DILEMA: de la 2 ani - gradi sau bona?????
Sunt intr-o maaare dilema.
Fetitza mea face 2 ani in toamna, eu incep serviciul, deci trebuie sa rezolv cu cine va sta.
Eu inclin catre o gradi particulara - ca doar astea iau copii intre 2-3 ani. Ideea de bona nu-mi surade, ca am auzit atatea lucruri "de bine" despre ele si le si vad pe cele din parc, incat zau daca-mi vine sa-mi iau una pentru copil.
Pe de alta parte e maaarea problema a imbolnavirii frecvente in colectivitate. Ea este obisnuita cu multi copii, avem o gasca de 20 de copii in parc, dar stiti cum e la gradi...
Si e si perioada de inscrieri la gradi, deci nu ma pot lalai mult. Dintre toate cele vizitate, am cam ales Clara kindergarten, dar vroiam sa va cunosc parerea inainte de a o inscre.
Deci intrebaea mea pentru mamicile cu copilasi de aceeasi varsta: ce ati facut in situatia mea? Gradi sau bona?Cele cu copilasi la gradi, chiar s-au imbolnavit foarte des? Cam cat de des? Ca sa stiu la ce sa ma astept...
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Poze cu Sarah si mami 
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 si www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4
Varsta Sarah
Everything matures...eventually!
Raspunsuri
april spune:
Ar fi bine sa o inscrii la gradinita, apoi vezi tu cum merge. La noi n-a mers deloc. O saptamana la gradi, 3 cu mine in medical, asa ca am optat pt o bona iar de la 3.7 ani bona o ducea la gradinita cu program scurt. Asa racelile au fost mai rare, iar cand a fost cazul nu o mai duceam la gradi, ci statea bona cu ea.
In primul an am stat mai mult in medical si concediu de odihna.
Depinde cat de sensibila e.
mari79 spune:
Cred ca e mai bine sa il duci la gradi. Acolo are un program,mai invata cate ceva, este in mijlocul copiilor, insa asa cum ai zis cred ca este inevitabil sa nu faca celebrele boli ale copilariei si este bine sa ai o bona care este de acord sa lucreze part time. Probabil o vecina, o ruda mai tanara care este studenta si te-ar putea ajuta, sau care este pensionata.
szivarvany spune:
Eu a trebuit sa votez cu bona. Nico gradi nu are program pana la 18,30 cand ajung eu in oras, in cazul racelilor trebuia sa raman eu acasa cu bebelina, ca nu am niciun ajutor... deci avem bona si o tinem pana e cazul. La gradi mergem la toamna cand implinim 3 ani.

Daria &
www.webshots.com/user/giulia16" target="_blank">GIULIA_(2004_08_16)
Ekipa albastra: Crystina - Mephala - Khristin - Daria 
ingridnen spune:
Noi tot bona ... de cand a implinit Cristi 1 an si 2 luni si avem si acum.
Cristi merge la gradi de la 3 ani si 6 luni, il duc eu dimineata si il ia bona la pranz si sta cu el pana la ora 17, deci 4 ore pe zi. Cand e copilul bolnav sau vacante sta 8 ore.
Din septembrie de cand a inceput gradi, Cristi a fost de 3 ori bolnav si a stat cate o saptamana acasa .... se putea si mult mai rau
Ingrid si Cristi 4 ani
eve44 spune:
Anul trecut si noi am avut de ales din cele doua variante.Am ales gradinita particulara.Fiul meu avea 2 ani si 3 luni,nu prea vorbea si inca mai facea in pampers.
Vreau sa-ti spun ca ii merge foarte bine la gradinita ,vorbete ,pampers nu mai avem demult,abia asteapta dimineata sa mearga acolo.
Daca el e fericit si se simte super acolo ,inseamna ca e totul ok ,iar eu sunt super multumita.
Succes!
EVE
"Cu penele altuia te poti impodobi ,dar nu poti zbura."L Blaga
anemona spune:
Si eu am ales gradinita pentru fetita mea incepand de la 1 an si 11 luni. Suntem in continuare la aceeasi gradinita si vreau sa va spun cu mana pe inima ca din motiv de boala a lipsit doat trei-patru zile in 9 luni de cand merge la gradinita. A fost racita de patru ori, dar a prins de fiecare data weekendul acasa si in doua-trei zile s-a refacut si a mers la gradi. In schimb, din decembrie pana acum de exemplu nu a racit niciodata.
Plus ca acolo a progresat enorm. Noi am dus-o cu pampers, nu vorbea, nu manca singura. Acum e cu totul alt copil, am rezolvat toate problemele foarte repede. A si invatat enorm de multe lucruri, sunt absolut convinsa ca nu ar fi fost in stare nici o bona sa lucreze cu ea atata. Deja la trei ani si doua luni va incepe grupa mijlocie, suntem foarte mandri de ea
.
Mancarea, de asemenea, este foarte diversificata, nu cred ca bona ar fi gatit atata pentru ea, sigur i-ar mai fi dat si doua zile aceeasi mancare. In schimb, la gradi totul este proaspat gatit si mereu altceva.
Votez gradinita, poate transforma un bebelus de 2 ani intr-un copil independent si adaptabil.
ankalaura spune:
Noi am inceput gradinita la 1 an si 2 luni, dupa doua bone oribile!
A fost racita in limitele rezonabilului (ceva muci, stranut, putina tuse), si se mai intampla sa mergem la gradi cu Nurofenul dupa noi; cum se spunea si mai devreme, se refacea in weekend. Nu a fost niciodata racita atat de nasol incat sa fie nevoie sa o tin acasa. Nu a avut niciodata temperatura, nu a vomitat niciodata, nu a avut niciodata viermisori, si nici nu a luat vreo boala contagioasa, desi au fost 2 cazuri de varicela in primul an de gradi. Nu a tusit niciodata magareste, nu a avut nici o eruptie pe piele.
Daca ar fi sa aleg a doua oara, as opta tot pentru gradinita. Este fantastic cate lucruri minunate pot invata copiii la o varsta atat de frageda.
Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza
Noki_Lara spune:
Fetelor dragi, multumesc mult pentru raspunsuri!
Si eu inclin catre gradinita din acelasi motiv principal: vreau sa invete cat mai multe lucruri, ei ii place in colectvitate, e foarte sociabila, prinde repede diverse lucruri. Iar acest lucru nu i le poate asigura bona.
Dar pe de alta parte ea ii poate asigura mediul placut de acasa, programul superb de nani si iesit in parc pe care-l are acuma. Plus ca e mult mai ferita de boli. Dar nu cred ca la norocul meu vestit am sansa sa gasesc o bona decenta, cu care sa pot colabora, avand in vedere cat sunt eu de pretentioasa.
Anemona si Eve- puteti sa-mi spuneti la ce gradi sunt prichindeii vostri? Ca fetitza lui AnkaLaura stiu ca e la Clara.
Astept in continuare pareri. Fiecare experienta impartasita imi foloseste.

Poze cu Sarah si mami 
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 si www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4
Varsta Sarah
Everything matures...eventually!
vrabiuta spune:
buna
si noi am mers la gradi de la 1 an si 4 luni. din punct de vedere al educatiei, gradinita ofera incomparabil mai multe (stimulare intelectuala, socializare, etc). racelile de la inceput nu trebuie sa te sperie - fetita mea dupa un an de gradi are sistemul imunitar mai "antrenat" decat al meu (cand eu am facut gripa si nu ma puteam ridica din pat, ea nu a avut nimic!).
pentru gradinite ti-as sugera subiectul cu bile albe bile negre - sunt multe pagini de citit dar merita sa le citesti cu atentie pentru a gasi cateva optiuni bune pentru tine. ceea ce pentru un parinte poate fi raiul pe pamant, pentru un altul poate fi foarte departe de ceea ce isi doreste...
lorena_andreianu spune:
Fiu-meu merge de la 2 ani la gradi si a fost mai mult bolnav... dar asta e partea proasta si inevitabila a gradinitei/ colectivitatii.
Altfel, a invatat franceza, stie atatea poezii, cantece... nu mai e deloc timid. Mergem in parc si nu mai trebuie sa stau dupa fundul lui cum faceam pana sa-l dam la gradi.
Bona noi nu ne permitem si in plus e greu pana dai de cineva cum trebuie... perla rara, cum zic astia pe aici... Asa mai bine stau eu cu el, decat sa-l las pe mana vreuneia...
Numai bine.
Mami-Mitza si Miron Radu (06 oct. 2004)
Copilasii sept-oct 2004 (1)
Copilasii sept-oct 2004 (2)
Nazdravanii de sept-oct 2004 la 2 ani