Sezatoarea canadiana (57)

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Iraaa, crap de ris! Am refuzat si invitatia sotului de a vedea un film (la devede, pe computator, ce credeati!?!) numai sa mai citesc ceva de pe aici si zau ca a meritat.

Retete... da, nu am uitat, dar am avut alte doua examene de mijloc de sesiune si nu am avut timp sa le scriu, ca ele sint pe hirtii sau in cartea de bucate. Si acum chiar sint obosita, dar promit solemn ca le pun... un jour!

CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA

www.nelia.photosite.com/" target="_blank">foto 1 - www.agatasitudora.photosite.com/" target="_blank">foto 2 - www.dropshots.com/Nelia/" target="_blank">foto 3 - www.dropshots.com/Aurice/" target="_blank">filmulete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Da bai, iti dai seama ?

Sa-i lase compania ? Incredibil.
Daca va zic de ce-a murit seful, om in floarea varstei, n-o sa va vina sa credeti. De pneumonie. Nu fac nici un misto, cica avea una cronica de 2 ani care nu s-a mai vindecat niciodata.

Mai bine nu mai dau send la mesaj, vca iar incep disputele cu sistemul medical din Canada.

Da ce sa fac daca-s proasta si-am dat deja ? Fi-mi-ar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Asa... retetele (le scriu cu corp mic pentru ca sint multe si dupa ce le luati cu copy, le puteti voi mari corpul in word, daca vreti sa le tipariti):

MUFFINS CU MERE
Ingrediente pt. ca 12 buc:
- 260g faina
- 80g nuci zdrobite sau taiate (daca e copilul mic, se poate renunta)
- 150g zahar (eu pun miere, dar mai putina pentru ca nu cresc la fel si pentru ca mierea de mai dulce)
- 2lg praf copt
- 1lg bicarbonat de sodiu (eu pun mai putin, ca nu e sanatos)
- 1lg scortisoara
- 1pac. zahar vaniliat (prefer vanilie naturala, nu esente)
- 2 mere mijloci
- 1ou
- 100ml ulei (de masline pun eu)
- 300ml sana sau iaurt-cremos si nu prea acrisor (eu pun iaurt natural Liberté, 2%)

Mod preparare:
Cuptorul se incinge la 180°C
Merele se rad pe razatoarea cu gauri mari si se amesteca cu faina, praful de copt bicarbonatul, scortisoara, nucile(care pot fi prajite inainte) si vanilia.
In alt castron se amesteca oul cu mierea, uleiul, iaurtul si dupa ce au fost mixate bine se pune peste primul amestec.
Toate acestea se amesteca impreuna, dupa care aluatul obtinut se imparte in formele de muffins.
Se coc cca 20-25 min., se scot din cuptor si se lasa in forme cca 5 min, dupa care se scot la racit pe un gratar. Eu folosesc cosulete de hirtie din Dollarama, ca sa nu se lipeasca de tava.


MUFFINS CU MORCOVI SI MERE
Ingrediente pt. 12 buc.
- 180g faina
- 100g zahar (miere si mai putina decit la prima reteta, pentru ca morcovii sint dulci)
- 100ml ulei
- 250ml lapte degresat
- 2 oua
- 1 pac. zahar vaniliat
- 1 mar
- 2 morcovi
- 2 lg. praf copt
- 3 lg fulgi nuca de cocos
- 1 praf sare

Mod preparare:
Cuptorul se incinge la 180°C.
Morcovii si marul se dau pe razatoare si se ameteca cu faina,praful de copt, sarea si fulgii de nuca de cocos (facultativ).
In alt castron se amesteca bine ouale, laptele, mierea, vanilia, uleiul si se toarna peste amestecul de faina.
Totul se mixeaza bine si se imparte in formele de muffins. Se coc cca 20-25 min. dupa care se lasa in forme la racit cca 5 min si se scot dupa aceea pe gratar.

Muffins
Ingrediente
250 grame faina
(eu folosesc alba combinata cu neagra, adica 50g neagra si 200g alba si in general organica)
80 grame unt moale
2 oua mari
160 grame iaurt
150 grame zahar (miere, mai putina)
12 grame praf copt
un varf de sare
fructe proaspete sau ciocolata (se poate pune si gem)

Se pun toate ingredientele intr-un vas si se amesteca cu mixerul timp de 10 minute. Se pun hartiutele in forma (sau se unge forma cu unt).
Jumatate din coca se imparte in forma de muffins, apoi se pune la fiecare in mijloc cate o lingurita de gem sau de fructe. Apoi se pune si cealalta jumatate de coca peste. Cind le fac cu ciocolata, pun o lingurita de cacao in compozitie si bucatele de ciocolata tare, daca se poate din aia cu peste 70% cacao (Ira!). Se coc la fel ca cele de mai sus.

TURTA DULCE
350g miere
350g faina (am incercat si cu integrala, dar cu alba iese mai buna)
3 oua
3 linguri de zahar (eu nu mai pun)
1/2 lingurita de bicarbonat)
un virf de lingurita de scortisoara, un virf de lingurita de cuisoare
1 lingura de rom
1 lingura de ulei
1 pahar de nuci sau fructe uscate

Se pune mierea in vasul in care vom pregati compoziita si se amesteca la cald pina se moaie (eu pun cana cu miere intr-un vas cu apa fierbinte si se moaie imediat sau citeva secunde la microunde). Se pune apoi faina cernuta cite putin, in ploaie si dupa ce s-a ma racit, ouale intregi, pe rind. Se freaca totul (se poate folosi si mixerul), se pune bicarbonatul sau praful de copt, apoi scortisoara si cuisoarele (fetelor mele nu le plac, asa ca pun numai scortisoara, mai multa), rom, ulei si nucile bucati mai mari. Se coace la foc potrivit pina cind se maroneste (se poate incerca cu o scobitoare, daca nu se ia aluat pe ea, inseamna ca e facuta). Mai pun in loc de nuci sau linga ele, fructe uscate, mai ales stafide.

Mai am inca vreo trei retete de turta dulce, daca va intereseaza le scriu, dar eu pe asta o fac cel mai des pentru ca indeplineste conditiile de baza: cereale, oua, fructe, miere.

Aluat de clatite cu oua (aluatul meu de clatite, ca sint o gramada):

Ingrediente (in functie de ouale folosite, se ajusteaza restul ingredientelor):
350g faina alba (dar eu am pus si integrala si au iesit bune)
1 virf de cutit de sare
6 oua
1/2l lapte

Intr-un castron se pune faina, si sarea, se amesteca, se face o gaura la mijloc unde se sparg ouale. Se amesteca compozitia.
Treptat se incorporeaza laptele cu un mixer si se amesteca pina la omogenizare. Se lasa 20 de minute la odihna.
Eu folosesc o tigaie mai mare (20cm diametru) ca sa iasa rulourile mai frumoase (dupa ce le rulez bine, le tai feliute), de teflon, pe care o sterg cu o picatura de ulei, mai ales la primele, ca dupa aceea merge si fara ulei (exista si tigai speciale pentru clatite, mari, dar eu nu mi-am luat inca, e pe lista). Le coc pe amindoua partile, si le pun pe o farfurie, una peste alta si le acopar cu un servet (ca sa nu se usuce). Le umplu cu ce vor fetele: cascaval ras pe partea mare sau mica a razatorii, cu ketchup sau fara, cu piure de fructe facut proaspat sau din cel cumparat (am gasit in IGA organic, fara zahar si alte adaosuri - are el ceva, ca nu ar sta atita timp proaspat, dar imi convine ca le pot da la desert cite un paharel de fructe). Cind le fac cu fructe, trebuie sa le manince pe loc, pentru ca altfel fructele se oxideaza si clatita de inmoaie. Si cu miere la fel, mai pun si gem daca vor, dar nu prea vor. La pachet, pentru gustare, le dau doar pe cele cu cascaval. Daca se rade cascavalul cind sint calde clatitele, iese mai bun ruloul, ca are gust si de cascaval topit chiar si dupa ce s-au racit.

Nota: Clatitele ies mai gustoase daca se pune 1/4 lapte si 1/4 apa minerala.

Prajitura cu curmale

2 cesti de curmale
15 gr zahar brun (casonada) - eu nu mai pun, ca sint atit de dulci curmalele, ca nu cred ca e nevoie, le moi cu apa sau chiar cu lapte
250 ml apa
1/4 de ceasca de suc de lamiie

250 gr de faina
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
250 gr unt
250 gr zahar brun (miere, mai putina)
500 gr cereale de ovaz (fulgi)
Important este ca cerealele folosite sa fie de calitate, integrale si organice, ca eu pentru cereale le fac prajitura si pentru proprietatile pe care le au curmalele.

Se incalzeste cuptorul la 165 grade Celsius. Intr-un vas se amesteca curmalele taiate marunt, 15 g de zahar brun, apa si sucul de lamiie. Se pun pe foc si se aduc la fierbere, apoi se fierb 5 minute (de fapt, pina cind curmalele sint destul de facute ca sa poate fi sfarimate cu furculita, mie imi ia cam un sfert de ora si apoi le si blenduiesc). Se lasa sa se raceasca.

Intr-un bol se cerne faina, se adauga bicarbonatul si untul si se amesteca cu o spatula. Se pune restul de zahar, apoi fulgii de ovaz si se amesteca usor. Se intinde jumatate din compozitie pe o tava de prajituri, se pune compozitia cu curmale racita si apoi se intinde restul de aluat. Se coace in jur de 35-40 de minute, pina se rumeneste frumos.

Nota: mie mi s-a parut un pic prea tare aluatul rezultat si am mai pus si un pic de lapte si cred ca am facut bine, ca s-au muiat fulgii de ovaz mai bine.

Prajitura turnata cu mere sau brânza

2 oua întregi
9 linguri zahar (aici pun zahar, dar mai putin, ca nu creste cu miere)
9 linguri ulei
9 linguri lapte
12 linguri faina
1 lingura de praf de copt

Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pâna se încorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedent alternând cu laptele. Aluatul trebuie sa curga când e luat cu lingura dar sa fie mai gros decât cel de clatite.

Se unge tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la 180 grade C în cuptor preîncalzit. Se scoate si se pune brânza sau merele, se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru +/- 40minute. Când este gata se pudreaza cu zahar pudra (facultativ, dar da bine la aspectul estetic), se taie când este racita complet.

Daca se umple cu brânza:

500 g brânza de vaci (eu folosesc Ricotta) se amesteca cu 4 oua, un praf de sare, 5 linguri de gris si o mâna buna de stafide; se lasa deoparte si se adauga 5-6 linguri de zahar (sau mai mult, dupa gust - aici eu pun miere) si un plic de zahar vanilat (vanilie naturala) numai înainte de a o pune peste aluat (deci când prima jumatate din portia de aluat a fost coapta 10-12 minute).

Nota: eu pun brinza de vai intr-o strecuratoare si o las sa se scurga, apoi chiar inainte de a trece cele 10-12 minute de copt, pun repede restul igredientelor si dupa ce o pun peste aluat, o bag repede la cuptor, ca sa nu se moaie.



Daca se umple cu mere :

1 kg de mere (aprox. 6 mere) se curata, se taie si se calesc cu zahar (cantitate dupa gust) pâna scade sucul pe care-l lasa. Când sânt calite se adauga un pic de scortisoara si se pun peste aluat.

Daca se umple cu mere:

Se rad merele, se pun pe foc cu putin unt si zahar (eu pun miere) si se las vreun sfert de ora ca sa se caleasca. Apoi le las sa se raceasca si le pun reci peste aluat (le fac deci inainte de ma apuca de aluat).

CORNELIA, mami de AGATA si TUDORA

www.nelia.photosite.com/" target="_blank">foto 1 - www.agatasitudora.photosite.com/" target="_blank">foto 2 - www.dropshots.com/Nelia/" target="_blank">foto 3 - www.dropshots.com/Aurice/" target="_blank">filmulete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Emilly spune:

Neliamultumesc mult!! le-am salvat si mi-am propus sa-i fac si eu fiica-mii mai multe dulciuri/preparate in casa ca tare-i plac.

Am incercat si eu Cold-fx-ul ala si la mine a fost apa de ploaie.Ori nu oi fi luat eu cum trebuia...

Sa aveti we frumos!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ktrinel spune:

din ciclul "aseara ti-am luat cercei..."

http://good-times.webshots.com/album/557698328xWeMoP

multumim fetelor pt sfaturi !



Ktrinel si Ana Julia 24.11.2006
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Ptiu, ptiu sa n-o deochi, tare dulce e!
A stat cuminte cand i-a pus cerceii?


Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi spune:

Nelia, am salvat si eu retele tale!
Imi lasa gura apa numai citindu-le! Se vede ca esti o gospodina tare buna, abia astept sa le fac si eu copiilor ceva bun si dulcic!
Multumim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ktrinel spune:

donia, a tipat cateva minute rau de tot...noroc ca am sarit repede in masina si am plecat...acolo e adormit si gata!
ce face ginerica al meu? creste? asteptam poze...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CataD spune:

Ktrinel, sa-ti traiasca minunea, frumusica tare!

EU cand i-am facut gauri in urechi Laurei am cumparat o crema care amortea urechea...nu stiu cat a ajutat, ca a mea avea un an si nu statea pe atunci sa o atinga nimeni, asa ca a inceput sa planga de cand le-a vazut pe fetele alea ca se apropie de ea pana la sfarsit. Dar nu cred ca a durut-o, ca nu a schinat nimic deosebit cand au intepat-o!

Corina, faza cu instalatorul e reala, nu? Ce mai face Luca?

Ira, tare faza cu seful. Dar nasol sa mori de tanar de pneumonie, mi se pare ireal, cum naiba. Dar la ce parare am eu despre medicina asta de aici cred ca orice se poate intampla.

Emilly, ce face gaza ta?

A mea s-a razgaiat tare, e calare pe mine tot timpul si a inceput si cu "De ce?" ..o tine asa pana nu mai am raspuns si atunci o iau si eu in cercuri: "de ce e ud pe jos"...ca nu e uscat...de ce nu e uscat?...ca e ud

O duminica placuta in continuare,
Catalina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ira spune:

Sal'tare, nu mai pot de oboseala, aseara am avut un show in apropiere de Valleyfield, la granita cu USA, a fost atat de cool, acolo vorbea lumea in mile si nu in km, parca nici nu ne gaseam in Quebec. Cat a putut dansa si sari multimea aia de englezi, sa mai zica cineva ca anglofoni's reci, la sfarsit ne durea pe toti burta de ras si aveam febra musculara din cap pana-n picioare !

Sunt terminata de somn, am citit povesti Sofiei si eu sunt cea care e pe cale s-adoarma, nu ea...dar tre' sa va scriu o faza

Faceam de dimineata un puzzle cu ea, si la un moment dat gresesc, plasez gresit o bucata de printesa

- Mami, tu vois ? C'est pas bien ! Recommence, s'il te plaît !
(cateodata noi 2 vorbim in franceza)
Io raspund absenta, dialogand si cu Sibin in acelasi timp
- Sofia, chui' pas capable, excuse-moi, je suis trop fatiguée !
Sofia trage concluzia terminand singura casse-tęte-ul :

- Mami, t'es pas capable parce que t'es stupide, et moi je suis capable parce que je suis intelligente ?

Oh que oui, je dirais que des fois les enfants surprends justement les aspects les plus authentiques de la vie. Ma'c sa ma culc ca sa-mi revina inteligenta, btw, des bises ŕ tous !

Mergi la inceput