scoala de la 5 ani?
Raspunsuri - Pagina 11
dodo spune:
quote:
Originally posted by XIO
Capcaunule , cred ca tine de respectul pt. tine si pt. materia cenusie pe care o detii sa stii mai mult decat 10 cuvinte care tin de meseria ta .
daca e sa gandim asa ne indobitocim in 3 timpi si 2 miscari si gata , suntem fericiti in prostia noastra si dezvoltam legaturi doar cu cei din domeniul nostru de munca , pt. ca intr-o incultura crasa doctorul nu se intelege cu inginerul
Nu, pur si simplu trebuie facuta delimitare intre profesional si particular. Poti fi tu un om citit in toate domeniile altele decit profesia ta, daca dai chix profesional la serviciu, esti judecat dupa gravitatea erorii, nu dupa bagajul de cunostinte generale. Si mi se pare corect sa fie asa, daca ma intereseaza sa discut cu altcineva dintr-un alt domeniu decit al meu probleme de cultura generala, o fac in timpul meu liber. Insa e jenant sa ma duc la doctor, de exemplu, si sa-i spun eu ce analize sa-mi prescrie in sarcina (asta e un exemplu real)
capcaunul spune:
XIO, cu mare parere de rau trebuie sa-ti spun ca medicii din tara noastra sunt printre cei mai inculti romani. Nu tu sau cei cativa pe care ii cunosti. Ci ai multi, care rup cu miile portile facultatilor de medicina la absolvire. Indiferent ca-s de stat sau particulare.
Cu mare parere de rau trebuie sa-ti spun ca medicul roman interbelic, adevaratul medic, ca si medicul din anii de relativa prosperitate din fostul regim, medicul responsabil, NU MAI EXISTA. Primii au cam fost eliminati, iar cei care au scapat au trecut intre timp in nefiinta. Ultimii au trecut majoritatea de varsta pensionarii. Ce a venit in urma lor? Generatii din ce in ce mai slabe, care au trait primii 12 ani de scoala tocind exclusiv la biologie si chimie, sau cumparand admiterea fara sa aiba un minim de sinapse in creier. Profesorii buni scoliti in anii interbelici s-au dus, elevii buni ai acestora deveniti profesori prin '60-'70 s-au dus si ei. Intre timp mediul academic medical s-a umplut treptat de impostori, pilosi, imbecili cu sustinere, paranoici, incompetenti. Iar amfiteatrele s-au umplut cu alti pilosi, tocilari, oportunisti, corupti. Rezultatul dezastrului din invatamantul medical romanesc se vad pretutindeni. Foarte multi medici incompetenti, incapabili sa inteleaga dincolo de ce au retinut din toceala de la facultate. Foarte multi medici prost crescuti. Foarte multi medici inculti, cu care este imposibil sa legi vreun dialog care sa nu contina civinte injurioase.
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by ralucis
capcaunule, cu exemplul asta referitor la capitale chiar m-ai nimerit, la cat am calatorit, daca nici asta nu stiam, apai... Cel putin m-am orientat cum trebuie in gari si aeroporturi, cand mi-am luat bilete!
Inteleg ca tu alegi pe loc in gara sau la aeroport, in fata casei de bilete, destinatia dintre cele cateva sute de orase care se perinda in continuu pe monitoare.
N-am inteles cum te ajuta.
Apropos, stii cum arata toate ciupercile comestibile? In caz de forta majora s-ar putea sa-ti fie mult mai de folos decat sa stii care-s capitalele din Africa.
ralucis spune:
capcaunule, nu ai cum sa ma convingi ca nestiinta e folositoare. Chiar nu inteleg de ce sa stii mai putine e mai bine, adica e mai putin util sa stim ca ciupercile cu puncte pe palarie sunt otravitoare, daca tot ai amintit. Cred ca acest subiect era mai bine sa se numeasca "Pledoarie pentru ignoranta".
capcaunul spune:
quote:
capcaunule, nu ai cum sa ma convingi ca nestiinta e folositoare. Chiar nu inteleg de ce sa stii mai putine e mai bine, adica e mai putin util sa stim ca ciupercile cu puncte pe palarie sunt otravitoare, daca tot ai amintit. Cred ca acest subiect era mai bine sa se numeasca "Pledoarie pentru ignoranta".
ralucis imi rastalmacesti gresit frazele si n-as vrea sa cred ca nu intelegi sensul unor fraze.
Am spus foarte clar ca este mai importanta intelegerea decvat memorarea. Sau pentru tine stiinta = memorare iar intelegerea = ignoranta?
Tot n-ai explicat cum te-a ajutat in aeroport faptul ca stii capitalele lumii.
ralucis spune:
capcaunul, cred ca tu prin memorare intelegi repetarea obsesiva si papagaliceste a unor cuvinte, doar ca sa ti le adaugi la bagajul informational, fara intentia de a le mai folosi ulterior in aceasta viata, caci altfel nu vad de ce sustii ca a sti capitalele (ca vad ca asta e leit-motivul subiectului
)e doar un simplu proces de memorare. Eu nu am spus ca intelegerea nu e importanta, dar e ca si cum i-ai explica unui om ce insemna scriitor, ii exemplifici si ii spui ca Shakespeare e un reprezentant de seama al genului si atat. Omul o sa fie calat pe Shakespeare si gata. Cand cineva stie sa identifice cel putin o duzina de scriitori, ale caror carti le-a si citit pe deasupra, atunci imi pare ca a depasit nivelul de intelegere si si-a imbogatit si aria de cunostinte. Pana la urma si memorarea sta la baza acumularii de informatie, chiar nu vad nimic rau in asta.
Si ca sa revenim la capitale
, iarasi nu pricep de ce ti se pare atat de inutil sa stii capitalele si orasele acestei lumi, macar ale continetului in care traim. Sa inteleg ca tu nu le stii? De ce stim cate continente sunt pe glob si cum se numesc ele? De ce stim ce limbi se vorbesc si in ce tari? De ce stim ce se ma intampla in plan politic la nivel mondial? Daca tu crezi ca e OK sa nu stii nimic din toate astea foarte bine, e parrea ta, eu sunt foarte multumita ca n-am depus nici cel mai mic efort de memorare ca sa stiu aceste lucruri, ci am inteles singurica ca nu imi dauneaza cu nimic ca stiu tot ce am mentionat mai sus. 
capcaunul spune:
ralucis, eviti in continuare sa-mi raspunzi la intrebarea: cu ce te-a ajutat in aeroport faptul ca stii capitalele lumii? Tu singura ai scris-o, cu caractere albastre pe fond alb. Poate ma convingi ca merita sa le invat ![]()
bird70 spune:
quote:
Si ca sa revenim la capitale, iarasi nu pricep de ce ti se pare atat de inutil sa stii capitalele si orasele acestei lumi, macar ale continetului in care traim.
Mie mi se pare admirabil sa le stii dar nu neaparat util. Mult mai util ar fi cum zice si Capcaunul sa isi stie fiecare bine meseria si sa fie competent in ceea ce face si apoi capitalele lumii si scriitorii vin ca un adaos care creste valoarea persoanei. Dar eu nu dau 2 cepe degerate pe un medic de exemplu care stie capitalele lumii dar este incompetent sau ne-etic cand e vorba de meseria lui. La fel nu ma impresioneaza un instalator care imi carpeste instalatiile dar care recita Shakespeare, daca isi face treaba foarte bine si mai stie si poezii, Daaaa, ma declar impresionata
ralucis spune:
capcaunule, deci am intuit bine ca nu le stii...Banuiesc ca orasele din Europa iti sunt la fel de straine, cred ca o sa iti fie relativ greu sa te descurci printr-o excursie cu masina in UE, unde nu sunt granite, va trebui sa stai mereu cu harta in mana sa vezi exact pe unde te afli
. Ei, uite la exact asta imi e mie util sa stiu orasele mai mici si mai mari, pentru orientare cand e cazul, pentru a lua avionul potrivit catre Geneva si nu catre Genova, sau trenul spre Freiburg si nu spre Fribourg (chit ca astea nu sunt capitale
) si tot asa. Oricum, esti prima persoana pe care o intalnesc careia i se pare complet useless sa stie (revenim la problema arzatoare) capitalele ( eu as zice sa aiba notiuni de cultura generala).
bird, vad ca aici se vorbeste numai, dar numai de extreme: adica mai bine sa fie specializat si fara cultura generala, decat enciclopedie si slab pregatit in profesiunea pe care o practica. Eu nici nu privesc lucrurile asa; de ce sa nu fie atat bine pregatit profesional, cat si cu ceva cunostinte in desaga de cultura generala? Sau asa e si mai anormal si e de-a dreptul diletant?
Uite ieri mi-am adus aminte de ceva care mi se pare ca se potriveste perfect cu ceea ce se discuta aici: un traducator de filme, banuiesc ca autorizat si cu vechime, daca face chestia asta pt un post national de televiziune, habar n-avea cine e Herb Ritts, altfel nu imi imaginez de ce nu a stiut sa-i scrie numele corect. Aica omu' era bun traducator, stia cum se spune la cal si la vaza, cunostea concordanta timpurilor, dar in rest nimic, cine-o fi ala Herb Ritts? Macar daca dadea si el o cautare pe google si se lamurea. Bine ca nu era vorba si de Annie Leibovitz ca atunci chiar era prapad![]()
!
XIO spune:
Eu nu vad inutilitatea in a cunoaste orasele si tarile , marile si mai stiu eu ce .
Cand spun Roma am o imagine despre orasul respectiv , cu ruine,tara , oameni , case etc , cand spun Singapore la fel , samd. Mi se pare interesant sa cunosti cate ceva desppre toate lucrurile astea , nciidecum nu vad o corvoada , ca nu am stat cu reviste in fata sa tocesc , pur si simplu s-au "lipit" notiunile de mine.
Anul trecut aveam un profesor la facultate foarte inteligent daca pot spune asa , cu o cultura generala bogata , un domn , ce mai .
La fiecare curs pt. a exemplifica diverse structuri celulare punea imagini , sa facem si noi corelatii.
Nu spun cat d incantat a fost omul cand am stiut ca in imagine erau fiorduri(am invatat despre ele in scoala generala) , cand am stiut ca o imagine dintr-un orasel era din Grecia doar dupa arhitectura , ca am stiut la examen sa-i spun de Ioana D'Arc. A intrebat-o pe o colega pe care o chem si Diana cine a fost Diana asta si nu a stiut sa spuna.
Nu am stat vreodata sa tocesc ceva , cu toate astea stiu lucrurile pe care le-am citit/facut/invatat.