Finlanda (2)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

La multi ani Paula si numai bucurii!
Ce mai faceti? Cum a fost cu acele injectii? Sper ca si-au facut efectul scontat?

Aamu viespilor le place lemnul,asta este.
Sotul meu a distrus cu grija un cuib intreg,dar era afara,sub streasina magazioarei noastre.Citeva au incercat sa-l atace,insa a scapat cu bine pina la urma.
Incearca sa dai jos cuibul cu o coada lunga de matura ce iti permite sa fi mai la distanta si aproape de usa la nevoie.

Yael sa fie intr-un ceas bun infintarea firmei! Mult succes! Inainte de a incepe vacanta scolara mai mergeam cu gindaceii la cercurile de mamici si copilasi din zona.Acum vara vom pleca mai des in weekenduri la socrii la locuinta de vacanta a acestora.

Lili incearca sa te relaxezi putin inainte de marea batalie.In ce zi este?

Benphina e-ticketul de la compania daneza va fi acceptat si la intoarcere-nu-ti face probleme.E posibil sa suni ca sa-ti trimita biletele acasa,dar vei plati in plus si ar trebui sa ai la dispozitie mai mult de 3 zile inainte de data plecarii.Altfel se pot ridica numai personal.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Eu vineri am scrisul si oralul nu e stabilit inca, oricum intre 26 si 29. Trebuie sa il aleg marti, pana marti mai am timp sa ma gandesc in ce zi sa-l dau.
benphina din cate stiu, daca delivery e e-ticket, nu ti-l vor printa, decat contra cost.
Aamu m-am amuzat tare cand ai zis de viespii ca mi-am adus aminte cand m-a piscat una de o pleoapa si nu vedeam nimic ca mi se umflase ochiul si mi s-au lipit pleoapele asa tare ca nici genele nu se mai vedeau. A durat minim o saptamana pana sa se mai dezumfle. Asa ca ai grija, protejeaza-te cand le distrugi cuibul!
aiska multumesc frumos de suport si incurajari. O sa fie bine, ca doar am trecut eu si altele mai grele, nu?

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jaana spune:

Cu intirziere bineinteles... si de la Mine: La Multi Ani, Paula! Sa fii fericita si iubita!

Aamu, de ce nu dai drumul la sauna. Dupa 1-2 ore de zapuseala, scapi de ele Ce sadica sint...

Lili, iti tinem pumnii, multa bafta!

Yael, aici daca vrei sa reusesti trebuie sa fii insistent, cred ca de fapt ati remarcat si voi. Toate se rezolva cu insistenta si rabdare. Mult succes!

Noi mai avem 2 saptamini si mergem in Romania, abia asteptam! Nu stiu de ce... ca doar ne asteapta o sauna permanenta acolo . Lili asteapta si ea... dar in sens invers Cu siguranta ei o sa ii fie mai bine aici la racoare decit noua la cuptor

O duminica insorita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Aiska, inca n-am cumparat un spray ptr insecte, sauna e inchisa..nu se aude nimic de acolo. Dar as vrea sa le "otravesc" mai intai si apoi sa incerc sa dau jos cuibul cu coada de la matura.
Azi am mai omorat 3..au venit pe usa de la balcon. Si cum n-am acel Raid, am folosit solutie de curatat, le-am ametit si apoi omorat.

Lili, cum te-a muscat tocmai de pleoapa? Cred ca a fost groaznic.. O sa incerc sa am grija. Daca simt ca mi-e prea teama o sa chem ajutoare.

Jaana, m-am gandit eu sa dau drumul la sauna, dar mi-e frica sa deschid usa. Ma si vad atacata din toate partile..
M-a speriat si sotul...mi-a spus sa am grija ca pot fi foarte tacute si apoi ataca dintr-o data
Sa vezi ce sadica sint eu cu viespile...ca m-au disperat!

Iar a venit una din balcon, ma duc s-o omor... A fost simplu ca era dupa perdea..
Sint criminal in serie deja

Dar astea ce mananca? Au stat inchise destul acolo in sauna..cred ca s-au anemiat deja
Sint atacata din doua parti: din sauna si din balcon. Celelalte geamuri nici nu le mai deschid.. Cred ca ar trebui sa pun plase la toate geamurile.. N-am tantari, dar am viespi

Aamu

Mergi la inceput

Aamu viespile se hranesc in general cu polen dar si cu mici paraziti.Uite ce am gasit:

Ampiaiset elävät oman rytminsä mukaan meillä Suomessa. Keväällä, Toukokuussa ja Kesäkuun alussa jokainen "amppari" jonka näette on kuningatar.Ne ovat pesänperustajia jotka ovat talvehtineet ainoina henkiinjääneinä edelliskesästä. Toukokuussa ne sitten kömpivät piilopaikoistaan ja alkavat etsiä pesänpaikkoja joihin perustaa uusi yhteiskunta.

Alkukesästä pihapiirissä kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja viitseliäisyyttä, varsinkin jos omaa lapsia tai kotieläimiä, ja yksinkertaisesti yrittää tappaa nuo kuningattaret pois omasta pihapiiristään. Sen voi tehdä esim. hyönteishaavilla pyydystämällä, tai katselemalla mihin mokomat alkavat noita harmaita pikkupesiään perustamaan, ja pesän omistajan tullessa paikalle ruiskauttamalla RAIDia ampparin ja pesän päälle. Ampiaiset ovat melko herkkiä kuolemaan RAIDin vaikutuksesta.

Alkukesästä myös myynnissä olevat ampiaisansat ovat tehokkuudeltaan parhaimmillaan, sillä jokainen ansaan houkuteltu amppari on kuningatar = 1 pesä vähemmän.

Jo Juhannuksen aikaan on pesien tuhoaminen paljon ongelmallisempaa, sillä kuningattaret eivät enää poistu pesistään ja pesissä alkaa olla jo aika lauma työläisiä, jotka ovat valmiita hyökkäämään häiritsevien ihmisten kimppuun. Loppukesästä pesien tuhoaminen onkin sitten jo vaarallista ihan terveellekin ihmiselle, koska sadat työläisampiaiset voivat pistoillaan tappaa aikuisen terveen ihmisenkin.

Kannattaa muistaa myös että ampiainen voi 1) pistää ihmistä moneen kertaan; toisin kuin mehiläinen ampiainen ei kuole pistettyään, vaan voi jatkaa tuikkimista, ja 2) ampiaiset eivät esim. pölytä kukkia kuten mehiläiset, joten ne eivät ole samalla lailla hyödyllisiä kuten mehiläiset ja kimalaiset. Ampiaiset syövät jonkin verran muita tuhohyönteisiä kuten toukkia, mutta ampiaisia on pihapiirin ulkopuolella sen verran paljon että pesien tuhoaminen asumusten välittömästä läheisyydestä on ok.

Loppukesästä suuret ampiaisyhteiskunnat jotka majailevat ihmisten välittömässä läheisyydessä voivat olla hengenvaarallisia: Vaikka itse tietäisit missä esim. iso pesä on, ja osaisit paikkaa välttää, eivät vieraasi asiaa tiedä ja varsinkin lapset ovat aidosti vaarassa. Kannattaa muistaa että USAssa ja Euroopassa huomattavasti suurempi määrä ihmisiä kuolee vuosittain näiden "pörriäisten" pistoihin kun esimerkiksi käärmeiden puremiin, ja lähinnä juuri siksi etteivät monet ihmiset ota ampiaisten vaaraa todesta ennenkuin jotain sattuu. Ampparit ovat osa luontoamme, mutta voimme silti tehdä pihapiiristämme turvallisen.

Ampiaisyhteiskunta on suurimmillaan Elokuussa, jolloin myös uudet talvehtivat kuningattaret jättävät pesän ja etsiytyvät piiloihinsa. Sitten vähitellen ampparit "menevät hunningolle", yhtiskunnan rooli rappeutuu ja työläisetkin syövät oman pesän toukka-ampiaiset ja sitten lähtevät hakemaan muuta mukavaa, kuten makeita ruokia ja juomia. Silloin ampiaiset ovat häiritsevimillään ja agressiivisimmillaan, eikä niiden käyttäytyminen ole enää kovin loogista. Mitä vähemmän isoja pesiä on pihapiirissä, sitä vähemmän näitä syksyisiä häiriköitä pörrää esim. grillijuhlissasi.

Lili mie mi s-a intimplat sa ma incalt si sa fie o viespe in pantof fara sa stiu...Mi s-a cam umflat talpa,dar cind ma gindesc ca pe tine te-a intepat la pleopa nici nu mai am curajul sa ma pling.

Jaana sa aveti mare grija cu soarele in Romania.Baietelul de 10 luni al prietenei mele a facut o mica insolatie desi era acoperit si avea palarioara mereu.Doctorul i-a spus ca numai 50% protejeaza imbracamintea si ca razele UV ar fi mai puternice vara aceasta.

Sabina

Mergi la inceput

aiska cand am vazut mesajul tau m-am gandit - mama mia cat am de citit. Dupa aia am vazut ca nu inteleg o boaba, dar m-am gandit ca mi se trage de la bere ...
Jaana si eu zic sa ai grija de pitica, eu m-am obisnuit f greu cu temperaturile si soarele din RO. Sunt creme speciale cu factor de protectie f mare pt cei mici, gen UV50.
Acu' cu viespiile nu e mare filozofie, adica pe mine m-o intepat cand eram copil, intr-o vacanta, dar oricum am suferit. Ca e destul de nasol sa se umfle - indiferent ce parte a corpului. Te mananca si te ustura si nu se dezumfla asa usor.

Liliana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Aiska, multumesc mult pentru informatii. Se pare ca maine trebuie sa cumpar Raid si sa-mi fac curaj ptr razboi (sper sa nu fi facut deja familie acolo..). Si sper sa fie cat de cat ametite, ptr ca au stat inchise in sauna fara nici o iesire. Acum doua zile una mergea prin baie pe jos, ramasese un mic orificiu sub usa. Acum e acoperit bine.
O sa incerc sa dau cu Raid si pe langa usa de la balcon, poate nu mai vin.. Off! Parca traiesc un film de groaza!! Acum doi ani au fost cateva, dar vara trecuta nici una..
Mi-e frica si sa ies pe balcon, azi am incercat sa ma uit din usa de cuiburi, dar pe beton nu cred ca-si fac (?!)..
Sint ingrozita, nici nu ma gandeam ca-si fac cuib in casele oamenilor.

Lili, mie mi-e teama sa nu fie multe si sa ma atace.. daca ma musca una ..asta e (sper doar sa nu fie de pleoapa, sau cap, fata..nici nu vreau sa ma gandesc). M-au intepat si pe mine cand eram mica (nu in zone prea sensibile), dar cuib in casa n-am vazut in viata mea..

Si tot ma gandeam ca sint fericita ca aici in bloc nu sint paianjeni (am arahnofobie), acum am dat de viespi.. Oricum, daca erau in sauna paianjeni in loc de viespi nici prin gand nu mi-ar fi trecut sa deschid usa vreodata - desi realizez ca sint mult mai periculoase viespile.

Aamu

Mergi la inceput

O saptamana cat mai frumoasa tuturor!

Liliana

Mergi la inceput

Am mai gasit pe cineva din Tampere pe forum citind din intimplare la odisee.
Ce parere aveti de ce am pus la semnatura? Astept sugestii de imbunatatire!
Vine cumnata sa ma ia la kirppis si la cumparaturi dar va scriu mai pe seara.

Sabina

Noi,cele din Finlanda

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by aiska

Am mai gasit pe cineva din Tampere pe forum citind din intimplare la odisee.
Ce parere aveti de ce am pus la semnatura? Astept sugestii de imbunatatire!
Vine cumnata sa ma ia la kirppis si la cumparaturi dar va scriu mai pe seara.

Sabina

Noi,cele din Finlanda

Eu propun o intalneala in Finlanda, va tine? Eu as veni cu draga inima sa ne vedem cu toate. Ce ziceti? Punem tara la cale?
Cred ca pt mine, chiar daca o sa ma intorc in RO va ramane topic de suflet ... Va pe toate.

Liliana

Mergi la inceput