scoala de la 5 ani?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

quote:
Originally posted by ralucis

capcaunule, deci am intuit bine ca nu le stii...Banuiesc ca orasele din Europa iti sunt la fel de straine, cred ca o sa iti fie relativ greu sa te descurci printr-o excursie cu masina in UE, unde nu sunt granite, va trebui sa stai mereu cu harta in mana sa vezi exact pe unde te afli. Ei, uite la exact asta imi e mie util sa stiu orasele mai mici si mai mari, pentru orientare cand e cazul, pentru a lua avionul potrivit catre Geneva si nu catre Genova, sau trenul spre Freiburg si nu spre Fribourg (chit ca astea nu sunt capitale) si tot asa. Oricum, esti prima persoana pe care o intalnesc careia i se pare complet useless sa stie (revenim la problema arzatoare) capitalele ( eu as zice sa aiba notiuni de cultura generala).
bird, vad ca aici se vorbeste numai, dar numai de extreme: adica mai bine sa fie specializat si fara cultura generala, decat enciclopedie si slab pregatit in profesiunea pe care o practica. Eu nici nu privesc lucrurile asa; de ce sa nu fie atat bine pregatit profesional, cat si cu ceva cunostinte in desaga de cultura generala? Sau asa e si mai anormal si e de-a dreptul diletant?
Uite ieri mi-am adus aminte de ceva care mi se pare ca se potriveste perfect cu ceea ce se discuta aici: un traducator de filme, banuiesc ca autorizat si cu vechime, daca face chestia asta pt un post national de televiziune, habar n-avea cine e Herb Ritts, altfel nu imi imaginez de ce nu a stiut sa-i scrie numele corect. Aica omu' era bun traducator, stia cum se spune la cal si la vaza, cunostea concordanta timpurilor, dar in rest nimic, cine-o fi ala Herb Ritts? Macar daca dadea si el o cautare pe google si se lamurea. Bine ca nu era vorba si de Annie Leibovitz ca atunci chiar era prapad!

Cum nu lucrez in media, mi-e perfect indiferent cine e ala Herb Ritts, nici nu ma obosesc sa caut pe net, insa ma intriga ca tu esti scandalizata ca traducatorul nu stia. Am pierdut ceva important daca nu stiu cine e nea'Herb sau in ce filme a jucat Tom Hanks, de exemplu?
Si apropo de capitalele/orasele lumii: pt. ce trebuie sa le stiu pe de rost, cind, daca planuiesc sa vizitez vreo tara, imi fac o planificare, studiez trasee, ma informez pe net de atractii turistice etc. Pt. ce sa-mi distrug bunatate de neuroni cu memorari sterile, cind imi lucra mintea si stiu unde sa caut cind ma intereseaza ceva? Nu stiu citi ani, insa pot sa-ti spun ca de la o virsta incepi sa-ti setezi prioritatile-n viata pe principul optimizarii, nu-ti pierzi timp si energie cu lucruri pe care POATE le vei folosi vreodata, iti canalizezi atentia spre lucuri de care CU SIGURANTA ai nevoie in domeniul tau...E laudabil daca cineva are timp liber pt. imbogatirea culturii generale insa nu e deloc condamnabil ca altul, in acelasi timp liber, petrece impreuna cu familia la iarba verde si nu mai poate el de limba vorbita in nu stiu ce tara de pe glob!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Dodo , de ce conideri ca eu in loc sa merg cu prietenii in oras/club , sa fac sport sau sa stau cu iubitul ma inchideam la mine in camera invaand capitalele?
Le-am invatat din pura curiozitate , mi se pare interesant sa ai habar pe ce lume traiesti, ce se mai intampla.
Ca daca facem ceva doar cand ne intereseaza , pai nici matematica nu invatam , ca deh , am calculator si nu-mi trebe , geometrie , chimie , fizica , pt. ce ?
Dactilografie pt. ce ?
Samd.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by XIO

Dodo , de ce conideri ca eu in loc sa merg cu prietenii in oras/club , sa fac sport sau sa stau cu iubitul ma inchideam la mine in camera invaand capitalele?
Le-am invatat din pura curiozitate , mi se pare interesant sa ai habar pe ce lume traiesti, ce se mai intampla.
Ca daca facem ceva doar cand ne intereseaza , pai nici matematica nu invatam , ca deh , am calculator si nu-mi trebe , geometrie , chimie , fizica , pt. ce ?
Dactilografie pt. ce ?
Samd.

Da mey, tu ai facut-o ca pe un hobby, e laudabil, insa esti stapinul timpului tau liber, si nu cred ca ai dreptul sa-l dispretuiesti pe altul care-i place sa-si petreaca timpul sau liber cu familia sau prietenii! Hai sa-ti mai spun ceva: daca stiu ce limba se vorbeste-n Tanzania, crezi ca-mi epatez prietenii Imi da o senzatie de bine ca stiu treaba asta? Absolut deloc. Si treaba cu menajatul neuronilor este cit se poate de adevarata, si tu stii f. bine lucrul asta...Da-mi voie sa mi-i irosesc pe ceea ce consider eu prioritar propriei persoane si nu de dragul de a fi considerata enciclopedie ambulanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

dodo, ceea ce spui tu m-a lasat masca... Nici eu nu lucrez in medicina, dar stiu cine e Pasteur, nici eu nu lucrez in domeniul sportiv, dar stiu cine e Jesse Owens, nu lucrez in arhitectura, dar stiu cine sunt Beldiman si mai recentul Radu Teaca, si pot continua. Si daca tu crezi ca eu sunt un soarece de biblioteca caruia nu-i ajunge timpul de studiu, ei bine, afla ca ma folosesc de timpul meu liber pe cat pot si nu imi neglijez familia si prietenii. Asa cum a zis si xio, nu consider deloc ca am facut vreun efort capatand atatea cunostinte, iar in domeniul in care lucrez sa stii ca sunt la fel de pusa la punct, don't worry E bine ca poti sa astepti sa treaca viata pe langa tine, doar la iarba verde si cu prietenii, dar nu cred ca ii poti acuza pe altii care vor sa faca mai mult in viata de atat ca "isi distrug neuronii cu memorari sterile".

Mergi la inceput

Iar referitor la taducator, nu pricep de ce nu ai inteles ce am vrut sa spun. Adica se bate moneda pe specializare, deci traducatorul e bun ca traducator, dar, cand e vorba de cunostinte in plus, poate sa nu le aiba deloc, asa ca ii dam voie sa scrie prost numele unui nene care s-a facut remarcat si el cu ceva pe mapamond, ca doar nu intra in aria lui de acoperire. Auzi, sa-i cerem unui traducator sa stie si altceva in afara de retroversiuni, hmmm...
Pe cuvant ca nu asa vreau sa ajunga copiii mei, no way!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Dodo , tot insisti cu iarba vedre. Ti-am explicat ca nu m-am inchis in casa cu atlasul langa mine , ma uitam ocazional cand mai auzeam de un oras , din curiozitate.
ca sa nu mai spun de celebrele jocuri TOMANAP in care era antrenata cultura geografica de numa'.

La carcotasi aveau in emisiune cateva minute in care intrebau pe strada la nimereala lumea chestii de genul asta , de cultura generala . Ei , toti care vedeau emisiunea spuneau "ce popor de inculti suntem , dom'le , sa nu stii capitala Bulgariei si Unirea tarii".
Acum vad ca nu suntem inculti daca nu stim asta , ba chiar e ceva normal ca nu ne intereseaza.
Ce ciudat......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Va invartiti in jurul capitalelor lumii ca pisicile in jurul cozii.
Si tot nu raspundeti la intrebarea: unde v-a ajutat stiutul capitalelor lumii/.
Sa inteleg ca tu, ralucis, nu-ti propui, de exemplu, saptamana viitoare merg la Paris, ci saptamana viitoare merg in capitala Frantei. Dupa care la aeroport faci singura (evrika!) asocierea dintre capitala Frantei si Paris?

Stiutul capitalelor este un stereotip, caracteristic invatamantului papagalicesc romanesc. Care este inca la stadiul in care profesoara de geografie scoate elevul in fata clasei, ii inmaneaza un aratator urias si apoi ii cere sa-i arate pe harta tara X sau orasul Y. Daca elevul se balbaie urmeaza rasetele triumfatoare ale celor din banca care au visat toata noaptea precedenta capitalele lumii in speranta unui 10 la geografie. Puah! Asta este invatamantul romanesc (de stat).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

quote:
bird, vad ca aici se vorbeste numai, dar numai de extreme: adica mai bine sa fie specializat si fara cultura generala, decat enciclopedie si slab pregatit in profesiunea pe care o practica. Eu nici nu privesc lucrurile asa; de ce sa nu fie atat bine pregatit profesional, cat si cu ceva cunostinte in desaga de cultura generala? Sau asa e si mai anormal si e de-a dreptul diletant?

E absolut admirabil ca ai o multime de cunostinte, nu asta face subiectul discutiei insa . Subiectul era: e romanii mai culti ca alte natii au ba ? Si unii participanti la discutie considera ca este foarte important ca individul mediu sa detina o gramada de informatii cum ar fi capitalele lumii. Capcaunul a atins insa un punct important si anume ca romanul nu este recunoscut dupa profesionalism si dupa cat de bine isi face jobul si a spus ca prefera un meserias/profesionist competent care isi face treaba cum trebuie (ca in vest ) unuia roman care trage mata de coada si nu isi face treaba cum trebuie dar 'e cult' si stie capitalele lumii sau eventual recita Shakespeare. Evident ca de preferat ar fi ca individul sa fie si super-profesionist si super-cult dar daca este sa alegi intre 2 sisteme de invatamant, unul care scoate profesionisti capabili si lasa in seama lor sa-si dezvolte cultura si un sistem care scoate profesionisti incompetenti in care forteaza o bruma de cultura, pe care sistem l-ai alege?

Mergi la inceput

quote:

dodo, ceea ce spui tu m-a lasat masca... Nici eu nu lucrez in medicina, dar stiu cine e Pasteur, nici eu nu lucrez in domeniul sportiv, dar stiu cine e Jesse Owens, nu lucrez in arhitectura, dar stiu cine sunt Beldiman si mai recentul Radu Teaca, si pot continua. Si daca tu crezi ca eu sunt un soarece de biblioteca caruia nu-i ajunge timpul de studiu, ei bine, afla ca ma folosesc de timpul meu liber pe cat pot si nu imi neglijez familia si prietenii. Asa cum a zis si xio, nu consider deloc ca am facut vreun efort capatand atatea cunostinte, iar in domeniul in care lucrez sa stii ca sunt la fel de pusa la punct, don't worry E bine ca poti sa astepti sa treaca viata pe langa tine, doar la iarba verde si cu prietenii, dar nu cred ca ii poti acuza pe altii care vor sa faca mai mult in viata de atat ca "isi distrug neuronii cu memorari sterile".

Draga mea, nu stiu citi ani ai tu, insa eu am 40 si, uitindu-ma peste umar, constat ca am irosit timp pretios cu "imbuibarea" creierului cu tot felul de date inutile, cind puteam sa-l folosesc NUMAI in domeniul meu, am pierdut multe ocazii de job pt. ca in RO nu se preda nu stiu ce chestii pe care un inginer de aici le papa pe piine dimineata iar eu a trebuit sa irosesc alt timp pretios sa le invat, pt. a fi pe picior de egalitate cu altii de aici...Asa ca da-mi voie sa fac ce doresc eu cu putinul de viata ce mi-a mai ramas, sa-mi traiesc momentele libere alaturi de copiii mei si sa ne bucuram unii de altii..Crezi ca dupa ce mor o sa-mi foloseasca la ceva cultura acumulata? Copiii mei o sa spuna ca mama era o enciclopedie ambulanta? Prefer sa spuna de mine ca mama era o persoana calda, care-si dedica tot timpul sau liber familiei...Si las la latitudinea copiilor cit de mult vor dori sa acumuleze in creierasele lor, important e sa devina OAMENI!

Mergi la inceput

capcaunul, eu consider ca t-iam raspuns si am fost destul de clara intr-un raspuns de mai sus.
bird, eu parca stiam ca romanii din noul val de imigranti de dupa 1989 isi fac treba mai mult decat multumitor in vest, a se vedea cazurile Italia si Spania, spre necazul altor imigranti din alte tari. Ba chiar stiam ca au ajuns sa fie preferati de patronii din tarile respective, tocmai pt ca isi si fac treba cu seriozitate si sunt si buni profesionisti.
dodo, eu despre mama mea am o parere nu buna, ci exceptional de buna, nu pentru ca era, asa cum spui tu, o persoana calda, care si-a dedicat realmente tot timpul sau liber familiei, dar era mama care avea raspunsuri la toate intrebarile mele si imi oferea o stare de bine pt ca stiam ca multe lucruri mai mari sau marunte din lumea asta, care imi erau necunoscute, urma sa fie deslusite de mama; mama mea este exact asa vreau sa fiu si eu pentru copiii mei.
Btw, si eu cunosc parinti care n-au stiut sa le explice copiilor lor cine a fost Mafalda sau ce inseamna papura, no comment.
Si inca ceva, eu n-am nici o vina ca datele astea inutile s-au lipit de mine, pe cuvant daca am facut vreun efort sa le memorez. Pur si simplu s-au acumulat pe pacurs cu muuulta, muuulta usurinta, la fel ca si informatiile pt job. Din fericire, domeniul in care lucrez eu e cam la fel si in afara, deci daca ar fi vreodata sa plec nu mi-ar fi foarte greu sa ii prind din urma pe colegii mei din strainatate.

Mergi la inceput