acceptat doar cu engleza la inceput, am avut interviu in finlandeza si engleza (cu fostul meu sef in engleza si psiholog de la fortele de munca in finlandeza). Desi e firma straina, a fost conditie ptr mine sa vorbesc finlandeza si engleza si un plus a fost franceza. Colegii din departament sint finlandezi, chiar daca seful nu e.

A durat vreo 2 ani pana mi-am gasit de lucru, nu e asa usor strain fiind. Dar in cei 2 ani nu am stat acasa, am fost la cursuri de limba si apoi practicant la primarie - departament tehnic - unde am stat 8 luni (pe 500 euro pe luna, dar erau buni ptr ca daca as fi stat acasa nu luam nimic din cauza salariului sotului)..de-abia apoi am gasit job. Si oricum lunile de practica se considera experienta de munca in Finlanda..

Costin..daca va hotarati ce faceti, cred ca o sa invete repede oricare din cele 2 limbi..Si oricum in Finlanda suedeza e obligatorie in scoli asa ca o sa-i prinda bine daca invata deja. Si ptr voi e un avantaj..sint putine locurile unde te-ai putea angaja numai cu suedeza, dar sint multe joburi bune care cer suedeza pe langa finlandeza..in special in sudul si vestul Finlandei.

Lili, ce mai faci?

Yael, bafta sa rezolvati mai repede cu ID-ul si toate actele!

Aiska, parca in august pleci in Portugalia? Esti in pregatiri? Mai da-ne cate un semn.. Oricum si eu plec curand asa ca iti doresc de-acum concediu placut!

Mamini, nu mai zici nimic?

O saptamana frumoasa tuturor!

Aamu

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by diplodocus

FETELOR, pic si eu ca musca-n lapte la topicul vostru...dar din disperare face omul orice... E vorba despre sotul meu care de 2 luni e in terapie intensiva in urma unui accident rutier...Daca aveti citeva minute, cititi aici
Va multumesc din suflet pentru intelegere

Luca-Mihnea Cel Voinic

diplodocus, imi pare foarte rau ca treceti prin asa ceva..Va doresc multa putere si curaj! Sa va ajute Dumnezeu sa se refaca! Nu va pierdeti credinta si speranta!

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Buna dimineata tuturor
A fost weekend si de asta am fost disparuta pe aici ... am stat mai mult cu sotul meu. Nu am noutati deosebite, acum ma grabesc sa fug in oras, dar revin dupa amiaza si scriu mai mult.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Buna seara fetelor!

Hello!!! Mai este cineva pe aici???????

Pe unde umblati toata ziulica? A fost intr-adevar o zi frumoasa si orice secunda insorita merita savurata!

Aamu cred ca sti indragostita da Turku, daca se poate spune asa.Vad ca atunci cand dispui de mai mult timp liber dai o fuga la cumparaturi sau macar la plimbare prin acest oras.Cati km sunt pana in Rauma? Exista vr-un parc de distractii unde am putea merge cu copiii, sau zoo?

Ideea de a urma un curs de suedeza-iar mai nou de finlandeza - nu-mi da pace.Acest curs il poate frecventa oricine, indiferent de perioada pe care a petrecut-o pe teritoriul tarii, trebuie sa fii inregistrat ca somer, se plateste, cat dureaza? Exista si alte conditii impuse?

Multumesc anticipat pentru raspuns

Va spun "Noapte Buna" si pe maine

si

Mergi la inceput

Buna seara!

Elena, eu mai sint pe aici..desi ar trebui sa fiu in pat, ca maine iar ma innebuneste seful.. M-am intalnit cu el prin oras si a inceput sa-mi vorbeasca de armaturi..mi-era ca incepe sa scrie pe asfalt

Da, imi place foarte mult Turku..a fost dragoste la prima vedere. M-am apropiat de el oricum, am cam 95 de km pana acolo..o ora cu masina. As merge si mai des, dar inca nu sint chiar sigura pe mine cu condusul ca sa fiu fara grija. Defapt cu parcarile am probleme.
Ptr cumparaturi e mult mai indicat decat Rauma..
Am gasit un link www.turku.fi/Public/default.aspx?nodeid=8730&culture=en-US&contentlan=2" target="_blank">aici cu ce poate fi vizitat de catre familii cu copii.

In legatura cu cursul..nu stiu ce statut ai.. Daca esti emigrant e gratuit. Te-ai inregistrat ca somer? Ar trebui sa poti urma cursuri organizate de fortele de munca..si sa fie gratuite. Dar nu sint sigura, mai bine intrebi direct la sursa. Intrebi cand se organizeaza cursuri de limba ptr emigranti si ce posibilitati/solutii ai. Trebuie sa-i cam bati la cap, dupa cum bine ai observat..sa intrebi despre toate posibilitatile. Altfel sint cam scumpi la vorba. Incearca sa citesti in pagina www.mol.fi/mol/en/index.jsp" target="_blank">fortelor de munca ca sa ai cat mai multe informatii..sa stii ce sa intrebi.
Un curs ptr incepatori cred ca dureaza cam 5-6 luni..apoi avansati inca pe atat..(5zile/saptamana x 6 ore). Sint si cursuri care se platesc (sint ieftine), seara..o data pe saptamana..dar nu ajung, trebuie curs intensiv daca vrei sa inveti repede..

Aamu

Mergi la inceput