Finlanda (2)
Raspunsuri - Pagina 26
lgireada spune:
Salutare again.
Am vrut sa mai scriu aseara dar eram varza de oboseala. Plus ca toata seara am stat cu sotul, se intelege, nu?
E urat tare afara si aici, totusi eu ma simt ca venind la munte, la aer racoros, padure, etc. Asta a fost si prima senzatie cand am venit data trecuta. Ieri am citit, imi adusesem pe drum 2 carti: Convorbiri cu Octavian Paler si Memoriile unei gheise. Si am dormit f mult si adanc. Drumul a fost relativ ok, doar ca te oboseste destul de mult.
Azi trebuie sa ma mobilizez sa ies in oras, sa fac ceva cumparaturi (si de mancare). Si sa fac curat. E o mizerie f mare aici, datorita spatiului comun; trebuie sa iau masuri cat mai repede.
Va pup pe toate si ne auzim de-acum mai des.
Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums
Yael spune:
Hei, pe pag.3?
Lili, Tervetuloa!
Fetelor, va dau si eu o veste buna, in sfasit! Am primit certificatul de inregistrare al firmei In sfarsit, nu-mi vine sa cred... Acum tb. sa mergem la politie, iar... si sper sa fie OK. Citez:
The right of EU citizens and equivalent persons to engage in business in Finland
EU citizens can freely engage in business in Finland after they have registered their right to reside in Finland. The right applies to those who are either private entrepreneurs or self-employed persons (those with a right of establishment). Also, service providers and receivers, may belong to this group. They do not need a separate residence permit.
How to register the right to reside in Finland
A self-employed person must go to the local police department to register his or her right to reside in Finland. The police register the right to reside in Finland of a self-employed person in the Register of Aliens and issue a registration certificate verifying the registration.
When registering his or her right to reside in Finland, the self-employed person must present a certificate of the registration of a trade or other reliable account of self-employment.
Am vazut ca tot vorbeati de Yves Rocher (acum am aflat si eu despre ce e vorba), am citit si pe forum la fetele din RO cum isi comanda catalog si sunt super multumite de produse (preturi accesibile si calitate super, + tot felul de promotii, cadouri...). M-am uitat si eu la noi pe site www.yves-rocher.fi insa e destul de complicat. Se poate comanda un catalog? Intre timp am sa merg la ei la magazin (http://storelocator.yves-rocher.com/en/europe/finland/).
Aiska, unde esti?
Va pupic.
I, Y3.5 & N2
elena.moise spune:
Dupa aproape trei luni va spun iar HELLO SI BINE V-AM REGASIT, dar acum de pe meleaguri finlandeze!
Am inceput sa citesc din urma, dar este mare glomeratie,aici, la noi la calculator, asa ca o sa recuperez pe parcurs.
Ma bucur ca v-am regasit in formatie completa, dar ma intriseaza faptul ca Lliana ne va parasi.La propriu vorbind paraseste Finlanda, dar sper sa fie la fel de activa ca si pana acum.Sa-nteleg ca bursa a ajuns la punctul final.
Aamu si tu vei pleca in RO! In concediu,
banuiesc.
Yael cum va este aici, cum v-ati acomodat
Le salut si pe celelalte Jaana, Aiska, Mamini, Alinuca si Kulta
Va pup si o sa intru mai tarziu
Costi, Andu si a lor mamica Daniela-Elena
lgireada spune:
Hello, hello.
Yael asta chiar e o veste f buna. Felicitari si sa va mearga din plin.
Elena eu am parasit Finlanda si am revenit. Am fost acasa in Ro ca sa-mi dau licenta, acum is inapoi aici; doar pana pe 15 sept. Dupa asta ma intorc in RO si sper sa vina si sotul, dar mai spre final de an.
Liliana
Aamu spune:
Buna seara!
Yael, felicitari si mult succes!
Nu stiu de catalogul Yves Rocher si n-am timp sa ma uit acum la pagina lor. O sa incerc maine. Eu primesc oferte prin posta de la ei si asa comand.
Lili, ce mai faci? Cum iti petreci timpul?
Elena, bine ai revenit! Ne-am tot intrebat unde esti...
Cum te simti dupa 3 luni de stat aici? Si copiii? Asteptam sa ne povestesti.
Eu da, plec in concediu la sfarsitul sapt viitoare.
Sint obosita de nu mai stiu de mine.. Ieri am fost la cosmetica, mi-a prins tare bine. O ora jumate de masaje si cremuiri..super! Am adormit aseara la 8:30!
Aamu
lgireada spune:
Deocamdata nu fac nimic. Adica am facut cumparaturi, aveam in frigider doar cutii de pizza (a se citi ca sotul ma astepta cu mancare facuta); apoi am facut curat (si dupa colegii de apartament care lasa mereu o mizerie de nedescris). In rest citesc, ma uit la filme, am fost ieri la sauna (dar n-am rezistat mult, cred ca mi-am iesit din ritm). Nu fac nimic, ma odihnesc. Aseara am fost pana la lac si am vazut ca lumea facea baie si pe la 11 noaptea (ma rog daca se poate chema noapte). Astept sa vina ziua de sambata sa mergem la cumparaturi (eu costum de baie, el adidasi). Si cam atat.
edit ca sa intreb ceva: daca as vrea sa trimit acasa un colet mic (un cadou, nu f greu pana in 500 g) cum procedez si cam cat costa? aveti idee?
Liliana
Aamu spune:
Buna dimineata!
Lili, cel mai avantajos cu trimisul pachetelor este daca incap in plic (plicurile speciale de la posta). Plicul trebuie sa incapa in cutiile postale, adica sa nu depaseasca 3 cm grosime (parca). Asa pleaca in regim de scrisoare si e mult mai ieftin.
Daca trebuie sa-l pui in cutie..n-o sa fie chiar asa scump ptr 500 g, dar oricum mai scump decat plicul. O sa ma uit de la servici in pagina postei ..poate gasesc preturi.
Edit ca sa spun ca m-am uitat in pagina postei si e mai complicat cu pretul la pachete..trebuie sa pui dimensiunea, greutatea etc. Sper sa-l poti trimite in plic (are o "captuseala" moale din plastic).
Aamu
elena.moise spune:
Buna dimineata si de pe Aland!
Multumesc -desi cu intarziere-tuturor ptr urarilr facute de Sf Constantin si Elena si ptr faptul ca mai intrebati din cand in cand pe unde suntem.Adevarul este ca v-am simtit lipsa.
Am ajuns la pag 10 cu recuperatul dar merge greu ca treb s-o fac dupa ce se culca toti- altfel nu ma pot apropia de PC.
Aamu se pare ca plecarea sotului iti prieste din plin.Esti tare haioasa cu fazele descrise,desi in realitate, in momentele respective, cred ca ti-au creat ceva probleme. E bine ca ai revenit la forma initiala.Tin-o tot asa!!!!!!!!!
Daca vremea asta o tine tot asa, cred ca ma apuca iarna tot cu sosetele de lana in picioare -poate este din cauza casei care este direct pe pamant, sau izolatia nu este buna, nu stiu, cert e ca stam-eu si copiii- incaltati ca-n miezul iernii.
Hai sa va spun despre noi acum!
Acomodarea a fost relativ usoara ptr mine si Costin, baiatul cel mare.El a mers deja la kinderrgarden o luna de zile si s-au vazut si rezultatele[stie sa numere, sa salute, cum se numesc fructele, alimentele consumate la gradi].Oricum nu e mult, dar e un inceput si vad ca il intereseaza sa invete cat mai multe cuvinte ca sa poata comunica cu ceilalti, mai ales cu copiii la joaca. Mai trebuie sa ne aliniem cu cei de aici in ceea ce priveste ora mesei dar si al gatitului[mai putina sare, otet, mai multe salate, legume consumate in stare proaspata]Am zis ca asa va fi acomodarea mai usoara ptr ei in privinta mancarii.
Cu cel mic insa, spre surprinderea noastra, acomodarea a fost dificila, de gradi nici nu poate fi vb.Desi am stat cu ei trei saptamani la gardi, ptr acomodare, n-a fost chip sa stea fara mine mai mult de 5 min.Si daca nu ma vedea incepea sa tipe de a speriat si educatoarele.Dar, de cand am incetat sa merg cu el la gradi, s-a mai potolit.Poate au fost prea multe ptr el intr-un interval de timp prea scurt.In rest, se joaca cu ceilalti copii, chiar daca nu-ntelege, ii place f.mult sa se plimbe cu vaporul[cand mergem la cumparaturi], nu se satura de scaldat[am prins doar 2 zile toride, numai bune de plaja, dar apa este rece totusi].
Se gaseste ceva mai puternic impotriva tantarilor decat banalul spray? Am cumparat unul special ptr copii -OFF Kids- recomandat de asistenta de la dispensar,dar efectul este de scurta durata, uneori mi se pare chiar ineficient.Noi stam f.aproape de padure, cam 20 m. Am fost ingrozitor de speriati cand o simpla ciupitura la frunte -nu stiu ce insecta a fost- a degenerat intr-o inflamatie cat un ou.
S-au sculat copiii si au inceput meciurile matinale, asa ca revin mai tarziu!
lgireada spune:
Aamu prompta ca de obicei. Multumesc de info, inca nu stiu ce sa fac ... ma gandesc.
Elena welcome back. Chiar ma bucur ca se mai anima subiectul pt ca raman eu cu tine, cu Yael, cu mamini si cu aiska, ca Aamu pleaca in RO, Jaana deja e acolo.
Din pacate eu nu prea te pot ajuta cu informatii ... ca nu ma pricep. La randul meu si eu cer sfaturi celor care sunt aici.
Ma bucur pt piticul cel mare, trebuie sa ai rabdare si cu cel mic si o sa fie ok. Tu cat timp stai aici? Forever?
Liliana
elena.moise spune:
Pana la anul in primavara stam sigur.Poate in ian-febr sa luam o scurta vacanta in Ro.
Adevarul este ca imi place felul finlandezilor de a fi, nu se streseaza pentru nimic in lume-parca sunt ardelenii nostrii in reluare-imi place stilul lor de viata, exista parca un respect inascut atat pentru propria persoana cat si ptr cel de langa tine.Este ceva firesc ptr ei-asa cum zicea parca Aamu- sa stai la serviciu 8 ore, sa-ti iei salariul la timp, sa-ti permiti un concediu chiar si de doua saptamanani pe tarmul mai stiu eu carei mari, fara sa te streseze telefonic ca nu gasesc un dosar, sau mai "dragut" chiar sa te cheme la munca mai devreme.
Poate este prima mea impresie, de pe "tusa" ca sa zic asa-vom vedea cand ma voi angaja.
Mai este o mare problema, si anume clima.Daca acum stau cu sosete de lana in picioare, ma gandesc ce voi face la iarna?Cum vor suporta picii mei gerul la -25-30?
O alta "buba" este ca baiatul cel mare la anul ar trebui sa mearga la scoala si nu stiu daca va face fata, pentru inceput, primelor clase in limita cunostinelor de limba suedeza acumulate.
Oricum eu sunt hotarata sa incep un curs de limba suedeza cat mai repede posibil.Aveti idee cand incep astfel de cursuri? Dar inconvenientul este ca de aici, de la "cuca macaii" eu trebuie sa merg, in orice directie as lua-o, cu vaporul.Simt ca sunt inutila. Deja am stat acasa, in Ro, 2 ani cu cel mic, daca mai stau si aici inca un an ma urc pe pereti! sau Si nu mai am mult!
Apropo,stiti cumva adresa fortelor de munca-sau cum s-or numi aici-din Turku? Asta este cel mai apropiat oras de noi, cam 60 km, si ne bate un gand, poate cine stie, iese ceva.Sotul sa se mute cu munca, iar eu la scoala/serviciu!
Va doresc un week-end insorit si linistit.
(Costin toata ziua canta Caramida lucitoare ,
Da Doamne sa fie Soare! )