DILEMA: de la 2 ani - gradi sau bona?????

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns arghirmonica spune:

Chestia cu socializarea la gradi mi se pare asa la moda ..pai la 2 ani..probabil ca ar trebui sa inevete si limbi straine,sa faca pian si altele.Cum rezista un copil de 2 ani 12 sau mai multe ore in alt mediu cu lume straina si printre atatea boli.DFe la 3 ani hai ca mai merge ,stie sa zica daca a mancat sau ,daca-l deranjeaza ceva,daca a dormit etc.Si Slava Domnului are destul timp sa socializeze..la 2 ani de abea daca vorbeste
Parerea mea bona e f buna pana la 3 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monu spune:

quote:
Originally posted by herra

oricum la gradi fac activitati dimineata, dupa care educatoarele pleaca acasa.

Nu inteleg. cum adica?!?!?!?!?! si cine are grija de copii mai departe?

, mami de
Alexia Ioana
si
Iulia Antonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns herra spune:

raman alte persoane - nu stiu cum se numesc, parca ingrijitoare.
ideea era ca nu mai fac activitati educative, acelea se fac dimineata, cand sunt copiii mai odihniti si mai receptivi.

adica aceleasi lucruri va face din acest punc de vedere si un copil de la program scurt, si unul de la program lung.

Anca - da, nu e lipsita de temei ideea ca fetita mai mare ar putea sa se simta...trimisa de langa mami, intr-un moment delicat pentru ea.
dar e un noroc ca o poate lua mama ta, care e si educatoare, pentru a nu fi o trecere brusca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mygirl spune:

Eu eram una dintre mamicile convinse ca dupa 2 ani copilul e pregatit de colectivitate si am exclus din start varianta bonei. Fetita mea pana la 2 ani nu a avut nici macar o raceala mai serioasa, era f sociabila, nu era sensibila, umblam cu ea prin toate mediile, stia sa manance singura asa ca eram sigura ca este pregatita. La jumatatea lunii mai, cand a implinit 2 ani si am inceput serviciul, am dus-o la gradinita. Primele zile a fost f incantata, apoi a inceput sa planga dimineata cand o duceam si dupa-amiaza dupa ce o luam nu se mai dezlipea de mine, cum dispaream din aria ei vizuala incepea sa planga si sa ma strige. Inca din prima saptamana a luat conjunctivita la un ochisor. Am tinut-o acasa, am tratat-o, urmatoarea saptamana a racit usor. Am facut-o bine, am dus-o iar ca nu aveam cu cine s-o las, dar a facut bronsiolita. Asa am tinut-o 2 luni, si dp 2 ture de bronsiolita urata, laringita, si multi muci, nopti nedormite ca stateam sa o pazesc, cand era bolnava si nu puteam lipsi de la serviciu lasam copilul in grija bunicilor de 80 ani, am renuntat la gradi si am angajat o bona. Femeie de 65 ani, fara prea multa carte, dar care are grija de fata, o scoate in parc in fiecare zi, o spala, ii da sa manance si o culca. Ar fi aspecte care nu ma prea incanta, dar sunt multumita ca din momentul in care nu am mai dus-o la gradi fata mea nu s-a mai imbolnavit o data, o gasesc odihnita si fericita si asta conteaza cel mai mult.
Nu este obligatoriu sa se intample cu toti copiii asa, dar eu am patit-o. Eu m-am contrazis cu toata lumea, inclusiv cu pediatra care a incercat sa-mi explice ca nu e varsta potrivita, ca mai bine mai astept pana dupa 3 ani jumate sa o dau la gradi, mi-am dat seama ca nu a fost solutia cea mai buna, am chinuit copilul cu medicamente si injectii. De fapt, racelile nu au fost singurele probleme, Alexandra a inceput sa aiba un comportament f ciudat fata de persoanele straine, cum punea cineva mana pe ea incepea sa se loveasca locul unde a fost atinsa, sa tipe, nu-i mai placea sa stea la locurile de joaca decat daca eram eu langa ea, avea cosmaruri noaptea. Acum s-a mai linistit.
Si referitor la boli, chiar dc tratezi copilul si il duci sanatos la gradi, nu sunt toti parintii responsabili si din lipsa unei persoane cu care sa-i lase acasa ii duc bolnavi, asa ca virusii circula linistiti si se lipesc de alti copii cu imunitatea scazuta, si tota asa.
Eu am avut-o pe Alex la o gradinita de stat, dar unde totul parea ok. Dar cred ca si la gradinitele particulare e aceeasi poveste, poate riscul imbolnavirii e mai scazut ca sunt mai putini copii in grupa.

Oana,de Alexandra-Elena (18 mai 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emasto06 spune:

Bona sau gradinita?

Daca este vorba de principiu atunci votez pentru gradinita.
In mod practic daca vorbim de o gradinita cu 30 de copii in grupa (gradinita de stat de obicei) cu spatii mici, neaerisite si personal calificat care pleaca acasa dupa pranz atunci este evident ca o bona/mama/bunica este mult mai buna .
Daca vorbim de o gradinita unde sunt 15 max 20 copii in grupa , curata, aerisita cu personal dragut si dedicat atunci evident este mai bine la gradinita(sau cresa, dupa caz).
Cum gradinitele din categ a doua sunt de obicei particulare si cu tarife de la 6-7 milioane in sus, se mai pune si problema banilor.
La mine a contat foarte mult ..antipatia ...mea pentru program fix.
M-am gandit sa le dau ragaz copiilor mei pana la 3 ani sa ...copilareasca ...adica sa doarma dimineata pana la ce ora doresc, la fel la pranz, sa joace mingea cand au chef, sa iasa cu bicicleta sau saniutza cand au chef....De la 3 ani au mers la gradinita amandoi.
N-au fost probleme de socializare si nici nu am constatat ca cei veniti din crese ar fi fost mai avansati in cunostinte in general.
N-am avut nici un fel de probleme.
....Waw, au timp sa recupereze daca colegii cu cativa ani de studiu la activ stiu cateva lucruri in plus.

Sanatate si voiosie ptr anul scolar nou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AncaSiRoxana spune:

herra - da, o sa incerc sa o mai las cu mama la ea la gradi, macar cand e in tura de dupa-amiaza, sa nu o incurce la activitatile cu copiii dimineata...

un alt argument care mi-a fost adus in atentie ieri este cel cu bolile: daca Roxi va incepe sa faca "bolile gradinitei", va veni cu ele acasa, la Ilinca, si ea e prea mica sa inceapa sa le faca de-acum.

Anca
mamica Roxanei Maria (26 august 2005) si a Ilincai Teodora (29 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns herra spune:

quote:
Originally posted by emasto06
La mine a contat foarte mult ..antipatia ...mea pentru program fix.
M-am gandit sa le dau ragaz copiilor mei pana la 3 ani sa ...copilareasca ...adica sa doarma dimineata pana la ce ora doresc, la fel la pranz, sa joace mingea cand au chef, sa iasa cu bicicleta sau saniutza cand au chef....

daca as fi vrut sa exprim eu ce gandesc, nu as fi reusit mai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Si eu sunt de principiul mai bine bona decat gradinitza. Pe langa faptul ca nu cred ca socializarea de la o varsta atat de frageda ar avea o importanta mai mare dacat mostenirea genetica (de exemplu) si ca daca il dau aku la gradi mama ce sociabil va fi in viata decat daca nu-l dau deloc.
Si nu cred ca o educatoare poate face fata unei grupe de stumfi zapaciti mai bine decat o bona pentru 1 strumf. Si mai sunt si parintii care din lipsa de alternativa, sau de bun simt aduc copii bolnavi la gradi de in 2 zile toata grupa e acasa in medical (testata pe finutzul meu care toata gradinita a facut-o pe programul 1 saptamana gradi, 2 acasa bolind, cu parintii platind gradi si bona).
Si imi doresc sa-i mai ofer cativa ani de "libertate" in care macar sa se scoale cand vrea si sa pape cand ii e foame cu adevarat (ca oricum sunt relativ regulate orele dar sunt pe ritmul lui nu pe programul unei gradinitze). Si inregimentat intr-un program si in cerintele colectivitatii va fi toata viata dar prima copilarie acu o are si vreau sa profite si sa profitam toti de ea.
Asa ca mi-am decalat programul (slava Domnului ca am sefi intelegatori, niste super domni cum greu mai gasesti) si dimineatza o are pe mami la dispozitie pentru alergat prin parc, socializat cu copii la nisip si tzopait la greu, si de la pranz intra in tura bunica (cat poate si ea ca baietu'i atomic si o pune jos repede) si bona cu care poarta conversatii lungi si alese in toate limbile cunoscute de bona (bebelasca, romana si franceza), construieste, deseneaza, canta, danseaza (e mortal cum danseaza el pe Phoenix, imi vine sa-i pap piciorutzele), si pe masura ce creste se tot introduc activitati.
Dar am noroc de o super bona, in care am aceeasi incredere ca in mama si pe care o cunosc de fro 20 ani. A fost profesoara, adora copii, e mama prietenei mele din copilarie si sunt realmente norocoasa ca a acceptat sa ma ajute cu puiul meu. Si se vede pe el ca ne ocupam toti.
In orice caz varianta personalizata pe copil mi se pare cea mai atractiva pentru o varsta mica, cu efort si vointa se gaseste un om de incredere pentru pui. Am vazut in parc si bone pe care iti vine sa le dai cu capul de pereti cand vezi cum se poarta cu copii, dar am vazut si niste super doamne care se ocupau atat de fain de copilutzii cu care erau ca mi-au castigat tot respectul, d-aia zic ca io cred ca totusi se gasesc si doamne care sunt cu adevarat potrivite pentru jobul asta.
Orice decizie iei, draga cuscra (ca-mi amintii, poza cu nora pe calorifer, vezi ca io'l invat p-al meu sa dea cu aspiratorul si sa spele covoare, ca sa castige puncte ), iti tin pumnii si-ti doresc succes. Ai grija de nora mea, da?

Raluca, leoaica cu Pui Nazdravan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

quote:
Originally posted by herra

raman alte persoane - nu stiu cum se numesc, parca ingrijitoare.
ideea era ca nu mai fac activitati educative, acelea se fac dimineata, cand sunt copiii mai odihniti si mai receptivi.

La gradinitele de stat educatoarele sunt in ture: una dimineata, una dupa amiaza. Educatoarele fetitei mele lucreaza cu copiii si dupa amiaza: or decupat-lipit, ori deseneaza, coloreaza, ori canta sau le citesc o poveste. Uneori, intr-adevar, ii lasa sa se joace liber.

Ingrijitoarele ii ajuta la imbracat-dezbracat, pun si strang masa, ii ajuta la toaleta pe cei de grupa mica si fac curatenie la sfarsitul programului. NU supravegheaza efectiv copiii.

Oricum, sunt pe langa subiect, sub 3 ani raaar se primesc copii la gradi de stat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Arghirmonica, dar de ce trebuie sa stea 12 ore la gradinita ?? Nici un copil de 10 ani nu ar suporta asa ceva.

Mygirl, reactia fetitei tale fata de gradinita e perfect normala, ma refer la faptul ca dupa cateva zile a inceput sa nu-i mai placa. Copilul nu trebuie lasat la gradinita fara o perioada de acomodare. La noi perioada a durat o luna, timp in care eu i-am insotit zi de zi. In primele zile am stat cu ei cate o 1/2 ora, apoi cate 1/4 ora si tot asa. In prima sapt ei au petrecut nu mai mult de 1/2 ora la gradi, in saptamanile urmatoare am crescut progresiv pana au ajuns ca dupa o luna sa stea pana la 12, adica pana la sfarsitul mesei de pranz. Dupa alta luna au ramas sa doarma acolo la pranz, iar acum ii luam la 14,30. De la 3 ani ii voi lasa poate pana la 16.
Este o mare greseala sa se sara peste perioada de acomodare, altfel ajung sa se simta abandonati si sigur ca reactioneaza asa ca fetita ta.
Cat despre raceli, am o cunostinta care a dat copilul la gradi de la 4 ani 1/2 si tot a racit de n ori desi fusese perfect sanatoasa pana atunci.

Noi avem bona, nu-i trimitem la gradinita pt ca n-am avea cu cine sa-i lasam, dar ceea ce fac acolo nu se compara cu ce poate face o bona sau chia eu ca mama. Canta, danseaza, deseneaza, au invat multe lucruri utile, vara ies in curte in pielea goala si se balacesc intr-un mic bazin cu apa, in fiecare miercuri pe vreme frumoasa fac excursii (in oras), se plimba cu trenuletul. O data pe sapt. au teatru de papusi, alta data ii duc la un camin de batrani sa invete respectul fata de varsta a III-a, alta data vine cineva cu un caine mare ca sa-i invete sa nu se teama. Educatoarele le canta ba la chitara, ba la flaut, iar ei bat din palme si fac diverse figuri.
Suntem incantati de progresele pe care le-au facut si de cat de bine se simt. Cand ploua, bona n-ar putea sa-i scoata in parc. Inseamna ca vor sta in casa zile intregi toamna.

Ralcat, am fost uimita cat de disciplinati pot si niste copii de 2 ani cu 2 educatoare care le vb frumos si ii trateaza cu respect si intelegere. Crede-ma, nu aratau deloc a "strumfi zapaciti". Eu am fost acolo, stiu ce fac, stiu ce conditii au, i-am vazut cat sunt de bucurosi cand isi vad colegii si educatoarele, cum stau cu totii la masa si mananca atat de frumos cum nu mancasera acasa pana atunci. I-am vazut spalandu-se singuri pe maini si pe fata (acasa nu fac asta ca, deh, are cine), incercand sa se incalte singuri, etc etc.

Sigur ca e mai comod cu bona care vine acasa si mai face diverse treburi. Noi platim si una si alta, dar nu i-as retrage de la gradinita pt nimic in lume.

Cu bine,
Maria

Mergi la inceput